Tégely Laura: merni kell nagyot álmodni!

Tégely Laura itthon a Krea Kortárs Művészeti Iskola Divatsmink szakának az egyik szakvezetőjeként imsert, Londonban viszont most diplomázott a London College of Fashion divatsminkes szakán és a diplomája mellett hazavihette az év felbukkanó tehetségének járó díjat. A "London College of Fashion Award 2014 – Emerging Talent in Fashion Image 2014" díj annyit jelent, hogy az idén az LCF-en végzett hallgatók közül Tégely teljesítménye és ötletei tetszettek legjobban a tanároknak és a neves zsűrinek, ami ígéretes kezdés egy nemzetközi karrierhez. Erről és jövőbeli terveiről kérdeztük a fiatal sminkest, interjúnkat a hajtás után olvashatják!

Ki Tégely Laura?

Itthon a Krea Kortárs Művészeti Iskola Divatsmink szakának az egyik szakvezetője. London a másik otthona, ahol most diplomázott a London College of Fashion divatsminkes szakán és a diplomája mellett hazavihette az év felbukkanó tehetségének járó díjat.

Először is azt szeretném megkérdezni, hogy mi a pontos neve a díjnak, kik kaphatják meg?

A London College of Fashion Award 2014 – Emerging Talent in Fashion Image 2014 díjat kaptam meg, ami annyit jelent, hogy az idén az LCF-en végzett hallgatók közül az én teljesítményem és ötleteim oly annyira elnyerték a tanáraim tetszését, hogy jelöltek a díjra, és a bizottság/zsűri – ami az egyetemi tanárokból és a British Fashion Council bizonyos tagjaiból állt – pedig megjutalmaztott a díj elnyerésével.

Ezt a díjat a London College of Fashion végzős diákjai kaphatják meg, sőt csak az vehet részt az egész ceremónián is, akit jelöltek. Én például nem is tudtam, hogy ilyen van, amíg nem kaptam meg az emailt a jelölésről. Nagyon örültem, hogy jelöltek és annak még jobban, hogy a jelölés sikeres volt Fogalmam sincs, hogy kik állnak pontosan név szerint a zsűri asztal mögött, egy biztos, hogy a szakvezetőmnek, Fiona Minorsnak köszönhetem ezt a legnagyobb részben.

Melyik munkáddal nyertél?

Azt gondolom, hogy az egész éves iskolai tevékenységem számított, de a legmeggyőzőbb a diploma munkám, amiben nem csak sminkesként és hair-stylistként vettem rész, hanem művészeti vezetőként is. Projektvezetőként is kipróbálhattam magam és sikeresen végrehajtottam mindezt, hozzáteszem, négy hét alatt kellett összerakni a munkánkat a kutatás részétől kezdve a kidolgozáson át a megvalósításig. Két fotózást bonyolítottam le különböző koncepcióval és csapattal. Ha most visszagondolok, csodának tudom be, hogy be tudtam fejezni, sőt nekem ez nem is teljesen befejezett munka mert sokkal több lehetőséget találtam benne, mint amire volt idő.

Mit jelent szakmailag egy ilyen díj?

Ha kikiáltanak az év feltörekvő tehetségének a világ egyik legnevesebb divatiskolájában, az mindenképpen maga után von egy olyan érdeklődést és bizalmat a szakma részéről, ami hozzásegít ahhoz, hogy jobbnál-jobb munkákban vegyek részt a csapat kreatív tagjaként. Számomra azt jelenti, hogy bízzak a kreativitásomban és szakmai rátermettségemben, és hogy vegyem komolyan, ami a fejemben megszületik és valósítsam meg, mert abból nagyszerű dolgok sülhetnek ki.

Milyen projekteken dolgoztál a nyáron?

A nyaram egyik fő projektje az volt, hogy felkészítsem magam London hatalmas terepére és az ott folyó versenyre. Végigtekinteni az eddigi munkáimon, következtetéseket levonni, kritikusan magamba nézni és megnevezni az erősségeim, valamint a gyengeségem, és hogy előbbieket hogyan tudom erősíteni. Tudatosabban és célratörőbben akarom alakítani a karrieremet, máskülönben nem fog menni nemzetközi szinten. Az első nagyon fontos dolog a nyárra az első website-om elkészítése, másik és nagyon fontos része az életemnek a Krea Kortárs Művészeti Iskola divatsmink szakja, ahol a szakvezető tanár, Tombor Sarolta mellett foglalkozom a kurzus folyamatos fejlesztésével, az augusztus az elkövetkező egy év összeállításáról szólt. Most vagyunk éppen a jelentkezés utolsó heteiben és emiatt még Budapesten tartózkodom szeptember közepéig.

Milyen felkérés lenne számodra a szakmai csúcs?

Erre a kérdésre hetente változtatnám a válaszom. Mindenképpen szakmai csúcsként élném meg, ha olyan nemzetközileg keresett sminkmester lennék, akit sajátos hozzáállása, látásmódja és ízlése miatt kérnek fel különböző projektekre, mint divatkampányok, bemutatók. De a legboldogabbá az tenne, ha önálló ötleteimet az általam szervezett színvonalas programokon és munkákon keresztül tudnám közvetíteni a világ felé, legyen az oktatás vagy akár kiállítás. Egy biztos, merni kell nagyot álmodni.

Mióta dolgozol sminkesként?

2008-ban kezdtem el tanulni a Krea Kortárs Művészeti Iskolában és 2009-től kezdtem el bontogatni a szárnyaimat először Tombor Sarolta asszisztenseként és szépen lassan egyre több önálló munkám is lett az évek folyamán.

Melyik volt az eddigi kedvenc munkád?

Most a diploma munkámat mondanám, mert ez az első önálló projektem és ez hozta ki belőlem a legtöbbet eddig.

Milyen embereknek ajánlod ezt a szakmát, milyen készségek fontosak hozzá?

Az olyan kreatív embereknek ajánlom, akik szeretnek csapatban együttműködni és könnyedén meglátják a szépet embertársaikban, jó szemük van a különböző karakterek megalkotásában, jó asszociációs képességekkel rendelkezik és kiváló csapatjátékosok, de úgy, hogy közben erős egyéniséggel rendelkezik és ezt a megfelelő időben és módon kamatoztatják. Nagyon fontos a kitartás, az alázat, remek koncentráló képesség és kíváncsiság, ami hajt új dolgok felfedezésére.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek