SZÜLŐSÉG

Szakértőt kérdeztünk, van-e érték a mai rajzfilmekben

Spongya Bob és a Gyatyás bagázs is jó valamire

2017. február 14., kedd 13:54

Leültem a minap a gyerek mellé tévét nézni. A gyerekcsatornán futó rajzfilm sztorija a következő volt: a tökéletes ételt kereste egy gasztrokalandor, és a férfi valahogy elvergődött Sanjay és Craig városába. (Sanjay és Craig a főszereplők, egy fiú és egy kígyó, akik legjobb barátok.)

A gasztrokalandor állandóan úgy érezte, hogy már nagyon közel jár a tökéletes ételhez, emiatt például majdnem megette Craig-et, de Sanjay-nek szerencsére sikerült őt megmenteni. És ekkor jött az ételkritikus nagy felismerése: a tökéletes étel ő maga, úgyhogy fogta, és felfalta saját magát.

Ez volt az a pont, amikor úgy éreztük, hogy itt az ideje megkérdezni egy gyermekpszichológust és meseterapeutát, hogy mi a véleménye azokról a mesékről, amiket a gyerekek nap mint nap néznek a különböző gyerekcsatornákon. Ideértve  Sanjay és Craig mellett a Spongya Bob, a Gatyás Bagázs, a Boci és Pipi, vagy az Én vagyok Menyus részeit, és még sok más, hasonló kaliberű rajzfilmet.

Végül is, a klasszikus mesékben és a népmesékben is bőven vannak hajmeresztő dolgok, mi van akkor, ha ezeknek a rajzfilmeknek is vannak rejtett értékeik, csak laikusként nem vesszük észre?

shutterstock 520281448

Jó hírünk van. Peer Krisztina gyermekpszichológus gyakorlatilag felmentett minden lelkiismeret-furdalás alól (vö. szaranyaság, amiért hagyjuk, hogy ezt nézzék). Azt mondja, ezek a rajzfilmek egyáltalán nem olyan rosszak, mint ahogy sok szülő gondolja. Mondjuk annyira nem is jók, kifejtjük hajtás után. 

Rajzfilm =/= mese, a mesét ugyanis hallgatni kell

Elöljáróban tisztázzuk: ezek a rajzfilmek nem nevezhetők mesének, úgyhogy ne is hívjuk őket annak. A meséket ugyanis a gyerek hallgatja, elképzeli, és nem a tévében nézi, mint a rajzfilmeket.

Most, hogy tisztáztuk a különbséget, térjünk a lényegre: a rajzfilmek gyerekekre kifejtett hatására. Természetesen szó sincs arról, hogy a szóban forgó animációk segítenének a gyerekeknek feldolgozni bármiféle traumát, vagy elsimítani egy megrázkódtatást – bár nem teljesen kizárt, de nem ez a legfontosabb szerepük, nem azért szeretik őket nézni a kölkök.

Képzeljék, még fejleszthetnek is

Amiben viszont nagyon is jók: többnyire nagyon viccesek, ezért fejlesztik a gyerekek humorérzékét, ami, lássuk be, elég sok felnőttre is ráférne. Előfordul persze, hogy a gyerek nem ért bizonyos poénokat (sőt, némelyik felnőtt sem), észrevesznek viszont olyan vizuális elemeket, amikhez egy felnőtt például már nem elég ügyes.

A jól „fogyasztott” rajzfilmek emellett a gyerek mozgókép olvasási készségét is fejleszthetik – ehhez mondjuk jó, ha a szülő is ott ül, és beszélgetnek róla. Persze ebben egyrészt nem minden szülő kompetens, másrészt lássuk be, a tévé többnyire villanypásztor, és nem a fejlesztési terep, vagyis a szülő általában egyáltalán nem ül ott.

Peer Krisztina szerint ugyanakkor nagyon fontos, hogy a gyerekek tényleg a korosztályuknak megfelelő animációkat nézzék, igaz, túl nagy bajuk nem lesz, ha egy hároméves a hatos karikás elé ül, legfeljebb annyit ért majd belőle, hogy azért tetszett neki a rajzfilm, mert szép, rózsaszín ruhája van a Patricknak. De azért arra mindenképpen vigyázni kell, hogy ne folyhasson a gyerekekre bármi, minőségi és mennyiségi kontroll nélkül.

Ne menjen a játék és a kapcsolatok rovására

Elsősorban olvasni kellene a gyereknek mesét, ezt nem lehet eleget hangsúlyozni. Ez így is van, de azért a gyakorló szülők (Peer Krisztina is az, három kisgyerekkel), tudják, hogy ez nem mindig jön össze, mondjuk szerda délután. Ne legyen emiatt senkinek lelkiismeret-furdalása!

Persze, a gyereknek mozogni kellene, meg barátokkal játszani, meg a szülőkkel társasozni, meg mesét hallgatni apu ölébe kuckózva. Hát, sok szerencsét hozzá, például télen, abban a munkából/iskolából hazaérés utáni egy órában, amikor az embernek még minden mással van tele a feje, és csak egy dologra vágyik: hogy békén hagyják.

Ha a rajzfilmnézés nem megy a barátkozás, az emberi kapcsolatok, a játék, a tanulás, vagy a mozgás rovására, semmi baja nem lesz a gyereknek, ha egy kicsit tévézik. Nem annyira rosszak ezek a mesék, mint amilyennek sok szülő hiszi. Még akkor is, ha Sanjay és Craig dédelgetett pukibabája indul benne vándorútra.

És főleg, ne fogják vissza magukat a szülők, ha szintén viccesnek találják a durva, szókimondó poénokat. Nevessenek nyugodtan, szívből és hangosan, de főleg őszintén!

shutterstock 206601982

Ami kimondottan jót tesz                                                

Természetesen megkérdeztük a gyermekpszichológust, hogy milyen meséket ajánlana. Elsősorban természetesen a népmeséket említette, közülük is nagyon jók a cigány népmesék, amik a durvább, tini ninja típusú rajzfilmek alternatívái lehetnek a hallgatott mesére fogékony gyereknek.

Mert hát sajnos, ha a gyerek soha nem hall mesét, egy idő után már egyáltalán nem is fogja tudni lekötni őt az elképzelt világ. Ha pedig jó rajzfilmet keresnek, akkor ott vannak például a japán animációk, mint például a Chihiro szellemországban, és említette még Peer Krisztina A tenger dalát, amit mindenkinek érdemes megnézni. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.14 14:53:20grainos1

  Egészen elképesztő feéfogás köszön vissza ebből az írásból. Ha a gyermekpszichobubus tényleg így gondolja, akkor nem szabadna gyerekek közelébe engedni, hameg nem,akkor kérje ki magának, hogy acikk írója ílymódon interpretálta az általa elmondottakat.

 • 2017.02.14 15:18:32fénycsepp

  Végre valaki nem mesének nevezi a rajzfilmet. Szerencsére csomó jo rajzfilm van, amit felnottfejjel is szívesen nézek :)

 • 2017.02.14 16:12:50sírjatok

  "a Chihiro szellemországban"

  az aztán való ám egy ötévesnek.... főleg a disznóvá változó szülőkkel, a totális egyedülmaradással, érthetetlen elvárásokkal, bizarr és veszélyes vendégekkel, totál gyerekbarát...

  Ha már, akkor inkább a Totoro, a stílus ugyanaz, csak a sztori sokkal kedvesebb.

 • 2017.02.14 17:00:33Kishableany

  Szerintem itt azert arnyalni kellene a kepet. Nem mindegy, hogy milyen koru gyerek nez milyen meset. Nagy kulonbsegek vannak a harom-ot-het-tiz-tizenket evesek kozott, holott mindegyik gyerek. Mast fog fel belole, masfajta szuloi segitsegre szorul az ertelmezesehez. Jobb lett volna a cikket es a peldanak hozott rajzfilmeket korosztalyi bontasban irni.

 • 2017.02.14 20:51:26alexfly

  sírjatok: Igen, a Chihiro kicsit nagyobbaknak való. És az is igaz, hogy Mijazaki Hajao filmjei közül a Totoro szól a legkisebbeknek. Általában ő a filmjeit annak a korosztálynak szánta, amilyen idős a főszereplője.

 • 2017.02.16 21:25:54fda

  Manapság nem sok rajzfilmet látni a tévében. Aki ezt írta, valószínűleg animációs filmre gondolt...

  A cikk egyébként elég nagy nulla, olyan témák, mint agresszió, ronda beszéd, nem követendő viselkedésminták, villódzó, gyors fények, érdemi történet nélküli, végtelenített sztori, a félórás filmet kétszer megszakító 10 perces reklámblokk és pár más, sajnos a mai animációs filmekre jellemző probléma szóba se került.

  Igen, vannak vicces animációs filmek is, de ha már valaki erről ír, gondolkodhatott volna 5 percet a témán.

 • 2017.02.16 22:42:58Estevez atya

  De szeretném kikötni a kábeltévét...
  És az is igaz, ha valaki azt írja, hogy a cikk a semmiről szól.
  Népmesék: a magyar népmesék is elég durvák.
  Kéne valami átmenet a Minimax és a Nikkelodeon között.

 • 2017.02.17 09:11:34umarcsi

  Hááát... 4 gyerekem van, néznek is mesét, de ilyenekről én még nem is hallottam (Spongyáról igen).
  Nálunk egészen más stílus nézése dívik: Bogyó és Babóca, Mélytengeri mentőcsapat, Varázslatos iskolabusz, Egyszer volt az élet, Mikrobi, Thomas, Chuggington (mikor a nagyok kisebbek voltak voltak Franklin, Timothy suliba megy, Hogyan működik, Frakk, Mézga család, Kérem a következőt... meg még ami nem jut eszembe). Nemrég épp Vili, a veréb került elő (részletekben)....

 • 2017.02.17 10:19:07zsoltee83

  Nekem két kislányom van és az egyetlen csatorna, ami elé oda merem ültetni őket a Nick Jr. Azon tényleg jó rajzfilmek mennek. Mancs őrjárat, Dora a felfedező, és sok más olyan alkotás, ami fejlesztőleg hat. Barátságról, segítségnyújtásról, összefogásról mutatnak jó példát, ezen kívül rengeteg ismeretet szereznek. Egyik nap odajött hozzám a 3,5 éves és megkért, hogy meséljek neki a bolygókról... :))

 • 2017.02.17 13:59:54retinax

  fda: lehet ám, hogy van mondanivalója a cikknek, csak nem vetted észre, mert nem a te elképzeléseidre bólogatott, hanem valami újat mondott, amit egyelőre nem tudsz befogadni. Kóstolgasd: az, hogy neked nem tetszik, még nem jelenti azt, hogy káros. Még akkor sem, ha ezt olvastad valahol, valamikor.

 • 2017.02.18 16:35:42Lindus86

  Ha egy pszichológus nem azt mondja, hogy a legrosszabb, amit a gyerekünkkel tehetünk, hogy a tv elé ültetjük, akkor már ne is menjen gyerekek közé. Hiszen villódzó fények, meg epilepszia, meg agresszív is lesz tőle, meg a képzelőereje, ajjjajj...
  Irigylem az ilyen embert, mindenre kész válasza van, gondolkodni már nem is kell, ezt a feladatot örökre kipipálta élete nagy cheklistjén.

 • 2017.02.19 11:20:38Tehetséges ugandai buzi

  Ez a lexikoni definíciója a mesének, hogy hallgatni KELL, hogy a gyerek elképzelje? Akkor vajon miért létezik az a kategória, hogy MESEfilm?

  Na és a technikát ne használjuk? Miért ne használjuk? Miért ne lehessen vizuális ingert is adni? Ha nem a gyerek fejében születik meg egy elképzelt kép a sztori alapján az miért rossz? Elsivárosodik a gyerek gondolkodása, érzelmi roncs lesz, összetöpörödik az agya és nyálcsorgató zombivá válik?

  Amikor valaki nagyon tiltakozik a technika ellen, akkor azt szoktam javasolni, hogy menjen lóháton mindenhova autó helyett.

 • 2017.02.19 18:59:29Snoopyzit29

  Huh, a Chihiro Szellemországban-ra én minimum 16-os karikát raknék ki. Egyrészt szerintem elég félelmetes lehet egy gyereknek, sőt tovább megyek, még felnőtt szemmel is elég beteg az a mese. Én már voltam vagy 27-28 éves, amikor láttam, de azért van ott pár jelenet, amin el kell gondolkodni, hogy "mit is akart a költő". Minden elismerésem ezé a rajzfilmé, sőt én elég nagy Miyazaki rajongó vagyok és az Oscar-díjat is megérdemelte, de nem egy Némó nyomában azt azért mondjuk ki. Annyira összetett az egész gondolatvilága, hogy kizártnak tartom hogy azt egy gyerek felfogja.
  Amivel egyet tudok érteni az az, hogy mindig a gyerek korához mérten kell mesét választani. Emlékszem a 2,5 éves unokaöcsém már azon kiakadt egy mesében, hogy a kutyák megtámadtak egy macskát. Hangosan kiabálta, hogy "buta kutya buta kutya". Pedig a környezetében semmilyen erőszakos cselekedetet nem látott és még nem is jár bölcsibe.

 • 2017.02.19 19:51:46susuaasarkany

  A Chihiro tényleg elég merész ötlet, inkább felnőtt mese.... a tenger dalát már próbáltuk, de azt is lekapcsoltatta a gyerek (még jó hogy tudja magáról mit nem bír és szól), pedig már 7 éves, de szorongott tőle, mondjuk tényleg néhol nyomasztó a hangulata. A cikkben felvetett bizarrabb meséket egyáltalán nem nézi, és örülök neki, mert szerintem elég gázosak, nem lennék róla meggyőződve, hogy a bizarr hülyeségek nézése rendszeresen, az nem káros. Ha már néz valamit, az legyen jó, minőségi rajzfilm, szerencsére abból is rengeteg van. Az állati küldetés-ből, a dínó vonatból, vagy a fixik-ből rengeteget tanult is a gyerkőc.

 • 2017.02.20 00:41:26takingsider

  mese vs rajzfilm basszus, mit nem mondtok, lényeges
  Patricknak miért lenne szép rózsaszín ruhája? jobb példa nem volt?

 • 2017.02.20 16:25:52Kecskeszem

  Kedves Primilla!
  Kedves Peer Krisztina!
  Mindkettőjüknek ideje lenne más munkát keresni, ugyanis amit épp most csinálnak, abban ROSSZAK....

 • 2017.02.21 07:17:08Lobo Marunga

  Aki akar egy jó amerikai társadalomkritikát fűszerezve az ottani oktatási rendszer paródiájával, annak jó szívvel ajánlom Clarence-t. Meg annak is, akinek esetleg unalmasak a nagyon cuki, sipító hangú karakterek, meg annak is, aki kissé fáradt, és nem szeretne gondolkodni, csak zsibbadna egy kicsit. Persze hogy fejlesztene bármit is, azt erősen kétlem... :)

 • 2017.02.21 11:07:27agyurika

  UKI:[link]
  Haverom kétéves kislánya imádja.

 • 2017.02.22 09:26:26delica

  Mása és a medve orosz rajzfilm, szerintem a legjobb ma a piacon

 • 2017.02.22 11:08:13ZON

  Sokakat elriaszt SpongyaBob harsánysága, és infantilizmusa. Ha van türelmed végignézni egy részt, akkor rádöbbensz, hogy tele van pozitív értékekkel : optimizmus, kitartás, barátságosság, nyitottság. Szerintem nagyon hasznos, csak a képi világa bizarr kicsit.

 • 2017.02.24 08:51:20retinax

  Kecskeszem: én neked hiszek. Igaz, hogy azt sem tudom, ki vagy, de a neved szép, és ez nekem elég bizonyíték arra, hogy többet tudsz a témáról, mint a szakember.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta