SZÜLŐSÉG

Ezzel idegesítik egymást a gyerekesek és a gyerektelenek

2017. szeptember 15., péntek 15:56

Az "öt legidegesítőbb dolog, amit gyerektelenek mondanak gyerekeseknek" címmel közölt meglehetősen találó listát a Huffington Post.

Ennek nyomán elkezdtünk a szerkesztőségben beszélgetni arról, ezek tényleg létező dolgok-e, majd szépen lassan kialakult egy sok ponton nem találkozó párbeszéd az egyik gyerekes (Gizi) és gyerektelen (Amál) kollégánk közt.

Mielőtt Gizi és Amál elkezdte volna egymás haját tépni, inkább megkértük őket, írják le, miért és mivel idegesítik őket a szembenálló tábor tagjai. De tényleg szembenálló táborok ezek? Vagy elég lenne kicsit értőbb figyelemmel fordulni a másik felé? Ez már más téma, most viszont következzen az az öt mondat, amire egy gyerekes tuti berág – és mellette a gyerektelen álláspont, avagy az, hogy miért is nem kéne felhúznia magát az anyáknak adot mondatokon. 

5: Tudom, van kutyám/macskám/hörcsögöm

Gyerekes álláspont: A Huffpo szerint azért idegesítő, mert valaki épp egy kutyához hasonlította a kisbabát, engem ez sosem érdekelt, viszont mindig legszívesebben az arcába röhögtem volna annak, aki azt hiszi, összemérhető a kutya és a gyerek terhe és felelőssége. 

Pont olyan, mint egy baba! Vagy nem?
Pont olyan, mint egy baba! Vagy nem?
Fotó: Shutterstock

Gyerektelen álláspont: Én még ilyet soha nem mondtam – hisz egy hörcsög nem gyerek –, de lehet, hogy van az a túlparázós, kiborító, idegesítő szülői attitűd, amikor már csak azért is kiesne egy ilyen mondat a számon, hogy idegesítsem az illetőt.

4.  *Ásítás* Olyan fáradt vagyok!

Gyerekes álláspont: Ó, te jó ég, te vagy fáradt? Hát, én is elég fáradt vagyok. Kétszer ébresztett éjjel a kisebbik, egyszer átjött a nagyobbik, mert félt az esőtől, a kutya hajnalban a szőnyegre hányt, a macska pedig a szoba kellős közepén hagyta egy egér fejét, amibe persze mezítláb beleléptem, amikor a kicsihez botorkáltam épp. Jobb lenne, ha visszamennél oda, ahol egész éjjel lehet aludni, nem pedig úgy, hogy egy hároméves tízszer pofánrúg abban az egy órában is, amikor amúgy alszol. Fáradt vagy, mi?!

Félt, átjött.
Félt, átjött.
Fotó: Shutterstock

Gyerektelen álláspont: Komolyan, azt hiszed, csak te lehetsz fáradt? Mert a gyereked kétszer is felkeltett éjjel? Ettől a hozzáállástól rendesen kivagyok, képzeld, mindenki lehet fáradt. Mindenkinek lehet rossz éjszakája, fárasztó hete, fárasztó munkája. Lehet, hogy a beteg anyámat ápolom a 12 órányi munka után, álomba sírom magam vagy épp egész éjjel ébren filózok azon, miért szar az életem. És fáradt vagyok. Vagy éppen attól vagyok fáradt, hogy rommá bulizom magam, míg te a szaros pelenkákat cserélgeted. De ez is fáradtság – csak szólok, ha te már nem emlékeznél rá.

3. Nagyon elfoglalt vagyok, egy percem sincs!

Gyerekes álláspont: Hahahahaha. Várj csak, amíg gyereked lesz, na akkor arról fogsz ábrándozni, bárcsak még egyszer ennyire ráérhetnél. 

Akinek nincs gyereke, az alap, hogy baromira ráér, túlórázhat is helyetted, ugye?
Akinek nincs gyereke, az alap, hogy baromira ráér, túlórázhat is helyetted, ugye?
Fotó: Shutterstock

Gyerektelen álláspont: Hahahaha. Biztos én is teljesen megváltozom majd, ha gyerekem lesz és elfelejtem, hogy a másnak is van élete és azt hiszem majd, hogy csak én meg a babám vagyunk fontosak és senkinek semmi problémája nem lehet, csak nekem, gyerekesnek! Hisz akinek nincs gyereke, az alap, hogy baromira ráér, túlórázhat is helyetted, ugye? 

2. Totál le vagyok égve, három esküvőn is voltam az elmúlt pár hónapban

Gyerekes álláspont:  Három esküvőn? Komolyan? Keményebb időszakokban minden gyerekem minden hétvégén zsúrba hivatalos, hónapokon át. Néha naponta két zsúrba is. És néha kell a bébiszitter, mert "a testvéreket nem tudjuk fogadni, megértéseteket kérjük". 

Sok szülinapi zsúr = sok ajándék mások gyerekeinek
Sok szülinapi zsúr = sok ajándék mások gyerekeinek
Fotó: Shutterstock

Gyerektelen álláspont: Attól, hogy te minden babazsúrba ajándékot viszel, az én pénztárcámat még megterhelheti 3 esküvő. Jó neked, ha te attól égsz le, hogy minden hétvégére költened kell, én sajnos már kevesebbtől is. Csak nem már megint az empátia teljes hiányáról lenne szó a gyerektelenek felé?

1. Ha gyerekem lesz soha nem [tetszőlegesen kitölthető]

Gyerekes álláspont: Soha nem kap majd csokit? Soha nem nézhet tévét? Soha nem engeded majd, hogy hisztizzen? Vagy, hogy ilyen tiszteletlenül beszéljen? Ja persze, tudom. Régebben nekem is voltak elveim. Aztán neked is lesznek majd gyerekeid, és ők is fognak [tetszőlegesen kitölthető]

Az én gyerekem soha nem fog a kaján hisztizni! Vagy mégis?
Az én gyerekem soha nem fog a kaján hisztizni! Vagy mégis?
Fotó: Shutterstock

Gyerektelen álláspont: Oké, ilyet én is gondoltam már, de nem mondam ki, mert még fejben rájöttem, hogy fogalmam sincs, mi lesz, ha gyerekem lesz. Nyilván hisztizni fog, bőgni a repülőn és rondán beszélni a nénikkel, hogy aztán majd hallgathassam, szar anya vagyok. De néha azért tényleg eszembe jut pár szülő láttán, hogy na EZT TUTI NEM [tetszőlegesen kitölthető]!  

Téged ki és mivel idegesít? Te kivel értesz egyet? Mondd el kommentben!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.09.15 20:59:46randomgenerator

  Az, hogy egyes ifjú anyák néha idegroncsok (miközben feleannyit dolgoznak mint anyám és kétszer annyit panaszkodnak) és ezt idegeneken próbálják leverni ahelyett, hogy a saját családjuk életét nyomorgatnák (ők azért vannak).

 • 2017.09.15 22:19:44szombi

  randomgenerator:
  És már kapod is: "anyádra támaszkodsz még mindig? ezért nincs gyereked!"

 • 2017.09.15 22:26:09szombi

  "Majd megtudod ha lesz gyereked!" [Már most tudom, hogy nem leszek ilyen elkényeztetett, életképtelen ******* egy gyerektől, sem kettőtől sem háromtól.]
  "Bár jobban tennéd ha nem lenne, már előre sajnálom szegényt." [Én is csak a tiédet tudom sajnálni.]

  Meg az a sok-sok ócska "bölcsesség" amit elvárnak a leendő/meglévő gyerekesektől, csak éppen ők azok akik az ellenkezőjét teszik mindennek. De azért van pofájuk napi szinten posztolni.

 • 2017.09.15 22:26:52szombi

  "Majd megtudod ha lesz gyereked!" [Már most tudom, hogy nem leszek ilyen elkényeztetett, életképtelen (xyz...) egy gyerektől, sem kettőtől sem háromtól.]
  "Bár jobban tennéd ha nem lenne, már előre sajnálom szegényt." [Én is csak a tiédet tudom sajnálni.]

  Meg az a sok-sok ócska "bölcsesség" amit elvárnak a leendő/meglévő gyerekesektől, csak éppen ők azok akik az ellenkezőjét teszik mindennek. De azért van pofájuk napi szinten posztolni.

 • 2017.09.16 13:45:44báró Csekonics

  A 'szar anya' dologhoz: onnan tudod hogy nem vagy 'szar anya' hogy rágódsz rajta, az vagy-e... :-D

 • 2017.09.16 15:20:32Andy73

  Nem tartom szerencsés dolognak szembeállítani a gyerekeseket a gyermektelenekkel. Jó esetben csak idő kérdése, és a gyermekteleneknek is lesznek gyermekei. Ha nem, akkor az többnyire nagyon szomorú és sajnálatos helyzet.

 • 2017.09.16 16:41:30Almandin

  Intelligens emberek nem hergelik/sértegetik a másikat, csak mert máshogy él, mint ők. A gyerekes és a gyermektelen életforma egyszerűen más, mások a pozitívumai/negatívumai, de egyik életforma sem ér többet, mint a másik.
  Másrészt normális ember nem kotnyeleskedik bele mások magánéletébe.

 • 2017.09.16 19:26:32forlani

  Andy73:
  Olyanról még nem hallottál, hogy tudatosan gyermektelen valaki? Mitől lenne ez szomorú vagy sajnálatos? Ez is egy döntés, épp olyan, mint aki meg vállal gyereket. Szerintem egyik gyerekes se sajnálja ezért a gyerektelent, mert ő úgy boldog, de még milyen boldog. :) Érdekes módon sok gyerekes inkább azért kíván gyereket a gyerektelennek, hogy neki se legyen jobb. :D

 • 2017.09.16 21:34:58népszopás

  kiemelem a közöst: FÜRDŐS KURVÁK :)

 • 2017.09.17 14:12:22Advanced Flight

  Én jól emlékszem, milyen volt gyerek nélkül. Mind az 5 pontban a gyerekeseknek van igaza, legalábbis általánosságban (családi tragédiák, válságok az külön kategória, meg a gyerekesnek is lehet ilyen ugye).
  Szóval igen: sokkal ritkábban voltam fáradt, mindenre jutott időm meló után meg hétvégén, minden pénzünket magunkra költhettük a párommal, és volt egy csomó elvem a gyerekneveléssel kapcsolatban, amiből élesben csak egyet sikerült érvényesíteni: nem alszanak a mi ágyunkban. Az összes többit kukáztam. És ezeket nem panaszképpen mondom, csak a történeti hűség kedvéért.

 • 2017.09.17 14:42:28zizi77

  Advanced Flight, jó nektek! Harmadszorra nálunk már az együtt alvás is befigyelt, mert csak így alszunk mindannyian.:(

 • 2017.09.18 16:56:53Drednaught

  Ajvé, micsoda dráma

 • 2017.09.18 19:01:02Bogika78

  forlani, szívemből szóltál, egyetértek! Miért kell lesajnálni azt, aki vagy tudatosan döntött úgy, hogy nem szeretne gyereket, vagy egyszerűen az élet ezt osztotta neki? Attól ő még lehet felhőtlenül boldog, élhet teljes életet. Ez nem ezen múlik, a boldogságnak ezermillió formája van, sőt: ahány ember, annyiféle. Van, aki el se tudná képzelni gyermek nélkül az életét, más meg anélkül nem tudná, hogy pl. ne fessen egy képet, írjon verset, utazzon stb.stb.. El kéne már végre felejteni ezt a buta klisét, hogy a gyermektelen emberek szomorú, magányos lúzerek. Minden általánosítás előítélet, és az előítélet csak téves lehet.

 • 2017.09.18 19:57:19Józsi bá\'

  A másik ilyen "kedvenc" szterotípia, hogy csak az öregek lehetnek fáradtak, nehogy má' egy fiatal azt merje mondani, hogy fáradt... szerintem egy öregek vs fiatal/középkorú beszólásoknál több ellentét jönne ki. Mert akkor már ott van a "Bezzeg a mi időnben..." Ahhoz képest a gyerekes vs nem gyerekes bakfitty.

 • 2017.09.19 02:44:34takacsgabor

  népszopás: Az év kommentje. [thumbsup] :D :D

 • 2017.09.19 08:17:27czinimini

  De nagy kár volt elolvasni ezt a nyavalygós cikket! De egy leheletnyivel kevésbé kellemetlen, mint a múltkori[link] cikk, ahol azt is gyűlölni kellett, akinek besegít a nagyi, ami nem szarkasztikus.
  Nekem van gyerekem, és fáradt vagyok és hajszolt és rengeteg a kiadásom (főleg szeptemberben), de én akartam őket és nem is adnám másért. Akinek pedig ilyen vagy olyan okból nincs (ami pont olyan elfogadható, mint az én okom, hogy van), azokkal sincs semmi bajom. Élem az életem és nem hasonlítgatom magam örökösen. És nem utálok és idegeskedek. Ehhez túl rövid az élet.

 • 2017.09.19 09:18:59Kong.Kinga

  Aljas, általánosító cikk.
  Szerencsésebb lett volna Amál és Gizi neveknél maradni, ha egyáltalán.

  Illetve a másik oldalt is hozzávenni: meg nem értő gyerektelenek.

 • 2017.09.19 14:26:15Lord of the world

  " ... és a gyermekteleneknek is lesznek gyermekei. Ha nem, akkor az többnyire nagyon szomorú és sajnálatos helyzet."

  Az, hogy nem lesz belőle tenyésztő? Hogy teljes, szabad és boldog életet él? Hogy nem növeli az amúgy is aggasztó túlnépesedést? Hogy nem szennyezi a környezetét a gyereke által majd egész életében véghezvitt környezetszennyezésel?

 • 2017.09.19 14:27:49Lord of the world

  [Mondjuk a "cikk" is egy igénytelen, unalmas és ötlettelen sztereotípiákkal összeböfögött értéktelen karakterhalmaz.]

 • 2017.09.19 16:19:32Dogfaceboy

  Ne felejtsük el, a gyerekesnek van tapasztalata mindkét oldalról, a gyerektelennek nincs. A gyerekes örökre szülő marad. Egy gyerekessel alapból sokkal elnézőbbnek kell lennünk. A cikk hibája, de a gyerektelen álláspont erőltetettebb, többet izzadtak rajta a szövegírók.

 • 2017.09.19 16:28:15KAMA3

  Az, hogy valaki "szar szülő" volt, évekkel, évtizedekkel később derül csak ki. Megéri jól nevelni a kölköket, hiszen majd ők választanak neked öregek otthonát.

 • 2017.09.19 18:02:06Bogika78

  Lord of the world: totál egyetértekveled. Miért lenne szomorú és sajnálatos a gyermektelenség egy 7 milliárd fővel terhelt, túlnépesedett beteg bolygón??? Nekem nincs gyerekem, sose akartam és ha akarnék, se lehetne, de se szomorú, se sajnálatos nem vagyok. És gyanítom, vagyunk még így egy páran.

 • 2017.09.19 21:36:11Jottó

  azt tapasztalom a környezetemben hogy akinek nincs gyereke (egy adott életkor felett, ha egyébként biológiailag képes lenne a gyerekvállalásra) azt lesajnálják, lenézik, valamiféle fogyatékosnak bélyegzik meg..mondjuk a médiából is ezt kapjuk...
  azt pedig nem veszik észre sokan, hogy a gyerekes szülők kb 60% ának soha nem szabadott volna szülni, mert látszik hogy iszonyú bután, agresszív módon arra nem-neveli a gyerekét, hogy mindenen és mindenkin gázoljon át, teljesen semmibe vegye a társadalmi normákat, mindenkinek jó erősen vágjon a pofájába (fizikailag és átvitt értelemben is) és csak és kizárólag a saját kis boldogságával foglalkozzon, ami adott esetben azt jelenti hogy másokon taposva (ismét szó szerint és átvitt értelemben is) hogyan lesz majd belőle felnőtt korára egy undorító egoista seggarc.. aki gyerekszülésre vállalkozik, azt is végig kéne gondolnia hogy nem kisállatot akar, nem valami szeretetpótlékot keres, és nem a saját elhalt álmait akarja egy új kis életen kitölteni.. akkor talán nem lenne ennyi speciális igényű gyerek manapság..

 • 2017.09.20 01:09:48Vlagyimir Iljics

  Elöljáróban elég hülye megfogalmazás hogy gyerekes; erősen kétértelmű szó; helyette inkább a szülő kifejezést használnám. Tehát aki szülővé válik, azaz gyereket vállal, annak nyilván előbb az élete, idővel a személyisége is szülői státusza miatt jelentősen és visszafordíthatatlanul megváltozik, és a legtöbb aspektusból azért, mert muszáj, mert nincs más választása mint hogy megváltozzon.... egy szülő, hacsak nem milliárdos, akkor a gyereke rabszolgája lesz, alsó hangon 20 évre... a rabszolgasors pedig nehéz sors... még jó hogy egy sor dolgot másképp kell látni, mint eme rabságot - egyelőre - megúszó "szabad" emberek... a rabszolga beszűkül nyilván, frusztrált lesz, hisztérikus, paranoid stb... (nyilván különféle mértékekben), tudatos ember persze ezeket tudja kezelni, buta proli csőcselék meg hagyja hogy teljesen leuralják ezek, és eleve a gyerekvállalás is náluk, ugyebár annyi hogy egy ösztön vette át az irányítást szerény értelme fölött... az ilyen szülő-zombikkal kár vitatkozni, semmi értelme, falra hányt borsó velük bármit megértetni, csak a rögeszméiket fogják sértett hisztériával szajkózni mindig (a sértettség és frusztráltság fő oka persze, hogy irigylik lelkük mélyén a gyerek-rabságtól szabadok szabadságát)...

 • 2017.09.20 09:00:10chepunk

  Mekkora ökörség ez az egész cikk!

 • 2017.09.20 10:20:20nezelodok

  Szerintem az a visszamaradott dolog, hogy rivalizál a két fél, hogy ki a nagyobb mártír, ki teljesít többet. Mind a két élethelyzet hozhat nehézségeket, és sajnálatos dolog, ha valaki, ahelyett, hogy őszintén azt mondaná, "kérek egy kis elismerést", a másik ember helyzetét értékeli le a sajátja fölé helyezésével. Ez független attól, hogy kinek van gyereke, és kinek nincs.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta