A bécsi divathét 5 legjobb bemutatója

A világ nagy divatfővárosaiban zajlik 2013-as tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató divathét. Bár Bécs még nem tartozik az élvonalba, idén már negyedik alkalommal tartják meg az osztrák és nemzetközi tervezők bemutatóit az Mq Vienna Fashion Week keretében a MuseumsQuartierben. A szeptember 12-16 között bemutatkozó 80 tervező a világ minden tájáról, Thaiföldről, Lengyelországból és Magyarországról érkezett az osztrák fővárosba, hogy bemutathassa legújabb kollekcióját a közönségnek. A hazai tervezők közül a Nubu, az Artista és az Aquanauta is felvonultatta ruháit. Összeszedtük a bécsi divathét legemlékezetesebb pillanatait.

Andreea Tincu

A fiatal tervezőnő egyre több helyen jelenik meg munkáival, az utóbbi időben képviseltette magát a kijevi, az amszterdami és a romániai divateseményeken is. Tincu elegáns stílusa tükrözi kreatív személyiségét, ruháiról átjön, hogy a tervező nem szeret utánozni, inkább folyamatosan feltalálja saját magát. Az Andreea Tincu & Sense néven futó kollekció megtervezésénél a designer gondosan tanulmányozta a konstrukciókat, előszeretettel fedezett fel új területeket, műszaki megoldásokat és kifinomult kombinációkat. A bécsi kifutón felvonultatott darabjainak meghatározó színe a fekete, a fehér és a khaki.

Misuraca

A márkát Gianfranco Fenizia alapította, az eredetileg nápolyi építész jelenleg Milánóban építi karrierjét. Fenizia dolgozott már a Fendi, a Valentino és a Dolce & Gabbana üzleteiben is, miközben saját tervezésű lakberendezési tárgyakat dobott piacra. Első önálló showját a 2009-es tavaszi/nyári milánói divathéten mutatta be nagyközönség előtt. A tervező építész múltját mi sem bizonyítja jobban, mint a ruhák formái, amik a kezdetektől fogva lineáris, egyszerű, elegáns és szoborszerű stílust kaptak. 2013 tavaszára szánt kollekcióját a föld színeiben – burgundi, vörös, homok, banán, tengerkék és rózsaszín – képzelte el, melyekhez remekül passzoltak a geometrikus minták. Az elsősorban városi nőket megszólító darabok közül az ötvenes évekre emlékeztető együttesek sikerültek a legjobban.

Wonder Anatomie

A márka tervezője Khatikasemlert Chalermkiat, akit csak 'Pop'-nak szólítanak a szakmában. Pop a thaiföldi Rangsit egyetemen tanult belsőépítészként, mikor érdeklődése a divat felé fordult. 2007-ben ösztöndíjat kapott Párizsba, ahol az Institut Français de la Mode posztgraduális képzésében vehetett részt. A tervező tehetségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2008-ban dolgozhatott a Maison Martin Margiela műhelyében a mester asszisztenseként. A 2007-ben New Fashion Designer kategóriában Grand Prix versenyt nyerő Pop tavaly bemutatott nyári kollekcióját a az erdő sötétsége ihlette. Idei gyűjteménye a „Tattoo after Death” nevet kapta, melyben az ázsiai művészet elemeire és az emberi test anatómiájára építette fel darabjait. Az extravagáns kollekcióból a New York-i Divathéten is feltűnt sapkákat és a különleges blúzokat kedveltük meg a legjobban.

Kayiko

A bécsi márkát 1998-ban alapította Karin Oèbster. A divatház a kezdetektől fogva városias, avantgárd stílusú, luxus termékeket árul limitált kiadásban. A Kayiko „Kevesebb Több” filozófiáját a 2013-as őszi/téli és tavaszi/nyári kollekció tervezésénél is szem előtt tartotta. Az  uniszex darabok nagy része fekete, fehér és ezüst színekben pompázott, a túlméretezett egyrészes ruhákhoz szándékosan elvarratlan anyagokat használt a tervező. Kedvencünk volt a Maison Martin Margielaéhoz hasonló reverenda ruha, levehető ezüst nyakdísszel.

Nubu

A 2007-ben alapított NUBU csapatát ma már Garam Juditon kívül Kovács Adél és Hajdú Anett is erősíti. A márka különösen felkapott lett Bécsben, múlt hónapban a 'Divat nyara' rendezvénysorozat keretében a NUBU-t választották a hónap designerének a bécsi MQ pointban. Az osztrák főváros divathetén felvonultatták 2013-as őszi/téli és tavaszi/nyári kollekciójukat is, mely részben urbánus, minimalista és nőies darabokat tartalmazott. A visszafogott színekkel dolgozó, kényelemre törekvő  tervezők színpalettájára a fekete, a szürke, a fehér, a testszín és kevés padlizsán volt jellemző. Kedvencünk a térdig érő bőrszoknya és a hálóingre emlékeztető szaténruha volt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek