SZÜLŐSÉG

Ne a gyerekteleneken kérjék számon a népszaporulatot!

2016. szeptember 29., csütörtök 11:55

Milyen okok állnak a háttérben, ha valaki nem vállal gyereket? Tényleg az önzés és a karrier a legfontosabb motiváció a gyerektelenségben? Szalma Ivett szociológussal beszélgettünk, aki a gyermektelenség indokait kutatta. Az SOS Gyermekfalvak Gyereksorsok blogjának interjúja.

Hogy vizsgáltátok a gyermektelenséget?

2012-ben kezdtük el a kutatást: 20 negyven feletti gyermektelen nővel beszélgettünk, akiknek akkor nem volt és nagy valószínűséggel már nem is lesz gyerekük, mivel azok nagy részének, akinek van gyereke,  baba negyvenéves koruk előtt megszületik. Negyven felett jellemzően többedik gyerekek születnek már. Két évvel később a FamiliesandSocieties című nemzetközi kutatás keretében további interjúkat gyűjtöttünk, kiegészítve a mintát gyermektelen férfiakkal, így összesen közel 100 interjút készítettünk.

Miért nem született gyerekük a vizsgált személyeknek?

Korábbi vizsgálatoknál még a gyermektelenség fő oka a meddőség volt.  Most viszont a legfőbb ok a partnerkapcsolat hiánya volt. Ez a jövőben újra változhat, hiszen ma attól, hogy nem házas valaki, még lehet gyereke, sokan élettársi viszonyban nevelnek gyereket, vagy egyedül, és van, aki egyedül is vág bele örökbefogadással vagy spermadonorral.

Nemcsak a partnerkapcsolat léte, de a minősége is számít. Beszélgettem olyan alannyal, aki házasságban élt és azért nem vállalt gyereket, mert nem érezte olyan jónak a kapcsolatát, ugyanakkor kilépni sem akart, mert ez gazdasági stabilitást jelentett, együtt működtettek egy kis vállalkozást.

Sokan a megélhetési gondok miatt halogatják vagy nem tervezik a gyerekszülést…

Az anyagi helyzet volt a második leggyakoribb indok. A vidéken élő, alacsony végzettségű megkérdezettek gyakran említették ezt. Volt olyan nő, akinek nem sikerül párt találnia, és akart volna gyereket, de tudta, az anyagi helyzete nem lesz elég jó, hogy egyedül felnevelje. Meglepően sokan arra hivatkoztak, hogy gondoskodniuk kell egy családtagról, együtt éltek az idős, beteg szülővel, őt ápolni kellett, nem maradt idejük partnerkapcsolatot kialakítani, vagy ha sikerült is, nem bírta el a kapcsolat a gyerek gondozását is.

A közhiedelem sokszor a karrierista diplomásokról tételezi fel, hogy nem vállalnak gyereket.

A diplomás nők valóban felülreprezentáltak a gyerektelenek között, de a görbe U alakú, a legalacsonyabb iskolai végzettségűeknek nincs még gyerekük, nekik sokszor partnerkapcsolatot sem sikerül kialakítaniuk. A magas végzettségű nők meg sokszor kifutnak az időből, elkezdenek karriert építeni, és 40 körül jutnak csak el a gyerekvállalásig. De nem találkoztam olyan alannyal, aki a karriert fogalmazta volna meg elsődleges indokként. Ha megkérdeztem, sokan mondták, hogy a családalapítást megsínylette volna, de nem ez volt a fő szempont.

shutterstock 106687928

Mennyire beszélhetünk szándékos gyermektelenségről?

A média felkapta, de nagyon alacsony az arányuk itthon. Ez inkább a németajkú országokra jellemző. Nálunk nagyon erős társadalmi elvárás is, hogy legyen gyermekünk. Egy felmérés során arról kérdezték az embereket, hogy mennyire fontos a gyerek ahhoz, hogy valaki teljes életet éljen. Magyarországon a válaszadók 80 százaléka úgy ítélte, hogy a nőknél ez nagyon fontos, a férfiaknál pedig 68 százalékuk. Norvégiában ez az arány 15 és 13 százalék volt.

Nemcsak a válaszok, de a két nem közti különbség is figyelemre méltó, mindez előfutára a demográfiai trendeknek. Nálunk ezen a téren a férfi és a nő megítélése is eltér. A kérdőíveknél idehaza mindenki azt állítja, hogy akar gyereket, de lehet, hogy azt érzik, normaszegés lenne azt mondani, hogy nem szeretnék gyereket. A nők esetében az derült ki, hogy ez tényleg ritka, 2-5 százalék a tudatosan gyermektelenek aránya. A férfiaknál magasabb arányt kaptunk, és a férfiaknál magasabb a gyermektelenek aránya is.

Mivel minden gyereknek van apja és anyja is, eszerint kevesebb férfi több nőnek csinál gyereket.

Igen. A férfi gyermektelenséget kevésbé vizsgálják, ezért néztük meg őket is. Náluk cifrább a helyzet: kevésbé kötődik életkorhoz, és előfordulhat, hogy egy férfi nem is tud róla, hogy van gyereke. Lehet, hogy a gyerek az anyánál él, az apa nem tartja vele a kapcsolatot, és legszívesebben letagadná, hogy van gyereke. Illetve lehet mostohagyereke is, ha együtt él egy gyerekes nővel. Ezt hogy tekintsük, akkor gyermektelen-e vagy nem?

Pláne, ha a gyerek két hetet itt van, két hetet ott…

Tapasztalataink szerint a gyerekek válásnál főleg az anyánál maradnak. A nőktől várják el a férfiak is, hogy náluk legyen a gyerek. Míg a nők régen beléptek a munkaerőpiacra, addig a férfiek megkésve kapcsolódnak be a gyerekgondozásba és házimunkába. Ebben még a gender szempontból legfejlettebb társadalmak is le vannak maradva.

De hátráltathatja a gyerekvállalást az is, ha valaki aktív apa szeretne lenni, aki ténylegesen részt vesz a gyerek gondozásában, hiszen így sokkal inkább meg kell fontolni, hogy lenne-e elég kapacitása, türelme, és most ezt megengedheti-e magának. Férfiaknál megjelenik még a „méltányosságból” való gyerekvállalás is, az egyik alanyom maga nem akart gyereket, de a partnere vágyott rá, és az ő kedvéért belement volna.

De a norma még férfiak esetén is nagyon erős, hogy mindenkinek legyen gyereke. Az egyik férfi alanyom ebből úgy vágta ki magát, hogy ha szóba került a téma, ő mindig úgy kezdte: „sajnos nincs gyerekem”, ugyan ő nem is akart, de a hallgatóság ilyenkor úgy érezte, hogy nem illik tovább firtatni.

A tudatos gyermektelenség képlékeny fogalom. Takarhatja azt, hogy: most nem akarok, de ez nem jelenti, hogy sohasem. Vagy ebben a kapcsolatban nem akarok. De lehet az is, hogy valakinek nem lett gyereke, és utólag önigazolást keres hozzá. Ez inkább egy életút, mint egyetlen döntés.

Az is kérdés, ki meddig harcol a gyerekért, mikor adja fel. Ha nincs társa, az erős indok lehet, de van, aki egyedül is nekivág. A meddőségben is vannak fokozatok: ha pár év házasélet után nem esik teherbe, meddig vizsgáltatja magát, hány lombikra megy el, örökbe fogad-e... Ezek mind döntések.

Magyarországon nagyon erős a vágy, hogy biológiai gyerekük legyen az embereknek, az örökbefogadást csak vészmegoldásnak tartják, ha már semmi más nem vált be.

A téma kapcsán érdekes még a mozaikcsalád kérdésköre. Egy kutatásban azt tapasztaltuk, hogy ha a férfival él a gyereke, akkor valószínűbb, hogy a válás után új kapcsolatot alakít ki. Az is előfordulhat, hogy az illető szeretne még gyereket, de a partnerének már van gyereke a korábbi kapcsolatából, és nem akar többet. Volt olyan férfi alanyom, aki nem akart gyereket, és tudatosan olyan nőt választott, akinek már van gyereke. Az egyik nő alanyom pedig azt mondta, hogy nem elég partnert találnia, hanem olyat kell találni, aki akar gyereket.

Fel lehet ma nyilvánosan vállalni Magyarországon, hogy valaki nem akar gyereket?

Nem igazán, egy átlagos légkörben ezt devianciának gondolják. Vagy sajnálják, mert biztos nem lehetett neki. Gyerekstátuszban marad az illető, nem tekintik felnőttnek. Nálunk általában a gyermektelenség összemosódik az önzéssel. Németországban pont fordítva, ott önzetlennek tartja magát, aki nem akar gyereket a túlnépesedés vagy a környezettudatos életmód miatt.

Itthon a hivatalos álláspont az, hogy fogy a magyar, ezért szaporodni kell.

Van egy tévhit, hogy a gyermektelenek aránya összefügg a népességfogyással. Ez tévedés. A fertilitási rátával függ össze, és a bevándorlás-kivándorlás mérlegével. Nem a tudatosan gyermekteleneket kell rávenni, hogy akarjanak gyereket. Már csak azért sem, mert ők nincsenek sokan. Az derül ki minden felmérésből, hogy itthon az emberek több gyereket akarnak, mint amennyi születik nekik, ezt kell támogatni. Vannak országok, ahol magas a gyermektelenek aránya, de magas a fertilitási ráta is, tehát aki vállal gyereket, az vállal többet is.

Akik halogatják a gyerekvállalást, vagy nem akarnak még egy gyereket, el szokták mondani, hogy nem gyerekbarát a társadalom nálunk.

Magyarország mindig az első a nemzetközi összehasonlításokban, hogy nálunk a legfontosabb a gyerek, de mindenkinek csak a saját gyereke. A nagymama a saját unokáját nagyon szereti, de a másét már nem feltétlenül. Nagyon költséges a gyerekvállalás, de a pénzbeli támogatásoknak nincs olyan erős hatása, mint a segítő rendszereknek, például a hozzáférhető, színvonalas, rugalmas nyitvatartású bölcsődének.

Egyáltalán, itthon nem része a szemléletnek, hogy veled van a gyereked. Én Svájcban élek, de tegnap pont elindultam Budapesten egy előadásra a Tudományos Akadémiára, és rájöttem, hogy metróval nem tudom elvinni a babakocsit, majd pedig nem volt gyerekfelügyelet az előadáson. Fel se merült, hogy valaki egy tudományos előadásra vihet magával kisbabát. Sokat számítanak az olyan mindennapi apróságok, hogy átadják-e a helyet buszon, a környezetben segítenek-e.

A hivatalos propaganda, de a társadalom is a nőkön kéri számon a gyerekszülést, mintha ez csak az ő döntésük lenne. Ugyanakkor a gyerekvállalással a nők járnak rosszul: kimaradnak a munkából több évre, kevésbé megbízható munkaerőnek tartják őket, általában nekik kell megoldaniuk a betegségek időszakát is.

Ezért nagyon fontos téma az aktív apaság. Magyarországon az a leosztás, hogy a férfi a kereső, a nő a gondoskodó szülő. És ez a férfiakat is akadályozza a gyerekek tervezésében, hisz egyre bizonytalanabb a munkaerőpiaci helyzetük, nagyobb rajtuk a felelősség, és azért nem vállalnak gyereket, mert nem látják biztosítottnak, hogy el tudják tartani az egész családot. Sokkal logikusabb lenne, ha úgy alakulhatna a társadalom, amiben megoszthatnák a kétféle feladatot a szülők, akkor a rizikó is kisebb lenne.

Mekkora lehetősége van a kormányzatnak befolyásolni a gyerekek születését?

Egy társadalomnak az kellene legyen a célja, hogy az szüljön gyereket, aki akar. Nagyon veszélyesnek tartom a mostani retorikát, ami szembeállítja a gyerekteleneket a gyerekesekkel, hogy akinek van, az befektet a társadalomba, akinek meg nincs, az haszonélvező, potyautas. A Népesedési Kerekasztalnak volt olyan javaslata, hogy a több gyereket felnevelők kapjanak magasabb nyugdíjat. Holott rengeteg gyerektelen ápol rokont, idős szülőt.

Ami a szociális háló hiányosságait mutatja, nem megoldott az éveken át ellátásra szoruló idősek ápolása.

Igen. Ezt is elsősorban a nőkre tolja a társadalom, de ez a szempont a gyermektelen férfiaknál is megjelent. Egyébként is sokszor úgy állítjuk be, hogy a gyermektelenek irtóznak a gyerekektől, holott sokan a rokongyerekek gondozásában részt vesznek, ami nagy segítség a szülőknek.

Visszatérve a népességfogyásra: a bevándorlásra most nagyon negatívan tekintenek, pedig a születés és halálozás mérlege mellett a kivándorlók és bevándorlók aránya dönti el a népesség alakulását. Lehetne azt is ösztönözni, hogy ne vándoroljanak ki a fiatalok, és milyen jó lenne egy olyan társadalomban élni, ahova sokan akarnak jönni, mint Svájcba. Féloldalas megközelítés csak a születésekben gondolkodni.

shutterstock 191003018

A népességpolitika célja ma leginkább az, hogy a középosztály vállaljon három gyereket.

Ezt deklarálták is. De szerintem az összes gyereket kéne támogatni, akik már itt vannak. Nagyon igazságtalan, hogy az adókedvezmény a fizetéstől függ, és több támogatást kap az a gyerek, akinek a szülei többet keresnek. Ha azt látná a társadalom, hogy ha gyereked van, akkor támogatnak, az sokkal erősebb ösztönző lenne.

De a gyerekvállalás ennél sokkal összetettebb kérdés, és függ a társadalom egész állapotától, hogy milyenek a mindennapok a családok számára: a közlekedés, a gyerekellátási rendszer, az egészségügy, az oktatásügy,  a munkaerőpiaci helyzet is számít. Ha elvesztem a munkámat, milyen segítséget kapok az államtól? A közmunka gyerekkel nem túl csábító.

Előretörő gyermektelenség

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint

• 2001-ben a 41-45 éves nők 7,8 %-a volt gyerektelen. 

• 2011-ben a 41-45 éves nők 11,2 %-ának nem volt gyereke

• Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, az 1975-ben született női generáció 17,4 százaléka utód nélkül zárja le a szülőképes kort

• Az 1980-ban született nőknek pedig már 27,4 százaléka.  

 

Még több történet gyermekvédelemről, gyereknevelésről a Gyereksorsok blogon olvasható.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.09.29 15:17:13aranea

  FlybyWire: Akkor miért is jó az, ha önismeret és a vélemény FELVÁLLALÁSA helyett szaporodásra presszionálják az ilyen "elmebetegeket"? Hogy szüljön és HAZUDJON csak azért, hogy elkerülje a hozzád hasonlóak bélyegosztását - aztán persze lehet látni az eredményt a híradóban... s persze az ilyen hírek alatt a társaiddal együtt tömegével fröcsögsz, hogy "minek az ilyennek gyerek" és szórod az ötletesnél ötletesebb átkaidat a megtorlásra - holott minden egyes esetben NEKTEK IS ott a helyetek a vádlottak padján.

 • 2016.09.29 15:19:08aranea

  Pic: akkor fizessetek ti is teljes díjat az oktatásért, ellátásért, nincs gyes-gyed, ilyen-olyan támogatás. Az a pénz nálunk marad, viszonzásért nem kérek nyugdíjat.

 • 2016.09.29 15:22:11Kicknick

  Pic

  "Aki nem termeli ki a 2 gyereket, mert nem akarja, azzal sincs semmi gond, FIZESSEN az államkasszába, mert az államnak akkor helyette kell előteremtenie a hiányzó állampolgárt és az pénzbe kerül."

  Részleteznéd? Esetleg van akcióterved arra az esetre is ha a gyerekeid lelépnek 20 évesen Londonba?

 • 2016.09.29 15:24:00FlybyWire

  aranea: ki a tököm beszélt ilyenekről?
  Erről az egyetlen kommentedről írok:
  "Szimplán utálom a gyerekeket, meg a család nevezetű kényszer közösséget is. "

  Ha ez igaz, elmebeteg vagy, és ez attól sem fog változni, ha még 27 másik dolgot meg is próbálsz fröcsögve a számba adni, amiket sosem mondtam :)

 • 2016.09.29 15:24:45Kishableany

  De hat kmondtad a lenyeget: "Magyarországon a válaszadók 80 százaléka úgy ítélte, hogy a nőknél ez nagyon fontos, a férfiaknál pedig 68 százalékuk. Norvégiában ez az arány 15 és 13 százalék volt." Magyarorszagon a ferfiak nem akarnak gyereket. Menj fel egy tarskeresore es ott fogod latni, hogy 90%-uk azt irja az adatlapjan, hogy egyaltalan nem akar gyereket, a maradek tiz% pedig talan akar gyereket. Egy nonek magatol nem lesz gyereke. Most akkor palizzon be valakit egy kis spermaert? Vegtelenul unalmas, hogy meg ebben a posztban is foleg a nokon veritek le a gyermektelenseget. Igen, a no nunijabol fog kibujni a kisbaba. De a fogantatasahoz biztosan es a felnevelesehez idealisan kell(ene) egy ferfi is. Mikozben a ferfiak ezt nem akarjak. Nezd meg az index csajok es pasik rovatanak, kommentjeit, rendkivul tanulsagos tarsadalomkep rajzolodik ki a ferfiak nokrol, csaladrol, gyerekrol valo velemenyerol. De persze csakis a nok a hibasak a gyermektelensegert, csak es kizarolag. A ferfiakon miert nem keritek szamon, hogy hol a nepszaporulat? Oh, persze, ok meg hadd eljek ki magukat: minek kotned le magad kisfiam, elotted meg az elet, keresz meg egy kis levest, kisfiam, anyuci szed neked, ne siessed el a nosulest kisfiam, meg csak alig vagy husz/harminc/negyven eves meg elotted az elet, raersz meg csaladot alapitani....

 • 2016.09.29 15:28:55FlybyWire

  A sok hülye meg itt is azt hiszi, hogy a "nem akarok gyereket" az egy életfelfogás.

  A valóságban ez viszont csak egy állapot :) ami folyamatosan változik. Bizonyos dolgok triggerelik mindkét irányba.
  Férfiaknál ritkábban, nőknél sokkal gyakrabban csapódik bármelyik végletbe.

 • 2016.09.29 15:34:28HoppJúlia

  Nyugdíj, meg kirúgás, ugyan.
  Hétköznapibbat mondok a jelenből: veszélyeztetett terhességre nem jár rendes táppénz, csak 50%. Ennyit a családtámogatási rendszerről.

 • 2016.09.29 15:39:01Almandin

  Érdekes cikk, sok jó meglátással. Viszont azt az egyet sose tapasztaltam gyermektelenként, hogy gyerekstátuszban lennék emiatt. Ismertem gyermektelen öreg néniket (ha élnének, 80-100 év közt lennének), de sose éreztem, hogy ne lennének emiatt felnőttek. Egyébként közülük kettő vénkisasszony, egy elvált volt.

 • 2016.09.29 16:31:33GMS

  Pic: hehe belenyúltál te ebbe nagyon. Mert mi van ha havonta többet fizetek egyedülállóként az államnak, mint te és a kedves nejed együtt?? (Mondjuk folyamatosan veszteséges vállalkozásotok van...amiből épp csak futja kenyérre, meg Bora Borára:)) ) Akkor mi a töknek fizessek még bármit is. A befizetéseimet akarom visszakapni. (Tudom, ez álom, de akkor is.:) ) Plusz előttem szólók megmondták, hogy bármikor megzuhanhat bárki élete, lehetsz te munkanélküli, a gyereked is, vagy emigrálhat külföldre és akkor meg megint mi a tökömre hivatkozol. Szóval lehet, hogy életemben többet fizetek be az államkasszába (illetve utánam a munkáltató) mint a teljes családod valaha is. Akkor mi van? Mire hivatkozol? Meglehetősen egyoldalú és önző a látásmódod. Csináltam 2 kölköt (holott a 3! a pártcélszám, érted? a 3!), oszt ennyi elég, most már hátradőlhetek, tutifix lesz rendes nyugdíjam. Megnyugtatlak, nem lesz. Akkor se lenne, ha most mindenki hirtelen lebabázná a kötelező kettőt. Ugyanis önmagában a gyerekszám nem jelent megfelelő nyugdíjat. De ehhez kellene egy kis pénzügyi meg közgazdász látásmód. Hogy a nyugdíjad nem egy tényezőtől függ, és nem csak megszületendő gyerekek számától (mondjuk ha ezek fele nem kap munkát, minimálbéres vagy közmunkás, akkor már bukott az elméleted, hogy egyéb tényezőket most ne is vegyünk számba).
  Egyébként a cigány emberrel kapcsolatban nem is értem a felháborodásod. Hiszen rögtön kiváltotta 3 másik család vagy pár gyerekrátáját. Ennek örülnöd kéne, na. Ja, hogy felnevelni már az állam fogja őket többek közt a TE adóforintjaidból? (tegyük fel, hogy fizetsz azért vmit a közösbe az ÁFÁ-n és egyéb adókon kívül is a béred/ kerested után is) Istenem, az élet nem tökéletes.:)

 • 2016.09.29 16:47:15elemes

  Ez tök félreértés, nem bünteti senki a gyerekteleneket. A gyerekeseket támogatják célzottan. ez a támogatás nem illeti meg azokat, akiknek nincs gyerekük. De ez nem büntetés.

 • 2016.09.29 17:01:19sírjatok

  "viszont nagyon jól látszik az előző hozzászólásokból, hogy nem lehet az embernek más véleménye, "

  Ha a te véleményed az, hogy 2+2=5, az hibás vélemény, és ezt meg is mondják, ki szebben, ki csúnyábban.

 • 2016.09.29 17:09:13sírjatok

  ""Sajátot" "akar" = önző."

  Ez az ekvivokáció nevű érvelési hiba. Adott egy szó, az "önző", ami általában negatív jelentésű, és azt jelenti, hogy mások kárára érvényesíted magad.

  Te ezt egy másik értelemben használod, az "ezt akarja csinálni" értelemben. A gyerek vállalása tehát szerinted önző, mert a szülő akarja a gyereket.

  Ezzel csak az a gond, hogy eszerint a definíció szerint minden önzőség, pl. levegőt venni is, hiszen a szülő levegőt is akar venni, vesz is, tehát önzésből vesz levegőt.

  Így az önző szót az "ezt akarom csinálni" értelemben használod, de kihasználod a negatív csengését, hiszen más úgy definiálja, hogy "mások kárára érvényesül".

  Ha nem érted ezt a sok szöveget, akkor elég annyi, hogy hülye fasz vagy.

 • 2016.09.29 17:13:50Almandin

  @Kishableány: A társkeresők közönsége szerintem nem reprezentatív minta. Annyi valóban igaz, hogy kevesebb férfi akar gyereket, mint nő. De 80-90% azért sok. A társkeresők közönsége nagyrészt szélhámosokból tevődik ki, vagy szerencsétlen, szociálisan ügyetlenekből, akiknek rossz a kapcsolatteremtő készségük. Nekem van olyan férfi ismerősöm, aki nem talál társat, pedig 30-as éveiben jár és szeretne családot (gyereket is).

 • 2016.09.29 17:27:26Almandin

  @sírjatok: Valóban, az az önző, aki más kárára akarja érvényesíteni magát.
  Épp ezért a gyereket nem vállalókra sem lehet azt mondani, hogy önzőek lennének, mert azzal nem ártanak senkinek. De a gyerekvállaló sem önző.
  Egész egyszerűen ez egy nagyon személyes döntés, amiben tiszteletben kellene tartani az egyén választását. Amiről a cikk is ír, hogy nálunk divat az "önzőzés", inkább abból fakad, hogy a magyar társadalom nagy része eleve egy átlagosságot vár el másoktól. Megvan a minta, hogy hogyan "kell" élni, és sok ember csak gépiesen leéli az életét, mások elvárásainak megfelelve, rettegve a megszólástól. Sokan nálunk nem tudják elfogadni, hogy az emberek nem egyformák, különböző vágyaik, igényeik lehetnek.

 • 2016.09.29 18:05:08Nyuszko

  35 éves nő vagyok, gyermektelen. Én 5 évig éltem egy olyan párkapcsolatban, ahol a párom elvált férfi volt és már volt egy 7 éves lánya. Ő úgy volt vele, hogy már nem akar még egy gyereket, ezt az egyet pont tudja finanszírozni, plusz kockázatot nem vállal. Így végül kiléptem a kapcsolatból. Én nagyon szerettem volna. Most kb a nulláról indultam mindenféle szempontból...most sz**r vagyok? Én is naponta megkapom a kérdést, hogy jaj nem félek-e, hogy kifutok az időből? De! Félek! De ez van, nem adott hozzá semmi (még). Hozzáteszem, remélem 40-ig sikerül nekem is...

 • 2016.09.29 18:05:51qwertzu

  " de a pénzbeli támogatásoknak nincs olyan erős hatása, mint a segítő rendszereknek, például a hozzáférhető, színvonalas, rugalmas nyitvatartású bölcsődének."

  Na ez a kulcsmondat. Állami óvoda falun: 16:30 kor el KELL vinni a gyereket, két hónapig nincs óvoda, old meg, ja meg még 5 random nap az évben. Szülői öttől, és NINCS gyerekfelügyelet. Bölcsöde meg a közelbe sincs.

 • 2016.09.29 19:06:29sírjatok

  "Sokan nálunk nem tudják elfogadni, hogy az emberek nem egyformák, különböző vágyaik, igényeik lehetnek."

  Abszolút értem, csak nem érdekel.

  Van két minta: akarsz gyereket, vagy nem.

  Az "akarsz gyereket" az a minta, ami szerint mi most itt vagyunk és fórumozunk. Sok ember akar gyereket, csak ilyen vagy olyan okokból nem lesz neki, ez van. Nem róluk van szó.

  A "nem akarsz gyereket" minta szerint viszont most mi sem fórumozhatnánk, ha a mi szüleink így döntenek. Nem tudnánk elmondani, hogy most ez jobb-e vagy sem, mert nem lennénk.

  Tehát a "gyerekes" minta fenntartja magát, a "gyerektelen" minta meg kihal(na), elpusztul(na) ha tömeges lenne. Egy idő múlva nem lenne senki, hogy elmondja, hogy ez milyen jó és természetes.

  Itt nem arról van szó, hogy a piros szín tetszik neked vagy a kék, hanem hogy vízben fürdesz vagy kénsavban. Van jó választás, meg van öngyilkos választás.

  És amúgy meg eléggé mindegy, hogy a társadalmi elvárások miatt vállalnak-e gyereket az emberek, mert szintén a társadalmi elvárások miatt mennek dolgozni meg vesznek fel ruhát meg nem verik orrba a gyengébbet. Igen, aki a társadalomban él, az számoljon a társadalom elvárásaival, ha az előnyeit élvezi.

 • 2016.09.29 20:15:36aranea

  "A "nem akarsz gyereket" minta szerint viszont most mi sem fórumozhatnánk, ha a mi szüleink így döntenek. Nem tudnánk elmondani, hogy most ez jobb-e vagy sem, mert nem lennénk.

  Tehát a "gyerekes" minta fenntartja magát, a "gyerektelen" minta meg kihal(na), elpusztul(na) ha tömeges lenne. Egy idő múlva nem lenne senki, hogy elmondja, hogy ez milyen jó és természetes."

  1. mi okulunk szüleink hibájából
  2. a gyerektelenség újratermeli önmagát - a gyerekesek gyerekei között
  3. mindketten elpusztulunk előbb vagy utóbb, és 100 év múlva se a te, se az én nevemre nem fog senki sem emlékezni
  4. választhat az ember, hogy a gyerekkel tönkre teszi-e az értelmesen, energiával tölthető évtizedeit, vagy sem
  5. így is brutálisan sok munkanélküli van, és még több lesz a fejlődés miatt - azaz minden egyes újabb ember jó eséllyel egy újabb eltartandó lesz
  6. "amúgy meg eléggé mindegy, hogy a társadalmi elvárások miatt vállalnak-e gyereket az emberek," erre csak ennyi a válaszom:[link]

 • 2016.09.29 20:29:33Mr. Alkohol

  1

 • 2016.09.29 20:30:42Mr. Alkohol

  Kishableány: "Nezd meg az index csajok es pasik rovatanak, kommentjeit, rendkivul tanulsagos tarsadalomkep rajzolodik ki a ferfiak nokrol, csaladrol, gyerekrol valo velemenyerol. "

  JA!!!

  30+ nő vagyok, soha nem érdekelt a "karrier". Azt nem nevezném annak, hogy többször volt olyan munkahelyem/főnököm, akik bagó fizetésért is elvárták a rendszeres túlórát.
  Az is megér egy "misét", hogy a korban passzoló férfiak egy szingli nőről alapból azt gondolják, hogy egy kivénhedt cafka, aki még szexelgetne pár évig (aztán roló!) - de a "tarifa" kb. egy presszó-meghívás; - így is "közelednek" hozzá.
  Azt még valahol megérteném, hogy 20+, esetleg 30+ elején járó emberek (ffiak/nők -itt mindegy) ne akarnának egy stabil, hosszútávú (és monogám...) párkapcsolatot, mert az a "buli", ha minél több partnert "kipróbálnak".
  Nekem soha nem ez jelentette a szórakozást, nem ezért nincs párom és gyerekem! De mit kezdjek az olyan férfiakkal, akik vagy kiégett, koravén elvált emberek (+ van már gyerekük, azzal sem törődnek), vagy örök diákok, akik csak a skalpokat gyűjtik.

  Abban is kilógok a sorból, hogy nem szeretnék gyereket egyedül vállalni. Az, hogy legyen egy társam, aki jó esetben idős koromban is mellettem lesz, fontosabb a rövid távú érdekeknél.
  Gyereket nem azért szülnék, hogy "ne unatkozzak" (=játékszer!), vagy hogy ő gondoskodjon rólam, ha öreg leszek. Utóbbi nem az ő dolga!
  Az ő dolga az lesz majd, hogy neki jobban sikerüljenek majd a dolgai (párválasztás is!), mint nekem! Ha ezt megérném, láthatnám, az kárpótlás lenne az élettől.

  Peace! :)

 • 2016.09.29 23:58:09Körömcsiga

  "• Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, az 1975-ben született női generáció 17,4 százaléka utód nélkül zárja le a szülőképes kort

  • Az 1980-ban született nőknek pedig már 27,4 százaléka. "

  Mi ez bölcsészmatek? :) Bizonyára minden harmadik nő nem akar majd gyereket! :D Baromság.

 • 2016.09.30 00:18:21Johny Firpo

  Aki azért csinálna gyereket hogy legyen nyugdíja meg gondoskodjanak róla öreg korára, az vagy építsen inkább karriert és gondoskodjon magáról, vagy ha ehhez hülye, akkor inkább még most kösse fel magát, mert az elfekvőben, - ahová a boldog és sikeres életet élő gyerekei dugják majd idejekorán - már nem biztos hogy lesz hozzá ereje.

 • 2016.09.30 10:09:57Kerek Perec

  Teljesen mindegy hogy hány gyerek születik ha aztán 20 éves korukra lelépnek. (nem hibáztatom őket)

  Egy élhető országot kellene teremteni, ahol a fiatalok szívesen maradnak és vállalnak gyereket.
  Ettől messze vagyunk és rohamosan távolodunk. Ideértve az aktuális kormányt és az előző összes többit!.

 • 2016.09.30 10:15:48Zsill

  honnan a fészkes fenéből veszi azt bárki is, ha gyereket csinál, akkor biztosított a nyugdíja?? Ilyen alapon az kapjon nyugdíjat, akinek a gyereke itthon tevékenykedik és igazoltan havi többszáz ezer után adózik. Máris elgondolkodtató ugye, hogy így max pár ezer ember lenne jogosult.
  Teljes és boldog az életem gyerek nélkül! Aki az ellenkezőjét próbálja állítani, az bizonyítsa már be, hogy jobban ismer engem, mint én saját magam ;)
  Gyereket szülni egy lehetőség, amivel vagy élsz, vagy nem. De nem kötelezhet rá senki, mert annak pokoli rossz vége tud lenni.

 • 2016.09.30 10:29:47ht33b7

  Gyermeket az ember 3 dolog miatt nemz, külön vagy akár együttvéve ezeket:
  - ösztönös cselekvésből
  - fajfenntartásból
  - közösségi kapcsolatokra való igényéből

  Minden más körítés csak vaker, a tények negédesítése!
  Hogy a közösség és az azt vezérlő ideológia célja mi ezzel az bizony egy egészen más dolog!
  Tehát válasszuk ezeket szét és kezeljük helyén, mert ebben a riportban mint úgy általában, szintén összemossák.

  Korábban a "fejletlen" időkben, a közösség a vezérlő ideológia és az egyén szándékai közel álltak egymáshoz és azonos prioritásúak voltak. Ezekből az időkből származik az a beidegződés vagy lenyomat, ami alapján ma azt gondoljuk hogy azért kell utód, hogy biztonságban éljük végig az életünket.
  Ma ez hierarchiában van: a vezérlő ideológia megteremti a közösség szándékát, amivel az egyén "jó" esetben azonosul.

  De minden megnyugtatásunk ellenéri legyünk biztosak, hogy lesz még a fajnak olyan korszaka, amikor a korábbi prioritásos és nem hierarchikus állapot valósul meg.
  Ekkor nem családban mint közösségben élő egyedek sorsa nem lesz könnyű, mert a csoportban elfoglalt helyük a múló fiziológiás jellemzők alapján kerül maghatározásra.

  Remélem érthető a dolgok és dolgok közötti különbség!

  Ja és nekem 2 is van, s ha volna rá biológiai lehetőség ez a szám emelkedne.
  Hozzáteszem az itt már felsorolt pro és kontra közlések egyike sem játszik szerepet a fenti állításomban. Van egy ezeknél sokkal magasabb rendű értelme ennek az egésznek, "akiknek szemük van, látják".

 • 2016.09.30 13:24:09Pierr Kardán

  Hiába van házad, hiába van autód, nyaralód, telked, bankbetéted, motorcsónakod, kutyád, macskád.

  Ha nincs gyereked, akkor nincs semmid :-(

 • 2016.09.30 16:30:24aranea

  [link]

 • 2016.09.30 20:24:23calen

  "Nálunk nagyon erős társadalmi elvárás is, hogy legyen gyermekünk."
  Ez elég nagy baj. Olyanokat is belekényszerítenek a gyermekvállalásba, akik ezt (még) nem akarják, aztán csak nyűg nekik a gyerek. Ehhez persze gyenge jellemnek is kell lenni, hogy ezt megcsinálhassák az emberrel.

  "A népességpolitika célja ma leginkább az, hogy a középosztály vállaljon három gyereket."
  Nagyon helyes. A jelenleg havi 90-130 ezer forintból nyomorgó underclassra sötét jövő vár. Jobb, ha nem szülnek gyereket a számukra már igencsak bizonytalan világba. Tetszik, vagy nem, a jövő a magasan képzett, tiszta elméjű, minden iránt érdeklődni tudó embereké. Ilyen képességekkel rendelkező embereket pedig jellemzően csak jómódú, hasonló képességű szülők tudnak nevelni.

 • 2016.09.30 23:43:33Papucsban a Teraszon

  'Hétköznapibbat mondok a jelenből: veszélyeztetett terhességre nem jár rendes táppénz, csak 50%.'

  Ma Mon ha valakinek nagy a hasa, már veszélyeztetett terhes. Nincs nem veszélyeztetett, és ezért a valódi veszélyeztetett nem különíthető el.

 • 2016.10.01 06:46:23HoppJúlia

  Mon mindenki veszélyeztetett? S erről ki tehet? Annyira egyszerű lenne szabályozni. nem tehetek róla, de hatodik héttől az vagyok ( has nélkül), később más okból is azzá váltam, kórház miegymás. Mégis, erről nem tudtam, pofán is vágott, úh összeszorítom a fogam, imádkozom, és visszamentem dolgozni. Ez van.

  De mást mondok, az akinek nincs veszélyben az egészsége, és a magzatáé sem, csak simán végighányja 0-24ben az első három hónapot (mert elnevezésével szemben ez nem reggeli rosszullét) az sem bír dolgozni.
  Rohadjon meg?
  Persze van olyan munkahely tudom én ahová be lehet járni kummantani, de én a munkavégzésről beszéltem. A nagy hasig még el sem jutottunk, (meg a plusz tízen iksz kiló, stb stb., hirtelen)
  10 éve fizetem a tb-t nem ingyenélőködni akarok! Egyszerűen elmondom, végtelenül álságos a rendszer! Bünteti azt aki átmenetileg munkaképtenné válik gyermekvárás idején, szemben egy kartöréssel, es akkor a tb csalókat ide se veszem.
  Legyen gyerekünk, lehetőleg jó sok, persze....!

 • 2016.10.01 07:01:48HoppJúlia

  Még a gyerekszámhoz annyit, hogy rengeteg a meddő pár és igenis anyagi kérdés a beültetést tortúra, szerencsére mi megúsztuk, így a részleteket nem tudom, de sok az ismerős, tőlük tudom h drágák a (hormon) gyógyszerek nagyon. Ezt miért nem fizeti a Tb? A családban van olyan pár, aki emiatt csak egy gyermeket tudott vállalni (szerencsére első lombik sikerült), többet nem tudnak "megvenni" bocsánat, pedig szeretnének.
  Miközben az alkoholista tönkrement májának transzplantációját finanszírozza. Akkor hogy van ez?

  Tudomásul van véve, csak akkor hagyjuk a demagóg szövegelést!

 • 2016.10.01 07:01:49HoppJúlia

  Még a gyerekszámhoz annyit, hogy rengeteg a meddő pár és igenis anyagi kérdés a beültetést tortúra, szerencsére mi megúsztuk, így a részleteket nem tudom, de sok az ismerős, tőlük tudom h drágák a (hormon) gyógyszerek nagyon. Ezt miért nem fizeti a Tb? A családban van olyan pár, aki emiatt csak egy gyermeket tudott vállalni (szerencsére első lombik sikerült), többet nem tudnak "megvenni" bocsánat, pedig szeretnének.
  Miközben az alkoholista tönkrement májának transzplantációját finanszírozza. Akkor hogy van ez?

  Tudomásul van véve, csak akkor hagyjuk a demagóg szövegelést!

 • 2016.10.01 08:13:47Zoltanius

  Valaki írta, hogy 10 év után simán felvehető a nyugdíj megtakarítás. Ez nem igaz, mert csak bizonyos típusú vehető fel, és az is csak úgy, hogy adókat kell kifizetni.

 • 2016.10.01 12:54:58geegee

  Nem értem ezt a sz@r kommentmotort.Az első oldalon az újabb kommentek vannak, viszont ha átkattintok a 2.oldalra, hogy lássam a régieket, konkrétan egy sincsen a szövegmező fölött...Hogy a p!cs@'ba van ez? És már csomószor jártam így...
  Az összes index/totalcar/dívány stb blogcsoport kommentmotorjának küldenék egy delete *.* parancsot, az összes kötsög wannabe-informatikus-jelöltet, akik ezt a sz@rt hegesztgetik vagy 5 éve kirúgnám a gecóba, hogy a lába nem érné a földet; majd felvennék egy rendes informatikust, meg beújítanám a diszkusz rendszert, vagy bármit, ami működik rendesen.Na, lehet bannolni...
  :D

 • 2016.10.01 15:14:51kalbász

  Amiről nem pc beszélni:
  Az országban több mint 10 éve több a nyomorba (romának) született gyerek, náluk ez egy megélhetési stratégia. A tizenévesek között, nemsokára pedig a 20-asoknál is több lesz az ilyen ember.
  Különösen a keleti országrészben durva a helyzet. Miközben a magyar a világ egyik legjobban fogyó népessége, azon belül a fentebb említett gyermekek száma gyorsan nő.
  Gondoljatok bele, a rettenetesen fogyó népességben akkor hány "magyar" gyermek születik?
  Ne tévesszen meg a szűk környezeted, ez alól nem fogod tudni kivonni magad te sem.

 • 2016.10.01 17:00:46indapass

  @calen
  Csakhogy a szaporodás kódolva van az ember viselkedésében. A szex egy párnak ingyenes örömforrás - főleg, ha más sincs. Ha szexel és nem védekezik a pár (nem akar/nem tud bármi okból), akkor jó eséllyel terhes lesz a fogamzóképes korban lévő nő egy idő után. Sőt elvétve néha a védekezés ellenére is. Az abortusz is drága és macera. A baba, a kisgyerek meg érték a kultúránkban, legalábbis, amíg nem zavar másokat. :-/

  Hogyan oldanád meg, hogy csak a megfelelő anyagi helyzetűeknek _lehessen_ gyereke? És ha elveszti a munkáját valamelyik szülő? Vagy elválnak?

  Nem mellesleg jelenleg azért is kemény pénzeket kell leszurkolni, hogy ne legyen gyereked. A végleges meddővé tételhez pedig még egy sor egyéb akadály is járul. Vagy az állam tiltsa meg a szexet azoknak, akiket nem tart méltónak?

  Ne már. Felelősségteljes felnőttek és kiszámítható, reális, de biztató jövőkép, az kellene.

 • 2016.10.01 19:26:47vilagpolgar

  Nehéz helyzetben vannak a törvényhozók is azért. A a cél, hogy a középosztály szaporodjon jobban, viszont itthon a törékeny középosztály nagy része reggeltől estig dolgozik, hogy a lecsúszást megelőzze. Úgy valóban nehéz gyereket szülni. Van viszont itthon egy milliós (here) réteg, ami rohadtul szaporodik így is, úgy is, és ezeket nem kéne még pénzzel is tovább tuningolni.

 • 2016.10.02 09:07:32eßemfaßom meg áll

  +1
  "Nem értem ezt a sz@r kommentmotort.Az első oldalon az újabb kommentek vannak, viszont ha átkattintok a 2.oldalra, hogy lássam a régieket, konkrétan egy sincsen a szövegmező fölött...Hogy a p!cs@'ba van ez? És már csomószor jártam így...
  Az összes index/totalcar/dívány stb blogcsoport kommentmotorjának küldenék egy delete *.* parancsot, az összes kötsög wannabe-informatikus-jelöltet, akik ezt a sz@rt hegesztgetik vagy 5 éve kirúgnám a gecóba, hogy a lába nem érné a földet; majd felvennék egy rendes informatikust, meg beújítanám a diszkusz rendszert, vagy bármit, ami működik rendesen.Na, lehet bannolni..."

 • 2016.10.02 16:16:17indapass

  @vilagpolgar
  Világos, hogy az állam számára a jól képzett középosztálybeli adófizetők a kívánatosak, akik nem kerülnek pénzbe, hanem termelik azt.
  Csakhogy a gyermeknemzés/szülés állami szabályozása igen komoly etikai problémákat vet fel.
  Még ha technikailag megoldható is lenne a biztonságos és visszafordítható fogamzásgátlás, ugyan ki és mi jogon dönthetné el, ki és mikor "érdemli meg", hogy gyereke legyen!?

 • 2016.10.02 18:52:12aranea

  Sajnos a jól képzett középosztály szaporítása továbbra is egyetlen módon oldható meg:
  a MUNKA nagyon erőteljes MEGFIZETÉSÉVEL.Mégpedig olyan színvonalon, hogy gyerekvállalás előtti 2-3 év takarékossággal is simán kihúzzák egy fizetésből, amíg a szülő (szándékosan nem csak anyát írok) otthon van, illetve a későbbiekben rugalmas gyerekfelügyeletet is meg tud fizetni (amivel amúgy munkát ad!).
  A rászoruló rétegnek pedig kampányszerű felvilágosítások, ingyenes, helyi nőgyógyászati ellátás, és ingyenes fogamzásgátlás - gyerekeik ellátását pedig csakis bentlakásos iskolákban támogatni (ott viszont teljes körűen).

 • 2016.10.02 20:03:38indapass

  @aranea
  Na igen. Csak az erre fordított pénz nem hozna közvetlen politikai hasznot, valamint OV-nak sem ez a heppje, hogy beleöljön milliárdokat. Pedig valóban jól működő modellnek tűnik.

 • 2016.10.02 20:04:03indapass

  Mármint ÁLLAMI milliárdokat.

 • 2016.10.03 10:15:27Magyar srác

  Sokan, egyre többen tudatosan gyermektelenek. Ennek már mozgalma és infrastruktúrája is van, illetve szolgáltató ipar is kialakult a tudatosan gyermektelenek számára. Minderről itt írok bővebben:[link]

 • 2016.10.03 10:40:56sőőtnagyonis

  Csak a vezetőink mocska miatt van ez. Éppen a tisztességes társadalmi háttér hiánya a legnagyobb visszatartóerő ebben a kérdésben. A felnövekvő nemzedék még több hazugságot fog megélni.
  Mi ez , ha nem népirtás?

 • 2016.10.03 15:03:51Három láthatólag berezelt celebritás közepesen kicsi ökolábnyommal

  De.

 • 2016.10.04 12:17:55aranea

  Magyar srác
  "Sokan, egyre többen tudatosan gyermektelenek."
  Egyre többen rendelkeznek valódi önismerettel, és egyre többen merik felvállalni a valódi véleményüket, s élni azt az életformát ami nekik jó.

 • 2016.10.05 10:13:55Vészharang

  Már a cikk mondta is manipulatív, félrevezető. "Ne a gyerekteleneken kérjék számon a népszaporulatot!" Nem tudom, hogy ki adta neki? Hol vagyunk mi a népszaporulattól? A fogyást kéne megállítani. Persze a liberális "gyógymódot" ismerjük, de nem kérjük.

 • 2016.10.05 10:13:56Vészharang

  Már a cikk mondta is manipulatív, félrevezető. "Ne a gyerekteleneken kérjék számon a népszaporulatot!" Nem tudom, hogy ki adta neki? Hol vagyunk mi a népszaporulattól? A fogyást kéne megállítani. Persze a liberális "gyógymódot" ismerjük, de nem kérjük.

 • 2016.10.05 10:16:44Vészharang

  "Egyre többen rendelkeznek valódi önismerettel, és egyre többen merik felvállalni a valódi véleményüket, s élni azt az életformát ami nekik jó." Valóban. A társadalom és közösségpusztító individualista önzésnek egyre kisebbek a gátjai. Voltaképp már semmi.

 • 2016.10.07 08:51:50aranea

  Vészharang: mert annak aztán van értelme, hogy az ember feláldozza a saját boldogságát másokért, mindezt úgy, hogy az a másik nem is boldog tőle, hogy valaki tönkretette miatta az életét. Ideje befejezni ezt a népnemzeti agymosást. Nézz végig a magyarokon: a világ egyik legboldogtalanabb népe az egyik legmagasabb öngyilkossági statisztikával... mióta világ a világ. Úgyhogy ne tetézd a nyomorultak szaporításával.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta