Néhány korty bor valószínűleg még terhesen sem ártalmas

A túlzott alkoholfogyasztás egyértelműen ártalmas ugyan a baba szempontjából, arra azonban, hogy heti egy pohár bor is káros volna, tulajdonképpen még sosem szolgáltattak egyértelmű bizonyítékot a kutatások – legalábbis néhány brit kutató szerint.

A britek 26 releváns tematikájú kutatás eredményeit vetették össze, és arra jutottak az egészen az 50-es évekig visszanyúló kutatások elemzése során, hogy „meglepően kevés” bizonyíték van csak arra, hogy a kifejezetten kis mennyiségű, heti 1-2 pohár borra szorítkozó alkoholfogyasztás bármilyen veszélyt jelentene a magzat egészségére nézve – írja a BBC. 

1-2 pohár bor miatt még nem kell izgulni

A Bristoli Egyetem kutatói persze igyekeznek a lehető legóvatosabban fogalmazni, és egyelőre a hivatalos, teljes absztinenciát javasló irányelvek betartását szorgalmazzák. Arra azonban mindenképp jó szerintük a friss tanulmány, hogy megnyugtassa azokat, akik csak egy kevés alkoholt fogyasztottak ugyan a terhességük alatt, de szorongtak és stresszesek voltak az esetleges következmények miatt, ami további problémák forrása lehet a terhesség során.

shutterstock 395177092

A terhesség alatti lerészegedés és a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás káros következményei jól ismertek persze az orvosok előtt, a túl sok alkohol megnöveli ugyanis az elvetélés, a koraszülés és a magzati alkohol szindróma kialakulásának kockázatát is.

Az alkoholfogyasztás biztonságos alsó határára vonatkozólag ugyanakkor a rengeteg vita ellenére sem alakult ki konszenzus, és bár sokan vannak, akik egyetértenek a kutatókkal abban, hogy a mértékletes, heti 1-2 dl borban meghatározott alkoholfogyasztás nem káros, a hivatalos ajánlások azért a biztonság kedvéért a teljes absztinenciát szokták javasolni.

7 kutatás talált azért valamit

A Bristoli Egyetem kutatói szerint az általuk megvizsgált 26 kutatás közül 7 talált némi összefüggést a mértékletes alkoholfogyasztás, és a kis testsúllyal születő babák között, 8 százalékkal nagyobb volt ugyanis ennek az esélye, ha nem a teljes absztinenciát választotta egy anya, és olykor ivott egy keveset a terhessége alatt.

A Cambridge-en tanító Prof. David Spiegelhalter szerint fontos ugyan, hogy ne izguljanak és szorongjanak a terhességük alatt 1-2 pohár bort azért elfogyasztó nők, de a BBC által megkérdezett szakértők többségével egyetemben ő is az alkoholról való teljes lemondást tartja csak teljesen biztonságos megoldásnak a terhesség alatt, főleg ha csak viszonylag későn tudta meg valaki, hogy terhes, és addig fogyasztott alkoholt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra