SZÜLŐSÉG

Szuper és nagyon intenzív az új Harry Potter

2016. augusztus 1., hétfő 10:01

Vasárnap könyv formában is megjelent (és e-könyvként megvehető) a nyolcadik Harry Potter történet. A Harry Potter és az elátkozott gyermek, ahogy arról már írtunk, nem klasszikus regényformátum, hanem a szombaton bemutatott színdarab szövegkönyve. Két rész, négy felvonás, egy új, kerek történet, 19 évvel később.

harry-potter-jamie-parker-albus-potter-sam-clemmett-ginny-potter
Fotó: harrypottertheplay.com / harrypottertheplay.com

Ha az a kérdés, jó-e, a válasz egyszerű: nagyon jó. Ha az a kérdés, sajnálom-e, hogy ez nem egy "rendes" könyv lett, a válasz szintén egyszerű: nagyon sajnálom. Ha pedig az, hogy elolvassák-e a Harry Potter rajongók, a válasz egyértelmű: mindenképpen.

A sztori jó. Nagyon jó. És teljesen váratlan

Nem fogok spoilerezni, aki ilyesmire kíváncsi, menjen fel mondjuk az Amazonra, és nézegesse az értékeléseket, azok tele vannak a történet részleteivel. Én nem szeretném elrontani a meglepetést, és azt is mondanám, ha tervezik elolvasni, ne okosodjanak előre, nagyobbat üt a történet, ha úgy ülünk neki, hogy nem tudunk róla semmit.

Ami szuper, és újabb bizonyítéka Rowling zsenialitásának, az az, hogy az előzetes tippek és várakozások találati aránya nagyjából nulla. Hiába ötleteltek ennyien, miről fog szólni a könyv, kivel és kicsoda fog hadakozni, a történet váratlan, nagy meglepetés lett. Nem hiába pont Rowling lett Rowling, na.

Úgy lett nagy meglepetés, hogy nem köpte szembe az előző hét történetet, nem erőszakolta meg a sztorit, nem rángatott elő logikailag hibás csavarokat. Hogy egy témába vágó hasonlattal éljek, olyan ez a nyolcadik történet, mint a szükség szobája, nem is sejtjük, hogy ott van, amíg oda nem keveredünk valahogy, viszont ahogy odakeveredtünk, tökéletesen természetes, sőt, szuper, hogy létezik.

A formátum? Az fáj

Az, hogy ez nem egy hagyományos könyv lett, nem meglepetés, egy percre sem ígérték, hogy az lesz. És bárhogy is gondolkozom, amióta befejeztem, valószínűleg már nem is fog azzá válni soha. Kint van, megvan, innentől aligha érné meg kidolgozni belőle azt a 800 oldalt. Lesz-e belőle film? Biztosan. Ez lesz az a sorozat ami filmben sokkal teljesebb lesz, mint könyvben, és ez szomorú.

Igen, ez a könyv kevesebbet nyújt, mint az eddigiek. Nem a történet, mert az megvan. Hanem minden más. A színdarabformátum miatt gyakorlatilag csak párbeszédeket kapunk, minimális narrációval és leírással. Ez működik színpadon és filmen, ahol a karaktereket, jellemeket, a környezetet és a hangulatot úgyis megjelenítik, és nem elmesélik. Könyvben viszont ez hiányzik.

Hogy is mondjam: nem lapos lett vagy sekélyes, mert el tudjuk képzelni. Ott van a magja, érezzük, pláne, ha megvolt a sorozat többi része. Mindent hozzá tudtam tenni fejben, amit az eddigi könyvek adtak, de semmi többet, és ez kár, mert ha ez is egy rendes könyv lett volna, Rowling biztosan még többet tett volna hozzá, és az sokkal jobb lett volna.

Ráadásul ez így nagyon intenzív is lett. A szupertömény formátum miatt helyenként akkora lett a feszültség, hogy néha le kellett tennem a könyvet, és csinálni egy fél óráig mást, mielőtt folytatni tudtam volna. A jó hír? Már ha ez jó: sokkal rövidebb, mint az utolsó részek, egy fél nap alatt még a szünetekkel együtt is el lehet olvasni.

Biztosan állati sokat számít, úgyhogy leírom, kedves J. K. Rowling, legyen szíves, és írjon ebből egy rendes könyvet is. Köszönjük.

Nagyon szomorú lenne, ha pont az a sorozat végezné ilyen furcsán, ami gyerekek millióit csábította vissza a könyv mellé. Ha pont az végezné úgy, hogy az utolsó részből lesz rendes film, de nem lesz rendes regény. 

Magyar megjelenés novemberben

Lesz magyar megjelenés, a nyolcadik Harry Potter könyvet is az Animus adja ki, és a fordítást ugyanúgy Tóth Tamás Boldizsár készíti majd, ahogy az eddigi kötetekét, derült ki a kiadó Facebook oldalán. A fordítást a megjelenés után tudják elkezdeni, és várhatóan novemberben vehetjük majd kézbe a magyar kiadást.

Aki tudja, angolul már most elolvashatja, és aztán együtt örülhetünk és szomorkodhatunk, és minden odds ellenére reménykedhetünk, hogy nem marad ez így, és egyszer csak mégis lesz egy igazi nyolcadik Harry Potter történet is, könyvben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.08.01 10:35:57HoIsDe

  "színdarabformátum"
  WTF???

  kedves blogger, te életedben nem olvastál még D R Á M Á T ? ? ?

  Bazdmeg, Rómeó és Júlia? Hamlet? Tóték? Godot-ra várva?

  K Ö T E L E Z Ő O L V A S M Á N Y O K. A világirodalom remekművei.

  És egy irodalmi darab ellen az a kifogásod, hogy dráma. Mert így írta meg a szerző. Ássad el magad nagyon-nagyon mélyre.

 • 2016.08.01 11:23:06elemes

  @HolsDe

  Szerintem nem azt mondta, hogy a színdarab mint műfaj nem jó, hanem azt, hogy a színdarab szövegkönyvként hiányzik belőle az, amit a HP regényekben megszoktunk. Hm?

  Angolul fogom elolvasni, elképedek a magyar kiadás időzítésén (tuti hogy karácsonyra akarják elhúzni).

 • 2016.08.01 11:23:13elemes

  .

 • 2016.08.01 11:38:25arabella_bishop

  @elemes

  HolsDenek igaza van. Nekem is az volt az érzésem miután elolvastam az írást, hogy a cikk írója pont azon kesereg, hogy a narráció minimális, szinte csak párbeszédek vannak. Úgy ahogy azt egy drámában kell. Ha már az elejétöl tudta, hogy ez dráma lesz (nem szövegkönyv, ugyebár), akkor nem értem a kesergést, mert 1. vagy azt hitte, hogy mégsem így lesz megírva vagy 2. tényleg nem olvasott még életében drámát. az elöbbi még érthetö, de ha az utóbbi az igaz, akkor az szomorú.

 • 2016.08.01 12:27:07Haloperidol

  "A formátum? Az fáj"

  Hát nem azért mondom, de én is igazat adok azoknak a kommentelőknek, akik megdöbbentek azon, hogy a legkomolyabb kritika az új HP ellen az, hogy dráma.

  Az pedig eléggé meglepő, hogy a cikkben konkréta a "dráma" szó nem szerepel, csak helyettesítő kifejezések, mint pl a "színdarabformátum".

  Koncz Andrea kedves, irodalom érettségi hogy sikerült?
  Három alapvető irodalmi műnem? Epika-Líra-Drám? Megvan?
  Az index által alkalmazott "újságírók"-on egyre kevésbé tudok meglepődni, de hogy valaki úgy legyen újságíró, hogy nincsen tisztában azzal, hogy mi az a dráma, és "igazi" könyvet követel "szövegkönyv" helyett... az nagyon gáz.

 • 2016.08.01 12:44:39félértelmiségi

  Jaj már, komolyan. Rejtő Jenő is megírhatta volna az elveszett cirkálót dráma (vígjáték) formátumban, de elég nagy mázli, hogy nem tette. Ennyi. Volt hét Harry Potter könyv, ami nem ilyen volt, és mint regény nagyobb élményt nyújtott, mint ez. A világ pusztulásra van ítélve, de nem véletlen, hogy az emberek általában regényeket olvasnak, és nem színpadra írt műveket.

 • 2016.08.01 15:13:09Felicitasz

  "Az irodalomtanárok és a könyvtárosok egy része arról beszél (arcukon kaján mosollyal), hogy a könyv műfaja miatt az ifjúság most bizony drámát fog olvasni, önként és szórakozásból, amire eddig nem nagyon volt példa; a kamaszkori kötelező Shakespeare-t és Szophoklészt elhagyva már magára a drámaolvasásra se nagyon."

  Ez volt az egyik cél. ([link] ) Rowlingot egy csomóan megkeresték mindenféle ötlettel, hogy legyen még Harry Potterből ez meg az, és nem véletlen, hogy a színdarabra bólintott rá végül. Meg az se, hogy nem akarta ő megírni.

 • 2016.08.01 17:23:23Jazo

  Gyakorlatilag akkor a színdarab OK, de könyvként jelenleg felejtős. Az a baj, hogy Londonba nem fogok elugrani megnézni, és mire kiadják (ha kiadják) könyvként, addigra már ezerfelé szét lesz spoilerezve.

 • 2016.08.01 23:07:00Kishableany

  De unom! Volt egy jo konyvsorozat, szepen felepitve, jo tortenetvezetessel, jo karakterekkel. Es igen, vege van. Ezzel egyutt Rowling rivaldafenyben allasanak is. Azota pedig a nacsasszony nem bir magaval! Hol olyan dolgokat ugymond leplez le, aminek hire-hamva nem volt a konyvben pl Dumbledore maganelete. Hol iszonyat rossz konyveket ir alneven. Hat nem jott be szivi, rossz iro vagy, HP bejott, masban nem vagy jo aranyom. Es akkor most visszater a korabbi nagy sikerehez es meg egy bort lehuz szegeny Potterrol. Unalmas ez a vergodes.

 • 2016.08.02 08:03:46Haloperidol

  @kishableany
  Éppen azért, mert mindenki HP folytatást várt tőle, írt egy teljesen más stílusú könyvet, ami szintén zseniális.
  minden kritika fanyalgott, hogy miért nem olyan, mint a HP.
  Ezek után álnéven írt egy szintén tök jó detektívregényt, de valamelyik hülyepicsa kiszivárogtatta az ügyvédi irodánál. éppen azért használt álnevet, hogy ne jöjjön be a HP faktor.

  pontosan ez a kommented mutatja, hogy te magad sem tudsz túllépni a harrypotteren.
  Olvassál twilightet, bazdmeg, az neked való. Szürke 50 megvolt már? Az is tetszeni fog.

 • 2016.08.06 07:27:41egyenlítő

  Tessenek emlékezni. Rowling megígérte, hogy nem lesz több Harry Potter regény. Tartja az ígéretét.

 • 2016.08.06 08:49:14Iblys

  Azoknak akik nem értenék miért hőzöng az olvasók nagy része a nyolcadik könyv formátuma miatt azoknak szemléltetném egy hasonlattal; egy héten keresztül minden nap elmész egy étterembe és eszel egy kakaós palacsintát, a nyolcadik nap viszont belesz**nak. Megkaptad a palacsintád, a töltelék is barna, de azért mégse ezt vártad.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta