SZÜLŐSÉG

Ezért jó, ha jól dicsérjük a gyereket

2017. február 7., kedd 18:17

Dicséretre vágynak a magyar gyerekek

Az alacsonyabb önbizalmú gyerekek dicséretre, több pénzre, valamint a közösségi média elismerésére vágynak - derült ki a  Cartoon Network friss felméréséből, ahol a  magyar gyerekek önbizalmát, és önbecsülését vizsgálták.

A csatorna többek között arra volt kíváncsi, hogy mit jelent a gyermekek számára az önbizalom fogalma, magabiztosságukat mi határozza meg, illetve, hogy a különböző helyzetekben hogyan érzik magukat. A pszichológusok által vezényelt felmérésben ezer 5 és 15 év közötti gyerek vett részt, a átlagéletkoruk pedig 9 év volt. 

Önbizalom gyerekszemmel

A kitöltő gyerekek 56 százaléka szerint az önbizalom általánosságban azt jelentette, hogy egy adott feladatot, tevékenységet magabiztosan, hozzáértően végez valaki. Emellett nagy arányban párosították az "erős vagyok", "jó vagyok" érzésének fogalmát az önbizalomhoz, bő egyharmaduk szerint viszont az önbizalom az, ha nem mások véleménye alapján határozza meg magát valaki. 

"Jó vagyok, okos vagyok."

Nagyon érdekesen válik el, hogy mennyire mást gondolnak a gyerekek az önbizalom forrásáról aszerint, hogy ők maguk mennyire magabiztosak. Amikor azt vizsgálták, mi az önbizalom jelentése, a következő válaszokat kapták:

A kevesebb önbizalommal rendelkező gyermekek szerint az önbizalom azt jelenti, "okos és jó vagyok" illetve: "sok pénzem van".

shutterstock 495692410

A közepes mértékű önbizalommal rendelkező gyermekek számára az önbizalom jelentése a magabiztosnak lenni a tevékenységek végzése közben. 

A sok önbizalommal rendelkező gyermekek számára az önbizalom pedig azt jelentette, hogy nem számít, mások mit gondolnak az emberről, csak a saját vélemény a döntő.

Dicséret mindenek előtt

Azt is vizsgálták, csoportnál mi határozza meg az önbizalom mértékét. Érdekes látni, hogy a kevesebb önbizalommal rendelkező gyerekek számára itt a dicséret és a közösségi média volt a két kulcsfogalom. 

A közepes önbizalmú csoport számára a legfontosabb a dicséret, és a barátok száma, míg a nagy önbizalommal rendelkező gyerekeknél a családjukkal és barátaikkal való kapcsolat minősége volt a meghatározó,  az ő önértékelésüket a saját véleményük és benyomásaik határozzák meg. 

Dicsérni sem jó akárhogy!

Az, hogy egy gyereket dicsérni kell, és nem szidalmazással, fenyegetőzéssel "motiválni", mára nem újdonság. Az viszont sokkal érdekesebb, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan, mikor dicsérjük meg. Erről többször is írtunk már, ebben a nagyon érdekes kutatássorozatban például azt vizsgálták, hogyan rombolja a gyerekek önbizalmát, ha nem a teljesítményt, hanem a képességeit ajnározzák (mint: nagyon okos vagy, nagyon ügyes vagy, stb). Pszichológusunk pedig itt és itt is elmagyarázta el, mi a különbség a jó, valódi dicséret, és a nem építő között.

És hogy mi a lényeg?

 • A dicséret legyen valós, és értékes, legyen mögötte tartalom. Ha valaki oda sem figyelve, folyton csak dicsér, az hamar elveszti a hitelét. A gyerekek hét éves kor körül már meglehetősen pontosan érzik, tényleg rászolgáltak-e az elismerésre, vagy anya csak nem figyelt oda, és rutinból rávágta, hogy "ügyes vagy".
 • A dicséret szóljon a teljesítménynek, a próbálkozásnak, erőfeszítésnek, vagy más olyan dolognak, ami fölött a gyereknek hatalma van. Ne dicsérjünk állandó, stabil tulajdonságokat, mert ezzel hosszabb távon éppen, hogy alááshatjuk az önbizalmát, és elvesszük tőle a próbálkozáshoz szükséges erőt. Pont erről szól a fent linkelt kutatássorozat.
 • Magyarul: a szép rajz/jó dolgozat/eredmény után sokkal építőbb, ha azt mondjuk: "Jó lett, látom, nagyon keményen dolgoztál!", mint ha azt, "jó lett, milyen okos vagy!"
 • Ennek a nagyon rövid magyarázata az, hogy azok a gyerekek/emberek képesek a leginkább próbálkozni, megdolgozni, megküzdeni egy célért, akik elhiszik, a kezükben van a siker kulcsa, vagyis, ha odateszik magukat, előbb-utóbb sikerrel járnak.
 • Azok viszont, akik alapvetően jó képességűek, és egész gyerekkorukban azt hallják, hogy "de okos vagy", nehéz helyzetbe kerülhetnek, amikor olyan dolgokkal találják szemben magukat, amiben nem rögtön fantasztikusan jók. Az ő fejükben az játszódik le: "ez nem sikerült, talán nem is vagyok olyan okos." És ez rögtön meg is akadályozza azt, hogy megküzdjenek az adott dologért, hiszen az ő fejükben az okosnak sikerülnek a dolgai, akinek viszont küzdenie kell, az nem okos. Vagyis a pozitív énkép fenntartása és a kudarckerülés pont oda vezet, hogy nem is hajlandóak megdolgozni azért, ami magától nem megy. Ez a magyarázata annak, miért teljesítenek a kiemelkedően jó képességű gyerekek az iskolában egy idő után gyakran mélyen a képességeik alatt.

Megtalálni a saját erősségeinket

A kampányt egyébként a Pindúr Pandúrok sorozat szereplői ihlették: a sorozatban a három lány naponta menti meg a világot, ám ahhoz, hogy egy gyerek fontosnak, értékesnek érezze magát, fontos, hogy a gyerekekben tudatosuljon, hogy mi az erősségük, és a csak rájuk jellemző dolgok különlegessé teszik őket, ezáltal ők is szebbé-jobbá tehetik a világot.

Ez összecseng azzal, amit a modern pedagógia is gondol, hogy azt kell(ene) megtanítani már gyerekkorban, hogy sokfélék vagyunk, de mindenki  jó valamiben, amivel hozzá tud járulni a közösséghez. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.10 21:31:24Gábor Vidovszky

  Megdicsérem a szerzőt:jelentős dolog árnyalt leírása.

 • 2017.02.12 18:50:11ZON

  Mikor készültem az apa szerepére, kezembe került egy hasonló írás. Visszaemlékeztem, hogy mennyi gondot, kisebbrendűségi érzést okozott nekem egy mindenki által tisztelt, magabiztos, fizikailag is rendkívüli apa "árnyékában" felcseperedni. Nem volt rossz ember, a temetésén sokan őszintén siratták : " a saját apám nem volt ilyen jó hozzám..." , de hamarabb bírált, mint dicsért.
  Én azt a cikket elolvasva, megfogadtam, hogy mindig dicsérni fogom a gyermekemet, ha a legkisebb okot adja rá.
  Nem , nem majomszeretettel nevelem, mert az még nagyobb hiba.

 • 2017.02.12 19:00:59cardiobascuralis

  "ám ahhoz, hogy egy gyerek fontosnak, értékesnek érezze magát, fontos, hogy a gyerekekben tudatosuljon, hogy mi az erősségük"

  Ez a mondat még fordításnak is szar lenne, de erős a gyanúm, hogy a szerző eleve magyarul próbált fogalmazni. Ezúttal sem sikerült.

  Nem lenne hülyeség magyar nyelvű cikkek írásra magyarul tudó újságírókat alkalmazni.

 • 2017.02.13 11:26:44Kelly és a szexi dög

  Jól, van ügyesek vagytok, előbb - utóbb rájöttök, hogy hogyan kellene dicsérni, fegyelmezni...csak aztán pár év múlva meg már más eredményekre jutnak a kutatások, kiderül, hogy az eddigiek inkább ártottak, mint használtak, stb......

 • 2017.02.13 19:49:59indapass

  Nehéz az embernek a beidegződéseit megváltoztatni.

  Másrészt pedig egyes gyerekek roppant érzékenyek a mégoly óvatos kritikára is, saját személyük elleni támadásnak fogják föl azt. Támadásnak veszik azt a kérdést is, hogy "mit gondolsz, mit lehetne tenni, hogy legközelebb jobban sikerüljön" - mert ebben benne van, hogy nem sikerült ELÉG jól. Márpedig bizony elő fog fordulni az életben, hogy valami nem sikerül elég jól, pl. mert más tanulási stratégiára lenne szükség.
  Sokan szégyellik, ha azonnal nem értik meg, ami zajlik órán, nem merik megkérdezni a tanárt ott helyben. Nem a szülő, saját maguk várják el a kiválóságot, és ha tévednek, akkor ők sosem hibásak, mindig valaki más, és nem, nem nekik kellene másképp vagy többet tenni az ügyben.

  Szóval az sem jó, ha valaki csakis a dicséretet tudja elfogadni.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta