Premier vs. Parndorf: luxus vs. olcsóság

Vége a leárazásoknak, most már outletbe kell mennünk, ha áthúzott árcetliket akarunk látni. Megnéztük még iskolakezdés előtt, mi van a Premier outletben és szeptember elején Parndorfot is megjártuk. Eddig mindig a Premier került ki az összehasonlításból győztesen, most kicsit tovább árnyaljuk a képet: milyen a biatorbágyi outlet hétvégi tömegben? Milyenen az újonnan nyílt üzletek és mit adnak a régi kedvenceinkben? Milyen Parndorf egy álmos délelőtt? Kicsit csalódtunk, a hajtás után elolvashatja, miért.

Az outlet nem egyszerű leárazás és nem is turkáló, itt nem érdemes egyedi, különleges, mégis a legfrissebb divatnak megfelelő ruhákat és olyanokat keresni, amit esetleg még teljes áron kinéztünk a belvárosi üzletekben. Sok terméket kifejezetten az outlet részére gyártanak és a márkák a hibás ruhákat is itt pakolják ki, nagy szerencse kell ahhoz, hogy olyat találjunk, amit évekkel ezelőtt kinéztünk. Ha szeretne már a téli trendek boltokba kerülése előtt übertrendi ruhákat, ne itt keresgéljen, viszont ha megbízható, évekig hordható alapdarabokat – farmert, fekete pulcsit – szeretne, érdemes itt körülnézni.

Premier Outlet Center

A Premierbe általában hétköznap délelőttönként szoktunk kimenni, így mindig üresen látjuk: most úgy döntöttünk, megnézzük, milyen, amikor tele van emberrel, ehhez az augusztus 22-24. közötti Vásárlási Maraton időszakát tartottuk a legmegfelelőbbnek. a márkák AKÁR 90%-os kedvezményeket ígértek, rutinos vásárlóként persze rögtön gondoltuk, hogy ez üzletenként maximum pár holmira fog kiterjedni, de rengeteg embert fog vonzani: igazunk lett, vasárnap délután a legnépszerűbb üzletekbe alig lehetett beférni, de sajnos sok bolt még ekkor is üresen kongott.

A közönség nagy része iskoláskorú gyerekkel érkező családokból állt, de sok volt a kisgyerekes is. A legtöbben elképesztően bunkón tolakodtak, taposták a többi embert, elnézést senki nem kért. A kölykök gyakran üvöltve rohangáltak és lökdösődtek a tömegben, ez azért elég kellemetlen alaphangulatot teremtett az egész vásárláshoz.

Lagerfeld cuccokért ne ide jöjjön

Nagy kedvencünkkel, a Mango outlettel kezdtünk, és kicsit csalódtunk: valószínűleg későn érkeztünk, és a péntek óta tartó akcióban elkapkodtak mindent, de csak a szokásos kötött pulcsik és ezeréves trapéznadrágok voltak igazán olcsók, az új kollekció (azaz a 2013-14-es őszi-téli) még csak 50%-kal volt olcsóbb, mint anno a boltokban. Pár éve még a Mango outletjében igazán különleges és jó dolgokat lehetett kifogni (ismerőseim könnyes szemmel emlegetik, milyen jó volt a duna plazás outletjük a régi szép időkben), de most tényleg lehangoló volt a kínálat. A Levi's-ben is féláras nadrágokat találtunk, igaz, ha hármat vesz az ember, csak kettőt kell fizetnie, a harmadik farmer 50 forintba kerül.

A legnagyobb csalódás a Weekend Pop Up store nevű üzletben ért minket, ami csak péntektől vasárnapig van nyitva és azzal hirdeti magát, hogy remek Diesel, Just Cavalli, Karl Lagerfeld, Ralph Lauren, Roccobarocco termékeket foghatunk ki. Ezzel szemben főleg 10 éve divatjamúlt öltönyök és női Mexx cuccok lógtak a fogasokon, szóval ha arra számít, itt kapja meg élete Lagerfeld termékét, el se induljon, nem fogja.

Nagyon megy a Devergo és az Amnesia

Meglepődtünk, hogy a Devergóban mekkora tömeg volt, alig lehetett beférni. Ez a bolt nagyon nem a mi stílusunk, úgyhogy inkább nem is írunk semmit, mert bőven akadtak boldog vásárlók – ahogy az Amnesia outletben is, ami még távolabb áll tőlünk, mint a Devergo, szóval inkább erről sem alkotunk véleményt, csak örülünk, hogy pörög az üzlet: mindig jó látni, ha egy bolt jól működik, és a vásárlók is elégedettek. Természetesen a Retro outlet is pörög, hiába az idegölő zene és a 6-10 ezer forintos kardigánok, meg a csiricsáré leggingsek. Mi a táskákra pörögtünk rá kicsit, de mikor megláttuk az eredeti nyúlszőr clutch-ot, inkább elhajítottunk mindent és kimentünk.

A Gas outletet is megnéztük, itt jellemzően féláron kaphatók az előző szezon ruhái, illetve rengeteg hibás termék kapható 70% kedvezménnyel. Ez utóbbi akkor jó vásár, ha tényleg fillérekért lehet kishibás terméket venni, de a nyakánál reménytelenül szakadt, vékony pulóver 4990 forintért akkor sem tűnik jó vásárnak, ha eredetileg tényleg 50 ezer forintot akartak kérni érte. Ugyanez vonatkozik a ragacsos felületű, összepasszírozott tolldzsekire is, ami 17 ezer forint körüli összegbe kerül még így is.

Cipőt a cipőboltból?

Ezek után átnyergeltünk a cipőkre, rögtön a The shoe store (A cipőbolt) nevű, elég egyértelműen cipőkre fókuszáló üzlettel kezdtük. Itt általunk eddig kevéssé ismert márkák cipőit találtuk, szépen méret – és nem márka – szerint csoportosítva. Szerintünk a kínálat kicsit divatjamúlt és drága, úgyhogy nem ez lesz a kedvenc boltunk. A Salamander viszont kellemes csalódás volt, nagyon jó, minőségi Rieker, Högl, Esprit és egyéb márkájú cipőket találtunk, melyek 60%-os kedvezménnyel tényleg megérnek 10-20 ezer forintot.

Az Office Shoes kínálata sem volt rossz, sok olyan cipővel találkoztunk, amivel korábban az üzletben szemeztünk. A Players Roomban kicsit reménykedtünk, hogy lesznek menő melegítőfelsők és Nike cipők, de a legnépszerűbb darabokat valószínűleg már a plázákban elkapkodják, így itt sok babér nem termett. Ha Norah vagy Dorko cipőre vágyik, akkor viszont itt a helye, nagyon olcsón megkaphatja ezeket.

Az Adidas tökéletesen megértette a Vásárlási Maraton lényegét, ennek eredményeként kiraktak két raklapot a bolt közepére és rászórtak egy csomó 2500-5000 forintos cipőt: volt is nagy tolongás, de megérte, ha talált magának méretet az ember, három pár márkás cipőt is elvihetett 10 ezer forintért. A bolt többi részén a megszokott outlet árakkal találkoztunk, futócipőért abszolút érdemes ide jönni. A Nike outletjébe is sportruháért jó kiugrani, bár, ahogy elnéztük, sokan utcára vásárolják a tréningeket és mezeket. Ezek mellett még a Claire's kiegészítő-üzletben is érdemes körülnézni, főleg, ha van tinilány a rokonságban.

Megáll az idő

Jártunkban-keltünkben egy parfümoutletbe botlottunk, ami nem győzött meg minket: többféle Kenzo parfüm volt a kirakatban, Guerlain és egyéb nagy nevek sminkcuccai a tárolókban, de ezek még az outletben is igen drágának tűntek. Amire pedig a 800 forintos akció vonatkozott, nem volt valami hívogató. A Matties táskaoutlettel is hasonlóan álltunk, nem jöttünk rá, mégis milyen márka outletje ez, az összkép pedig a piacos táskakipakolásokat idézte: pozitívum az ár, 5 ezer forint alatt lehet retikült venni.

A Benettonban mintha megállt volna az idő, koszos és sötét a bolt, a ruhák pedig még szezonokkal ezelőttről maradhattak itt. Ettől még nem olcsók, bár a 7 ezer forintos nyári ruha jó vásár lehet és gyerekruhák terén is tartogat az üzlet meglepetéseket. A Gant viszont nagyon kellemes üzlet, és nagyon szép árut kínál, igaz, itt azért 30 ezret elkérnek egy kabátért és 20 ezret egy ingért, szóval ha innen öltözne fel, készüljön 100 ezer forinttal. A Calzedonia és az Intimissimi outletje még mindig olcsó és nagy a választék, ha olcsón szeretne bugyit, harisnyát, zoknit, bikinit, itt a helye!

McArthurGlen Designer Outlet Parndorf

A parndorfi outlet egész más profilú, mint a biatorbágyi: buszokkal hozzák a japán turistákat, akik nem 2 ezer forintos farmerért utaznak ide, hanem 1000 eurós Prada táskáért és 200 eurós Gucci kendőért. Ennek megfelelően az üzletösszetétel sem az Amnesia-Devergo vonal. Bár van Mango és Calzedonia outlet, ezeknél sokkal érdekesebb a Michael Korsnál és a Karl Lagerfeldnél nézelődni. Ha Budapestről megy, számoljon rá még 10-15 ezer forintnyi benzinköltséget az árakra, szóval tényleg ne induljon el, ha csak pár olcsó bugyit venne és ha tudja, kösse össze egy városnézéssel a shopping túrát.

Városnézés - ha már unja Bécset

Kézenfekvő, hogy Parndorfból az ember Bécsbe menjen tovább, de ha nincs kedve egy jó kávéhoz és unja már a bécsi belvárost, utazzon inkább a Fertő-tóhoz vagy Sopronba! A Fertő-Hansági Nemzeti Parkban napokat lehet eltölteni és Sopron vagy Kőszeg is kiváló hétvégi úticél! Ja, és Pozsony is egy köpésre van.

 Amiért érdemes: Gant, Lagerfeld, CK és a többiek

A Gant outletje Biatorbágyon is nagyon igényes, de a parndorfi üzlet is remek – és olcsóbb, mint otthon. A női ingek 30-40 euróért (9300-12.500 forintért) kaphatók szemben a hazai 20 ezer forinttal. Kellemes anyagú női pulóvert is találtunk 118 helyett 34 euróért, szóval ha szereti a márkát, érdemes bevállalnia egy fél napos autókázást. A Lagerfelddel ugyanez a helyzet: külön üzlete van Karl Lagerfeld fiatalos cuccainak, a 99 eurós borítéktáskát imádtuk, és a 20-30 eurós kulcstartók is megérik, ha odáig van a nagyszájú tervezőért. Kedvencünk egy csodaszép, 179 eurós (56 ezer forint) piros bőrkabát volt, ami persze nem két fillér, de mégiscsak egy dizájntermék. Ha sokallja ezt az árat, 53 euróért (16.500 forint) vászon biker dzsekit vásárolhat Lagerfeldtől. Ahhoz képest, hogy eredetileg 259 euro volt az ára, szinte ajándék.

Pár éve a Calvin Klein volt akkora őrület Magyarországon, mint most a Michael Kors: talán már nem is emlékszik rá, de mindenki CK mintás táskákkal akart rohangálni, ennek megfelelően abban a pár üzletben, ahol árultak ilyesmit, rendesen felárazták őket. Ha önnél még tart a mánia, Parndorfban a helye, ahol 80-90 euróért (25-28 ezer forint)  szépen kidolgozott, tartós, igényes darabok közül válogathat. Ha annyira nem nagy rajongója a márkának, akkor is odáig lesz a puha bőr pénztárcákért, amiket 65 euróért (20 ezer forint) szerezhet be.

Luxus & táska

Általában benézünk Parndorfban a Gucci és Prada boltokba is: most is megtettük, most sem vásároltunk. A luxus az outletben is luxus, a Guccinál kábé egy kulcstartó jön ki 100 euróból, a Pradánál még az se. De tény, hogy a Gucci például jóval olcsóbb, mint az Andrássy úton és elég nagy a cipő és táskaválaszték, szóval ha épp azon gondolkozik, hogy beszerez tőlük egy táskát, érdemes elutazni Parndorfig, bőven visszajön a benzinköltség, ha vesz egy olcsósított táskát. A Furlában már emberközelibbek az árak, cuki kulcstartót 14 euróért, Candy bag-et 96-ért láttunk, ami olcsónak számít. A Saffiano-bőr táskák 200 eurónál kezdődnek, de változatos színek és formák kaphatók, szóval jobban jár, mint ha Pesten venne hasonlót körülbelül kétszeres áron.

A Michael Korsra ugyanez igaz, ha a márka a lényeg, már 100 euróért be tud vásárolni, de inkább készüljön 250-nel (78 ezer forint), annyiért már nagyon szép árut kap – igaz, ez már határeset, 100 ezerét a hazai márkaboltokban is be tud vásárolni, szóval ebből a szempontból kicsit túlzásnak tűnik a 250-300 eurós outlet készlet.

Mango, Calzedonia, Benetton: csak ezekért ne induljon

A Mango outletje pont olyan Parndorfban, mint Biatorbágyon, de tényleg: még az árak sem különböznek nagyon. Talán bakancsokból nagyobb a felhozatal, de azért meg nem kell feltétlenül outletbe menni. A Benetton üzlete ugyanolyan kicsi, mint itthon, a Calzedonia pedig ugyan szebben rendezett, de jóval drágább is, mint a Premierben. A Levi's boltja ottjártunkkor épp zárva volt, a Factory Outlet, ami nyitva volt helyette, elég könnyen kihagyható.

Mindenki ezt akarja: Hilfiger, Ralph Lauren, Desigual, Nike

Sokan ismerőseink közül kifejezetten a Ralph Lauren ruháiért indulnak Parndorfba, de a Tommy Hilfiger név sem cseng ismeretlenül a legtöbbek számára. A Hilfigernél 20 eurós pólók, 50 eurós műbőr táskák, 70 eurós pulcsik és kordnadrágok és 10 eurós atléták, kombinék várják a vásárlókat (minket ez nem hozott lázba). A Ralph Laurenért viszont értjük a lelkesedést, 40 euróért piképólók, 35-ért férfiingek, 60-ért női ingek kaphatók. 100 euróért (31 ezer forint) profi lovaglónadrágot vehetünk, 200-ért (62 ezer forint) bőrtáska lehet a miénk. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a kínálat nagyjából ennyiben kimerül és pont ugyanezt láttam 8 évvel ezelőtt is, amikor először jártam Parndorfban – és mivel a ruhák jó minőségűek, még mindig megvannak és hordhatóak.

A Desigual outletje is elég jó, ruhák 40-70 euro között kaphatók, női blúzt 51 euróért láttunk és rengeteg táska közül választhat az, aki szereti a katalán márkát. Az Adidas és a Nike outletje is komoly célpont a magyarok számára, de igazából ha sportoláshoz keres ruhákat, a Premierben is be tud vásárolni mindent, nem jön ki rosszabbul. Nagyobb a kínálat Parndorba és annyi előnye van ennek a Nike outletnek, hogy olyan limitált szériás darabok is megtalálhatók, amik Pesten teljes áron sem. Ha tényleg edzeni akar, akkor nincs szüksége a legújabb mintás nadrágra, ha viszont ön akar a legfeltűnőbb lenni a teremben, akkor itt megtalálja számítását.

Az Adidasban Stella McCartney munkáit szerettük legjobban, a 30 eurós széldzseki tök jó vásár, de a férficipők közt is van pár olyan, ami itthon a belvárosban 30 ezer forint, Parndorfban meg csak 70 euro, azaz 22 ezer forint – hogy van-e belőle megfelelő méret, az már más kérdés. Nézze meg a galériában, miért érdemes – és miért nem – kiutazni Bécs mellé!

Oszd meg másokkal is!
Mustra