SZÜLŐSÉG

Vérnyomása elárulja, hogy fia vagy lánya lesz!

2017. január 24., kedd 18:24

Jó néhány régi mendemonda kering arról, milyen trükkökkel befolyásolható fogantatás előtt, és jósolható meg fogantatás után a születendő gyerek neme: egyes testhelyzetekről már az ókorban azt tartották, hogy segítenek fiút nemzeni, de olyat is hallottunk, hogy ha a nő csak hasra hízik, azaz hátulról nem is látszik, hogy terhes, akkor fiút vár, ha viszont csípőre és fenékre is, akkor lányt. Aztán vagy bejön a jóslat vagy nem.

Valamennyi hiedelem közül a fogantatás időzítésének van némi tudományos alapja, amit a '60-as években Landrum B. Shettles dolgozott ki, bár erről az elméletről is megoszlanak a szakértői vélemények. Egy új kutatás szerint azonban a nők vérnyomása alapján már a fogantatás előtt egész jó eséllyel megjósolható, hogy a születendő gyerek fiú lesz-e vagy lány.

A torontói Mount Sinal Kórház kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy mi minden határozza meg a fiúk és lányok arányát egy populációban, és a 2009 óta tartó vizsgálataik során felfedezték, hogy az anya vérnyomása már hetekkel a fogantatás előtt megbízható előrejelzője volt annak, hogy később fiuk vagy lányuk születik – írja az IFLScience.com. Azt találták, hogy a magasabb szisztolés vérnyomás (a szív összehúzódásakor mért nyomás) nagyobb eséllyel fiút, míg az alacsonyabb vérnyomás lányt „eredményez”. Minél nagyobb az eltérés az átlagostól, annál nagyobb eséllyel lett a gyerek fiú vagy lány.

shutterstock 425598076

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a háború, a gazdasági válság, a természeti katasztrófák vagy más stresszel járó események egy-egy lokalizált régióban hatással vannak a fiúk és lányok születési arányára, bár az okok egyelőre nem teljesen világosak.

Az American Journal of Hypertension című szaklapban nemrég megjelent tanulmányba 1411 nőt vontak be, akik a kutatás elején még csak tervezték a teherbe esést, feljegyezték az életkorukat, a testtömegindexüket, a koleszterinszintjüket, a vérnyomásukat, a triglicerid- és a glükózszintjüket, valamint a dohányzási szokásaikat. Ők aztán (átlagosan 26,3 héttel később) terhesek lettek, és összesen 739 fiút és 672 lányt szültek. 

Az eredmények alapján pedig megállapították, hogy azoknak a nőknek, akik később fiúgyereket szültek, 26 héttel a terhességet megelőzően átlagosan magasabb volt a szisztolés vérnyomása (106.0 Hgmm) – szemben a lánygyermeket szülő anyukákkal, (átlagosan 103.3 Hgmm).

„A nők terhesség előtti vérnyomása tehát egy olyan, korábban nem ismert tényező, ami összefügg a születendő gyermek nemével. Ez a felfedezés pedig döntő fontosságú a családtervezésben, valamint annak megértésében, hogy milyen alapvető mechanizmusok játszanak szerepet a nemek arányának eltérésében” – állítja Dr. Ravi Retnakaran, a kutatás vezetője.

De van itt még valami

Az egyik legvitatottabb kérdés az új felfedezés kapcsán, hogy vajon a nők képesek-e a vérnyomás szándékos emelésével vagy csökkentésével befolyásolni születendő gyerekük nemét – ami egyes társadalmakban (ahol előnyben részesítik a férfi nemet) kimondottan hasznos információ lenne. A vizsgálat azonban nem tért ki erre a kérdésre – valószínűleg pont ebből az okból kifolyólag.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.24 19:06:54Asidotus

  őőő, lehet, hogy én emlékszem rosszul, de a gyermek nemét nem az apa dönti el? A férfiak XY kromoszómájából vagy az X-et vagy az Y-t kapja az anya X kromoszómája, és lesz belőle fiú vagy lány

 • 2017.01.24 19:21:22Kis.anita

  Igen, de az anya teste is befolyásolja a fogantatást. Pl a hőmérséklete,vérnyomása is ( anyanyelv kinéz)...

 • 2017.01.24 19:21:44Kis.anita

  Ahogy nem anyanyelv

 • 2017.01.24 20:13:36Kishableany

  Komolyan mondom az eszem megall az ilyen altudomanyos baromsagoktol! Biologiat tanultal, ocsem? Kotelezo tantargy. Tudod: anyucinak van XX, apucinak meg XY es ettol fugg, hogy a bebi fiu vagy lany. Eszem megall az ilyen mervu tudatlansagtol. Es meg van pofatok itt nyomatni a divany-on minden heten, hogy nem kell oktatas, nem kell tanulni blabla! Nezzetek magatokba, mennyi ostobasagot benyaltok es hirkent tovabbadjatok!

 • 2017.01.24 21:01:03Denise Hogyisdugják

  három fiúval és alacsony vérnyomással elnyomtunk egy mosolyt a drágámmal :-)

 • 2017.01.25 01:28:28cardiobascuralis

  Már nem azért, de normális vérnyomásúakat (115-130 mmHg közötti szisztolés) egyáltalán nem vizsgáltak?
  Merthogy a 103-106 szisztolés (magasabb) érték már elég erősen alacsony vérnyomás.

  "a terhességet megelőzően átlagosan magasabb volt a szisztolés vérnyomása"
  Itt meg valamit szerintem eltévesztett a szerző, ez ugyanis az átlagnál jóval alacsonyabb szisztolés vérnyomás, nem magasabb.

 • 2017.01.25 07:57:39KK69

  A barátnőmnek ikrei vannak, egy fiú - egy lány...

 • 2017.01.25 09:49:26Provokat Úr

  Újabb értelmetlen és valószínűleg még rosszul is fordított cikk (sorry, arra nincs időm, hogy az eredetit is megnézzem).

  Csak arra jó, hogy agyatlan kommentek jöjjenek (mint az enyém is egyébként :-) - lsd. kishableany, aki még büszke is arra, hogy leragadt a nyolcadikos biológia szintjén. Vazze, persze, hogy az XY kromoszómától függ, de ezer dolog befolyásolja, hogy melyik hímivarsejt termékenyíti meg a petesejtet. Még az is lehet, hogy a vérnyomás is.

 • 2017.01.25 09:54:35to:rppapa

  Ez biztosan nem a mindenegybenblog?
  OMG!

 • 2017.01.25 12:27:27kokuszpok

  pl az, h a peteéréshez mennyire közel történik az aktus, de ez is csak statisztika. a kisfiú spermiumok gyorsabban úsznak, viszont rövidebb ideig élnek, így ha a peteéréshez közel vagy akkor áll szex a házhoz, nagyobb eséllyel lesz fia az illetőnek. ettől még vigan lenyomhatja egy kislány spermium a többit, és lesz leány a buliból. és akkor még nem vettük figyelembe a hold vonzását, a merkúr és a neptunusz együttállását, az időjárást, satöbbi. az viccesebb így olvasva, h a 103-as és 106-os értékátlaggal támasztják alá a statit, holott ez az eltérés jóformán 0 ahhoz képest, h az ember indíthatja a napot 110-es vérnyomással, meló közben meg lehet magasabb is, ha felbosszantják :D mindegy, ezek szerint akkor ha egy balhésabb tárgyalás után szexel az ember, jöhetnek a fiú hatosikrek :D

 • 2017.01.25 13:57:54diplomassenki

  Visitok a rohogestol.
  2 szulesbol mindketszer fiu, alacsony vernyomas.
  A varandossag alatt pedig annyra alacsony volt, hogy nem is tudtak merni, akkor mondta a vedono es az orvos is, hogy kotelezo kaveznom.

 • 2017.01.25 15:00:17cardiobascuralis

  diplomassenki:
  Mind a 103-as, mind a 106-os szisztolés érték alacsony vérnyomásnak számít.
  Ezért értelmetlen - vagy mint fent említették, valószínűleg szarul fordított - a cikk.

  De egyébként is a @kokuszpok által említettek meg még pár egyéb ok (a hüvely pillanatnyi savassága/lúgossága, mikor dugott utoljára a férfiember stb.) valószínűleg sokkal nagyobb mértékben befolyásolják a gyerek nemét, mint a vérnyomás nem egész 3 mmHg-s eltérése. Ennél akkor is jóval nagyobb mértékben változik a vérnyomásod, ha ülésből felállsz, és elmész a konyhaajtóig.

  Kishableany:
  "Tudod: anyucinak van XX, apucinak meg XY es ettol fugg, hogy a bebi fiu vagy lany."
  Tudod: a gondolkodás nem árt. Ugyanis ekkor minden gyerek vagy fiú, vagy lány lenne, és 1 generáción belül kihalna az emberiség (meg úgy általában az állatok is).
  Nem mindegy, hogy melyik spermium ér oda hamarabb. Szóval lehet, hogy a bioszkönyvnek a páros oldalát is el kellett volna olvasni, nemcsak azt, ahol véletlenül kinyílt.

 • 2017.01.25 15:10:13Doryyka

  Egy fiam és egy lányom van, a vérnyomásom pedig 120/80-ha szétb@sz az ideg, de lehet annyi se. Amúgy meg 100/60.

 • 2017.01.25 15:12:23Doryyka

  @kokuszpok: egyszer úgy összevesztem a nagyfőnökkel, hogy mindenki azt hitte, kirúgnak, úgy üvöltöztem vele. Hazaérve szédültem, mint állat. 100 alatt volt a szisztolés.

 • 2017.01.25 16:22:31cardiobascuralis

  Doryyka:
  Ha a diasztolés érték 60, akkor te folyton el vagy ájulva.
  Szóval ezt egyszer méresd meg rendesen, mert ez az érték tutira téves.
  Az meg, hogy hazaérve mi volt, más kérdés, addigra lenyugodtál.

 • 2017.01.26 10:12:55Doryyka

  Nem tévedés, épp hétfőn a véradáson mértek ennyit.

 • 2017.01.26 10:14:58Doryyka

  A szisztolés viszont magas volt, 20 perc intenziv seta +nemi drukk

 • 2017.01.26 10:17:06Doryyka

  Ja, es nemhogy nem vagyok elajulva, hanem meg sohasem ajultam el. Egyszer egy veradas es az elso szulesem utan majdnem, de csak majdnem.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta