SZÜLŐSÉG

Tényleg csodálatos, hogy 9x1=7?

2016. december 10., szombat 14:19

Vírusként terjed Facebookon egy videó, ami állítólag csodálatos és megható: az alákevert zenéből legalábbis arra következtettünk, meg kéne hatódni rajta. Dióhéjban a sztori, hogy egy tanárnő felírja a táblára a kilences szorzótáblát, de az első sort elrontja és a gyerekek kinevetik. Erre a tanárnő azt mondja: "Az első összeget direkt hibásan írtam fel, mert valami fontosat akartam nektek megtanítani. Azért tettem, hogy megértsétek, hogyan fognak majd veletek bánni az emberek ebben a világban. Amint látjátok, 9 alkalommal helyes összeget írtam be, de közületek senki sem dicsért meg. Ehelyett mindegyikőtök kritizált a hiba miatt. Szeretném, ha megtanulnátok, hogy ebben a világban nem fogják értékelni, amit jól teszel ezerszer, de kritizálnak majd azért, amit egyszer elrontasz."

Tényleg ennyire sötét hely lenne a világ? Természetesen nem! "De ne csüggedjetek. Emelkedjetek a kritika fölé és azok fölé, akik kinevetnek. Legyetek erősek!"

Mit szól?

 • 374
  Ez tényleg nagyon szép üzenet!
 • 685
  Hülyeség az egész.
 • 37
  Nem tudom, meghatódtam tőle.
 • 239
  A szerző inkább nézzen mélyen magába!!!

Hát ez tényleg csodálatos. Nyilván tök jól esik egy ilyen üzenet mindenkinek, aki megosztotta, mert (főleg Magyarországon) valóban a kritka az első és kevés a dicséret. Tényleg jobban esne, ha kedvesebbek lennének az emberek, többet mosolyognának és segítenék egymást gáncsoskodás helyett. De abban mi a tanulság, hogy ha valaki már első lépésként elront egy alapvető dolgot, akkor mégis meg kell dicsérni azért, mert nem rontott el még több dolgot? 

Átlátszó, hatásvadász és bosszantóan ostba lett a végeredmény, ami így szerintünk már pont nem üzen semmit. És felmerül persze az is, hogy egy ilyen üzenet nem nevel-e a  legolcsóbb kifogáskeresésre, hogy jaj biztos úr, hát csak most az egyszer vezettem jogosítvány nélkül? Az az alap hogy az ember nem vezet jogosítvány nélkül: miért kene értékelni, hogy valaki csak egyszer csinál ilyet? De biztos megint mi vagyunk túl szőrösszívűek, úgyhogy betettünk egy szavazódobozt is a cikkbe, hogy kifejezhesse, ön mit érez!

UPDATE: Önnek se tűnt fel, hogy a tanárnő vétett még egy nagy hibát a címben jelzetten kívül? És arról aztán ráadásul mélyen hallgatott? Mondhatni, sunyin? Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, ami egyébként tök nyilvánvaló, miszerint 9x5 nem 35, ahogy 9x1 sem 7. Most vagy a videó készítői ennyire bénák vagy olyan rejtett mélységek vannak ebben a kisfilmben, amit akkor sem fogunk megérteni, ha nagyon mélyen magunkba nézünk. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.12.10 14:35:43djz

  Alap az is, hogy átolvasom és nem hagyok benne helyesírási hibát.

 • 2016.12.10 14:38:11danesdzsu2

  @djz:
  de hát rengeteg szót helyesen írt le.

 • 2016.12.10 14:40:43Kishableany

  Valoban az ember neha ugy erzi feleslegesen kritizaljak es a jot eszre sem veszik, de azert ez ne legyen mar kifogas a hibazasra! A hiba az hiba es kesz, tudomasul kell venni es nem varni halat, ha az ember teszi a dolgat.

 • 2016.12.10 14:42:24Hurrá Torpedó

  @danesdzsu2:
  És?
  "Átlátszó, hatásvadász és bosszantóan ostba lett a végeredmény, ami így szerintünk már pont nem üzen semmit." Mondjuk ez pontosan szo szerint igaz a cikkre is :)

 • 2016.12.10 15:09:12shiatsu

  "Amint látjátok, 9 alkalommal helyes összeget írtam be"
  Bónusz:
  9x5=35
  Bravó.

 • 2016.12.10 15:12:28astryle

  Nem csak az elejét b@szta el hanem a 9*5-öt is :D
  Az a baj ha teszem azt egy hídépítésnél vagy egy ház építésénél számolnak el valamit, akkor ott emberek fognak meghalni. Gondolom ezért ilyen gyenge a PISA eredmény is, mert a tanárok tanítás helyett liberalizmust akarnak az iskolába.

 • 2016.12.10 15:15:58mojyo

  "...hat igy tortent kedves gyerekek, ez volt az elet 2016-ban, vegulis igy alakult ki ez az igazsag-utani vilag, vagy hogy is kell magyarra forditani ezt az anglicizmust, hogy post-truth. Igy lett az, hogy ezutan mar soha, senki nem volt arra batoritva, hogy lepjen ki a sajat fejebol, es megnezze, hogy miert valtja ki azt a reakciot masokbol, amit, hanem megszunt ez az onreflexio, a belso kesztetes arra, hogy folyamatosan javitsunk magunkon (errol majd kesobb meselek, hogy ez mi volt pontosan), vagy akarcsak nevessunk a hibainkon, ezutan mar csak az volt, hogy legyenek erosek es emelkedjenek felul a kritikan, es vegulis ebbol lett az, hogy az ellenvelemenyt el kellett hallgatni, mert szemelyes tamadasnak minosult. Azt mar ti is tudjatok, kedves gyerekek, hogy ez mihez vezetett, meg az, hogy elfelejtettunk vitatkozni, racionalisan ervelni es a tenyekre hagyatkozni (ezekrol talan mar meseltem neha, hogy ezek mik voltak), de valahogy ilyesmi volt ez az idoszak."

 • 2016.12.10 15:32:10BiG74 Bodri

  Alap dolgokért nem jár dicséret. Evidens, hogy jól kell megcsinálni, és evidens, hogy csak a rontott dologért fognak szólni.

 • 2016.12.10 15:37:39$pi$

  Gyurcsányi módszer: elk.rta, lebukott, azt hazudta, hogy nem is k.rta el. Kiderült, utána is el.rta. Azt várja dícsérjék meg a munkájáért, pedig elk.rta. :D :D

 • 2016.12.10 15:40:00bend3guz

  "Az első összeget direkt hibásan írtam fel, mert valami fontosat akartam nektek megtanítani. Az ötödiket meg csak szimplán azért, mert hülye vagyok."

 • 2016.12.10 15:59:15toportyánféreg

  "... és úgy is megfingatlak benneteket kis gecik" - fejezte be a tanárnő

 • 2016.12.10 15:59:30rasta.brotha

  @danesdzsu2: :))

 • 2016.12.10 17:13:09qwertzu

  János szomorúan elmélkedik a kocsmában.
  - Ács vagyok. A környéken az összes hidat én építettem. Lehetnék Hídverő János, de nem. A faluban én ácsoltam az összes ház tetőszerkezetét, lehetnék Tetőfedő János, de nem. De az csak egyetlen alkalommal fordult elő, hogy megdugtam egy kecskét...

 • 2016.12.10 18:32:55dr. HáziMacska

  Azért tettem, hogy egy fontos dolgot megtanítsak nektek... Mindenki megbukott!
  Mert az életben látni fogjátok, hogy azok, akik hatalmat kaptak feletetek, idióták, és nem értenek hozzá. De ha kiröhögitek, és ez a tudomásukra jut, nem elgondolkodnak azon, hogy változni, fejlődni kellene, hanem titeken fogják leverni a hülyeségüket.

 • 2016.12.10 18:33:27dr. HáziMacska

  (rajtatok... Oké, nem tudok fogalmazni. Szégyellem magam.)

 • 2016.12.10 18:50:21mildi

  Átlátszó, hatásvadász és bosszantóan ostoba
  ez hiányzik az opciók közül, erre voksolok

 • 2016.12.10 20:07:11KunhalmiAgnes

  A mocskos orbanrezsimben, idaig sullyedt az oktatas szinvonala, hogy a tanarok mar ilyen alapveto dolgot sem tudnak.
  Orban Viktornak AZONNAL le kell mondania.

 • 2016.12.10 21:03:05sírjatok

  Egyébként maga az üzenet tényleg nem hülyeség, de az is igaz, hogy a tanárnak az a DOLGA, hogy jól tudja a szorzótáblát, és ez azért nem éppen felsőbb matematika. Szóval ha abban hibázik, akkor égő.

  De maga az üzenet, miszerint ne csak a hibát vegyük észre, hanem azt is, amit jól csinál, az rendben van szerintem.

 • 2016.12.10 21:47:35Hartree-Fock Cares

  Mondjuk az is van még, hogy ezek nem összegek, hanem szorzatok. :D Szóval itt aztán tényleg vannak "rejtett mélységek". :P

 • 2016.12.10 21:52:05Tisztességes Természettudomány

  A coelhoi mélység indokolatlan: a szorzótáblát meg kell tanulni.
  Azon kevés dolog egyike, amelynek van haszna az oktatásban.
  Ezzel szemben egy csomó más dolgot nem kellene megtanulni, és kritizálni kellene, vagy legalábbis gondolkodni róla:
  - valaki más véleménye a versekről
  - történelmi tények értelmezése
  - nem bizonyított természettudományos dogmák (paradigmák?), pl. ősrobbanás, evolúció

  Gondolkodni nem bűn, vitázni sem, kételkedni sem.

 • 2016.12.10 23:30:14$pi$

  "nem bizonyított természettudományos dogmák (paradigmák?), pl. ősrobbanás, evolúció"

  Olyan, hogy "bizonyított" meg "nem bizonyított" a matematikában van. Az evolúció soha nem lehet "bizonyított", annak ellenére, hogy számtalan, szó szerint sok millió bizonyíték van arra, hogy az evolúció megtörtént.

  Vicces, hogy te akarod megmondani, hogy mit tanítsunk az iskolában, miközben ilyen nyilvánvaló dolgokat sem tudsz.

 • 2016.12.10 23:35:00$pi$

  "dogmák (paradigmák?), pl. ősrobbanás"

  A dogma olyan kijelentés, amivel nem szabad vitatkozni, aminek az igazságát tilos kétségbe vonni. Az ősrobbanás megtörténtét rengeteg tudós megkérdőjelezi, sokan próbálnak meg más válaszokat keresni arra, hogy mik voltak a világegyetem kezdeteinek körülményei. Ezt nyilvánvalóan tanítják is az iskolában. Sőt a statikus világegyetemmodellt is nyilván tanítják épp úgy mint a Bohr féle (túlhaladott) atommodellt.

 • 2016.12.10 23:39:26$pi$

  "egy csomó más dolgot nem kellene megtanulni, és kritizálni kellene"

  Annak nem sok értelme lenne, ha úgy kritizálnánk valamit, hogy nem ismerjük. Én például egészen biztos vagyok benne, hogy szinte semmit sem tudsz az evolúció elméletéről, kezdve onnan, hogy mit értünk evolúció alatt és mit jelent ebben a szövegkörnyezetben az a szó, hogy elmélet. Azzal, hogy kijelented az ecolúció elméletéről, hogy téves és nincs bebizonyítva nem "kritizálsz" valamit, egyszerűen csak nyilvánvalóvá teszed, hogy komolyan vetted a saját tanácsodat és nem tanultad meg.

  Köznapi értelemben azt is mondhatnánk, hogy "nem tudod mit beszélsz".

 • 2016.12.11 00:50:07Giggsy

  Annyira jók az ilyen mélyenszántó baromságok, amik bizonyos szituációkra érvényes megfigyeléseket örök érvényű igazságként próbálnak eladni. "Most miért csuknak le? Hát elgázolhattam volna életem során tízezer zebrán átkelő gyalogost is. Komolyan képesek ezért az egyért most megbüntetni?" "Megcsalhattalak volna harmincszor, miért kell emiatt az egy alkalom miatt most kiakadni?" És még sorolhatnám. Nagyon nem mindegy, hogy hol, milyen feladat során, milyen hibát vét az ember. Vannak helyek, és szituációk, mikor az "emberek vagyunk, mind hibázhatunk" elv érvényes, és minden ellenkező híresztelés ellenére azért a többség ezt elfogadja, de vannak olyan helyek és szituációk, ahol jobb esetben csak ciki, rosszabb eseteben katasztrofális következményekkel jár egy hiba.

 • 2016.12.11 06:27:47fordulo_bogyo

  A magyar oktatasi rendszer, a szamonkeres azt keresi, hogy mit NEM tud a diak.
  Udito valtozas volt szegedi egyetemistakent az elso kollokviumom (egy vizsga de szo szerint a kollokvium ~ beszelgetes) ahol Aranka neni, arra volt kivancsi, hogy mit tudunk es orult, ha tudtuk...

 • 2016.12.11 07:44:13Nancsibacsi

  @Hartree-Fock Cares: "A magyar oktatasi rendszer, a szamonkeres azt keresi, hogy mit NEM tud a diak."
  Tehát 0 pontról indul egy dolgozat, és minden hibáért negatív pontot adnak? Ugye nem.
  Vannak dolgok, amiket 100 százalékos biztonsággal kell tudni, mert utána millió helyen felhasználod - ilyen pl a szorzótábla. Ezen nincs mit örülni ha 10-ből 8-at tud: az 1-es (10-ből 9 is).

 • 2016.12.11 08:06:32Tisztességes Természettudomány

  $pi$
  Nem akarnám túlspilázni a dolgot, de az evolúció nyilvánvaló kamu. Bárki sorba tudja állítani a Földön található élőlényeket fejlettség szerint. Aztán utána bekamuzza, hogy a fejlettebb élőlény a kevésbé fejlettből jött létre, és készen is van a nagy csoda.

  Egymásból kifejlődött fajokról beszélni, amelyek között százezer-milliónyi különbség van, miközben sehol nincs bizonyíték az egyes fejlődési állomásokra, egyáltalán nem tekinthető tudományos megközelítésnek. Inkább egy nagy porhintés

 • 2016.12.11 11:32:30D2

  A kommentekért már megérte benézni:))))

 • 2016.12.11 13:37:01milkabögre

  A mindenegybenblogra pont jó. Cikkestül.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta