no

Tényleg ők a közeljövő nagy tervezői?

Ön hallott már az International Talent Support (Nemzetközi Tehetségtámogató, továbbiakban ITS) eseményről? Évek óta rendezik meg, idén a július 13-i hétvégére esett a választás. Ezen a két napon mutatkoztak be azok a divattervezők, akik úgy érzik, hogy van bennük akkora potenciál, hogy ők legyenek a jövő generáció nagy nevei.

Azzal mindnyájan tisztában vagyunk, hogy a termék végösszegéhez jócskán hozzáad az adott márka neve, így azt a tévhitet is el kell oszlatnunk magunkban, hogy ami drágább, az biztosan jobb is. Erre cáfolnak rá az eseményen bemutatott kollekciók, amik közül többről azt is elhinnénk, hogy valamelyik luxusmárka munkája. És annyira nem is állunk távol az igazságtól, hiszen a legjobbakra a divatvilág azon nyomban le is csap.

Az ITS a legrangosabb nemzetközi tehetségekkel foglalkozó rendezvény, ami kiváló ugródeszka azoknak, akik komolyan gondolják a divattervezést, de csak a képességük és kreativitásuk, a lehetőségük eddig nem adatott meg, hogy ezt a szakmát komolyan űzzék. A helyszínt Trieszt adta, a nyertesek pedig ösztöndíjakat és betekintést nyertek a szakmai kulisszái mögé. A korábbi dobogósok olyan cégeknél vannak most, mint a Givenchy, a Margiela vagy a Céline.

Lady Gagának ehhez is köze van?

Lady Gaga korábbi stylistja, most a Diesel művészeti vezetőjeként tevékenykedő Nicola Formichetti is az elmúlt évek győzteseiből választott és velük dolgozott együtt Lady Gaga szettjeinek kitalálásán – kezdve a koncertruháktól egészen a videóklippekben feltűnő jelmezekig. Így történt meg az is, hogy amikor Formichetti meglátta Zara Gorman kollekcióját a túlméretezett kalapokkal, egyből az énekesnőre gondolt. Később – nem kis meglepetésre – a fejfedők fel is tűntek a Marry the night című videóban.

Formichetti mellett még Sara Maino, az olasz Vogue szerkesztője, Ute Schumacher, a Swarovski alelnöke és Renzo Rosso az OTB (többek között a Diesel, a Margiela, a Viktor and Rolf márkákat összefogó csoport) elnöke is tagja a zsűrinek. Rosso felel a 25 000 eurós, mintegy 7.4 milliós díjért is, amit a Diesel nevében ajánlottak fel a "legjobb tetőtől talpig farmer" szett megálmodójának. Idén a Denim Revolution, azaz Farmerforradalom volt a jelige, a díjat pedig Xiao Li nyerte el. Li szilikonnal vonta be az amúgy meglehetősen merev anyagot: ezzel a technikával készített egy oversize dzsekit és egy ceruzaszoknyát a versenyre.

Kategóriák és győztesek

Három kategóriában folyt a verseny (divat, kiegészítők és ékszerek), a 20 portfolióból végül 10-et választottak ki és azokat nézték meg egy bemutató keretében Olaszországban. Utóbbi kategóriában a Swarovski ajánlott fel egy 10 000 eurós, közel hárommilliós díjat és hathónapos gyakornoki időt. Ezeket Lili Colley zsebelhette be, aki a London Fashion College-re jár.

A legnagyobb várakozás természetesen a divat kategóriát övezte, amiben végül a dél-koreai Han Chul Lee-t hirdették ki győztesnek. Díja 15 000 euró, részvétel a jövő évi bemutatón és lehetőség, hogy bemutassa legújabb kollekcióját. Idén bemutatott munkáira leginkább Hannibal Lecter és a japán maffia volt a legnagyobb hatással. "Úgy érzem, hatalmas változás következett be az életemben" - mesélte a 36 éves nyertes a Fashionista oldalnak. "Mindig is divattal akartam foglalkozni, eljutni Londonba és ott mesterképzésen tanulni. Erre tessék, itt van. Legszívesebben a Burberry-vel dolgoznék együtt."

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek