Apokaliptikusan szakadt a BiTS labo debütáló kollekciója

Május 3-án, a Fuga Budapesti Építészeti Központban mutatta be első kollekcióját a BiTS labo elnevezésű avantgárd divattervező csapat. A Disturbia Show, azaz a 'zavaros, nyugtalan' fantázianévvel ellátott kollekció valóban okozott némi fejtörést a nézőknek: a lassított felvételként végigvonuló modellek fejére nem mindennapi plexi-műanyag fejdíszek/sisakok/propellerek is kerültek, amitől kissé Star Trek hangulatba kerültünk a profin megszervezett show után. A garantáltan feltűnő kollekció megtervezéséről és kivitelezéséről beszélgettünk Evgeny Avetisian tervezővel.

A bemutató lebonyolítása zavartalan volt, attól eltekintve, hogy a Fuga méretileg nem volt a legideálisabb helyszín a show számára, akinek nem jutott ülőhely, nagyobb hering-partiban találta magát, mint a kombínón. A bemutató azonban pontosan kezdődött, emelett profi fény- és látványtechnikáról is gondoskodtak a szervezők, utána pedig állófogadással és DJ-vel dobták fel az est hangulatát.

A divat kulturális mozgalom: sok művészeti irányt hoz össze a grafikustól kezdve a szervezőn és a netes gurun át a divattervezőig, ezt a Disturbia pedig tökéletesen alátámasztotta. A bemutató koncepcióját tudatosan építették fel a tervezők: a zene, a falra vetített grafikák és a fénytechnika is tökéletesen illeszkedtek a felvonuló ruhákhoz, a néző itt valóban megkapta a tervezők látásmódjából azt a fajta ízelítőt, amit az általuk elképzelt ruhák és a csapat szemlélete is tükröz.

"Csoportos és macerás munka egy kollekció összerakása. Nagyon átgondoltuk a zenét, a látványt  és a stílust is, mindvégig arra törekedtünk, hogy organikusan érjen révbe az egész. Szeretek csoportosan dolgozni, együtt találtuk ki a logót, a címkéket és az alapvető koncepciót is" – mondta a Díványnak a BiTS labo tervezője, Evgeny Avetisian. "Szerettem volna valami izgalmasat csinálni, de mivel korlátozottak a lehetőségeim, így elég nehéz. Ettől függetlenül mindenképpen saját kollekcióban gondolkodtam, úgyhogy megnéztem, miből tudok dolgozni, és azokat az anyagokat használtam fel, így az ötleteim is kissé háttérbe szorultak és abszolút az anyagokhoz és a lehetőségeimhez mérten kellett dolgoznom. Először csak pólókban gondolkodtunk, de egy divattervezőnek ez nem kihívás, szeretek alkotni, így hamar továbblendültünk ezen."

"A kollekció nem tükrözi a személyes stílusomat, igazából kompromisszumok sorozatát lehetett látni a kifutón, hiszen csak azokból az anyagokból tudtam dolgozni, amik a rendelkezésemre álltak a stúdiómban. Az anyagok önmagukban nem izgalmasak, viszont mi nyomtunk rá mintákat, illetve a ruhák is többféle anyagból vannak összerakva. Az európai civilizáció stílusa untat, viszont rengeteget merítek a ősi japán Wabi Sabi filozófiából, ami szerint semmi sem örök és ideális. Igyekeztem ehhez mérten szabászatilag is izgalmas ruhákat tervezni: imádom a cápákat, nagyon tetszik az ívük, egyszerre agresszívnek és dinamikusnak tartom, úgyhogy játszottam egy kicsit a ruhák szűkítésével, ezért az elejük mindig hosszabb, mint a hátuk. Ez valószínűleg a védjegyemmé válik majd, mert a következő kollekcióban is sokat használom ezt a technikát."

Nem mindennapi szerelés a kifutón: Ön bevállalná a fejdíszt?
Nem mindennapi szerelés a kifutón: Ön bevállalná a fejdíszt?

A Disturbia Show-ban talán az volt a legérdekesebb, mennyire másképpen hatottak a ruhák a futurisztikus, szándékosan arcot takaró fejkreációk nélkül: a kollekció tökéletesen reprezentálta, hogy egy kiegészítő alapjában véve mennyire megváltoztathat még egy olyan ruhát is, amit a hétköznapokban simán fel lehet venni.

"Nem tudom elképzelni, hogy mások valóban hordják is az utcán ezeket a fejdíszeket – mondjuk én szívesen felvenném – de úgy gondoltam, ha már bemutatót csinálunk, meg kell ünnepelni az extravaganciát és a szépséget, így mindenképpen kellettek oda. Saját kezűleg csináltuk őket a csapattal és az utolsó pillanatig variáltuk őket, hogy minél izgalmasabbak legyenek. Az alapkoncepciónk az arcok elrejtése volt, hogy minél ütősebb legyen, úgyhogy összekukáztunk plexiüvegeket, fémeket és műanyagdarabokat, amiket lefújtunk és összebarkácsoltunk. Még nevettünk is rajta, hogy elvileg divattervezők lennénk, aztán flexelünk a garázsban, mint a munkásemberek. Dehát szeretni kell barkácsolni, művészkedni, a divat erről szól, enélkül el sem tudnám képzelni az egészet."

A jövőbeli tervekről egyelőre szűkszavúan mesélt, az viszont biztos, hogy a Disturbiával nem áll meg az élet, a csapat már az októberi bemutatóra készül. "Két kollekció fejlődik párhuzamosan: az egyik a Disturbia, a másikat pedig majd ősszel tervezzük bemutatni, ez sokkal egyértelműbb lesz, de először mindenképpen a Disturbiával akartunk előrukkolni. Ettől függetlenül persze a következő kollekció is okozhat majd némi képi-hangzavart egyeseknél, viszont a koncepció itt sokkal egyértelműbb és visszafogottabb lesz: alapvetően a szocreál, elhagyatott építményekből inspirálódtunk és azt próbáltuk elképzelni, milyen ember illene melléjük. Emellett szeretném, ha csatlakoznának még hozzánk a jövőben, hiszen együttesen sokkal izgalmasabb és eredetibb ötletek születhetnek, mint amit egymaga elgondol az ember. Igyekszünk külföldre is "betörni", folyamatosan fejlesztjük a webshopunkat, fotózzuk be a mostani kollekciót is, valamint egy külföldi pályázatra is jelentkeztünk."

Ha felkeltette az érdeklődését a BiTS labo nyers formavilága, látogasson el a márka hivatalos weboldalára, ahol a bemutatott ruhákhoz is hozzájuthat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek