SZÜLŐSÉG

Az anyák kétharmada érzi úgy, hogy időnként megszégyenítik őket

2017. június 28., szerda 14:06

Egy amerikai kutatás szerint az anyák többsége kapott már olyan "jótanácsot", ami többet ártott, mint használt.

Nem a gyermekneveléssel kapcsolatos fórumok sokszor megsemmisítő erejű anonim hozzászólásairól van most szó, és nem is a gyereküket pórázon sétáltató vagy 1-2 percre egy bolt előtt hagyó anyákra ráripakodó bácsikról. Ahogy azt a Science of Us beszámolója is mutatja, általában közelebbről, többnyire a másik szülőtől vagy rokonoktól érkeznek az elítélő bírálatok. Persze ha valaki 10 millió követővel rendelkezik Instagramon és fahéjas tekercset merészel a kétéves gyerek elé tenni, azért online is kaphat hideget-meleget. 

shutterstock 357637607

Csak a tudálékosoktól ments meg Urunk minket

Mindez egy friss, a Michigani Egyetem gyermekkórháza által készített felmérésből derült ki. A kérdőívre válaszoló, maximum 5 éves gyerekeket nevelő 475 anya 61%-át érte már kritika a gyerekneveléssel kapcsolatos döntései miatt. A konstruktív kritikával, ami finoman jobb útra terelhet egy-egy gyerekét minden nap banánnak öltöztető anyát persze nem lenne baj: a közegészségüggyel foglalkozó és a kérdőív összeállításáért felelős Sarah Clark elmondása szerint ők inkább arra fajta negatív visszajelzésre koncentráltak, amik elbizonytalaníthatja és megszégyenítheti az amúgy is túlterhelt anyákat. A közel 500 válaszoló 62%-a gondolta úgy, hogy az anyák túl sok nem igazán segítőkész „jótanácsot” kapnak az önjelölt szakértőktől, és 56%-uk látja úgy, hogy túl sok a szemrehányás vagy túl kevés az elismerő szó az ilyesfajta visszajelzésekben.

A kritikus és általában nemkívánatos meglátások gerincét a felmérés szerint a gyerek fegyelmezését érintő, vagy a táplálkozással és az alvással kapcsolatos észrevételek teszik ki, az anyák 40%-át érte például kritika a szoptatással kapcsolatos döntéseikkel kapcsolatban. Annak ellenére azonban, hogy a megkérdezettek 42%-a érezte már úgy, hogy bizonytalanabb lett a valamelyik döntését szapuló kritikusok miatt, a 67%-ukat összességében inkább megerősítette döntéseik helyességében az őket ért kritika.

Amúgy is csak a profikra hallgatnak

Az anyukákat megbénító és sok esetben egy-egy kapcsolat megszakításához vezető folytonos kritizálásnak ugyanakkor pozitív következménye is lehet: a szülők ugyanis sok esetben éppen ezért keresik fel az orvosukat, és változtatnak azokon a dolgokon, amiket addig rosszul csináltak. Általában véve kijelenthető, hogy a gyerekorvosok véleményében megbíznak az anyukák. Velük kapcsolatban nem nagyon merül fel, hogy stressz vagy elkerülhető frusztráció forrása volnának, az elítélő szavak helyett tehát célszerűbb egyszerűen azt javasolni valakinek, kérje ki az orvosa véleményét. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta