SZÜLŐSÉG

Mihez kezdjünk a gyerekek fura bogaraival?

2017. január 13., péntek 18:41

Különös, a felnőtt számára irracionálisnak tűnő szokásai, érzelmei, viszonyulásai minden gyereknek vannak. (Tegyük hozzá, a felnőtteknek is, csak ők már tudják, mit illik titkolni.) Ismerjük a gyakori fóbiákat, sok gyerek fél egyes állatoktól, a sötéttől, a villámlástól, de valójában nincs korlátja, hogy mi mindennel szemben támadhat ellenérzés egy gyerekben. Van, aki utálja a frottír érintését, ezért olyan törölközőben nem hajlandó szárítkozni. Van, aki hiszti rohamot kap, ha cérnák lógnak a zokni belsejében.

A legjellemzőbb terep a - felnőtt értékítélet szerint túlzott - érzékenységre az ételek világa: az egyik gyerek csak úgy eszi meg a pörköltöt, ha leszűrik neki a szaftját, nehogy belekerüljön egy kis hagymadarab. A másik nem issza meg a tejet, ha egy kis föle képződött, mert az undorító – szerinte. Talán nincs is olyan gyerek, akinek ne lenne valami bogara. A szülőben pedig felmerül ilyenkor a kérdés, hogyan reagáljon, hogy normális mederben maradjon a történet.

shutterstock 538723183

Tegyük egyértelművé: ez a cikk nem azokról a gyerekekről szól, akik komoly szorongásos zavarral küzdenek, és ez megjelenik egy –pszichiátriai értelemben vett- fóbiában. Hanem az összes többiről, akinek van valami hóbortja. Persze, nem mindig könnyű elkülöníteni, hogy ez hóbort vagy betegség. Ha a szülő elbizonytalanodik, inkább beszéljen egy gyermekpszichológussal, és ha ő tanácsolja, akkor látogassák meg a gyerekkel. Ha az ember hallgat a szülői érzéseire, az elég jó iránytű: azt érdemes figyelni, hogy alapvetően jól van-e a gyerek, tehát nem feltétlenül azt, furcsa-e a bogara. Jó kedélyű, kiegyensúlyozott, derűs-e, alapvetően biztonságosan mozog-e a világban, érdeklődő, nyitott-e, örömét leli-e a játékban stb. Ha valaki láthatóan az életkorában megfelelően fejlődik, és jól érzi magát a bőrében, nem kell megrémülni egy furcsa szokástól.

Furcsa szokások azonban el tudnak harapózni, ha a szülő rosszul reagál rá. Az egyik véglet, ha nulla toleranciát hirdet. „Nem érdekel, kisfiam, hogy még csak négy éves vagy, megeszed az utolsó szemig, amit kiszedettél magadnak, akkor is, ha valami nem tetszik benne!” A katonai szigorral több probléma is van. A legfőbb, hogy érzelmileg magára hagyjuk a gyereket: van egy célunk, amit tűzön-vízen át el akarunk érni, és figyelmen kívül hagyjuk, hogy ő ezt hogy éli meg, mi és miért zavarja. Tehát, nem vagyunk vele. Holott a szülőnek csak egyik feladata, hogy bizonyos szabályokra és viselkedésmódokra megtanítsa a gyereket, de ugyanígy feladata, hogy társa legyen, aki biztonságot, szeretetet ad.

A másik gond, hogy ezzel figyelmen kívül hagyjuk a gyerek életkorát, és azt, hogy felnőtté válni időigényes tanulási folyamat, ami nem megy csettintésre még akkor sem, ha a szülő nagyon elszánt. A példából kiindulva: egy kisgyerek nem tudja jól megítélni, mennyire éhes, és mit nem fog kívánni, amikor már ott van a tányérján és megkóstolta. Fokozatosan érdemes megtanítani, hogy gondolja meg előre, egyszerre akkor inkább vegyünk kisebb adagot, új ételből csak kóstolót.

És a legfőbb gond, hogy a szülő nem tudhatja, mit él meg a gyerek. Lehet, hogy valóban erős, legyőzhetetlen félelmet vagy undort érez valami iránt, tehát nem elkényeztetettségből vagy unalmában mond nemet egy dologra, hanem igazán tart tőle. Ilyenkor nem érdemes a felnőtt, racionális szempontunkból kiindulni, attól még, hogy mi tudjuk, hogy nem veszélyes, szerintünk nem undorító, attól még a gyerek érezheti, hogy ő nem bírja ki, ha meg kell enni, hozzá kell érni, oda kell menni stb. Ez időlegesen belefér egy egészséges poronty viselkedésébe is.

shutterstock 551944534

A másik véglet, ha annyira empatikus akar lenni az anya vagy apa, hogy túl nagy hangsúlyt ad annak, ami talán csak múló hóbort lett volna. A túlhangsúlyozásnak egyik formája, ha heves aggodalmat mutat a szülő, és úgy reagál, mintha valami komoly bajról lenne szó. Márpedig, ha a szülő elkezdi tünetként kezelni a jelenséget, akkor sokkal valószínűbb, hogy az is lesz belőle.

Tegyük hozzá, ahhoz, hogy egy komoly, valós pszichés zavar kialakuljon, nem elég egy-két ügyetlen szülői megnyilvánulás, de az is egy tényező lehet több közül. Például evészavaros gyerekeknél, kamaszoknál sokszor megfigyelhető, hogy a szülők ráharaptak a témára (már akkor, mikor még nem volt orvosilag indokolt), és nagyon is ügy lett a családban, mit eszik a gyerek, mennyit eszik, most meg miért nem eszik, vagy éppen ellenkezőleg: miért eszik ilyen sokat. Nem ez egyedül felelős, ha végül betegség alakul ki, de ebből a szülői magatartásból érzi a gyerek, hogy ezzel a tünettel lehet kommunikálni. Például a közös aggódásban összefogásra késztetni az egyébként széthúzó szülőket.

Fontos, hogy anya, apa úgy kezelje a jelenséget, mint ami bizonyos ésszerű határig belefér, hiszen nem vagyunk gépek, kit ez zavar, kit az, ki ezt szereti, ki azt. Azonban az is benne lehet a viszonyulásban, hogy azért az egész családi élet nem fog eköré rendeződni. Például, ha a gyerek fél a pókoktól, szívesen leszedjük a családi nyaralóban a sarkokból, de nem fogja kihagyni emiatt a család a nyaralást, és a szobát sem rendezzük át azért, hogy a szerinte legkevésbé veszélyes sarok alá kerüljön a csemete ágya. Ha egy mozdulattal arrébb lehet tolni az ágyat, akkor megtesszük, de a gardróbot nem építjük át az összes szomszéd segítségével.

Jó, ha a szülő együtt tud érezni a gyerekkel olyan témában is, ami számára érthetetlen, és az is jó, ha segítő kezet nyújt neki ésszerű határokon belül. Dramatizálni és irreális áldozatokat hozni azonban nem érdemes, az csak problémát csinál az ártatlan jelenségből.

Cziglán Karolina
pszichológus 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.13 19:24:40Lady Scarlett

  En a mai napig utálom a tej tetején képződött pillét. Sőt, tejet sem iszom már, csak a kávéhoz.
  A spenótfóbiát viszont kinőttem, de a csirke őrt ugyanúgy nem vagyok hajlandó megenni, lehet akármilyen ropogós. Max.rántva.
  De akkor is legtöbbször megnyúzom a combit.

 • 2017.01.13 19:25:06Lady Scarlett

  Bőrt. Bocsi. Szótár.

 • 2017.01.13 20:06:03mildi

  40 elmúltam, de nem eszem meg a pörkölt szaftját...

 • 2017.01.13 21:51:22nagyonanyuka

  Megtévesztő a cím! Itt fóbiákról van szó, de "bogarak" egyáltalán nem csak félelmek lehetnek, sőt! A nagyfiam, aki egy egészséges, talpraesett tízéves, a mai napig a takarójába burkolózva szopogatja az ujját esténként. A takarót teljesen a feje köré csavarja, pedig elmagyaráztam neki, szépen kértem, csúnyán kértem, hogy ne tegye. Ezen kívül minden vackot megkóstol (fű, fa, radír, gyurma, haj, stb.). Másfél-kétévesen még elnézi az ember, de tízévesen...! Na ezekkel a bogarakkal mit lehet csinálni?

 • 2017.01.13 22:42:33csakférfi

  Nagyon anyuka.
  Semmit. Nézd el neki.Ha jó az étvágya és mindent megeszik az biztos hogy óriási előny. Az alvás meg egyszerű rituálé. Így érzi magát biztonságban. Ez neki a kényelmes alvó póz. Nekem meg mindig a fal mellé volt ingerem bújni.
  Nem szólt érte senki. Mai napig jó alvó vagyok. Bárhol szinte bármilyen pózban.
  A poszt kapcsán.
  A feleségem nem issza a tejet a szárnyasok bőre mindig a tányéromon köt ki.
  A tea is csak úgy jo neki ha a tetején nincs olyan hártya vagy mifene.
  Kell hogy legyen "bogara" mindenkinek. Ugy a normális . Mivel ettől aztán végképp egyedi lesz az ember.

 • 2017.01.14 08:25:01mildi

  @csakférfi
  a tea tetején az a hártya a csersav. és azt jelenti, hogy túláztattad. én se iszom meg az ilyen teát, egyszerűen nem finom

 • 2017.01.14 11:22:39viq_

  nagyonanyuka: 3,5 éves lányom ugyanezt csinálja, szenzoros (ingerkereső) diagnózist kapott. Ha úgy érzed, hogy az egészségét veszélyezteti (nálunk veszélyeztette, mert üveggolyót is a szájába vett), akkor érdemes elnézni vele szenzomotoros tornára (mondjuk nem tudom, van-e 10 éveseknek is ilyen). Lányom élvezi, jót is tesz neki. Agyagozás, különféle anyagokban turkálás, rágógumizás, szívószálas játékok segíthetnek. Meg van elvileg vmi új DSZIT könyv (Billenések) is, de azt még én se vettem meg.
  Lehet még szorongás is, akkor pszichopedagógus kell.
  Vagy pica, azaz heveny nyomelemhiány.

 • 2017.01.14 11:57:32R2D2 & C3PO

  A pörköltben nincs hagymadarab... Amiben van a hagymás-olajos-paprikás ragu...

 • 2017.01.14 12:08:41R2D2 & C3PO

  Kaja terén én is bogaras vagyok. Pl. darált húsos cuccot csak otthon eszek (anyámnál és magamnál, leginkább magamnál - kétszer darálom le a cuccot. :P) utálom a mócsingot, a mócsingszerű micsodákat, stb.
  Szerintem ezek az ízléssel függenek össze. Mindenki más-más állagot szeret, az ízek is egyéni preferenciák még szülő-gyerek vonalon is. Mivel háklis vagyok magam is, maximálisan tolerálom ezeket a dolgokat.
  Ahogy nőnek, úgy tompulnak a gyerek érzékei, attól tartok emiatt tűnnek el a rögeszmék és nem azért, mert valami illik-e, vagy sem. (Amitől undorodom, azt egyszerűen kihagyom. Ami elmegy, azt eszek/iszok/csinálom. Persze ez gyakran oda vezet, hogy ilyen elmegy dolgokról gondolják a felületes ismik, hogy szeretem. Ez amúgy segít a helyén kezelni őket. ;) )

 • 2017.01.14 12:13:19R2D2 & C3PO

  Nagyonanyuka.
  A takarós dolog szerintem valamilyen szorongással kapcsolatos. Én pl a haláltól féltem kicsi gyerekként, és a rituálé megvédett...
  A szájba vevés akkor van, mikor elmélyül valamiben? Ha igen, akkor semmi gond, teljesen normális. A pozitív pszichológia ad rá magyarázatot. :)

 • 2017.01.14 12:37:35Hörömpő cirkusz világszám

  Van egy ismerős gyerek, hároméves kora óta ismerjük, csak rántott húst és sült krumplit hajlandó ebédre megenni. Most 14 éves és semmi sem változott. Anyuka zokszó nélkül készíti minden nap ugyanazt a kaját.

 • 2017.01.15 20:08:55Advanced Flight

  Lady Scarlett: pedig már épp kíváncsi lettem volna, mifene az a csirke őr :D

 • 2017.01.15 20:31:46D2

  @Hörömpő cirkusz világszám: az enyém még nincs 14, de szintén ez a szitu, nagyjából tízféle kaját eszik. Azt szívesen és jóízűen. Nemrég egy gasztotémával is foglalkozó konferencián Gundel professzor gyalázta az éttermek gyerekmenüit, egy kollégámmal vigyorogva lapítottunk, hogy a mi kölckeinket aztán nevelhetné fine diningre, inkább éhen halnának.
  Szerintem egyszerűen kinövik, a húgom is sültkrumlifan volt, most rendezvényszervező, egy csomószor kell előkóstolni a fogásokat, élvezi:)

 • 2017.01.16 13:52:52nosztraia

  @Mildi

  A hártya a tea tetején nem a csersav. Hanem a teából a kemény víz hatására kivált oldhatatlan anyagok, főként vízkő, amit a tea beszínez. Bármilyen sokáig hagyod is a teafiltert lágy vízben, nem lesz bőrös.

  A "ne hagyd a teát túl sokáig vízben, mert a csersav kiválik belőle" pedig szintén tévhit. A teában nincs egy ilyen időzítő mechanizmus, ami figyel arra, hogy "na, most már eleget volt a filter a teában, jöhet a csersav!". Minél tovább hagyod bent, annál erősebb lesz a tea, annak minden alkotójával, és igen, savasabb is lesz. Ebből fakadóan, ha tejet töltesz bele, mint az angolok, még több bőre lesz.

  De egyébként érdekes módon egy savasabb lé gátolja, hogy oldatlan anyagok lebegjenek a tea tetején, ha pl hamar citromot teszel bele. Bár szerintem ez az ízét, erejét is elveszi.

  Én aktív szénnel szűrt vizet használok a teafőzéshez (sima tesco-s, vagy auchanos olcsó szűrős kancsó), mert sokkal intenzívebb, jobb íze lesz a teának, amit főzök belőle. És én gyakran benne felejtem a teát és így nem is bőrösödik be.

 • 2017.01.16 19:38:52hallode

  Nem szerettem a tej fölét -mai napog nem eszem meg. Utáltam a zsírt a menzás leves tetején -mai napig nem főzök úgy, hogy zsíros legyen. Gyűlöltem a mócsingot a pörköltben -most is utálom.
  Ugyanakkor már megeszem a belsőségeket, nem kapcsolgatom kényszeresen a villanyt háromszor minden alkalommal ha belépek valahová, megeszem a csirke bőrét, elviselem a gyapjút magamon.
  A szüleim nem csinaltak a bogaraimból ügyet, de nem is kényszeritettek hogy pl.molyat egyek amitől viszolygok. Tök normálisak voltak, mindig csak annyit kértek, hogy próbáljam ki, vagy kóstoljam meg azt az akármit, és ha úgyse, akkor nem kell viselni, megenni. Néhány hőnap múlva újra próbálkoztak, ha akkor se, hát nem. Sok hülyeséget el is hagytam így, más dolgok megmaradtak. Szerintem jól csinálták, sose éreztem hogy muszáj lenne valami amit nagyon nem akarok, és sose volt ciki később változtatni az álláspontomon.

 • 2017.01.17 05:05:03csakférfi

  Hallode
  Most meg diagnózis. Mármint a " bogarak".
  :)

 • 2017.01.18 10:50:45Bogika78

  Istenem, én de imádtam a tejnek a fölét! Direkt kértem Anyut, hogy úgy forralja fel, hogy jó vastag föle képződjön, imádtam azt az erős tejszín-ízét!
  Viszont volt egy mániám: számomra a krumpli undorító (ma is), képtelen vagyok megenni bármilyen formában. Gyerekként szabályosan kijött belőlem, ha bárki erőltette, hogy egyem meg. Különösen, ha fekete pöttyöt láttam rajta (a főtt krumplin olyan kis hibát), akkor rá se bírtam nézni öklendezés nélkül. Szóval igen, mindenkinek van valami rigolyája, amit aztán vagy kinő, vagy nem :)

 • 2017.01.18 10:54:55Bogika78

  a másik mániám, amit 38 évesen, azaz ma se tudtam kinőni: képtelen lennék úgy aludni, hogy nincs fejbúbig húzva a rám a takaró, úgy, hogy egy porcikám se látsszon ki (még nyáron se). Egyszerűen védtelennek érzem magam, ha éjjel a sötétben valamim kilóg a takaró alól. Nem tudom megmagyarázni miért, pedig nem félek semmitől éjjel. Nem bírok úgy aludni és kész - ez annyira igaz, hogy ha mégis kudugom valamimet, éjjel felriadok rá, hogy valami nem stimmel, és gyorsan összehúzódzkodom a takaró alatt :)

 • 2017.01.18 12:48:40Kelly és a szexi dög

  Bentlakásos katonaiskolában majd megtanulja helyén kezelni a dolgokat!

 • 2017.01.18 13:29:03Zka

  Tejen a föl mindenkit zavar aki nem igénytelen.

 • 2017.01.19 12:11:12Bogika78

  Nem feltétlenül igénytelenség, ha valaki szereti a fölet. Az is felfogható ugyanis egy "ínyencségnek"… aki szereti, az nem azért szereti a tej fölét, mert beletörődik, hogy az ott van, hanem mert imádja az ízét.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta