Divatérzékeny hajléktalant fényképezett az ukrán fotós

Slavik,a divatérzékeny ukrán hajléktalan. Kattintson a többi képért!
Slavik,a divatérzékeny ukrán hajléktalan. Kattintson a többi képért!dyachyshyn.com

Figyelemfelkeltő, de ugyanakkor szomorú dokumentum sorozattal rukkolt elő nemrég egy ukrán fotós, Yurko Dyachyshyn, aki egy száz képből álló sorozatot lőtt az 55 éves, Lvivben élő hajléktalan férfiról, Slavikról. A fotós „felfedezettjének” érdekessége az, hogy a hajléktalan férfi nagyon büszke egyéni stílusára, naponta akár többször is átöltözik és az aznapi szereléséhez igazítja a frizuráját illetve a szakállának formáját is – írja a mymodernmet.com Slavikról, aki az utcáról és a hajléktalanoknak gyűjtött segélycsomagokból szerzi be szokatlan együtteseit.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Dyachyshyn pár évvel ezelőtt találkozott először „múzsájával” a városközpontban, ahol Slavik pénzt kéregetett a turistáktól. Végül a fotós azon kapta magát, hogy minden alkalommal, amikor a belvárosban jár, megkéri Slavikot, hogy pózoljon neki egy kép erejéig, amiért a hajléktalan egy dollárt kért cserébe. Pár év alatt egy különleges barátság alakult ki a fotós és Slavik között, akik rendszeresen összefutottak a tömegben, váltottak néhány szót, amit általában egy gyors fotózás követett. A magazin a felkavaró munkával kapcsolatban néhány kérdést is feltett az 1980-ban született fotósnak:

Mikor vetted észre először Slavikot? Mi vitt rá, hogy belevágj egy róla készített fotósorozatba?

Minden üzleti ügyem, ahogy a kreatív munkáim is Lviv óvárosának központjához kapcsolódnak. Ott mindig sok olyan esemény van, amin rengeteg ember és turista megfordul és köztük akadnak olyan különcök is, mint Slavik. Már régen kiszúrtam a tömegből, de nem akartam zavarni, mert éppen egy másik projecten dolgoztam. Később észrevettem, hogy naponta akár többször is átöltözik, így úgy döntöttem, hogy csak a ruhákra fogok összpontosítani. A fotókat (több mint 100 különböző portrét) az alkalmi találkozásaink alkalmával lőttem két év alatt. Találkozhattam volna vele akár minden nap, minden héten vagy hónapban. Később már ő keresett engem, megtudta, hogy hol vagyok és odajött vagy éppen fordítva, mikor nekem volt némi szabadidőm, akkor odamentem azokra a helyekre, ahol vélhetően egymásba botlottunk.

homeless-slavik-street-fashion-photography-yurko-dyachyshyn-12
dyachyshyn.com

Mit szeretsz a legjobban Slavikban? Milyen az ő személyisége?

Szeretem ahogy Slavik kilóg a „hajléktalan” sztereotípiák közül. Ő egy hajléktalan ember, de nem olyan, mint a többi. Az életmódja is eltér a többi hajléktalanétól. Nem cipel magával szatyrokat és nem turkál a kukákban sem. Slavik szerint az embernek törődnie kell magával, hogy egészséges maradjon és távol kell tartania magát mindentől, ami megzavarja a nyugalmát. De az ilyen közhelyes válaszok mellett Slaviknak van szépérzéke és stílusa. Nem véletlen, hogy minden nap átöltözik és az időjáráshoz, illetve az évszakokhoz igazítja napi ruhatárát.

Mit gondol Slavik arról, hogy internetes sztár lett?

Azt hiszem, hogy nem tud róla, mert 2013 januárjában eltűnt Lviv utcáiról. Slavik gyakran eltűnik akár hosszabb időszakokra is, majd hirtelen újra megjelenik és tőlem kérdezi, hogy hol voltam. Ő a barátjának hívott engem, és azt mondta, hogy nagyon ijesztő elveszteni egy barátot. 2013 januárjában láttam utoljára, remélem, hogy jól van és hogy egy nap majd hirtelen elém ugrik és megkérdezi, hogy „hát hol voltál barátom?”.

homeless-slavik-street-fashion-photography-yurko-dyachyshyn-4
dyachyshyn.com
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek