SZÜLŐSÉG

Öt veszélyes dolog, amit engedj meg a gyereknek!

2017. március 23., csütörtök 07:17

Van a gyereknek bicskája? Nincs? Akkor legalább egy öngyújtója? Mert kéne!

Az ön gyerekének van zsebkése? Csak egy kis bicskára gondolunk, nem ilyen félméteres machetére, nincs abban semmi, nagyon hasznos szerszám. Nincs? Jó, de legalább egy öngyújtója? Az sincs? Hogy miért?

Egy számítógépekkel foglalkozó tudós, Gever Tulley, aki nem mellesleg a Tinkering School (kb: Barkácsiskola) nevű program megalapítója, úgy véli, hogy minden gyereknek a kezébe kellene adni kést, hagyni kell, hogy játsszanak a tűzzel, és még másik három ilyen hasonlóan hajmeresztő dolgokat csináljanak.

A gyerekek ugyanis nemcsak szívesen csinálják ezeket, rendszerint be is bizonyosodik, hogy nem hülyék, és igenis tudnak felelősséggel bánni az eszközökkel, ha megbíznak bennük, ráadásul egy csomót okosodnak, ügyesednek közben. Nézeteit egy TED előadásban fejti ki, amikkel ugyan nem kell egyetérteni, de mindenképpen érdemes megismerkedni velük, és fontolóra venni.

shutterstock 32126950

A Barkács Iskola egy nyári program, ahol a gyerekek megtanulnak elkészíteni, megépíteni mindenféle dolgokat, amiket megálmodtak, és ehhez elektromos szerszámokat is kapnak a kezükbe. Időnként persze érik vágások és horzsolások is őket, de nagyobb baj még nem történt. Vagyis, ha történt volna, gondolom, megemlítette volna az előadásában (vagy nem).

Minden esetre Tulley szerint olyan világban élünk, amiben lépten-nyomon gyermekbiztonsági szabályokba botlunk: minden műanyagra rá van írva, hogy fulladásveszély, ráírják a bögrére, hogy lehet, hogy forró ital van benne, és lassan ott tartunk, hogy minden túl éles egy tíz év alatti gyereknek, ami nem úgy néz ki, mint egy golflabda. Vagy, hogy a saját kedvenc témámat említsem: az ikeás függönyösszehúzóval nem lehet összehúzni a függönyt, nehogy megfulladjon tőle a gyerek három méter magasságban. 

Ennek pedig olyan negatív következményei vannak (a szülők idegbaján túl), hogy a gyerek nem tanul meg viszonyulni a valósághoz, és amint először találkozik valami potenciális veszélyforrással, azonnal megsebzi magát.

Emellett egy csomó jó dologtól, tapasztalattól és kalandtól is megfosztják a gyerekeket. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek úgyis ki fogják cselezni a felnőttek összes igyekezetét, amit a megóvásukra tesznek, és úgyis mindenképpen meg fogják találni a legveszélyesebb helyzeteket.

Ahhoz tehát, hogy magabiztos gyerekeket neveljünk, akik tisztában vannak a környezetükkel, ugyanakkor kreatívak és ügyesek, a következő öt dolgot kell megengedni, megtanítani nekik feltétlenül.

1. Játék a tűzzel:

A természet legnagyobb erejét ismerni és kordában tartani egy hatalmas tapasztalás a gyerek életében. Ezeket a titkokat csak azok fedezhetik fel, akiknek hagyják, hogy játsszanak a tűzzel. Megtanulják közben a működését: a beömlés, a gyulladást, a kiégést, ez a három feltétlen kell hozzá, hogy jól kezelhető tüzünk legyen.
Nyilván nem a nagyi asztalát kell felgyújtani hozzá, hanem szabadtéri tűzrakáskor lehet hagyni hogy a gyerekek kísérletezzenek a saját elképzeléseik szerint. Hatalmas tapasztalás lesz a részük. (Persze nem árt közben szemmel tartani őket, és elmagyarázni a szabályokat, valamint a tűz meggyújtásán kívül az eloltását is megtanítani nekik – teszem hozzá, Primilla).

2. Saját zsebkés

A zsebkések sajnos kisodródtak a kultúránkból, ami borzasztó, mert a zsebkés egy univerzális szerszám, ami erőssé és hatékonnyá teszi a gazdáját. Azon kívül, hogy éles, használható spatulaként, csavarhúzóként, feszítővasként is. Számos kultúrában, például az inuit indiánoknak már totyogó koruktól van zsebkésük, és úgy használják, mint a testük kiterjesztését. Ismerik a szabályokat: mindig a testedtől elfelé vágj, tartsd az élét élesen, sohase erőltesd. Sokat gyakorolnak, (úgy is, mint használat), gyakran megvágják magukat, de nem baj, hamar begyógyul.

shutterstock 507528355

3. Lándzsa hajítás

Kiderült, hogy az agyunk tárgyak eldobására van programozva, és ahogy az izmok elsorvadnak, ha nem használják őket, az agyunk ezen része is ugyanígy elsorvadhat, ha nem használjuk. De ha használjuk, akkor a tárgyak eldobásának gyakorlása stimulálja a frontális és a parietális lebenyeket, melyek az éleslátásért, a 3D megértésért, és a strukturális problémamegoldásért felelősek. Ezáltal segítik a vizualizációs készség és a becslés képességének fejlődését is. A dobás maga fizikai és analitikai készségeket is igényel, és így hatásosan megmozgatja az egész testet. A célzás alapú gyakorlatok szintén, így fejlesztik a gyerekek figyelmét és koncentrációs képességeit.

4. Berendezések szétszedése

Minden gép belsejében egy totálisan érdekes világ van, amit szét lehet szedni, meg lehet ismerni és meg lehet fejteni. Legközelebb, ha tönkre megy valamelyik háztartási gép, mielőtt kivinnék a szeméttelepre, adják oda a gyereknek, és adjanak neki szerszámokat, hadd szedje darabokra. Lehet, hogy rájön, mi mire való benne, és hogyan működik az egész. Ez pedig végeredményben azt a tudást ajándékozza neki, hogy a dolgok megismerhetőek.

5. Szabályok megszegése

Vannak olyan törvények, amelyek azért vannak, hogy megakadályozzák, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amit egyébként megtehetnénk. Például filmek letöltése, CD-re írása, ami máris szerzői jogokat sért. Vannak dolgok, amiket feltörünk, szétszedünk és másra használjuk.

Akkor is szabályt szegünk, amikor megengedjük a gyereknek, hogy autót vezessen. Pedig ez igazán lelkesítő tevékenység egy gyereknek, és nem is olyan nagy baj, ha már tud, mire odakerül, ahelyett, hogy óránként sok-sok pénzért tanulna meg. Ez egy csodás szakasz a gyerek életében, az autóvezetés olyan irányítást ad a kezükbe, ami azelőtt nem volt. Csak egy jó, üres parkolót kell találni, meg kell győződni róla, hogy senkit nem zavarnak, és indulhat a móka.

Ha jobban megnézzük, ez már hat dolog. Az ön gyereke ezek közül hányat csinált már? És melyiket műveli mesterfokon? 

 Az előadás magyar felirattal is nézhető!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.03.23 07:54:26truckmech

  A lányom 5 évesen kapott svájcibicskát (gyerekverzió). De annyira sulykolják nekik a félkegyelmű óvónők az oviban, hogy jaj, bicska, nem való a gyerek kezébe, nem szabad, stb., hogy már az erdei kirándulásokra sem meri elvinni.
  Az asszony is úgy nőtt fel, hogy kb. 10 éves koráig nem nyúlhatott éles késhez. Még most sem tud velük bánni, a mentőláda fixen bent van a konyhában, évente 4-5 komolyabb sérülés éri. De legalább a gyerekektől nem tiltja, talán így ők jobban megtanulják.

 • 2017.03.23 08:05:16toportyánféreg

  Akarsz játszani a tűzzel, kisfiú? Akarsz játszani Bobbal?

 • 2017.03.23 08:31:43Nazca

  A bicska birtoklása tényleg nem baj, ha kiegyensúlyozott és nem hisztérikus kölyökről van szó. Azt viszont tudni kell, hogy Magyarországon szabályozzák a közterületen hordható kések méretét. Nem kézben lobogtatva, hanem zsebben, hátizsákban, stb helyen sem vihet magával a felnőtt sem bármekkora bicskát. Az ide vonatkozó szabályokat a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről tartalmazza. Eszerint a bicskának sem az élhossza, sem a penge hossza (szúréshossz) nem haladhatja meg a 8 centit.
  Aki hivatásához, vagy túrázáshoz használja, szétszedve, vagy becsomagolva elszállíthatja az uticélig. Tehát a boltban vett túrakést sem dobhatom be a hátizsákba csomagolás nélkül... Idiotizmus, de vették már el egyetemista 8,5 centis svájci bicskáját a közterületen, mert a rendőr átvizsgálta a cuccát és a hátizsákban megtalálta.
  A szabályok megszegésére sem nagyon biztatnám a gyereket, így is túl kevés tekintélye van már a törvényeknek. Mint egykori gépjárműiskolai oktató mindig észrevettem, ha a tanulóval előtte "foglalkozott" az apuka, férj, vagy bárki és az így felszedett rossz beidegződéseket szinte képtelenség volt belőlük kiirtani.
  Tényleg nem kell óvni a gyereket a széltől is, de a túlzott megengedést sem helyeslem.

 • 2017.03.23 08:42:01kovacsbelane

  Én is azon gondolkodtam a minap, hogy valójában nem eltiltani kell a gyereket a veszélyes tárgyaktól, hanem segíteni neki felfedezni és megtanítani, hogy hogyan bánjon vele úgy, hogy ne okozzon kárt, sérülést.

  És nem csak a zsebkés meg a gyufa, hanem pl telefon, laptop, tűzhely. Persze sokkal egyszerűbb kategorikus nemet mondani, meg elvenni tőle a dolgokat, de hosszútávon sokkal hatékonyabb, ha inkább megtanulja kezelni és nem gyújtja fel a lakást egy véletlenül elölhagyott és titokban kipróbált öngyújtóval.

  truckmech: nálatok az a gond, hogy az egy dolog, hogy a gyereked óvatos és tudja használni, de ki tudja mi lenne, ha megkaparintaná egy olyan gyerek, akit eltiltottak a bicskától, de érdekli.

 • 2017.03.23 08:50:16zizi77

  kovacsbelane, egyetértek!
  Hiába bízol meg a saját gyerekedben, ha a másik elveszi tőle, és bajt csinál.
  Mondjuk azért olyan szituációt se nagyon tudok elképzelni, amiben 5 éves gyereknek saját bicskára lenne szüksége, de persze ezt minden szülő maga dönti el. Közösségben viszont már a felügyelő pedagógusé a felelősség, így az Ő megítélésére van bízva a dolog.

 • 2017.03.23 09:00:3130-06

  Én a lányomat 13 éves korára megtanítottam autót vezetni, pisztollyal, puskával lőni.
  Mivel sokat volt egyedül a lakásban nem engedhettem meg magamnak, hogy egy misztikum legyen a fegyver és esetleg megpróbáljon valahogy hozzájutni nélkülem.
  A módszer bevált.

 • 2017.03.23 09:13:59zizi77

  30-06, bár egyetértek, azzal amit írsz, de hogy tudott volna hozzájutni? Ha jól tudom, még ma is szigorú szabályai vannak az legális fegyver otthoni tárolásának. Anno édesapám vadászpuskáihoz se tudtam volna hozzájutni, mert a páncélszekrény kulcsa mindig nála volt. Ha illegális, akkor bocs, nem szóltam.
  A vezetésen mi is gondolkodunk már a most 11 éves lányunk tekintetében. 2-3 év múlva Apa Őt is megtanítja, ha bármi adódna, tudja hogy működik az autó.

 • 2017.03.23 09:24:47Csak Norris

  zizi77:
  A gázpisztoly is pisztoly, és legális. Viszont azt is meg kell tanulni használni, pl az asszony nem tudja.

 • 2017.03.23 09:37:37Jucika11

  Ez mind igaz. (volt régen) . Nem kellene tiltatni, hanem MEG KELLENE TANÍTANI a gyerekeket a veszélyekre. Csakhogy a mai szülőknek nincs ideje ere ( tisztelet a kivételnek) .A gyerekek többsége mit lát a tévében ,neten? Ölik az embereket halomszámra , következmény nélkül. Van másik élete (lsd. számítástechnikai játékok) Nem beszélve a sok agresszív gyerekről, akinek ha bicskát adnak, nem biztos, hogy farigcsálásra használja. Saját tapasztalatom ped. múltamból: gyerekek otthon gyufával játszottak, leégett az egész lakás . Hatodikos gyereknél bicska, ezzel fenyegette osztálytársait, ha valami nem tetszett neki. Hálistennek nem lett baj, DE LEHETETT VOLNA. Szóval azért csak finoman azzal a nagy életre neveléssel. A cikkben normálisan nevelt gyerekekről van szó. Az ilyen szülőknek úgy se kell mesélni arról, hogy vonják be gyerekeiket a mindennapi életbe. De vigyázni kell, mert ha náluk van bicska, akkor ugye meg kell engedni olyannak is, akinél otthon apuka késsel kergeti anyukát .

 • 2017.03.23 09:44:46indapass

  Olyan háztartásban, ahol nincs gáztűzhely és a szülők nem dohányoznak, a gyerekek max. a szülinapi gyertyák gyújtásakor találkoznak tűzzel. Tehát ezt külön kell nekik tanítani.

  Késsel viszont jó esetben a házimunkába való betanulás közben megismerkednek (OK, nem bicska, de éles). Ettől persze a bicskát is meg lehet nekik mutatni, hogy nyitjuk, hova tesszük a kezünket, ujjunkat.

  Azt gondolom, a mai városi gyerekek előtt nincs mindennapos példa ezekről, tehát nem is feltételezhető, hogy a mindennapi életben megtanulják kvázi spontán, mint a fent említett indiánok.

  Az autó pedig veszélyes üzem. Tisztában van a gyerek azzal, mit okozhat, ha téved, ha valamit elront? Felnőttként tanultam meg vezetni, és nagyon is átérzem annak a felelősségét, hogy egy hatalmas fém monstrumban ülök, amivel kárt, akár halálos balesetet is okozhatok.
  Más kérdés, hogy vagyonokba kerül a vezetői tanfolyam, és lehetetlen a minimális óraszám alatt megfelelő rutint szerezni, szóval emiatt - és csak emiatt - megértem, ha valaki ebben szeretne segítséget adni a gyerekének. De a szülő az anyósülésról nem nagyon tud besegíteni, ha baj van, míg egy gépjárművezetést oktató szakember igen.

 • 2017.03.23 09:52:41zizi77

  Csak Norris, igazad van, az nem jutott eszembe. Ettől függetlenül jobb elzárva tartani, mielőtt még saját magad ellen használják. :(

 • 2017.03.23 10:07:55zizi77

  Indapass, természetesen olyan helyen folyik az oktatás, ahol nem jöhet másik autó. De a jogosítvány megszerzéséig nem vezet forgalomban a gyerek. Én 14 éves voltam, amikor megtanítottak. Azért is volt erre szükség, mert rengeteget jártunk a szüleimmel, főleg nyáron, munka miatt akár 100 km-re is. Akkor még nem volt mobil, de most sincs mindenhol térerő, és ha bármi gebasz miatt nem tudott volna a szülő vezetni/pl rosszullét/, akkor is segítséget kell kérni a köv faluban. Városban persze ez nem életszerű.
  Mivel elég sokat járunk mi is vidêken, előadódhat ez-az. Ez nem azt jelenti, hogy innentől viheti a kulcsokat. Egyébként pont azért, mert rengeteget ül a kocsiban, lát rengeteg szituációt, és azt is, hogyan oldjuk meg. Így mire odakerül már lesz fogalma a közlekedésről, mert a KRESZ csak kis szelete a balesetmentes vezetésnek.

 • 2017.03.23 10:24:51TOPGUN

  megfontolt gyerek kaphat kés, zsebkést, viszont veszélyes, önveszéles, szeleburdi gyerek nem.
  Láttam már gyereket, aki még a tollat is belevágja a másik gyerekbe. csak óvatosan.
  mert úgye : A kés, olló .........

 • 2017.03.23 11:12:01Plumper_

  30-06 honnan van neked legálisan tartható és viselhető pisztolyod és puskád, feltéve ha Mo-on laksz?

 • 2017.03.23 11:24:52Tibi !

  Szerintem megint rossz az idegen nyelvű cikk fordítása.
  Az, hogy meg kell ismertetni a gyerekkel ezen eszközök használatát, nem egyenértékű, hogy magánál is kell tartania ezeket. Azért azt ne felejtsétek el, hogy ha a gyerek (véletlenül) leszúrja a másikat, vagy felgyújtja az iskolát, akkor a gondviselő lesz a felelős. Főleg ha te magad adtad oda neki.

  Mellesleg nem véletlenül EU előírás, hogy tűzgyújtásra alkalmas eszközöknél, veszélyes anyagoknál milyen mechanikus biztonsági elemeknek kell lenni, hogy a gyerekek ne tudjanak magukban és másban kárt tenni még véletlenül se.

 • 2017.03.23 11:47:2630-06

  zizi 77.
  ahogy nincs jól eldugott karácsonyi ajándék, ugyanúgy nincs tökéletesen lezárható szekrény.
  Én azt értem el, hogy ne is akarjon hozzájutni.
  Amikor ellőtt 3 -4 tárral a pisztollyal ( 9mmLuger) már nem is volt olyan fontos neki az egész.
  pedig a 12-es sörétes csak eztán jött.
  Rájött, hogy baromi hangos, meg nehéz és este a tv helyett fegyvert kell pucolni

 • 2017.03.23 12:59:55fizetekmegegysort

  Jucika11: 'A gyerekek többsége mit lát a tévében ,neten?' - egészen pontosan azt látja a gyerek, amit a szülők hagynak nézni neki. Mindig döbbenettel állok, amikor ovisok Star Warst és Híradót néznek otthon a szülővel, és a szülő picsog, hogy agresszív a gyerek pedig ők tiltják a verekedést. Nem csak az a szülő felelőssége, hogy van-e bicskája a gyereknek, hanem az is hogy milyen tartalmakhoz engedi hozzájutni, és ezáltal milyen mintákat hagy a gyerek fejében "elültetődni" .Sajnos ezt nem szokás megszűrni. Naponta hallom szülőktől védekezésként, hogy "dehát hozzáfér a tablethez otthon", és ilyenkor meg szoktam kérdezni "tényleg, a konyhakéshez, kotonhoz, gyógyszerekhez is hozzáfér???". Ész nélkül ömlik az agresszió a gyerekekre, és a szülőknek eszükben sincs ezt korlátozni. Szóval igen, sajnos sokan nem adnak mintát, és ha úgy kerül a gyerek kezébe a bicska, hogy felnőtteknek szóló filmeken és híradón nőtt fel, akkor jó eséllyel lesz belőle baj, mert a gyerek nem tudja, hogy a bicskával faragni szokás. De ez igazából bármire igaz: a cikkben felhozott tárgyak használata csak akkor működik, ha van mellé helyes minta is.

 • 2017.03.23 13:32:0030-06

  plumper.
  Hol írtam azt, hogy viselem? ( na jó akkor még viseltem) Most meg csak tartom.
  Tudom nem olcsó hobbi, de ha azt nézem, hogy egy éves vadászjegy 15e Ft és annyi puskád lehet amennyit akarsz ( feltéve, ha gyűjteményt akarsz kialakítani) akkor nem is sok.
  Sportlövőként meg a sorozatlövőn kívül bármi lehet, de ahhoz már versenyezni is kell, ami azért sok időbe és pénzbe kerül.
  Persze a gyerek is jött velem mindenhova.
  Kialakult egy önkéntes fegyelem benne rövid idő alatt.

 • 2017.03.23 13:42:55cso zsi

  Apám 50 éve megmutatta, hogy ég a konyhakövön a benzin, alkohol, és azt is, hogy lehet eloltani.(nem vízzel) Nem lettem piromán. De tüzet már kellett oltanom máshol.
  A kisfiam 6 évesen felkockázhatta a pörköltnek valót a nagykéssel.
  Mindenki mondta, hogy el fogja vágni a kezét. Tisztában voltunk vele.
  Elvágta. Bekötöttük, csinálta tovább.
  5 évvel később a komplett pörköltet rá lehetett bízni, de a rántott húst is.
  Kapott bicskát. Nem viheti sehova a rendelkezések miatt. De már kellett volna kiránduláson.

 • 2017.03.23 14:12:562147. számú Bartók Béla Úttörőcsapat

  svájcibicskát simán magával vihet, az éppen legális méret. ezeket ahol van átvizsgálás (pl. bíróságon), ott is csak elveszik megőrzésre, kifelé menet visszakapod.ű a gyerekeimnek van bicskájuk és tudnak tüzet rakni, mindezt persze felelősen és értelmesen. ehhez mondjuk felelős és értelmes szülő kell :D

 • 2017.03.23 14:48:48báró Csekonics

  Vezetésnél nálam egyszer volt egy majdnem balul elsült próbálkozás nem sokkal a hivatalos tréning előtt (ember akkor sem sérült volna, csak autó).
  Akkor én mondtam hogy kösz, megvárom az első oktatós alkalmat - utána viszont, mikor már megvolt a 'rutin' része, vagyis tudtam mire valók a pedálok, meg a váltó - akkor már gyakorolgattunk üres parkolóban kicsit, hogy oktatóval a kocsi kezelése már 'kézség szintjén' menjen.
  Szerintem sokat segített.

  Persze lehet próbálkozni ettől még, de nagyon-nagyon óvatosan csak.

 • 2017.03.23 17:59:17Göndör

  [link]

 • 2017.03.23 18:48:51Kis.anita

  A csorba,régi kések nálunk mindig a homokozóban végezték,azzal -is- játszottunk,aprítottunk.a kicsiknek megmutattuk hogy kell-anya/mama/nénje/keresztanyu/stb is igy csinálja. Ennél érdekesebb nem lett a kés,csak a fiuknak,faragni.tudtuk,hiszen láttuk(baromfik,disznóvágás),hogy ölésre is való,mégsem öltünk.a tűz sem volt érdekes,mert hétköznapi dolog volt nyáron/ősszel/tavasszal az udvaron,amúgy meg bent a kandallóban "tüzelni".
  Ha a felnőtt a gyerek társaságban ÉSSZEL használja a veszélyes eszközöket ( mi viccesen imitálni szoktuk,hogy pl a késsel egymás ellen küzdünk,meg ilyenek,hülyéskedni kell), akkor a gyerekek is ÉSSZEL fogja használni őket,arra amire kell.
  Arany középút !!!

 • 2017.03.23 19:04:59D2

  Nyáron a kerti tűzrakónál órákig elvoltak a kölckék, hogy nagyítóval meggyújtsák az újságpapírt, utána meg deszkadarabokba égettek mintát (a nagyítóval).

 • 2017.03.23 22:48:48NemFoglaltNév

  Mondtátok páran, hogy "normális", "kiegyensúlyozott" gyerek kezébe lehet ilyesmit adni, illetve hogy nem túl szerencsés olyan gyerek kezébe adni ilyesmit, aki egész nap az erőszakot szívja magába a tévéből.
  Kiskoromban szüleim, főleg édesanyám elzártak az erőszakos tartalmak elől, konkrétan óvodai éveim alatt csak micimackót és hasonlókat nézhettem. Konkrétan még negyedikben is ellenőrizni akarta, hogy mit csinálok a neten.
  Meg is lett az eredménye. Nem hasonlítottam suliban senkire, igencsak hülyének tartottak amikor kiderült hogy nem láttam a kedvenc filmjeiket, lássuk be, én voltam a lúzer, akit b@sztettak.
  Persze ezt egy gyerek nehezen dolgozza föl, barátok nélkül nehéz az élet és néha kitört belőlem az indulat és az első kezem ügyébe kerülő dolgot hozzávágtam valakihez. Erre meg rámsütik hogy idegbeteg vagyok amikor a folyamatos b@szogatás(elnézést, nincs rá jobb szó) után ütni tudok.
  Akkori önmagam kezébe én sem adnék szúró-vágó eszközt, már a suliban. Pedig nem voltam eleresztve TV ügyileg.
  Mellékesen jegyzem meg, hogy egyébként szerettem a tűzzel játszani, és otthon kb. az összes itt felsorolt tevékenységet végeztem, a szétszerelést azt pedig kiemelten. Nemrég gondolkodtam is, mikor tanított meg apám forrasztani, mint kiderült, óvodába jártam még nagyban...

 • 2017.03.24 09:05:14kerecsen2010

  Fizetekmegegysort: Hát ha egy gyerek a Starwarstól lesz agresszív, megeszem a kalapom. Pont nem felnőtt film, kiskamaszoknak találták ki. A lányomat 6 éves korában ültettem le elé, nagyon tetszett neki, és utána nem akarta felaprítani az idegesítő szomszéd gyereket. Nem hiszek abban, hogy értelmes gyerek a Híradó láttán játszik terroristát az iskolában - ott már egyébként is volt valami probléma fejben. Sokkal felelősebb a szülői elhanyagolás vagy az otthoni minta az agresszióra.

 • 2017.03.24 09:27:21kovacsbelane

  Kis.anita: Kardoztok a késsel? Mint követendő példa? Csak meg ne lepődj, ha hülyéskedésből megkaszabol valakit, hiszen ezt látta tőletek, csak mondjuk az ő mozgáskoordinációja még nem az igazi.

 • 2017.03.24 09:35:56fizetekmegegysort

  kerecsen2010: Akkor kezdheted enni a kalapod. A gyerek a filmekben látott tartalmakat kijátsza magából. Sanszos, hogy a lányodat a szerelmi szál jobban érdekli a filmből mint a gyilkolászás. De mily meglepő: a kisfiúkat nem. Az ovinkban néhány apuka múlhatatlanul fontosnak tartotta, hogy az öt-hat éveseivel SW-t nézzen (és batmant és vasembert, és sorolhatnám). Sajnos, ezt a remek alkotást, illetve a filozófiai részét a gyerek majd csak 12-14 évesen érti meg, akkor tudja a világában elhelyezni. De sebaj, addig lehet a csoprotban Sith Nagyurat és Darth Vadert jásztani, alattvalónak igába hajtani a három éves kicsiket, és megfélemlíteni őket, mert a filmen is így volt. Lehet fojtogatni, hisz Dart Vader is azt csinálta. Lehet karddal nyakon ütni, miér ne? Az óvónők meg hiába mondják, hogy kérik NE nézzenek a gyerekek ilyen tartalmakat, mert lehet, hogy látszólag nem viseli meg őket, de a játékaikban nagyon is látszik ,hogy feszültséget kelt bennük a számukra feldolgozhatatlan tartalom. Az nem hit kérdése, hanem mára bizonyított tudományos tény, hogy a filmes és tévés tartalmakat a gyerek a valóság részeként kezeli, nem tud különbséget tenni a valóság és a tartalom között, az ottani mintákat beépíti játékaiba, értékrendjébe. Ez csak kiskamasz korban kezd változni. És igen, a SW remek film: 10-12 éves kiskamaszoknak, ahogy írtad. A hat éves ettől még minimum négy évnyire van...

 • 2017.03.24 09:55:40zizi77

  Már a mi gyerekkorunkban lövöldözőset játszottak a fiúk az oviban, pedig akkor még csak 1,5 tv csatorna volt, kevesebb lövöldözős filmmel. Akinek nem vettek játékfegyvert, az fadarabbal harcolt. A filmeknél a számítógépes játékok sokkal nagyobb kárt okoznak. De annál is van, aki pont ott vezeti le a feszültséget, így nem kell már a szomszéd Pistikén.Viszont ez tipus kérdése is, nem csak a nevelésé.Van aki született agresszor, és van aki soha nem lesz az.

 • 2017.03.24 10:14:24Lucifer Morningstar

  Tibi!:

  "Mellesleg nem véletlenül EU előírás, hogy tűzgyújtásra alkalmas eszközöknél, veszélyes anyagoknál milyen mechanikus biztonsági elemeknek kell lenni,"

  Nagyon remélem, hogy elhallatszik az íróasztal mögött ülő agyhalott idióta füléig ahogy visszakívánom a redvás anyjába amikor egy savas, vagy más komolyabb vegyszert tartalmazó üveget próbálok felfeszegetni valami másik agyhalott tervezőmérnök zárószerkezetének köszönhetően. Amikor a 100 kilómmal teljes erővel rátehénkedve kell egy kupakot valahogy mozgásra bírni, az lehet, hogy jól véd de valójában egy idióta törvény idióta és használhatatlan megoldása.

 • 2017.03.24 10:40:56gyuzsu

  A vattába csomagolás, mint nevelési elv nagyon elterjedt, és nagyon káros. A Paprika Tévé műsorai 12-es karikát kaptak, ezt azzal magyarázta valaki nekem, hogy milyen szörnyű veszély, ha egy gyerek felügyelet nélkül ki akarja próbálni az ott látottakat, és kést vesz elő szeleteléshez a konyhában. Hááááát......

 • 2017.03.24 10:48:14fizetekmegegysort

  gyuzsu: vattába csomagoláson azt érted, hogy a gyerekkel FOGLALKOZIK a szülő, mondjuk társasozik, beszélget, együtt épít vele, részt vesz a ded a konyhai és egyéb otthoni tevékenységekben, gyumázik, rajzol, szaladgál a játszótéren AHELYETT, hogy tévén bámulna marhaságokat és számítógépen irtaná a nemtommilyen bolygó nemtommilyen szörnyeit? Tényleg, rohadt káros. A végén még ember lesz belőle, nem pedig média irányított fogyasztó zombi. Húúúú

 • 2017.03.24 10:50:05KJoC

  Szerintem is támogatni kell a gyerekek fejlődését! Tűz, kés, berendezések szétszedése, boxer, szamuráj kard, gránát, molotov koktél :D Megnyomhatja a piros gombot az ovális irodában stb. Bár csak én is megnyomhattam volna gyerekkoromban!

  :)

 • 2017.03.24 11:01:54fizetekmegegysort

  zizi77: igen, lövöldözőset játszottak a mi gyerekkorunkban is. De nem GYILKOLÁSZÓSAT. Tudom, fiúk között nőttem fel. Gyakori volt a háborúsdi - nem ovisan, hanem iskolásan, nem gyilkolva, hanem indiánosdit játszva, olvasmányaink alapján. Ráadásul azok az archetipikus mesék, amiket olvastunk (pl a klassikus Grimmek, és fontos, hogy olvastuk, nem néztük) sokkal inkább képviselték egy-egy karakterben a valós emberi értékeket, mint a maiak, ahol a hercegnők fő erénye a 90-60-90, meg hogy bájosan tud nézni. Egyetértek, a szg-es játékok még inkább elviszik az alternatív valóság felé őket. Sokszor érteni vélem, hogy a szülők félnek, hogy a gyerek bármiről lemarad, meg a szgép és a technika életünk része, meg ilyesmi, mégis elgondolkodtat, hogy komolyan gondolják-e hogy egy négy-hat évesnek fontosabb a digitális tartalommal való megismerkedés (ami egyébként totál más lesz, mire a ded kereső korba jut), mint a valósággal ami körülveszi (állatok, természet, játékok, amikhez elég egy kavics, kezével végzett tevékenységek)? Döbbenet, hogy ma egy gyerek simán elkütyüzik, de a gyerekek többsége képtelen kisiskolás korban ugróiskolázni, gumizni, amikhez pl az egyensúly érzékük kellene. Valahogy nem értem, miért gondoljuk azt, hogy azért mert a technika fejlődik, már nem is kell megismerni a virtuálison kívül más világot. Részemről inkább a kés és a gyufa legyen a gyerek kezében, mint a tablet.

 • 2017.03.24 13:03:35zizi77

  fizetekmegegysort, azért a mi gyerekkorunkban se gondolta senki, hogy a fegyver szivecskéket lő ki. Csak akkor nem a SW miatt lövöldöztek, hanem a westernek miatt.

 • 2017.03.24 15:01:51szellemkor

  Most meglepődtem kicsit hogy szinte egy kommenter sem ordította le a poszt szerzőjének a fejét hogy milyen felelőtlen állat. Néha kellemes csalódások érik az embert. Na, megyek is a gyerekért, hátha elbírja már a láncfűrészt. :-)

 • 2017.03.24 17:23:03FogarasiArpi

  Egyet értek a tudós úrral.
  Nekem is engedték a tüzzel játszást, kb. 8 évesen fel is gyújtottam a sufnit a kert végében.
  De aztán csak rendes ember lett belőlem, a pirotechnikát már csak a reggeli kávéfőző alágyújtására használom.
  Szóval hajrá, gyufát, bicskát annak a gyereknek!

 • 2017.03.25 10:16:27Kis.anita

  Kovacsbelane:
  Igen, szoktunk, nem csak késsel, hanem bármivel ugy tenni, mintha harcolnánk egymással.sokat nevetünk,utanozzuk a "becsapódás" hangjait, és fárasztó is. De a különbséget most ki hangsúlyozom Önnek,mert eddig nem értette meg: a gyerek ÉRTI hogy ez egy játék,IMITÁLÁS, ( és igaz is,mert ezekkel kart is lehet tenni egymásban), JÁTÉK.felnottel felnottes eszközökkel. De ha meguntunk (1-2 perc) akkor a késsel apritunk,a kapával kapálunk,a fadarabokat egyhelyre pakoljuk.sosem volt meg baleset,mert CSAK MEGJÁTSZUK A KÜZDELMET :)
  Sunyiba sosem fog a tűzzel,késsel,vasvillával,satuval stb játszani,mert EGYÜTT jobb,és még alkotunk is.

 • 2017.03.27 12:11:35PonDrow

  A szabálykövetés korunk kedvenc hősének, Harry Potternek se erőssége. Kalandjainak (és problémáinak) többsége abból ered, hogy nem fogad szót, hiába mondják neki, hogy ne menjen ide, ne csinálja ezt, stb. :)

 • 2017.03.27 16:17:23jodi

  én olyan életet élek, hogy rengetegszer jól jön, hogy van nálam kés. (bicska, sniccer) és nem csak otthon, munkahelyen, túrázáskor. újabban oda kell arra figyelnem, hogy különleges alkalmakkor biztonságos helyen hagyjam, különben nem engednek be, vagy elkobozzák.

  írta valaki, hogy szétszedve el lehet vinni az úticélig. na ez is akkora röhej. mert pl. nincs ilyenre idő. amúgy meg bárkit kibelezek egy csavarhúzóval. még se tiltott.

  politikai áthallás: illegális bevándorlás - merényletpara

 • 2017.03.28 08:43:16R2D2 & C3PO

  Minek adjak neki valamit, amivel garantáltan megsebzi magát?
  Az indiánoknak nincs felső polca. Nem volt.

  én annak a híve vagyok, hogy akkor adok neki valamit, mikor megérett a használatra. Ha utána kárt okoz, akkor még nyilvánvalóan nem. Nálunk ilyen az ollóbirtoklás: jelenleg csak felnőtt jelenlétében engedélyezett (és még így is levág ezt-azt, tiltott dolgot.) Hiába nem vágja meg magát.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta