Bécsi divathét: mellet vagy hasat villantana inkább?

Még ősszel jártunk a bécsi divathéten, ahol nem csak a hideg évszakra való ruhákat mutattak be a tervezők, többen készültek tavaszi-nyári ruhákkal is. A teljesen hétköznapi szettektől az extravagánsig láthattunk mindent: most azt az 5 tervezőt vesszük sorra, akik a legjobb és legérdekesebb tavaszi-nyári szetteket prezentálták, ön pedig a cikk végén szavazhat kedvencére!

1. Shakkei

A márka kollekciója nem csak utánozhatatlanul elegáns, hanem környezetbarát is, szinte mindent Ausztriában, helyben készítenek és varrnak a lehető legigényesebb anyagokból. Ez nem egyszerű vállalkozás, de a tervező elszánt, mindent megtesz, hogy öko-ruhákat adhasson a férfiakra és nőkre egyaránt. A tavaszi-nyári kollekció a 20-as éveket és a Nagy Gatsby stílusát idézi a térdig érő szoknyákkal, tollas kalapokkal és gyöngyös díszítésekkel. Bár a Shakkei ruhái elegánsak, nem túl ünnepélyesek, mondhatni hétköznapiak: leginkább hivatali ebédekre, vagy könnyed munkavacsorákra tudjuk elképzelni őket. 

2. Yara-Yvon Bertassi

Yara-Yvon Bertassi derékhangsúlyos sziluetteket képzelt el 2015 nyarára, A-vonalú szoknyákkal, haspólókkal, kombiné-felsőkkel. Bár némelyik szett kifejezetten hálóruha hatású, mások meg inkább a Cannes-i tengerpartra valók, mint városba, azért láttunk pár szép darabot a bézs, fehér és bronzos színekben játszó kollekcióban.

Bertassi egyébként a Faux Fox magazin által tartott bemutatón vett részt a szeptemberi Vienna Fashion Weeken, három másik feltörekvő tervezővel együtt. Ő 2010-ben diplomázott a bécsi divatiskolában, végzése után jelmeztervezőként kezdett dolgozni, majd Milánóban tanult tovább. Minden ruhát kézzel varr, a legnemesebb anyagokból, a női test legszebb vonalainak kiemelésére koncentrálva.

3. Evan Clayton

Clayton bemutatóját nagyon vártuk, nem hiába: Deathproof névre keresztelt kollekciója mellett egy kisfilmmel is készült a művész; transzvesztita táncosokat nézhettünk a kifutó hátterében. A kollekciót – talán már ki is találták – Quentin Tarantino filmes munkássága inspirálta, különösképp a Kill Bill és a Death Proof (Halálbiztos). A kollekció reakció a túlszexualizált világra és a popkultúra nőinek túlzásaira: a sok meztelen bőrfelület, élénk színek, szőrmeboák és az éles szabásvonalak kicsit közönségessé, mégis érdekessé teszik a szetteket.

4. Nah-Nu

A NAH-NU egy független lengyel dizájnműhely, melyet Katarzyna Skorek vezet. A lengyel nagyvárosok mellett Bécsben és Londonban is kaphatók ruháik, melyeket különleges szabásvonalak, minimalizmus, aszimmetria, és kreatív anyaghasználat jellemez. Friss kollekciójában a márka több villantós ruhát is kifutóra küldött, volt olyan nadrág, melynek oldalát áttetsző betoldás tette érdekessé, sok mély dekoltázst és szépen kialakított alkalmi ruhát láthattunk. A vörös szőnyegre illő ruhák közül az oldalt kivágott fehér estélyi, és a különböző anyagokból kombinált, rétegezett piros estélyi volt a kedvencünk, de a királykék estélyi is nagyon elegáns, és bármelyik kosztümöt elfogadnánk.

5. Ugo Pecoraio

A művész S I L E N T című kollekcióját egy szinusz-görbe és a különböző hangfrekvenciák inspirálták: minden szett négy önálló frekvenciából áll, melyek együtt játszva egy egyedi hangszínt adnak. A hangokat hallgatva szinesztézia állt elő, legalábbis Pecoraio szerint, aki a hangok hallgatása közben a fejében fel-felvillanó színek és formák alapján készítette el ruháit.

Mindezt jobban meg fogja érteni, ha megnézi a galériában a ruhákat, sajnos a bemutató alatt hallható zörejeket és sípolásokat nem tudjuk itt reprodukálni. Hallgass, hogy láss – üzeni a tervező, de mi most csak képekkel szolgálhatunk, egész pontosan Pecoraio egész tavaszi-nyári kollekciójával, mely 5 szettből áll. Rögtön itt az utolsó, zárószett, csak hogy hangulatba kerüljön. Ha pedig megnézett mindent a galériában, tekerjen lejjebb és szavazzon kedvenc bécsi tervezőjére!

Melyik tervező/márka a kedvence?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek