SZÜLŐSÉG

Elhízás ellen is véd a kistesó

2016. március 24., csütörtök 20:55

A kistestvér születése többnyire némiképp sokkoló az elsőszülött gyermek számára, azonban hosszú távon rengeteg előnye is van – például mindig lehet kivel játszani, nem kell egyedül aludni egy szobában, és a szülők is több szocpolt kapnak.

Egy friss kutatás szerint a kistestvér születése ráadásul még az elhízás ellen is véd: a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című nemzetközi szaklapban megjelent tanulmány szerint kisebb eséllyel híznak el azok a gyerekek, akiknek még nagyóvodáskora előtt hoz a gólya egy kistestvért.

Háromszoros esély az elhízásra

A kutatók csaknem hétszáz amerikai gyereket vizsgáltak, és figyelemmel követték a testsúlyuk alakulását születésüktől kezdve egészen első osztályos, azaz hatéves korukig. Közben azt is regisztrálták, született-e a vizsgált gyereknek kistestvére, és ha igen, mikor.

A kutatók eredményei szerint azokra a gyerekekre volt igaz az összefüggés, akiknek a kistestvére 24 és 54 hónapos koruk között jött a világra, azaz még nagyóvodáskoruk előtt megszületett. Az ilyen nagytestvérek később, azaz kisiskolás korukban alacsonyabb testtömegindex-szel (BMI) rendelkeztek kistestvér nélküli kortársaikhoz képest. Másképp fogalmazva, a kisebb testvérrel egyáltalán nem rendelkező hatévesek háromszor akkora eséllyel voltak túlsúlyosak, mint a megfelelő időben kistesót kapó gyerekek.

shutterstock 314299559

Mégis mi okozhat ilyesmit?

Az okokat illetően a kutatók leginkább csak találgatnak. Lehetséges, hogy a kistestvér érkezésekor megváltozik a család napirendje, beleértve az étkezési szokásokat is, és ennek a hatása válik érezhetővé.

Az is lehet, hogy a nagyobb testvér aktívabbá válik azáltal, hogy születik egy kicsi is: például anyukája kevesebbet cipeli vagy tolja babakocsiban, hiszen kell a hely a picinek, így a nagyobbik gyerek több gyaloglásra (vagy hazánkban a hungarikumnak számító kismotorozásra) kényszerül.

Esetleg egyszerűen többet játszik a testvérével, és a kétszemélyes játékok aktívabbak, több mozgással járnak (például gyöngyfűzés helyett lehet kergetőzni), vagy akár az is lehet, hogy aktívabban, többet segít a szülőknek akár a háztartásban, akár a kisebbik gondozásában. A szakemberek úgy vélik, a pontos ok kiderítése további kutatásokat igényel majd.

Persze mi, akiknek van kistestvére, szomorú tapasztalataink alapján pontosan tudjuk a megoldást: azért nem híztunk el, mert mindig oda kellett adni neki a csoki felét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.24 21:17:17fityfirity

  Ó, hát a szocpol a legfontosabb érv. Az hogy 5-10év múlva a rendkívül előrelátó szülő nem győz sírni hogy jajdedrágaagyerek meg (még) kit érdekel.

 • 2016.03.24 22:19:39sony

  Egy kicsi gyerekkel nincs mese, ki kell menni a játszótérre, de az ovis kor végére sok szülő már nem viszi ki a gyerkőcöt, mert hosszadalmas és kényelmetlen. Ha van kistesó, akkor a kötelezőnek érzett játszóterezés ideje újraindul, a nagytesó pedig praktikusan szintén jön a játszótérre, ahol ha nem akar unatkozni, aktívan foglalja le magát. Többnyire olyan játékokkal, amitől az elsőgyerekes szülők frászt kapnak :D

 • 2016.03.24 23:11:00Doryyka

  @pont, hogy a nagyot nem nagy kunszt már játszóra vinni, hisz' nem kell mellette lenni folyton, lesni, leesik-e a csúszdáról, mert már elég nagy és ügyes, illetve elbandázik a barátaival. (nem egyáltalán nem kell figyelni rá, de nem kell állandóan a sarkában lenni, mint a picinél, aki felzabálja a homokot (macskaszart), fejbeteremti a másikat a homokozólapáttal, stb, stb.

 • 2016.03.25 00:07:15nagyonanyuka

  Anyukák, fel van adva a lecke: tessék 3 évente szülni egy kistesót, hogy az aktuális legkisebbet megóvjuk az elhízástól! Na ne már! Amerikában nem járnak óvodába a gyerekek, hogy csak a kistesóval aktivizálják magukat? És mi van, ha egyszerűen az anyukákat jobban leköti az újszülött gyermek és elfelejtik keksszel, csipsszel meg hamburgerrel tömni a nagyobbat?

 • 2016.03.27 07:44:44encir

  fityfirity, semmi érzéked az iróniához. Nagyonanyuka, amíg az egyke csak az óvodában rohangál, a kettő az oviban IS és otthon IS.

 • 2016.03.27 22:59:07fityfirity

  A szarhoz tényleg nincs.

 • 2016.03.27 23:21:28Körömcsiga

  Fenéket, a kettő együtt unatkozik és ha tehetnék a tv előtt ülnének egész nap...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta