SZÜLŐSÉG

Elhízás ellen is véd a kistesó

2016. március 24., csütörtök 20:55

A kistestvér születése többnyire némiképp sokkoló az elsőszülött gyermek számára, azonban hosszú távon rengeteg előnye is van – például mindig lehet kivel játszani, nem kell egyedül aludni egy szobában, és a szülők is több szocpolt kapnak.

Egy friss kutatás szerint a kistestvér születése ráadásul még az elhízás ellen is véd: a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című nemzetközi szaklapban megjelent tanulmány szerint kisebb eséllyel híznak el azok a gyerekek, akiknek még nagyóvodáskora előtt hoz a gólya egy kistestvért.

Háromszoros esély az elhízásra

A kutatók csaknem hétszáz amerikai gyereket vizsgáltak, és figyelemmel követték a testsúlyuk alakulását születésüktől kezdve egészen első osztályos, azaz hatéves korukig. Közben azt is regisztrálták, született-e a vizsgált gyereknek kistestvére, és ha igen, mikor.

A kutatók eredményei szerint azokra a gyerekekre volt igaz az összefüggés, akiknek a kistestvére 24 és 54 hónapos koruk között jött a világra, azaz még nagyóvodáskoruk előtt megszületett. Az ilyen nagytestvérek később, azaz kisiskolás korukban alacsonyabb testtömegindex-szel (BMI) rendelkeztek kistestvér nélküli kortársaikhoz képest. Másképp fogalmazva, a kisebb testvérrel egyáltalán nem rendelkező hatévesek háromszor akkora eséllyel voltak túlsúlyosak, mint a megfelelő időben kistesót kapó gyerekek.

shutterstock 314299559

Mégis mi okozhat ilyesmit?

Az okokat illetően a kutatók leginkább csak találgatnak. Lehetséges, hogy a kistestvér érkezésekor megváltozik a család napirendje, beleértve az étkezési szokásokat is, és ennek a hatása válik érezhetővé.

Az is lehet, hogy a nagyobb testvér aktívabbá válik azáltal, hogy születik egy kicsi is: például anyukája kevesebbet cipeli vagy tolja babakocsiban, hiszen kell a hely a picinek, így a nagyobbik gyerek több gyaloglásra (vagy hazánkban a hungarikumnak számító kismotorozásra) kényszerül.

Esetleg egyszerűen többet játszik a testvérével, és a kétszemélyes játékok aktívabbak, több mozgással járnak (például gyöngyfűzés helyett lehet kergetőzni), vagy akár az is lehet, hogy aktívabban, többet segít a szülőknek akár a háztartásban, akár a kisebbik gondozásában. A szakemberek úgy vélik, a pontos ok kiderítése további kutatásokat igényel majd.

Persze mi, akiknek van kistestvére, szomorú tapasztalataink alapján pontosan tudjuk a megoldást: azért nem híztunk el, mert mindig oda kellett adni neki a csoki felét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.24 21:17:17fityfirity

  Ó, hát a szocpol a legfontosabb érv. Az hogy 5-10év múlva a rendkívül előrelátó szülő nem győz sírni hogy jajdedrágaagyerek meg (még) kit érdekel.

 • 2016.03.24 22:19:39sony

  Egy kicsi gyerekkel nincs mese, ki kell menni a játszótérre, de az ovis kor végére sok szülő már nem viszi ki a gyerkőcöt, mert hosszadalmas és kényelmetlen. Ha van kistesó, akkor a kötelezőnek érzett játszóterezés ideje újraindul, a nagytesó pedig praktikusan szintén jön a játszótérre, ahol ha nem akar unatkozni, aktívan foglalja le magát. Többnyire olyan játékokkal, amitől az elsőgyerekes szülők frászt kapnak :D

 • 2016.03.24 23:11:00Doryyka

  @pont, hogy a nagyot nem nagy kunszt már játszóra vinni, hisz' nem kell mellette lenni folyton, lesni, leesik-e a csúszdáról, mert már elég nagy és ügyes, illetve elbandázik a barátaival. (nem egyáltalán nem kell figyelni rá, de nem kell állandóan a sarkában lenni, mint a picinél, aki felzabálja a homokot (macskaszart), fejbeteremti a másikat a homokozólapáttal, stb, stb.

 • 2016.03.25 00:07:15nagyonanyuka

  Anyukák, fel van adva a lecke: tessék 3 évente szülni egy kistesót, hogy az aktuális legkisebbet megóvjuk az elhízástól! Na ne már! Amerikában nem járnak óvodába a gyerekek, hogy csak a kistesóval aktivizálják magukat? És mi van, ha egyszerűen az anyukákat jobban leköti az újszülött gyermek és elfelejtik keksszel, csipsszel meg hamburgerrel tömni a nagyobbat?

 • 2016.03.27 07:44:44encir

  fityfirity, semmi érzéked az iróniához. Nagyonanyuka, amíg az egyke csak az óvodában rohangál, a kettő az oviban IS és otthon IS.

 • 2016.03.27 22:59:07fityfirity

  A szarhoz tényleg nincs.

 • 2016.03.27 23:21:28Körömcsiga

  Fenéket, a kettő együtt unatkozik és ha tehetnék a tv előtt ülnének egész nap...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta