SZÜLŐSÉG

Fellázadt az iskolai feladat ellen, megdicsérték érte

2016. április 13., szerda 20:51

Egy amerikai iskolában az volt a feladat, hogy a gyerekek számolják ki a testtömeg-indexüket – írja a Hufftington Post. Tessa Embry az eredménye alapján az elhízott kategóriába került. Aztán másodszor is feladták ugyanezt a feladatot, Tessa beintett, és helyette írt egy esszét, ami később fekerült a Facebook-ra, és egy csomóan megosztották.

Az írásban Tessa visszautasította, hogy egészségtelenül túlsúlyos lenne: „Amióta az eszemet tudom, egy nagydarab lány vagyok, és a világon semmi bajom ezzel. Erős vagyok és tele vagyok energiával” – írta.

Íme a feladat kérdése. A képre kattintva pedig elolvashatja egy posztban, hogy mit is írt Tessa Embry.
Íme a feladat kérdése. A képre kattintva pedig elolvashatja egy posztban, hogy mit is írt Tessa Embry.
Fotó: Facebook

A lány egyébként két csapatban is softballozik, ami a baseball női változata, és szerinte az ő kezében a labda és az ütő valóságos halálos fegyver.

Aztán rátér arra is, hogy miért teljesen értelmetlen a BMI-t (testtömeg-indexet) használni mutatóként. Azt írja, a BMI egy túlhaladott mutató a normál súly, a soványság, a túlsúly vagy az elhízottság definiálására, mivel az csak a testsúlyt és a magasságot veszi figyelembe, viszont egyáltalán nem törődik azzal, hogy az a bizonyos testtömeg izomból vagy zsírból épül-e fel. Nézzünk csak egy kisportolt testű nőt, aki helyesen táplálkozik, 165 centi magas és 86 kilós, és a teste nyolcvan százaléka csupa izom. Csakhogy ez nem számít a BMI kiszámításánál. Hogy lehet valaki, aki erős, egészségesen táplálkozik és rendben van az anyagcseréje, veszélyeztetett a szívinfarktustól vagy a diabétesztől? 

Azt is elmagyarázza, hogy miért nem kellene az iskolában kiszámoltatni a gyerekekkel a testtömeg-indexüket. „A BMI egy idejétmúlt mutató, és semmit sem árul el az egészségi állapotról. Az iskolában meg pláne nem kellene ezzel foglalkozni, mivel a gyerekek már eléggé öntudatosak, viszont még nem valószínű, hogy elfogadták a saját testüket.”

A BMI-t úgy kell kiszámolni, hogy a testsúlyt (kg) el kell osztani a magasság (m) négyzetével. Vagyis egy 167 cm magas, 60 kg-os ember méterben kifejezve 1,67, ennek kell a négyzetét venni, (1,67x1,67=2,79), és ezzel kell elosztani a testsúlyt: 60:2,79=21,5.

shutterstock 205453291

Ezen látszik, hogy a BMI (Body Mass Index) nem veszi figyelembe az olyan tényezőket, mint a nem, az életkor, a csontok felépítése és a zsír eloszlása. Az University of California kutatása szerint a normál BMI-vel rendelkező emberek több mint 30 százaléka más egészségügyi adataik szerint kimondottan egészségtelennek számítana, miközben 2 millió, a testtömeg-indexe szerint elhízott ember valójában egészséges.

Az „első elhízott” eredményt egyébként Tessa édesanyja sem hagyta annyiban, és kivizsgáltatta a lány vércukor és koleszterin szintjét. Mindent rendben találtak, az orvos szerint Tessa teljesen egészséges. Az anyuka ezután megnyugodott, és véleménye szerint a lánya is megnyugodhat, mivel érzi, hogy az anyja és az orvos mellette áll, a BMI pedig innentől kezdve kit érdekel?

Amikor másodszor is megkapta Tessa ugyanezt a feladatot, elhatározta, hogy nem fogja megcsinálni. Megkérdezte az édesanyját, hogy nem lenne-e gond, ha egyest kapna érte, az anyuka pedig teljesen egyetértett a lányával.

Végül az iskola is megszólalt az ügyben, és azzal magyarázta a feladatot, hogy ez egy nagyobb feladatsor része, amiben mindenki magának számolja ki a testtömeg-indexét, az eredmény pedig nem kerül nyilvánosságra. Emellett a diákoknak kormányzati és egészségügyi website-okon is kutakodniuk kellett, hogy jobban megértsék, mik azok a dolgok, amelyek befolyásolják az egészséges életmódot.

Egyúttal meg is dicsérték a lázadó lányt a kritikus gondolkodásáért és különösen azért, mert a tevékenysége nyomán témává vált az iskolában az egészséges életmód. Azt mondták, kimondottan biztatják a kritikus gondolkodásra a diákjaikat, mert szerintük az kimondottan jó és értékes, és Tessa válasza éppen ezt a célt szolgálta.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.04.13 21:36:49exterminador

  Ismerős érvelés. Cartman sem kövér, csak erősek a csontjai. :)

 • 2016.04.13 21:41:40Zephyrous

  Aham, szóval ez világhír, hogy egy túlsúlyos lány jogosan egyest kapott a meg nem írt házifeladatára!

 • 2016.04.13 22:14:14dont be such a jew

  Tény hogy a BMI túlhaladott dolog.

  Ahogy mondják, jobb mint a semmi, de ma már a sarki konditeremben is le tudod méretni a testzsírodat, ami egy megbízhatóbb mutató. De a legjobb több mutatót egyszerre nézni. És ha minden tökéletes akkor még mindig simán megdögölhetsz 25 évesen ahogy a focisták szoktak.

  Sőt olcsóbb otthon tükörbe nézni..:)

 • 2016.04.13 23:23:23tralalala

  " egy túlsúlyos lány"
  Baszki de pont ez a lényeg. Aki tök izmos, az is "túlsúlyos" a BMI szerint, pedig nyilván nem él egészségtelenül. És ennek olyan hátrányai is lehetnek, hogy egy biztosító drágábban biztosítja pl.

 • 2016.04.13 23:29:05guy2

  Ha tényleg nem csak egy nagyszájú liba lenne, akkor szépen megcsinálja a házit, és ír mellé egy esszét. Kimondott egy olyan dolgot, amit mindenki tud, köszönjük szépen...

 • 2016.04.13 23:29:56randomgenerator

  Aki az átlagnál izmosabb az valószínűleg tudja, hogy kövér vagy sem. Aki meg nem, a BMI mégis magas, az szimplán kövér. Nem tudom miért kell ágálni ellene.

 • 2016.04.14 00:27:26Advanced Flight

  Dagi csajnál betalált a dolog :-P
  Különben attól, hogy sportol, még lehet kövér.

 • 2016.04.14 04:59:00Hefe

  a softball mint komoly sport? Ne rohogtessenek mar!

 • 2016.04.14 07:01:57Látens Inszinuáció

  Most megmértem egy kalkulátorral.

  177 cm.
  93 kg.
  53. év
  Férfi.

  A kalkulátor szerint túlsúlyos vagyok, 29-es BMI indexel.

  Hogy a klasszikust idézzem:
  "Lószart mama!"

  121 cm-es mellszélesség,
  82 cm-es derék körfogat,
  46 cm-es kar,
  60 cm-es comb,

  És a digitális mérő szerint, a testzsírszázalékom: 22!
  Azaz a BMI kalkulátor szerint életveszélyben vagyok, pedig nem.

  Ennyi.

 • 2016.04.14 07:30:22Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé

  Látens Inszinuáció
  a túlsúly nem életveszélyes, észkombájn. azt az elhízottnak nevezik

 • 2016.04.14 07:31:05tmm

  A BMI az jó. Arra szolgál, hogy akinek problémája van a testsúlyával, annak adjon egy mérőszámot, amit a fogyókúrában célként lehet kitűzni. Ennyi. Akinek nincs problémája, annak semmit nem mond a BMI.

  Ha elfelejtjük a BMI-t, akkor mi marad? A testsúly sem ad megbízható eredményt, mert fogyókúrában nem mindegy, hogy vizet veszítesz, izmot, vagy zsírt. Esetleg zsírt veszítesz, és izmot építesz, de a súlyod közel változatlan, vagy esetleg még gyarapodik is. A centi sem jó, mert nem tudsz vele pontosan mérni. A pontos testösszetétel jelenleg nem mérhető, legalábbis a hétköznapokban. A testösszetétel mérő mérlegek hamis eredményt adhatnak, mivel csak talpon keresztüli elréhető elektromos jellemzőket mérnek, ráadásul, ha összeadjuk az általuk mért testzsír, izom és vízsszázalékot, akkor kb 130% jön ki, ami nyilván hülyeség. Szóval egyenlőre legjobb mérőszám a fogyókúrában a BMI, de tényleg csak a fogyókúrázóknak. Éppen ezért teljesen indokolatlan és felháborító iskolai felmérőben feladni, mivel semmi más eredménye nem lehet, mint az egészségtelen, modern táplálkozási szokások káros hatásaira átlagostól érzékenyebben reagáló (és ezért túlsúlyos) gyerekeknek a megalázása. Ami persze további depresszióhoz, kiközösítéshez, és evésbe meneküléshez vezethet, tehát nemcsak halálra ítélik szerencsétlent, hanem még az odavezető úton is megdobálják.

 • 2016.04.14 07:47:54Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

  Aki a BMI-t szidja, az nem veszi figyelembe, hogy a szakemberek a testzsír, derék:csípőés más adatok együttesét értékelik. Még olimpikonok között sem láttam olyat, hogy "Nézzünk csak egy kisportolt testű nőt, aki helyesen táplálkozik, 165 centi magas és 86 kilós, és a teste nyolcvan százaléka csupa izom. " Ez általában csak csak szteroidokkal elképzelhető arány. Aki ilyen arányokat mutatott élsportoló a praxisomban, annál nem volt ennyi izom és komoly egészségügyi problémákat mutatott már egy vérkép is. Komolyan sportolóknál senki sem veszi ezt önmagában figyelembe. A szegény gyermeknek egy pszichológust kellett volna inkább fizetni, hogy megértse gondja van.

 • 2016.04.14 07:57:40Valóság nevű unokahúgotok

  Tessa tipukus PCOS-es lány (erről itt:[link] ). Az hogy most, tizenévesen még nem emelkedett a koleszterin- és vércukor-szintje, nem jelent semmit. A BMI-index ennek a jelzésére tökéletes. noha valóban van egzaktabb elhízottság-indikátor is.

  A BMI-index azért hasznos, mert a túl magas BMI-érték a legtöbb esetben igazi túlsújt jelez és így (ha a páciens valóban kész a végére járni, hogy miért annyi az indexe, amennyi), alkalmas arra, hogy a túlsúlyosakat a megfelelő orvosi ellátás felé segítse. Ugyanis: lehet, hogy nem minden magasabb BMI-indexű ember elhízott, ám az összes elhízottnak magas a BMI-je!:-)

  Tessa és az anyukája is okosabban tennék, ha nem a BMI-számítás ellen lázadoznának, hanem örültének, hogy ez az iskolai feladat felhívta a figyelmet a PCOS-ra.

 • 2016.04.14 08:36:07Négyzetrács

  "Nézzünk csak egy kisportolt testű nőt, aki helyesen táplálkozik, 165 centi magas és 86 kilós, és a teste nyolcvan százaléka csupa izom."

  Hát persze. A lány biztos nem kövér, csak túltolta a softballt, kicsit nem figyelt oda, és hipp-hopp mr olympia alkata lett. Ennyire hülyének nézitek az olvasót, vagy ti vagytok ilyen sötétek?

 • 2016.04.14 08:38:14elemes

  amerikában 18-as BMI?

  ahol az átlag kb 40?

 • 2016.04.14 08:42:49elemes

  "Nézzünk csak egy kisportolt testű nőt, aki helyesen táplálkozik, 165 centi magas és 86 kilós"

  Ez süsüség, még a súlyemelő nők sem ennyire izmosak, a legdurvább egy belorusz nő, 163 centi és 75 kiló.

  [link]

 • 2016.04.14 08:44:56elemes

  de ettől eltekintve szerintem a feladat teljesen jó volt.
  igenis inspirálni kell a fiatalokat a kevesebb kóla + sültkrumpli + hamburger evésére.
  a kövérségnél is rosszabb, ha valaki kövér és még büszke is rá. nemár.

 • 2016.04.14 08:45:05Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

  18 év alatt persze a felnőtt BMI nem is alkalmazható, mert nem veszi figyelembe az életkort. Származást is lehet nézni (vannak külön besorolások ázsiai származásúakra), és módosított BMI számítási módszerek is léteznek.

  35-45%-nál magasabb izomarányt nem szoktunk látni válogatott szintű sportolóknál sem, a 80% izom nehezen eképzelhető.

 • 2016.04.14 08:53:56ROBERTO

  Ez a BMI egy nagy rakás szar.
  Itt egy ember két adata:
  Magasság: 178 cm
  Testsúly: 134 kg

  Az ő BMI-je: 134/(1,78*1,78) = 42,29

  Kórosan elhízott stb...
  Részletesebben:[link]
  A fószer egyébként (annak, akit nem érdekel a wikipédia) 8-szoros Mr. Olympia

 • 2016.04.14 09:11:56Nancsibacsi

  @ROBERTO: Egyelőre bírja a kokszot, de azért nem mondanám, hogy egészséges...

 • 2016.04.14 12:01:39Zephyrous

  Attól, hogy elvileg sportol a lány, még lehet elhízott, pl. több a kalória bevitele, mint amennyit eléget. A softball meg nem is kemény sport, kb. a sakk után áll.

 • 2016.04.14 12:42:50Gabor Jeges

  Zephyrous:
  Igen, világhír. Egyrészt megírta a házi feladatát, sőt többet foglalkozott vele, mint az, aki csak 10mp alatt bepötyögte az adatokat, utána gondolkodás nélkül továbblépett a következő feladatra. Másrészt azt is megmutatta, hogy lehet kritizálni egy iskolai feladatot. Erre sok "világhírre érdemes" ember sem képes. A konform személyiségek meghunyászkodva elfogadják a hülyeséget is, képtelenek konfrontálódni azokkal, akik felettük állnak.
  Emlékszem, egy irodalmi szövegelemzésnél a gimiben leírtam azt, ami a szöveggyűjtemény szerinti elemzés, de én máshogy gondoltam és a dolgozat végére odaírtam az én elemzésemet is. A tanár kipipálta a szöveggyűjteményes részt, de teljes egészében áthúzta a saját elemzésemet és kaptam egy hármast. Akkor ezt elfogadtam, ma viszont már úgy értékelem, hogy ez a tanár képtelen volt értékelni egy fiatal saját gondolatait. Szépen el is távolodtam a humán irányból. Nemcsak emiatt, de ez is segített.
  A lényeg tehát, hogy itt nem a BMI-ről van szó, hanem konformitásról, önállóságról, gondolkodóképességről.

 • 2016.04.14 14:20:48Advanced Flight

  Gabor Jeges "itt nem a BMI-ről van szó, hanem konformitásról, önállóságról, gondolkodóképességről."

  Aham. És persze merő véletlen, hogy az önállósági roham pont egy olyan feladatnál jött elő, ami sértette a csaj hiúságát :-P

 • 2016.04.14 15:04:16Gabor Jeges

  Advanced Flight:
  Nem véletlen. Akinél előjön, legtöbbször ilyen alkalmakkor, személyes vagy közösségi sértettség esetén jön elő. Akinél "csak úgy", minden indok nélkül jön elő, az inkább egy kötekedő hepciás alak, aki mindenbe beleköt. Elképzelem, hogy tömegek tüntetnek sértettség nélkül csak úgy vagy forradalmak törnek ki anélkül, hogy bárki sértve érezné magát. Hát az úgy nem megy.
  Úgy gondolod, hogy a lány nem akarta megoldani a 10mp-es feladatot, azért foglalkozott egy fél napot azzal, hogy bebizonyítsa, hülyeség?

 • 2016.04.14 21:06:42Roan

  A BMI egyébként egy használható mutató, de tudni kell róla, hogy átlagemberekre találták ki, és nem extrém esetekre, pl. testépítőkre. Pontosabb eredményhez több adat felhasználásával lehet jutni (testzsír %, BMI, derék-csípő hányados kezdetnek megteszi), de nem gondolnám, hogy, az emberek többsége ezeket rendszeresen nyomon követné.

 • 2016.04.14 21:27:01Advanced Flight

  Gabor Jeges "Úgy gondolod, hogy a lány nem akarta megoldani a 10mp-es feladatot, azért foglalkozott egy fél napot azzal, hogy bebizonyítsa, hülyeség?

  ??? ezek szerint nem értetted, amit írtam. Úgy gondolom, hogy azért akarta bebizonyítani, hogy hülyeség, hogy ne kelljen szembenéznie azzal, hogy dagadt. Megsértődött, mert az igazság orrba vágta, ennyi. Ha 20-as BMI jött volna ki, akkor is így alakult volna a történet?

 • 2016.04.15 06:43:49abcd1234

  Lehet, hogy a BMI egy olyan mérőszám, amely nem adja vissza, hogy zsírból vagy izomból van felesleg, de a lényegre rávilágít. 165cm magassághoz 55kg dukál (testmagasság -110). Teljesen mindegy, hogy ami ezen felül van az zsír, hús, vagy csont! Aránytalanná tesz. Ha sportol és kigyúrja magát ám legyen, de ezzel eltorzítja magát éppúgy, mint ha elhízna.

 • 2016.04.15 07:20:11midnight coder

  Igazából ez az egész dolog leginkább arra jó, hogy a társadalom saját magát hibáztassa az orvostudomány fejletlensége miatt. Ami valahol jogos, elvégre az hogy az egészségipar úgy működjön ahogy működik világszerte, az a társadalom a hibás ami létrehozta ezeket a körülményeket.

 • 2016.04.15 09:18:45HUN_Sector

  Sz*rok a BMI-re. Reggelire ettem egy jó kis nutellás buktát, aztán majd benyomok egy hotdogot (szigorúan vörös húsú, halálos sertésvirslivel), nem fogom 42x megrágni a falatokat, s du. 4-ig a monitor előtt fogok vaksiskodni... Lehet, hogy menet közben még bedobok 1-2 smiley csokis palacsintát is. Az asszonynak elég jó vagyok, nekem ennyi bőven elég.

 • 2016.04.15 11:56:52Mérnork

  @ROBERTO
  És mint tudjuk a Ronnie az lájftájm naturálként nyerte a Mr. O.-t !!! Hiszen ő rendőr, tehát tuti nem szedhet semmi illegálisat!!!

 • 2016.04.18 08:11:19Gekko

  A kommentelők jelentős része sem gyerekekkel, sem sporttal nem foglalkozott életében. De legalább trollkodni megtanultak - ők az internet félhülyéi, a mass.

  gyerekeknél még annyira sincs értelme a BMI-nek, mint a felnőtteknél. Növekedés ugyan is nem egyenletes, eltérő ütemben erősödik a csontozat, a kötőszövetek. Arról nem beszélve, hogy a nemi jellegek kialakulása szintén megrángatja a súlyukat, kamaszkorban.

  A BMI tényleg egy nettó faszság. Az elhízottság nem tömeg, hanem a zsírszövetek arányának a kérdése. Ebben a kérdésben egy tükör pl elég informatív bír lenni...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta