SZÜLŐSÉG

Felismered, ha hazudik a gyerek? Haha!

2017. március 24., péntek 11:45

A következő videó bizony szolgálhat meglepetéssel.

Kang Lee rengeteg időt tölt a hazudozással. Na nem ő hazudik, annak szenteli idejét, hogy megértse, milyen korban mennyit, és hogyan hazudnak a gyerekek. A TedEdnek tartott beszámolójában egy találgatós játék eredményeiről számol be. A játék segítségével azt mérték fel, mennyire jellemző a különböző korcsoportokra, hogy füllentenek. A játék dióhéjban annyi, hogy miután elhelyeznek néhány lefordított kártyát egy asztalon, azt mondják a gyerekeknek, hogy amennyiben eltalálják a számokat a kártyákról, ajándékot kapnak.

Ezek után a gyerekeket egyedül hagyják a kártyákkal, és rejtett kamerák segítségével megfigyelik mi történik. Néhány perc után aztán visszatér a játékmester, és megkérdezi a gyerekektől, csaltak-e. 2 évesen a gyerekek 30%-a hazudott, 3 évesen már a felük, 4 évesen a 80%-uk, és így tovább. A hazugság képessége tehát úgy tűnik szerves része a gyermekek fejlődésének.

A felmérés második felében videókat mutattak felnőtteknek a gyerekek füllentési kísérleteiről, és arra kérték őket, próbálják meg eldönteni, vajon hazudtak-e. A felnőtteknek mutatott videók felén szerepeltek füllentő gyerekek, tehát véletlenszerű találgatással is volt 50 százalék esélye versenyzőinknek.

Lee-ék ráadásul nem csak "mezei" felnőtteket állítottak a feladatra, hanem több más csoportot is, szülői tapasztalattal nem rendelkező diákok mellett bírókat, szociális munkásokat, rendőröket, és szülőket is teszteltek. Az eredmények azt mutatják, hogy függetlenül attól, kinek mennyi tapasztalata van a gyereknevelésről, vagy mennyire szerves része a munkájának, hogy nap mint nap hazudozó emberek tettenérésével foglalkozik, minden csoport szörnyen teljesített.

Sőt, még a saját gyerekeik füllentési kísérleteit szemlélő szülők sem jutottak túl az 50 százalékos határon, azaz pontosan ugyanannyi esélyük volt, mintha ruletteztek volna.

Lee-ék előálltak ugyanakkor egy sokkal hatékonyabb, a hazugságok detektálására használható eszközzel. Ugyan a hazudozó emberek arckifejezései sok esetben teljesen változatlanok maradnak, a bőr alatti erek rendszere olyasmi, amit lehetetlen tudatosan kontrollálni.

Egy az erek aktivitását vizsgáló technológia segítségével 85 százalékos biztonsággal képesek voltak megállapítani, hazudnak-e a gyerekek. A technológiát persze egyéb, sokszor rejtve maradó érzések elemzésére is fel lehet használni. Felismerhető például, ha valaki szorong vagy stresszel, és az is, ha fájdalmat érez. A technológia használata rengeteg etikai kérdést felvet ugyanakkor, hisz kérdés, hány ember szeretné, hogy egy Szauron-szerű szem vizsgálja minden pillanatukat. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta