SZÜLŐSÉG

Hetente egyszer elég megfürdetni az újszülöttet

2017. augusztus 28., hétfő 15:07

A tudomány jelenlegi állása szerint hetente egyszer bőven elég megfürdetni az újszülötteket, a hidratálást viszont nem ér ellinkelni: kenegetni mindennap szükséges.

Amikor tíz évvel ezelőtt megszületett az első gyerekem, a családi gyerekorvosunk már óvatosan pedzegette, hogy nem kell azt a csöppnyi babát minden este megfürdetni. Úgysem lesz koszos, a kritikus helyeket meg úgyis napjában többször belógatom a csap alá, ha szükséges, és nem csak törlőkendővel bűvészkedem, ugye?

Utóbbi figyelmeztetését jól meg is értettem: oké, a babapopsit mosni kell tiszta vízzel, és nem vegyszerekkel átitatott kendővel törölgetni. Amit viszont a fürdetésről mondott, annyira idegenül hangzott, hogy teljesen eleresztettem a fülem mellett. Én ugyanis mindig azt láttam magam körül, hogy a gyereket este rituálisan meg kell fürdetni, aztán meg kell szoptatni, majd le kell tenni aludni, ez a rend, és kész.

shutterstock 203727406

Nos, tíz év alatt nagyot fordult a világ. Ma már nem csak finoman, utalás szinten, hanem elég határozottan teljesen mást javasolnak a szakemberek ebben a témában is – ugyanúgy, ahogy a hozzátáplálással, vagy a köldökcsonk ápolásával kapcsolatban. 

Hetente egyszer elég lesz

Eszerint 4-6 hetes korig elég heti egy-két alkalommal megfürdetni az újszülöttet. A pici babák bőre ugyanis nagyon érzékeny, a gyakori fürdetéstől könnyen kiszáradhat és megsérülhet.

Az elhúzódó fürdetés ráadásul a baba kihűlését, és átmeneti légzészavart is előidézhet – olvasható dr. Szakács Krisztina gyermekorvos Facebook oldalán, aki a washingtoni Association of Women's Health, Obstetric and Neonatal Nurses, Evidence-based clinical practice guideline ajánlása alapján készített összefoglalót a témáról.

Az újszülöttet egy kiskádban, de akár a mosdókagylóban is meg lehet fürdetni, ám fontos, hogy az teljesen tiszta legyen, a helyiséget pedig alaposan fűtsük be! Egyáltalán nem túlzás a 26-27 fok sem, sőt, ez az ideális, a víz hőmérséklete pedig 37-39 fokos legyen!

Az első hetekben semmiféle fürdetőszer használatát nem javasolják, akármilyen finom illatú is lesz tőle a baba. Sőt, a későbbiekben is szerencsés elkerülni az illat- és színezőanyagokat tartalmazó szereket. Az ideális fürdetőszer dermatológiailag tesztelt, pH értéke pedig 5,5-7 között van, vagyis semleges.

Maga a fürdetés ne tartson tovább 4-5 percnél, utána gyorsan töröljük meg, és takargassuk be a babát, hogy ne fázzon.

shutterstock 653907082

Hidratálni viszont mindennap kell

A gyermekorvos külön felhívja a figyelmet arra is, fürdetés után feltétlenül be kell kenni a baba teljes testfelületét valamilyen (újszülötteknek ajánlott) bőrápoló krémmel. Ha aznap éppen nem terveztük megfürdetni a babát, az sem baj, de a bőrápolást akkor sem szabad ellinkelni, mivel a babák bőre rendkívül érzékeny, és nagyon könnyen kiszárad, megsérül. Ha pedig kimondottan száraz a kisbabánk bőre, akkor naponta többször is meg kell ismételni a bőrápolást. Egyes vizsgálatok szerint a baba bőrének rendszeres hidratálása a fertőzéses bőrgyulladások kialakulását is segít megelőzni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta