SZÜLŐSÉG

Több ráncos hasat az internetre!

2016. március 16., szerda 13:58

Lassan már senki sem tudja, hogyan is néz ki egy valódi női test: akármerre nézünk, tökéletes vagy majdnem tökéletes alakú csajokat láthatunk, a tökéletlenségeket pedig minden lehetséges eszközzel igyekszünk eltakarni. Az egy dolog, hogy jól néznek ki a sztárok az Oscar-gálán, a fehérneműmodellek a buszmegállóban a plakáton, és a pornószínésznők a felnőtt filmekben, hiszen nekik ez a munkájuk, legalábbis részben abból élnek, hogy jól néznek ki (plusz ügyesen vannak retusálva).

Egy fokkal ijesztőbb trend, amikor a hétköznapi emberek is mind tökéletesen néznek ki, legalábbis látszólag, hiszen csinos / szexi fotót gyakorlatilag bárki képes feltölteni magáról az instagramra. Én se vagyok csúnya, maximum lehagyom a képről vagy eltakarom a nem olyan szép testrészeimet, felveszek egy push-up melltartót meg egy szilikonos popsiemelős hasleszorítós bugyit, meg némi smink és egy kevés photoshop és máris megfelelek a társadalmilag elfogadott szépségideálnak.

Hogy mer ez bikinit felvenni?!

Az utóbbi időben elvétve ugyan, de találkoztunk néhány olyan szereplővel az interneten, akik nem feltétlenül hajtanak fejet a fenti trendek előtt. Közös bennük, hogy nem szégyellik (!) megmutatni olyan testrészeiket is, amelyek egy picit tökéletlenek. Aszimmetrikusak. Túl kicsik. Túl nagyok. Neadjisten, ráncosak, lógnak, narancsbőrösek. Legutóbb épp egy - egyébként fiatal és jó alakú - ausztrál kismama verte ki a biztosítékot elsősorban a hasával, ami ugyan lapos, de a szülés után ráncos rajta a bőr.

Az ilyen és hasonló fotók általában kétféle reakciót kapnak: néhányan bátorítják az illetőt és biztosítják róla, hogy így is szép és nincs szégyellnivalója. A többség inkább felháborodik, és mielőtt nemi előítéletekbe bonyolódnánk, meg kell jegyeznem, hogy a felháborodók jelentős része szintén nő. A kiborulás nem elsősorban annak szól, hogy milyen az illető melle / hasa / feneke / hónaljgödre, hiszen úgy elméletben valahol mindannyian tudjuk, hogy nem minden emberi test néz ki pont úgy, mint egy Barbie-baba.

Azaz, nyugodtan lehet az ember (lánya) ráncos, de még formátlan is, csak akkor azt: 1. először is takarja el, 2. másodszor pedig ne tegye ki az internetre. Ahogy egy magyar blogger fogalmaz: kommentelői részéről meglepő volt „az a vallásos düh, amivel néhányan szinte elpusztítanának, csak azért, mert volt merszem fürdőruhában lefotóztatni magam úgy is, hogy nem én vagyon Cindy Crawford.”

Csinálják otthon, a négy fal között!

Persze, tudjuk mindannyian, hogy vannak, akiknek negyven felett (sőt, vannak, akiknek már húsz felett) lóg a mellük. Meg akiknek a szülés után már nem szép a hasuk. Vagy sose volt szép hasuk. Tudjuk. Legyen. De akkor csinálják szépen otthon, a négy fal között! Minek ezt közszemlére tenni? Mi van, ha az ausztrál csaj, vagy egy hasonló majd egyszer csak felvesz egy haspólót és úgy megy ki az utcára? Mit mondok a gyereknek?

Egyáltalán, minek mutogatja magát bárhol valaki, aki nem gyönyörű? Hol van ennek a határa? Legközelebb az Oscar-gálán is olyan nagyestélyiket fogunk látni, ami az előnytelen testrészeket mutatja? Kinek jó ez? Miért érdeke az ausztrál csajnak, hogy instagramon mutogatja a ráncos hasát? Mit kap ő ettől? Mért jó ez neki?

Nem tudjuk, neki jó-e, de nekünk biztosan jó

A hasonló őszinte testfotók tulajdonosai talán büszkék a testükre, vagy talán szeretnék cselekedetükkel egy nagyon picit ellensúlyozni a valószerűtlen médiafelhozatalt. Cserébe nyilván el kell viselniük a kommentelők hadát, akik legszívesebben máglyán égetnék el, amiért „az arcukba tolja” a tökéletestől eltérő testét. Nem tudjuk, nekik ez megéri-e. Az azonban biztos, hogy rengeteg pozitív hozadéka van annak, ha tökéletlen (azaz: valódi) női testeket is látunk az interneten. Minél többet. A sok-sok, arcunkba tölt tökéletességnek köszönhetően ugyanis már generációk óta lassan, de biztosan elfelejtjük, milyen egy valódi emberi test. Ez pedig nagyon sok szinten káros.

Az utóbbi ötven-száz évet leszámítva ugyanis sok-sok évezredig az emberek megszámlálható mennyiségű (fél)meztelen testet (vagy mellet, vagy segget, vagy hasat) láttak életük során, és ezek – talán néhány festményt, később korabeli fotót leszámítva - jórészt valódi testrészek voltak.

Hoppál Bori testtudatoktató szerint jelen korunkban „mire egy fiatal fiú eljut addig a pillanatig, hogy testközelbe kerüljön egy igazi mellel, vagy egy lány odáig, hogy neki magának mellei legyenek, ideális mellek százait látták már képeken, filmekben.” Mindez, ha akarjuk, ha nem, gyökeresen változtatja meg a saját testünkhöz és a mások testéhez való viszonyunkat, a szexualitásunkat és összességében az életminőségünket.

Mire nőként elérjük a kamaszkort, gyakorlatilag fel sem merül, hogy előnyben részesítsük a kényelmet a látvánnyal szemben, így jó eséllyel töltjük életünk jelentős részét alakformáló fehérneműkben, kényelmetlen cipőkben, sminkben, óvatosan vigyázva arra, nehogy túl önfeledten bulizzunk, mert akkor felcsúszhat a pólónk és kilátszik az a csúnya anyajegy. Ez a társadalmi közmegegyezés, aki vét ez ellen, az pedig nyilván lázadó és máglyára vele.

#mombod ** Images of young women in bikinis flood our Instagram feeds daily. Sexual, near naked, provocative pictures that get a lot of attention and make other women who don't look the same feel inadequate. Well here's a different kind of provocative image for your feed. An image that says, my body is stretched, sagging and uneven but I'm still attractive. You don't stop looking good in a bikini once you have kids, you just look like a different kind of good. When your body no longer looks like the Instagram bikini model and you have a mom bod, be proud! Put on your bikini and belly chain, do your best Kylie Jenner in the pool pose and be proud that your child thinks you're the most beautiful person in the world... That's all that matters anyway. #motherhood

Haddas Ancliffe (@dahs) által közzétett fénykép,

Elégedetlenség mindenek felett?

Ahogyan társadalmi norma a női testképzavar is: az a normális, ha legalább egy picit elégedetlen az ember a testével. Női körben illik erről panaszkodni: ha Kati elkezdi mondani, hogy túl vastag a lába, Reni meg, hogy lóg a segge, akkor én se ülhetek ott csendben a nem egészen lapos pocakommal meg az enyhén aszimmetrikus melleimmel, mert szerintem ez mind teljesen rendben van így. Legalábbis furán fognak rám nézni. Ha valakinek itt-ott lóg, amott túl nagy, ott meg túl kicsi, és mégis azt állítja, hogy elégedett a külsejével, akkor az azért egy kicsit kattant. Vagy hippi. Vagy szed valamit. Ha smink és melltartó sincs rajta, akkor meg tuti, hogy őrült. 

A kamaszlányok körében egyre gyakoribbá váló testképzavarokról már sokat írtunk, és arról is, hogy a tökéletesség-dömpingnek köszönhetően már az általános iskola elsősök is szégyellik a testüket. A testképzavarok jelentős része felnőttkorra is fennmarad – aztán pedig adott esetben gyereket szülünk és aztán meg lassan megöregszünk, ami további elégedetlenségre adhat okot. A súlyosabb testképzavarok étkezési zavarokhoz, depresszióhoz, öngyilkossághoz vezethetnek. Egy, a testével komolyan elégedetlen nő kevésbé tud kiteljesedni a párkapcsolataiban, a karrierjében, és összességében kevésbé boldog életet élhet.

A tökéletlen hasakat és melleket posztoló bátor bloggerek talán egy picit ellene hatnak annak a folyamatnak, amelyet Richard Shusterman filozófus kultúránknak a testi szépség felszínes sztereotípiáival kitartó megszállottságaként és a szupermodellek, szépségkirálynők, testépítők alapján felajánlott normák általi boldogtalan leigázottságunkként ír le. Nélkülük talán észre sem vennénk, hogy le vagyunk igázva.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.16 15:22:13Analyzer

  Nem, nem akarok tobb rancos hasat az internetre! Szep, sima noi hasakat akarok latni. Ennyi. Ja, es ilyen hulye cikkeket sem akarok olvasni!

 • 2016.03.16 15:32:10Dorinda41

  Egyáltalán nem kedves Analyzer, én meg téged nem akarlak többé itt olvasni. 4 gyönyörű lány anyukájaként írom neked, hogy igenis ilyen a valóságos női test. Igen, szülés után maximum orvosi beavatkozás után lesz "szép" sima lapos hasad megint. Igenis a férfiaknak látniuk kell, hogy egy női test nem tökéletes, maximum azzá lehet szabatni. Te meg menj és nézegesd a tökéletesre szabott színésznőket, pornósztárokat, az való a te sekélyes agyadnak.

 • 2016.03.16 15:41:00dia.thoma

  Analyzer: Nem, nem akarok több petyhüdt lelket az internetre! Értelmes, megértő kommenteket akarok látni. Ennyi. Ja, és még több ilyen cikket akarok olvasni!

 • 2016.03.16 16:19:28Lordmotor

  Hát szerintem 1000 ből 999 férfi ezt még bőőőven vonzónak találja. Hölgyek nevében nem tudok nyilatkozni.

 • 2016.03.16 16:56:40Józan :):(

  ....ha nincs durva túlsúly akkor nem nyúlik extrán a bőr, kis terhesség közbeni gondoskodással, tornával eredetire visszavarázsolható. Persze ha kettő helyett eszik az anyuka akkor vigasznak marad a sóhaj meg ez az "írás" .... és az egyrészes fürdőruha....

 • 2016.03.16 17:03:28Hortenz

  Dorina41!
  Neked 4 gyerek után csúnya lett a hasad. Van, akinek meg nem.
  Sekélyes gondolkodás szerintem az, aki a világot fekete-fehérben látja. A női test nem ilyen VAGY olyan, hanem ilyen IS és olyan IS.

 • 2016.03.16 17:03:45Kreisz

  semmi baj azzal, ha valakinek szülés után ráncos a hasa, élje az életét, járjon strandra, de szeirntem az ég világon semmi szükség arra, hogy valaki az interneten (is) mutogassa. teljesen feleslegesek az olyan kommentek is, hogy a férfiak is lássanak valódi nőket. látnak otthon, látnak a strandon, miért kell mindenhol az arcukba nyomni?
  nekem semmi bajom a nem tökéletes dolgokkal, azzal van bajom, amikor valaki erényt akar kovácsolni abból, hogy nem 'olyan' szép, nem 'olyan' vékony, nem 'olyan'... és ontja mindenhol... erre semmi de semmi szükség.

 • 2016.03.16 17:06:47Hortenz

  Szerintem elég kimenni az utcára, nyáron pedig strandra, hogy az ember lássa milyen az átlagos emberi test. Lehangoló.
  Éppen ezért magazinokban, reklámkampányokban köszönöm nem kérek a valóságból. Magánemberek magamutogatásából meg pláne nem.

 • 2016.03.16 17:12:56Serrin

  Persze van ilyen (ez természetes), de büszkének lenni rá felesleges.

 • 2016.03.16 18:29:58Analyzer

  dia.thoma: latod, te buta, Kreisz ki is fejtette, amit en csak osszafoglaltam. te pedig kuzdj meg a demonaiddal, es olvass sok ilyen cikket! ;)

 • 2016.03.16 18:49:24Bambano

  "Az egy dolog, hogy jól néznek ki a sztárok az Oscar-gálán, a fehérneműmodellek a buszmegállóban a plakáton, és a pornószínésznők a felnőtt filmekben, hiszen nekik ez a munkájuk, legalábbis részben abból élnek, hogy jól néznek ki" a felsoroltak zöme undorító módon szokott kinézni.

  olyan gebéket mutogatnak mostanában, akiket még az oroszlán is utálkozva köpne ki. a másik véglet meg a formátlan hordótest, ugye kateupton...

  és ha véletlenül normális alakja lenne az illetőnek, akkor felvesz valami ordenáré ruhát, hozzá randa sminket, ami nem passzol.

  nem is tudom, mikor láttam normális embernek kinéző nőt. arról már nem is beszélek, amikor valaki megszólalásig gyönyörű...

 • 2016.03.16 18:57:11Betteli

  Józan :):(: Ekkora baromságot! 1. Ha alapban laposhasú volt valaki terhesség előtt, akkor normál terhességi súly mellett is nagyot nyúlik, ha 3850 grammos újszülött a végeredmény! 2. Ha nevezett újszülött csak 3 héttel a születése előtt fordul be, akkor egy éjszaka alatt szétrepedhet az addig tökéletes bőr.

 • 2016.03.16 19:10:05nniicckk

  Na ilyenkor buknak le nagyon, a kulonbozo fogyokura reklamok, ahol eloszor mutatnak egy 120 kilos not, aki 2 honap alatt lefogy 60 kilora, es mindezt kockasra kigyurt, feszulo hasizmokkal, ahol nyoma sincs a kinyult, kitagult, megereszkedett bornek.
  Ha ez ilyen egyszeru, akkor a terhes nok miert nem alkalmazzak ? :))

 • 2016.03.16 19:17:10egysmás

  Ez mán tunkolás.

  Az én feleségemnek nem ilyen a hasa két gyerek után.
  Persze, ő nem egy igénytelen kakimaci.

 • 2016.03.16 19:24:54zetevar

  Nem tudom, mit kell ebből ekkora problémát csinálni... Valakinek tökéletes marad, valakinek ráncos lesz, nem kell ahhoz disznó módra elhízni, én három terhességem alatt egyszer sem híztam többet 10 kilónál (ebben viszont szerencsés alkat vagyok), mégis már az első után ráncos lett, míg ismerek olyat, akinek nem. Egyszerűen kötőszövet és gének kérdése.

  Sosem csináltabb ebből gondot, az önbizalmam sem bicsaklott meg és ettől nem érzem magam kevésbé vonzónak. Ettől függetlenül nem érzek kényszert arra, hogy direkt a hasam mutogassam a neten, de ha valaki igen, tegye!

  Ha meg valakinek ez nem tetszik, az ne nézze!

 • 2016.03.16 20:29:55Józan :):(

  Betteli ...csókollak, szorgalmasan keresd a mentségeket tovább.... :)

 • 2016.03.17 00:52:41Advanced Flight

  Szerintem ez úgy alakult ki, hogy a nem olyan szép/csinos/feszes csajok baromira megirigyelték, hogy a csinos/szép/feszes lányok bátran mutogathatják magukat és ők is elkezdtek magukról agyonfilterezett, fotosoppolt, manipulált, beállított képeket összekínlódni, ahol valami emberi formájuk van mégiscsak, hogy álszent, álnaiv módon posztolják ("jaj, csak így lőttem egy szelfit spontán, semmi extra"), mintha ők alapból így néznének ki. Már ez is elég gáz, de most már oda jutottunk, hogy bárhogy néz ki, fotózza, posztolja a hájas seggét, és aki nem rajongja körbe, az náci.

 • 2016.03.17 10:09:53errrrrrrrrr

  olyan nincs még, hogy hasvasalás? mert akkor feltaláltam! elégedetlen, ráncos hasú nők megmentője lettem!

 • 2016.03.17 12:32:32Kovacs Nocraft Jozsefne

  Bambano:

  "nem is tudom, mikor láttam normális embernek kinéző nőt."

  Javaslom neked - Hofival szólva - a kecskét, az való neked.

 • 2016.03.17 12:35:07Advanced Flight

  errrrrrrrrr: gyorsan védesd le. Ha olcsóbb és egyszerűbb, mint a hasplasztika, akkor csilliárdos leszel :-)

 • 2016.03.17 13:13:53leftalone

  "....ha nincs durva túlsúly akkor nem nyúlik extrán a bőr, kis terhesség közbeni gondoskodással, tornával eredetire visszavarázsolható. Persze ha kettő helyett eszik az anyuka akkor vigasznak marad a sóhaj meg ez az "írás" .... és az egyrészes fürdőruha...."

  A torna a bőrön nem segít. Sőt, nekem a hasizom nyílt szét, műtéttel varrták össze. 8 kg volt a súlygyarapodáson szülésig, ami a szülés másnapjára eltűnt, mert mind a hasamban volt. Viszont nagyon alacsony vagyok, így hatalmasra nőtt a hasam. Annyira nem ráncos, mint a fenti képeken, de hiába vagyok 50 kg alatt, ha a bőr rettentően meg lett nyújtva. Tehát nem muszáj zabálni vgy elhízni a ráncos bőrhöz, én se híztam. Az alacsonyságom miatt függőlegesen kevés hely volt bennem, így előrefelé tudott csak nőni a hasam.
  Legalább a striákat megúsztam, de az is genetika, kötőszövet kérdése.

 • 2016.03.17 14:05:43bElannaTorres

  szerintem jól néz ki, én igazából azt se értem miért baj a stria, szép minta az is. De ha valaki azért hisztizik, hogy nem akar ilyet látni mert lát a strandon az ne nézze, az internet úgyis tele van olyannal is ami neki tetszik.
  és most tényleg, ha kétrészesben érzi jól magát vegye fel, a strand nem azért van, hogy még jobban felálljon a pasiknak. Anyukák például a gyerekeiket viszik oda, de egyszer hallottam ahogy fiatal férfiak méricskéltek egy anyukát hogy a melle jó de a deréktól lefelé hányinger vagy mi nem emlékszem, csak arra hogy hátranézett az egyik és az én döbbent arcomba bámult bele. Mindegy, csak annyira primitív.

 • 2016.03.17 15:41:08errrrrrrrrr

  Advanced Flight: társuljunk! bár lehet elsőnek a mindenki által megfizethető has ránctalanító kapszulát kell piacra dobni. mondjuk legyen az indonéz pirinomyn fa mellékgyökerének csillámszőreiből kis kollagénnel és Q10-el megbolondítva.

 • 2016.03.17 17:18:15Alick

  "fiatal férfiak méricskéltek egy anyukát hogy a melle jó de a deréktól lefelé hányinger"

  Nekik még 10-15 év és jön az "aputest", meg a sörhas... az lesz ám a szép látvány deréktól lefelé.
  :)

 • 2016.03.17 21:32:12zizi77

  Errrrrrr, ha hatásos, megveszem! :)

 • 2016.03.17 22:13:06nagyonanyuka

  Nagyon viccesek vagytok ma este! Amúgy ezek a nők is titokban arról álmodoznak, hogy feltalálják majd egyszer azt a krémet/kapszulát/vasalót, amitől szépen kisimulnak. (célcsoport belőve!)

 • 2016.03.18 11:19:11errrrrrrrrr

  zizi77: naná! az "európai nők az elfogadásért szövetség" bevizsgáltatta és 5-öst kapott! az amerikai teszt folyamatban van még de a jó eredmény garantált ott is. hány dobozt kérsz?
  1 db - 20 000
  3 db - 50 000
  10 db - 150 000

 • 2016.03.18 16:17:31zizi77

  Errrrrrrr, még megvárnám, amíg minden kontinensen/beleértve Antarktiszt/ kíváló lesz a minősítése! De akkor majd jól előre utalok, ok?

 • 2016.03.19 04:08:50KCicó

  Hasonlóan modern megközelítésből születtek a csúnya barbik. Kövér volt, meg pattanás-matricákat lehetett rájuk ragasztani(!). Nem volt sikerük. Miért? Mert a kislányok példaképre vágynak, a példakép pedig mindig szép (még ha valótlanul is), meg karcsú-kifiúknál pedig erős, férfias, bátor. Meglepő módon egy kislány se akar csúnya meg kövér lenni ha felnő. Talán ez is baj? Nem arra neveljük őket, hogy "jobbra" törekedjenek? Tán azt monduk a kisfiúknak, ha nagy leszel te is gizda, kopasz, szemüveges munkanélküli lúzer legyél, mint a szomszéd alkoholista bácsi??

  Igenis van alapja annak, hogy milyen a "példa" előttünk. A karcsú egészséges, fürge, erős, a kövér megnem. Persze a középkorban azért volt menő kövérnek lenni, mert a kövéreken kívül mindenki éhezett, ők meg gazdagok voltak.

 • 2016.03.19 04:21:06KCicó

  ...tehát a gyerekek számára a tökéletes az "ideális". Nyilván senki se tökéletes de mindenki afelé törekszik. És hát minél messzebb van ettől valaki, annál inkább fúrja azt. Ilyenek az emberek, na.

 • 2016.03.19 09:09:44kommentelő123

  Nekem ebből az egészből az az üzenet jön le, hogy: a szülés az élet velejárója, minden nőnek kötelező szülni! Akinek lapos, feszes a hasa az nem is érdemli meg a NŐI titulust, mert még nem szült és nem lett ráncos, striás, petyhüdt a hasa és különben is szégyelljék magukat, mert valójában ez a NORMÁLIS ilyen egy IGAZI NŐ, a lapos has azt jelenti lúzer vagy!!! pfffff röhej :D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta