SZÜLŐSÉG

Ne szekáld a gyerekem!

2016. augusztus 13., szombat 17:31

Az óvodai csúfolódásról már bőven volt szó mindenfelé, de a cikkeket olvasva valamiért mégis azt gondoltam, hogy az én gyerekemmel ez nem fordulhat elő, hiszen ő tökéletes. Haha... Ezt a tévképzetet zúzta darabokra a rideg valóság.

Mivel tombol a nyári szabadságolások időszaka, pár hétre összevont csoportba voltam kénytelen beadni Annát, ami azt jelenti, hogy a környék óvodáiból összegyűjtik azokat a kevésbé szerencsés gyerekeket, akik szülei nem tudják megoldani egész nyárra a gyerekfelvigyázást. Ezek a csoportok persze vegyes életkorúak, Anna most megy középsőbe, és hát vannak nála nagyobb gyerekek is.

Pár nap után az esti altatás közben kislányom annyira bánatosan üldögélt az ágyban, hogy muszáj volt megtudnom, mi bántja. Többszöri kérdésemre végre kibökte; csúfolják az óvodában a fiúk. A nagyfiúk. Azzal, hogy ő csúnya és a haja is csúnya, és meg is húzták.

Természetesen a felnőtteknek rögtön az jut eszébe, hogy ez az ovisok csajozási trükkje, - Anna nem csak szerintünk szép kislány és, gyönyörű, hosszú haja van - és igaziból nem is kell vele foglalkozni. Szerintem meg igenis kell. Ha azt látom a gyereken, hogy valamiért nem érzi magát jól a bőrében, ha nem akar közösségbe menni, és ez a reggeli készülődésnél is tisztán látszik azon, hogy úgy húzza az időt, mint a rétestésztát, amikor el kell indulni az oviba, akkor kell foglalkozni az üggyel.

shutterstock 210846973

Először is biztosítsuk a gyereket arról, hogy együtt érzünk vele, ne bagatellizáljuk el a dolgot. Mivel sajnos én is tökéletesen pontosan ismerem ezt a csúfolódás okozta rossz érzést, rögtön elmeséltem neki, hogy bizony engem is csúfoltak az iskolában, és én is tudom, mennyire bántó tud lenni.

Azt is elmondtam, hogy engem azért csúfoltak, mert túl érzékeny voltam, mindenen elsírtam magam – és erről tettek is az osztálytársaim; rugdostak és csúfoltak, hogy minél hamarabb el kezdjek bőgni. Nem tudtam megvédeni magam, és otthon sem mondtam el a szüleimnek. És ettől még rosszabb lett minden.

A probléma kimondása, megfogalmazása az első, de nagyon fontos lépcsőfok, utána jöhet a többi; a megértés és együttérzés. Fukker Ágnes gyermekpszichológus szerint a gyerek számára világossá kell tenni, hogy igenis vannak kellemetlen helyzetek, amik rosszul esnek, és van úgy, hogy az ember rosszul érzi magát az adott helyzetben, de - és itt jön a lényeg - tud ellene tenni!

Kínálni kell számára bizonyos technikákat, megoldási javaslatokat arra, hogy a rossz szituációkat jobbra fordíthassa. Óvodás gyerekek esetében az egyik leghatékonyabb és legbefogadhatóbb stratégia a mágia, a varázslat és a mese bevonása. Vagyis ne azt mondjuk, hogy „ugyan már, ne is foglalkozz velük!”, mert ezzel azt az érzést kelthetjük benne, hogy mi nem is látjuk az ő problémáját, egyedül marad a sötét gondolataival.

Ehelyett pl. találjunk ki együtt (ez is rendkívül fontos) egy varázsigét, amivel hatástalanítani, netán a visszájára fordítani tudja az adott sértést. Mondhatjuk például, hogy „Egyik fülemen be, a másikon ki!” - ami felérhet egy varázsigével, és még azt is hozzátehetjük, hogy tényleg képzelje maga elé, ahogy a csúfolódó szó, kifejezés valamilyen formában bemegy az egyik fülén, és kijön a másikon. Ergo, nem marad benne, nem lesz mitől rosszul éreznie magát.

shutterstock 292235369

Megpróbálkozhatunk azzal is, hogy az oviban elbeszélgetünk a csúfolódó gyerekkel, és világossá tesszük számára, hogy ezt mi nem toleráljuk. Természetesen az óvónőknél is érdemes erre rákérdezni; ők látják, mi folyik ott egész nap, igaz, nekik ez apró probléma, nem biztos, hogy ugyanolyan komolyan veszik, mint mi.

Ha a gyereknél ez visszatérő probléma, akkor határozottan kérjük meg az óvónőket, hogy külön figyeljenek erre, hisz annyi gyerek között nem biztos, hogy feltűnik számukra.

A gyerekpszichológus szerint az érzelmi megerősítés mellett az érzelmi tehermentesítés a lényeg az ehhez hasonló szituációkban. Érezze gyermekünk, hogy bármit megoszthat velünk, nem fogjuk félvállról venni a problémáját, és a megoldás együttes keresése már önmagában is feloldhatja a feszültségeket.

Miután Anna elmondta nekem, hogy mi bántja, egyrészt meglepődtem, másrészt örültem is. Örültem, hogy elmondta problémáját, és ennek hangot is adtam, megköszöntem neki, hogy megosztotta velem az érzéseit. Remélem, ezzel azt is elértem, hogy legközelebb is elmondja majd, ha valami bántja. Az önök gyerekét szokták csúfolni? Mivel tudják felvértezni ellene?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.08.13 17:59:21Zsuzsi25

  Es ha az ovoneni nem.mer szolno, mert a csufolodo gyerek cigany,aki azzal fenyegetozik, hogy elvagja a torkat,ha meg egyszer raszolnak? Csak kerdezem...

 • 2016.08.13 18:21:58fuszujka

  Zsuzsi25: sajnos létező probléma... Nekik meg a szüleikkel kellene beszélni, sőt nem is beszélni, gyakorlatilag újraszocializálni az egész famíliát, de ez a probléma olyan mélyen gyökeredzik, hogy kb semmit nem lehet csinálni, max. máshova vinni a gyereket.

 • 2016.08.13 19:20:40Jossarian

  Ha ilyesmi tortenne ami nem valoszinu, elmagyaraznam a gyerek szuleinek, hogy ez igy nem jo ha nem segit akkor kovetkezo alkalommal beverek egyet a szulo fejebe. Helyzettol fuggoen okollel vagy vascsovel. Szerintem megerti majd, egyeb helyzetekben mukodott eddig ez a megoldas.

 • 2016.08.13 20:12:53zizi77

  Jossarian, sajnos lehet, hogy Te húznád a rövidebbet. Vannak emberek ugye, akiknek csak jogaik vannak.
  Nálunk suliban van 1 kislány, aki terrorizálja a többit. Anyuka még a tanároknak sem hiszi el, hogy valami nem stimmel a gyerekkel. Csak reménykedni tudunk, hogy majd kinövi. :(

 • 2016.08.13 20:16:26saláta boglárka

  én szólnék a gyereknek, sztem már ebből értene (nálunk, szerencsére). ha nem, a szülőnek. utána óvónőnek, ill, menne egy köremail az ovis levlistára. nem adnám fel :)

 • 2016.08.13 20:35:50Dzsontra Volta

  Alapvetően az óvónő dolga az ilyen helyzetek kezelése, más gyerekével nem beszélünk, elsősorban azért, mert nem a miénk, másodszor is, mert bűncselekmény úgy hívják, hogy gyermekkorú zaklatása.
  Ha tetszik, ha nem, akkor is, ha a gyerekünket beadtuk az oviba reggel, onnantól, amíg el nem hoztuk délután, addig az óvoda és az óvónő a felelősek a gyermekünk mindenféle biztonsága miatt, az egyetlen, akivel van értelme beszélni, az az óvónő, ha nem használ, akkor az óvodavezető.

 • 2016.08.13 20:45:40saláta boglárka

  Dzsontra Volta, azért azt nem hiszem, hogy bűncselekmény, ha azt mondod a Pistikének, hogy Pistike, Zolika mesélte, hogy kakafejűnek hívod, ne hívd így, jó? Szerintem ebből már sok gyerek értene, mert pont az lenne megmutatva, hogy Zolika nincs egyedül, vannak emberek, akik figyelnek rá, és nem hagyják bántani. Én íg fogok tenni, ha kell.

 • 2016.08.13 21:01:31Real World

  Dzsontra Volta:
  mondod ezt te mindaddig, amíg a gyerekedet hátra nem viszik a mosdóba az egyébként tejfölszőke, jól szituált szülők gyermekei (testvérpár), ott le nem fogják, és hasba nem rúgják.
  Mivel az óvónő reakciója erre az volt, hogy ugyan tudja, hogy a gyerekek között nem ritka a konfliktus, de ő ezeket az eseteket általában nem látja, így fellépni sem tud ellene. A szülőknek jelezte ugyan, de azok ingerküszöbét a téma nem érte el.
  Ekkor jön az, hogy nem nyúlva a gyerekhez, csak fölé tornyosulva, hogy érezze, ki a nagyobb, jeleztem neki, ha még egyszer a lányom közelébe megy, én is megmutatom neki, milyen, amikor a kezét hátracsavarva hasba rúgják. Nem ordítottam, kifejezetten halkan mondtam, de határozottan.
  Többet nem volt gond, de erre szükség volt, hogy a lányom túlélje az ovit.
  Te mit tettél volna?

 • 2016.08.13 22:01:13Dzsontra Volta

  Real World:
  Két fiam van, elég sokat basztatták őket az oviban, egy idő után, amikor már nem láttam értelmét a további beszélgetésnek az óvónénivel, küldtem egy e-mailt az óvodavezetőnek, másolatban az illetékes gyermekvédelmi hatóságnak, hogy mivel az óvodában a gyermekemet az óvónéni beleegyezésével és jóváhagyásával cseszegetik, ezért kénytelen vagyok az óvoda ellen gyermekkorú zaklatásából kifolyólag rendőrségi feljelentést tenni, a gyerekem elleni zaklatásnak gyakorlatilag azonnal vége szakadt, az óvónéni hosszas betegállomány után végül nyugdíjba ment, az egyik főbasztató gyereket pedig kivágták az oviból, mint macskát szarni.
  Ettől függetlenül, ha bármelyik szülő egy szót mert volna bármikor is szólni az én gyerekeimhez, akkor valószínűleg hasonlóképpen jártam volna el, gecire nem számít, hogy te mit gondolsz igazságosnak, ha olyat teszel, amivel képzetlenségedből kifolyólag kárt tehetsz egy gyerekben (lásd a saját büszkén híresztelt cselekedeted), akkor még szánalmasabb féreg vagy, mint az a seggfej, aki baszik a gyerekére.

 • 2016.08.13 22:43:43maczuda

  Na,ez jó téma, mert rettenetesen félek ezektől a szituációktól,ugyanis a vörös hajam és szemüvegem miatt,oviban és általánosban nagyon sokat csúfoltak. Persze otthon nem meséltem el. De felnőtt fejjel(már jobb nő lettem) ;-) ha kell megvédem magam,akár fizikailag is,a gyerekeimet életem árán is,szóval vmi Bruce Willises állandó akciókészültség van az agyamban,nyilván ez a defekt ezekből a csúfolódásokból ered. Na de,a kisfiam,nemsokára megy oviba,hogyan készítsem fel ezekre? Előre nem akarok szorongást kelteni,ennyi pszichológiát tanultam is,de azt sem szeretném ha ő is átélné ezeket. Jó ő nem vörös hajú,de a lányom már az :-D szóval mi a helyes út?

 • 2016.08.13 23:18:05Real World

  Dzsonta Voltra,
  igen, a te eljárásod valóban sokkal kevesebb kárt tett emberi életekben, sorsokban. Úgy gondolom, hogy a fiúk egyszerűen szembesültek azzal, hogy esetleg náluk is lehet nagyobb, erősebb, ahogyan viselkedtek, rájuk fért ez a felfedezés.
  Ami a személyeskedésedet illeti: a tiédet.

 • 2016.08.13 23:21:26Real World

  maczuda
  mindannyiótoknak az lenne a legjobb, ha a lányod olyan karakter lenne, akit egyáltalán nem piszkálnak :)
  Ha elég határozott személyiség, jó eséllyel megússza az ilyesmit :)

 • 2016.08.13 23:23:02Rébusz

  A cikk meglehetősen gyengécskére sikeredett, nehezen leplezi a cikkíró a tanácstalanságát, úgy tűnik a pszichológusok tanácsa ellenére sem tudja a megoldást. Az általa hozott példa egy nagyon enyhe módja a bántásnak és könnyen orvosolható. Ennél vannak sokkal súlyosabb és bonyolultabb esetek is, ilyen például a tettlegesség, vagy amikor valakire mindig rászállnak az erősebbek. Azt sem értem, hogy érti azt, hogy az ő gyereke "tökéletes"... Még ha lenne is ilyen gyerek, az sem vértezné fel a rosszindulat, az irigység ellen. Sőt! A "tökéletesség", a "különb lenni másoknál" által inkább lesz valaki céltábla, nem pedig szürke egér, akit észre sem vesznek.
  Óvodásokról beszélünk, ahol elsősorban az óvónők feladata lenne, hogy a rosszalkodó gyerekektől is fegyelmet követeljenek meg addig, amíg azok az óvodában vannak. Egy óvodás korú gyerek még sokszor ösztönösen cselekszik, a felnőtteknek kell helyre tenniük a gyerekek fejében, mi a rossz, mi nem, mit szabad és mit nem.

 • 2016.08.13 23:27:42Rébusz

  @Real World: valóban személyiség kérdése elsősorban, de azért lehet fejleszteni is. A kérdés valóban az, hogy hogyan. A határozottság kezdetnek nem rossz.

 • 2016.08.14 00:04:55Advanced Flight

  Real World: ha tényleg úgy történt, ahogy Dzsontra Volta leírta (ami egyébként egyáltalán nem tipikus, de induljunk ki abból, hogy igaz), akkor ő bizony a jogszabályoknak megfelelően, felelős polgárként cselekedett, néhány mutyisztáni senkiházi pedig szembesült vele, hogy a tetteinek (vagy mulasztásainak) néha következménye is van. És mellesleg egy szavuk sem lehet, mert nem rögtön ezzel indított, tett néhány kísérletet a békésebb rendezésre. Nem ment szép szóval, működött cécóval. De hát ez az ország ilyen.

 • 2016.08.14 00:25:20Zsuzsi25

  En egyebkent tudom a megoldast!
  De sajnos azt a jogvedok nem engedik. (Na persze a jogvedoknek csak az elkovetok jogai fontosak, az aldozate soha)
  Eloszor is szegregalt oktatas! Masfelol pesig az ovodanak joga legyen kirugni a viselkedni nem tudo kolykot, azonnal! Szivjon vele az anyja, vigye ahova akarja...
  Vagy legyen "gyujto" iskola/ovoda....ahova mjnden problemas gyereket fel kell venni.
  Dzsontra Volta! Fantasztikus megoldas! :) Megerdemelte az ovoneni....!
  Real World megoldasa sem rossz egyebkebkent.....abszolut ertheto, es helyes.
  Nekem altalanos iskola masodik osztalyaban eltortek a labaim.... na, hat apukam bement es (korabbival ellentetben) most nem csak beszelgetett, hanem osszetorte a tanari asztalt, (majdnem a tanarnot is, dehat "not megsem utunk") es osszeverte a gyereket. (Ez 96-ban) tortent. Viszont nem lett belole ugy, mert megegyezett az iskola es a szuleim, hogy engem atvisznek mashova, mi pedig nem teszunk feljelentest azert mert, iskolaidoben, tanari felugyelet alatt elofordulhatott, hogy eltortik egy gyerek mindket labat...(a korhaz szerencsere nem firtatta a labtorest, eleg volt az ("elestem mese")az agressor egyebkent szerencsere mar megdoglott.
  Nem tudom, hogy hasonlo esetben...ha teged azzal hivnak az iskolabol, hogy a gyerekednek eltortek a labait, te mennyire maradnal higgadt?
  Szegregalt oktatas...! Ez az egyetlen megoldas. Alapbol azt sem ertem, hogy miert lehet, hogy 4-5 evvel idosebbek ott ulnek 5.osztalyban mert annyiszor megbuktak...
  Maximum egy bukast engednek. Utana kicsapni azonnal.

 • 2016.08.14 06:36:10Girhes macska

  Gratulálok, Zsuzsi25, kiváló ötlet! Javaslom továbbfejleszteni: azonnali főbelövés/akasztás/felnégyelés jogát megadni mindenkinek, aki szerint szarul bántak vele vagy a családtagjával. Továbbá kijelölni egy területet a nem megfelelő viselkedésű egyedeknek és oda deportálni őket. A területet körbevenni szögesdróttal, vizesárokkal és fegyveres őrökkel. Belőled kiváló táborparancsnok lenne.

 • 2016.08.14 07:53:43Lady Scarlett

  Zsuzsi25
  Én a szüleid helyében igenis rendőrségi feljelentést tettem volna. Az iskola nem azért van hogy intézményesített megfélemlített gyerekek és szüleik egyezkedjenek az iskola hanyag vezetőségével, oktatói az akik amögé bújnak hogy hát a tanár, tanár nem látta mi történik, ő mossa kezeit.
  Ilyen nincs, könyörgöm, hol élsz te?! Igenis rendőrségi feljelentést kell tenni akár egy kézfejen elnyomott cigicsikk miatt is! Ez saját példa, mellesleg, rajtam nyomták el felsős kisebbségi mocskok azt a cigit. És sajnos a szüleim nem védtek meg mert egyezkedtek az igazgatósággal, még nekünk kellett meghúzni magunkat. Levágatták a hajam, csúnya ruhákban kellett járnom, szakadtan, hogyne vonjam magamra a figyelmet, és mindennap a testi épségemért küzdöttem. Haza lélekszakadva rohanás hogyne érjenek utol, semmi új és szép dolgot nem vihettem be a suliba mert elvették tőlem, még a vajas kenyerem is elszedték és az orrom előtt dobták a kukába, amikor rájöttek hogy nincs benne sonka vagy szalámi.
  Szóval szerintem ha az óvoda, iskola ember tesz semmit, igenis szülő dolga hogy megtegye amit kell. 2ős lábtörés több mint súlyos testi sértés ráadásul védekezésre képtelen kiskorú ellen. Ez már a büntetőjogi kategória, főleg ha az elkövető jóval idősebb.

 • 2016.08.14 08:38:34zizi77

  Zsuzsi, értem, amit írsz. Ki van ugyan sarkítva, de abban igazad van, hogy nem kéne mindenáron integrálni az antiszociális gyerekeket. Viszont nem minden agresszor kisebbségi. Nálunk például szöke fürtös kislány. Nem mondom, hogy nem lehetnek otthon problémák, de látszatra nincs. Vele mit kezdjünk? Az osztályba meg sok kis bárányka jár, akik az erősebbet követik. Tanárok próbálkoznak, de egyrészt belefáradtak, hogy minden sz@rért kínlódjanak/4 évet jártak most már együtt/, másrészt süket fülekre találnak a szülőknél. Voltak már az igazgatónál is, de nem sokminden változott.

 • 2016.08.14 09:51:12fumerin

  Senki sem tökéletes,a kölkeink sem...

  A szülő nem beszélhet el más gyerekével, nincs hozzá joga. Óvónőknek jelezheti a problémát, viszont a "tökéletes" kölköket is érdemes megnézni, mert általában ők kezdeményezik a "bulikat". Természetesen a szülő szerint hazudik az óvónő, Pistike, dajka, kerítésnél álló Mariska nagyi...

  Amúgy a pszichológus azt elfelejtette mondani a kedves anyukának, hogy a gyerekek igen is fel tudják nagyítani a problémáikat, mert tele a tökük az ovival nyáron. Baromira sok a 3 évszak is, legalább nyáron ne kelljen szívniuk. Ha mégis, mert dolgozni meg nem kívánságműsor, sajnos többször fognak panaszkodni. Az is igaz, hogy az összevont csoport nem egészséges, utálnám felnőttként is...tehát simán sok stressz ez a kölöknek. Ebből a bolhából generálódik az elefánt.

  Ami a legtutibb megoldás lenne: nyáron otthon maradni a gyereknek. Ez sok családban kivitelezhetetlen, így legalább a szabikat úgy érdemes kivenni, hogy minél kevesebb időt kelljen a nyári oviban tölteniük a gyerekeknek. Egyre kevesebb a mozdítható nagyszülő, bébisintéreket még nem mindenki engedheti meg.

  A csúfolás ellen pedig egy magabiztos, autonóm, intelligens gyerek nevelése OTTHON, és nem az óvónők által,elég erős vért, nem kell más.

 • 2016.08.14 09:58:36Rébusz

  @zizi77: a többieket olvasva nekem is ez jutott eszembe, hogy származástól függetlenül történnek durva esetek óvodában, iskolában és ezzel bizony kezdeni kell valamit. A gyerekek egymást már ovis korban mobbingolják, iskolás korban pedig még ott lesz a facebook is, ahol ezt még "hatékonyabban" megtehetik. A gyerekeknek már óvodás korban fel kellene vértezni ez ellen, hiszen itt kezdik el tanulni először élesben a szociális együttélés szabályait.
  Nagy hangsúlyt fektetnek az óvodák arra, hogy tájékoztassák a szülőket a napirendről, játékokról, alternatív ingyenes lehetőségekről (nyelv, tánc, sport).. De értékrendről, követendő és elvárt szabályokról nem esik szó, max. fogmosás, mikor kell a gyereket elhozni stb. szintjén. Ha már év elején konkrétan megmondja a csoportvezető óvónő, hogy milyen magatartást vár el, és milyen fegyelmezést vet be.. Illetve fegyelmeznek-e egyáltalán? Ez fontosabb, mint hogy van-e az oviban angol tanítás. Ahogy egy egyházi óvodában a szülőnek automatikusan van elképzelése arról, hogy a gyerekét majd milyen közegben tudja, úgy egy általános oviban is tudnia kéne, hogy az óvónők milyen pedagógiai irányt követnek. Én úgy gondolom, hogy igenis az óvodán áll vagy bukik az egész. Az hogy egy szülő minden hajhúzásért a bírósággal fenyegetőzzön, nevetséges és egy idő után idegileg is fárasztó minden érintettnek.

 • 2016.08.14 10:14:20Rébusz

  @fumerin: a vegyes csoport véleményem szerint is árt és nem egyáltalán nem használ. A különböző életkorú testvéreket egy családban nem lehet összehasonlítani egy vegyes csoportban lévő leadott gyerekekkel, ahol egészen más az állandóan változó csoportdinamika és hierarchia, mint egy családban. A nagyok sokszor a kicsiken vezetik le a feszültséget, az egyébként is gyengébb és befolyásolható kicsiknek a nagyobbak tudása sokszor frusztráló lehet, akik már sokszor írni, kicsit számolni tudnak, ügyesebben rajzolnak, vágnak, ragasztanak.
  Sajnos a magabiztos gyerekekből sokszor válik elnyomó. Mert otthon megtanítják őket arra, hogy nagy legyen az arcuk, de hogy azt jó célra használják, azt már nem.

 • 2016.08.14 10:18:32Rébusz

  @fumerin: egyébként a nyár is lehetne élvezetes a gyerekeknek az óvodában, ha az óvoda bevetne minden eszközt arra, hogy az legyen. Pancsolás az udvaron, kirándulások, látogatás tanyákra, a városi/községi események felkeresése, művészeknél látogatás. Ezek mind-mind költséghatékony megoldások lennének. Arról nem is beszélve, hogy sok szülő nem tudja nyaralni vinni a gyerekét, tehát még több élményt kapna a gyerek az oviban, mint otthon.

 • 2016.08.14 10:47:41Zsuzsi25

  Lady Sraclet. Persze, hogy azt kellett volna. Rendorsegi feljelentest. De akkor es ott, ez volt ami kijott apukambol.En csak azt kerdezem, hogy ha neked csorog a telefonod a munkahelyeden,es azzal hivnak az iskolabol, hogy eltortek a gyereked labaid....te higgadt tudnal e maradni? (Most erre mit mondjak? Engem szerettek a szuleim,es vedelmeztek, segitettek,,tamogattam, hogy eros, egeszseges lekuletu felnotte valjak)
  En is megfogom vedeni a gyerekem. Dzson travolta modszerevel. De ha ilyen van, hogy cigi csikket nyomtak el a kezen es hasonlok
  ...masnap nem mehet iskolaba. Es rendorsegi feljelentes.
  Girhes Macska! Pontosan! Miert? Az ilyen agressorok jarjanak talan egyutt az egeszsegesekkel? Az ilyenek semmire nem jok. Felnott korukban sem. A problemas gyerekeket nem szabad az egeszsegesek koze rakni, mert bomlasztjak.a kozosseget.
  Jajjj koszi! Szerintem is. Nem is veletlenul vagyok vezeto pozicioban.
  Egyebkent, en bekameraznam az ovikat iskolakat. Ma mar ez nem nagy penz.

 • 2016.08.14 11:21:25R2D2 & C3PO

  Dzsontra Volta! Igazad van.
  Sajnálatos, ha az óvónők nem tesznek a bántalmazás ellen. Változás társadalmi szinten csak a pedagógia szintjén lehetséges. Minket, szülőket, már senki meg nemfog változtatni. Egymás szivatása, a dögöljön meg a szomszéd tehene mentalitás bennünk van, kitötölhetetlenül. Viszont a gyerekeink társadalma lehetne jobb!
  Persze, nem lesz. Ahhoz nem 1-2 jó óvónő kellene, hanem 10 ezer!

 • 2016.08.19 10:12:49petimegmondja

  @Zsuzsi25

  Oké, a mai napig frusztrált vagy a gyerekkori traumád miatt. Arra gondoltál esetleg, hogy elmenj pszichológushoz vele?
  A dühödből fakadó megoldási javaslataid sokkal borzasztóbb társadalmat eredményeznének, mint amiben a lábadat törték. Az integráció egy hosszú folyamat, ami csak több generáció alatt megy végbe. A problémás roma gyerekek többsége maguk is eleve egy szegregált környezetbe születtek bele. Akik nem, azoknak a szüleik vagy legfeljebb a nagyszüleik jöttek valamelyik cigánytelepről.
  Én a Józsefvárosban nőttem fel. Gyerekkoromban rengeteg roma költözött fel vidékről oda. Zenész cigányok már régen is laktak ott, hozzájuk kéredzkedtek be "ideiglenesen" a vidéki rokonok, mert 5 éves helybenlakás kellett ahhoz, hogy lakásigénylést adhassanak be. Amint letelt, rögtön beadták és amikor megkapták az első szoba-konyhát, jött a fél telep. Ez eszkalálódott és a folyamat - bár lassult - de a mai napig tart.
  A saját tapasztalatom az, hogy a nagyon gáz egykori osztálytársaim többé-kevésbé beilleszkedtek. Van aki megjárta a börtönt, de tízből 7-8 gyereke már minimum középiskolát végzett és tudok kettőről akiknek felsőfokú végzettsége van.
  A probléma szinte mindig a frissen beköltözőkkel és a gyerekeikkel van, mert nem törtek még be az urbanizált környezet társadalmi normáiba. Ezért üvöltöznek éjjel kettőkor az utcáról a negyedikre, mert a tanyán, ahonnét jöttek senkit nem zavart ez a viselkedés és ezért erőszakosak, hiszen a törzsi társadalomban - amiben a romák maguk között élnek - az erőszak, a vaker és a fifika alakítja ki a rangsort.
  Ha szegregálod őket, sosem oldódik meg ez a probléma.

 • 2016.08.27 23:37:00Zsuzsi25

  Kedves Peti! A problema a magadfajta barom seggfejjel van! (Mar bocsanat) - Mert ugye en menjek pszichologushoz! (?) - Aldozathibaztatas....az nagyon megy! A duhom pedig nem magam miatt van! Leszarom! (Kulonben is, az illeto megdoglott)! Tenyleg leszarom....Jo kornyeken elek, jol keresek, megtudom fizetni a magan oktatast/ovit stb. A problema azzal van, hogy eleg sok adot fizetek, (en is es a larom isl es ebbol reszesul a nem dolgozo cigany is.
  "A probléma szinte mindig a frissen beköltözőkkel és a gyerekeikkel van, mert nem törtek még be az urbanizált környezet társadalmi normáiba" - En ezzel mind tisztaban vagyok! Azzal is, hogy az iskolaban nem a gyerek a hibas, hanem a szulo, amiert ezt a mintat kapja. De itt felvetodik egy kerdes: ÉS???!!!!!!!! Akkor mi van? Szivjon az en,normalisan viselkedo gyerekem? Hat nem! Akkor inkabb szegregacio. Legyenek csak kulon....

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta