Túlsúlyos pasiként is öltözhet kreatívan!

„Olyan jó neked: te magas és vékony vagy, így rajtad minden jól áll!” – a mondat, amit minden, öltözködéssel kapcsolatos beszélgetés során megkapok az ismerőseimtől. Bár a szabadság sokszor átlendít a ló túloldalára, való igaz, hogy a testméreteimmel gyakrabban állnak jól az üzletekben található (legtöbbször konfekció alapján tervezett) ruhák, mint az alacsonyabb és testesebb barátaimon.

Tévhit viszont az, hogy emiatt nekik le kell mondaniuk a stílusos öltözködésről és kizárólag zsákban járhatnak, sőt! Egyszer már írtam arról, hogy mire figyeljenek azok a férfiak, akik túlsúllyal rendelkeznek, most pedig a FashionBeans segítségével további olyan tippeket gyűjtöttem össze, amik segíthetnek nekik a ruhaválasztásban és az öltözködésben. A legfontosabb: legyünk tisztában a testi adottságainkkal és kísérletezzünk bátran, de ne szaladjon el velünk a ló!

Öltözködés szempontjából mindegy, hogy egészségügyi okok miatt híztunk meg, vagy azért, mert enni szeretünk, de mozogni kevésbé – jól szeretnénk kinézni és nem akarjuk, hogy az előnytelen testrészeinket hangsúlyozzuk azok helyett, amiket kedvelünk magunkon.

A függőleges varázsa

Lerágott csont, de az optikai csalás a duci emberek egyik titkos fegyvere. A lényeg az, hogy mások tekintetét fentről lefelé, oda-vissza vezessük a testünkön anélkül, hogy az megállna bármely – kínosnak vélt – ponton. A hangsúlyos ruhadarab vagy kiegészítő vonzza a tekintetet, a szemlélő elidőzik rajta és máris olyan dologra hívtuk fel a figyelmet, amiről amúgy szeretnénk elterelni. Íme néhány tipp, amivel elkerülhetjük ezt:

Kerüljük a kontrasztot!

Figyeljünk arra, hogy ne osszuk egyértelműen ketté a testünket. Például: ha fekete nadrágot viselünk fehér inggel, akkor mindenképpen vegyünk fel egy sötét zakót, kardigánt, vagy pulóvert.

Kerülje a kontrasztot: ha fekete nadrághoz fehér inget vesz fel, vegyen magára egy sötét zakót vagy kardigánt!
Kerülje a kontrasztot: ha fekete nadrághoz fehér inget vesz fel, vegyen magára egy sötét zakót vagy kardigánt!Sean Gallup / Europress / Getty

Merre fussanak a csíkok?

Ha felsőkről van szó, akkor szinte mindenki azt mondja, hogy kizárólag a hosszanti csíkozásút válasszuk. Szerintem sokkal több múlik azon, hogy a minta milyen intenzitású: ha például egy vízszintes, vékony, szinte alig észrevehetően csíkos pólót veszünk fel, azzal nem ártunk többet, mintha egy egyszínűt választottunk volna.

A vastagabb, élénkebb, feltűnőbb minták bármilyen irányba is futnak, nagyobbnak fognak láttatni minket. A vásárlás (és később a viselés) során mindenképpen mérlegeljük, hogy be tudjuk-e építeni a kiválasztott darabot majd úgy a szettünkbe, hogy az ne kiáltson kilométerekről.

Törés

Minden olyan vízszintes dologgal, ami megtöri a tekintetet (feltűnő övcsat, oldalzseb a nadrágon, elütő színű öv) vigyázni kell!

Figyeljünk az alakra!

Teljesen mindegy, hogy milyen súlyosnak érezzük magunkat, fontos az, hogy az alakunk kivehető legyen. Értem ez alatt a mellkast, a derekat, a karokat, a vállat és a lábakat. Felejtsük el azt, hogy duciként az oversize (a méretünknél nagyobb) ruhákat kell viselnünk, hiszen ez a valós testsúlyunkra is jócskán rápakol optikailag.

72472151
Rubberball/mike Kemp / Europress / Getty

A nadrág kérdése

Mivel nadrágokból számos fazon létezik, könnyű mellényúlni. A lábra tapadó, már-már leggings hatású farmerek még a vékonyabb alkaton sem mutatnak jól, ezért mindenképpen kerüljük, ha vastagabb combbal vagy vádlival rendelkezünk. A legjobban a straight, azaz egyenes szárú fazonok állnak jól, legyen szó farmerről, chino- vagy szövetnadrágról. Szintén optikai „csalás”: a straight gatyák szárai zárnak be olyan szöget a földdel, hogy rájuk nézve újfent érvényesüljön a „nyújtó hatás”.

Extra tipp: a nadrágot a közepén vasaljuk élére, ez még inkább erősíti a karcsúsítást.

A derék magassága

Ahogy a fazon esetében, úgy a nadrág derékmagasságánál is több verzió közül választhatunk: low-waisted (alacsony derekú), normal és az idén egyre inkább népszerűvé váló high-waisted (magasított derekú). Fontoljuk meg, hogy számunkra melyik a legelőnyösebb: az elsőnél például guggolás vagy lehajolás/leülés során olyan dolgokat villanthatunk meg, amiket nem szeretnénk, illetve az oldalsó zsírpárnákat is tökéletesen megmutatja. Ha kényelmesen akarja érezni magát, akkor válasszon utóbbi kettő közül!

Ingek, pólók és pulóverek

Az egyetlen tipp, amit itt figyelembe kell venni: a méreteinknek megfelelően öltözzünk! Attól nem fogunk karcsúbbnak tűnni, ha két számmal kisebb felsőt veszünk fel, sőt! Az emberek nem látják az ingünk címkéjét, tehát felesleges beleerőszakolnunk magunkat egy M-esbe, ha XL a méretünk.

A tökéletes ing megtalálása magas férfiként legalább akkora tortúra, mintha a tökéletes farmert keresnénk: passzolnia kell nyakban, hogy tudjunk felvenni hozzá nyakkendőt; ha derékban jó a méret, akkor pedig a legtöbbször az ujja ér a könyökünkig. Én pár hete találtam meg azt a márkát, ami a még megfizethető árkategóriába esik, és nem kell kompromisszumokat kötnöm a méreteket illetően.

159067595
Matt Cardy / Europress / Getty

Mi a helyzet a nyakkal?

A nyakat – szintén optikailag – érdemes nyújtani annak érdekében, hogy magasabbnak és vékonyabbnak tűnjünk. Emiatt kerüljük azokat a ruhadarabokat, amik eltüntetik azt: ilyenek például a garbó és a túl magas (vagy bár tilos, de a felhajtott) gallér.

Pólók és pulóverek esetén érdemes a V-nyakat választani, hiszen ez nagyobb bőrfelületet mutat.

... és a derékkal?

Bár a slim-fit (oldalt és hátul is szűkített) ingek sokszor szóba sem jönnek, nem muszáj olyat választanunk, ami betűrve gyűrődik és látszik, hogy amúgy mennyire elállna a derekunktól. Egy modern-fit (oldalt szűkített) fazonú darab például tökéletes választás lehet.

A pulóverek esetében arra kell figyelnünk, hogy az alján lévő gumírozás ne legyen túl szűk és emiatt ne formázzon a felsőtestünkből egy labdát.

Rétegezés okosan

A hűvösebb időszakokban a rétegezés a duci emberek esetében is elkerülhetetlen. Mivel minden egyes plusz ruhadarab vastagabbnak mutat minket, érdemes a színekkel játszani: ha egy világos ingre sötétebb zakót veszünk, akkor előbbi fog érvényesülni és a függőleges csík miatt újfent karcsúbbnak fogunk látszani.

Arra érdemes még figyelni, hogy ne rétegezzünk hosszabb ruhadarabokat a rövidebbek alá, mert ez ront a testarányainkon és alacsonyabbnak, illetve tömzsibbnek mutat majd.

Színek

Bár túlsúlyosként mindenki a fekete színhez nyúl, érdemes a hozzá hasonló, sötét árnyalatok közül is válogatni. Ilyen lehet például a tengerészkék, a méregzöld vagy a burgundi. És ugye mennyivel izgalmasabban hangzanak?

Ha a bejegyzéssel kapcsolatban észrevétele van, esetleg kérdése van férfidivattal kapcsolatban, az alábbi linkre kattintva írhat nekem.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek