Cartier ékszerkiállítás nyílik Párizsban

A karácsonyi mizéria kellős közepén, december 4-én nyílik a legendás ékszerész család, a Cartier eddigi legnagyobb kiállítása a párizsi Grand Palais-ban. A február 6-ig megtekinthető tárlaton az 1847óta működő vállalkozás legismertebb darabjait lehet majd megtekinteni, így a 600 kiállított ékszer között feltűnik majd Grace Kelly 10,47 karátos eljegyzési gyűrűje vagy Elizabeth Taylot 16.századból való „La Pelegrina" néven ismert káprázatos gyöngynyaklánca is – írja a dailymail.co.uk.

A királyi családok hölgytagjai és a hollywoodi dívák által viselt ékszerek jelentős részét, mintegy 550 darabot a Cartier kollekció archívumából, 50 darabot pedig más múzeumoktól és magángyűjtőktől kért kölcsön a kiállítás kurátora, a Réunion des Musées National Grand Palais tudományos igazgatója, Laurent Salomé.

A mára fogalommá vált Cartier mesébe illő története a XIX. század közepén indult azzal, hogy Louis-Francois Cartier átvette mestere, Adolphe Picard párizsi boltját, ahol pár év alatt olyan tehetős, fizetőképes vevőkörre tett szert, hogy 1859-ben megnyitotta első saját üzletét a mára ékszerész negyeddé vált a Rue de la Paix utcában.

Az újító ötletekben gazdag és klasszikus stílust teremtő Cartier-t a XX. századra felfedezte magának az arisztokrácia is, mint például a brit királyi család, aminek köszönhetően 1902-ben megnyitották első angliai üzletüket, melyet nem sokkal később egy New York-i ékszerbolt követett a sorban.

„A királyok ékszerésze, az ékszerészek királya” – mondta Cartierről egyik nagy rajongója, VII. Edward walesi herceg. De az egyre drágábban dolgozó ékszerész ügyfélkörébe tartozott még több görög, sziámi, orosz, spanyol, portugál illetve indiai uralkodó és milliomos is.

Nem az idei az első nagyszabású kiállítása a Cartiernek, egy antik gyűjteményt kiállították már Ázsiában is illetve a lausanne-i Hermitage Alapítvány is adott már otthont a kiállításnak az elmúlt években – írja a wikipedia.org. Az év vége egyik szenzációjának beillő kiállítás egyik legnépszerűbb darabja minden bizonnyal Grace Kelly smaragd-gyémánt eljegyzési gyűrűje lesz, amit a monacói hercegtől, Rainertől kapott.

A puccos lánykérést hetedhét-országra szóló esküvő követte, amit mai napig az évszázad esküvőjeként emlegetnek. Kelly ezzel a gyűrűvel látható Gazdagok és szerelmesek című filmben is 1956-ban, miután rövid időre visszavonult a filmvilágtól és az anyaságra koncentrált.

A színésznőből lett hercegné gyűrűjéhez hasonlóan kultikussá vált a windsori hercegné flamingó brossa is, amit a márka egyik akkori vezetőjével, Jeanne Toussainttal terveztetett a negyvenes évek elején. A bross platinából, fehéraranyból, csiszolt gyémántból, vágott smaragdból, zafírból, rubinból készült. A platinát tartalmazó darab külön érdekessége, hogy a platina a Cartier-nek köszönheti, hogy az átmenetifémek csoportjából felkerült a nemesfémek listájára.

A mai napig trendi bross mellett kiállítják az 9,65 x 9,59 cm ékszerről készített vázlatokat is.A brosst tervező Toussaint híres volt bátorságáról és politikai elkötelezettségéről, így véleményét a legtöbb művészhez hasonlóan természetesen ékszereibe is belecsempészte.

Az egyik brosson megjelenített kalitkába zárt madár például a második világháborúban a nácik által elfoglalt Franciaországot jelentette.A felszabadulás után pedig elkészült a kollekció következő drágakövekből kirakott darabja, a francia trikolor színeiben pompázó felszabadult madár.

Ekkora kiállításról nem hiányozhat az ékszermániás Elizabeth Taylor egyik leghíresebb nyaklánca, a „La Pelegrina” sem, amit férjétől – akihez kétszer is hozzáment –, Richard Burtontól kapott Valentin napra. A nyakék különlegessége, hogy a láncon főhelyet kapott gyöngyszem I.Mária angol királynőé volt a 16.században.

Megtekinthető lesz még a némafilmek korának egyik legnagyobb sztárja, Gloria Swanson gyémántból, platinából és hegyikristályból készítette karkötője, melyet házassági évfordulójára rendelt 1930-ban, de ezt viselte a Sunset Boulevard című filmben is.

Kiállítják a még mindig divatos, hullámos formájú gyémánt fejdíszt is, amit Louis Cartier készített 1902-ben. Stella McCartney a tavalyi Met Ball gálán jelent meg a kultikussá vált ékszerben.

Látható lesz a Cartier egyik legextravagánsabb kollekciójának darabja, a tigris, amit a márka egyik legmegbecsültebb ügyfele, Barbara Hutton rendelt Toussainttól. A Woolworth bolthálózat örökösnője – akit a világ egyik leggazdagabb nőjeként emlegettek – gyémántból, smaragdból és ónixból rendelte meg az állatot mintázó brosst és fülbevalót fia esküvőjére 1960-ban.

Huttonhoz hasonlóan a mexikói színésznő, Maria Felix is kedvelte az állatokat, ő egy 125 karátot nyomó krokodil és kígyó formájú nyakláncot és karkötőt rendelt az ékszerészektől 1975-ben. A tárlat részét képezik még a platinából, fekete ónixból, gyémántból készített Cartier tiarák 1914-ből, az indiai ihletésű „Tutti Frutti” fantázianevet kapott karkötők és ékszerek, melyeket gyémántból, rubinból, zafírból és smaragdból készített a Cartier 1925-ben olyan milliomos nőknek mint Edwina Mountbatten, Mrs.Cole Porter vagy Daisy Fellowes.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek