SZÜLŐSÉG

Titkos hashtagekkel viszik egymást a hülyeségbe a tinik

2016. február 15., hétfő 19:06

A kamaszoknak mindig is voltak és lesznek szabályszegő szokásaik, ebben a mai fiatalok sem különböznek elődeiktől. Ezek közül a szokások közül némelyik veszélyes, de ez sem újdonság. Az internet és a szociális média azonban, úgy tűnik, megkönnyíti a veszélyes normaszegő viselkedésmódok terjedését. Két kutatás során azokat a titkos címkehivatkozásokat (#hashtageket) mérték fel, amelyekkel a tinik káros szokásokat népszerűsítenek a különböző online felületeken.

Önsértés és titkos közösségek

Az érzelemszabályozás egy kóros módja, ha megvágjuk, megégetjük, megkarcoljuk magunkat, amikor dühösek vagy szomorúak vagyunk vagy unatkozunk. Ennek a típusú önsértésnek sok köze nincs az öngyilkossághoz: ezek a tinik nem akarnak meghalni, csak épp a fizikai fájdalom érzése révén próbálják elmulasztani negatív érzelmeiket.

Az ilyen viselkedést népszerűsítő honlapokat általában hamar eltávolítják az internetről, a mögöttük álló közösségek azonban rendre olyan hashtageket találnak ki, amivel nehezen megtalálhatóak, de mégis képesek a kapcsolattartásra és a kóros viselkedés bátorítására.

A címkehivatkozások köré aztán olyan online közösségek csoportosulnak, amelyek bevonják a tiniket. A közösségek a valahova tartozás és a kölcsönös törődés, egymásra figyelés érzését nyújtják, csak éppen kóros irányban: tippeket adnak egymásnak, hogyan és hol vágják meg magukat, hogyan titkolják el a szüleik elől, és hogyan álljanak ellen terápiás kísérleteknek. Ez természetesen a gyógyulást is nehezíti.

shutterstock 165814187

A témával foglalkozó kutatócsoport a #selfharmmm (nagyjából: #önsértéssss) címkehivatkozással ellátott bejegyzéseket követte az Instagram fotómegosztó oldalon. A keresés segítségével további címkéket tudtak beazonosítani, amelyek önsértést népszerűsítő közösségeket jelöltek: ilyen volt a #blithe (jelentése: könnyed, meggondolatlan), a #MySecretFamily (jelentése: titkoscsaládom) és a #SecretSociety123 (jelentése: titkosközösség123).

Ez csak néhány példa, ráadásul a kutatók az idő elteltével arra lettek figyelmesek, hogy az önsértő témák népszerűsége egyre nőtt az oldalon: az önsértésre utaló #selfharmmm témacímkére 2014-ben 1.7 millió, míg 2015-ben már 2.4 millió találatot kaptak a kutatók.

Legyél te is anorexiás, jó lesz!

A kutatók következtetései szerint a szülők nem bízhatnak meg a közösségi média-oldalakban. Ugyan ezek az oldalak elvileg szabályozzák a megjelenő tartalmat és a káros tartalmakat eltávolítják, a tinik mégis képesek nagy létszámú online közösségekben népszerűsíteni a veszélyes szokásokat. Az önsértés mellett a másik hasonlóan káros és népszerű netes téma az evészavarra, konkrétan az anorexiára buzdító, úgynevezett pro-ana tartalmak.

Ezt a témát egy másik kutatás során vizsgálták, ekkor a kutatók a Youtube videómegosztót kutatták át a „pro-ana” témacímkére fókuszálva. A pro-ana videók nagy népszerűségnek örvendtek, nagyjából 4.8 millió megtekintéssel. A kutatók az ellenkező előjelű, azaz anorexiaellenes videókra is rákerestek „anti pro-ana” címkével. Ezek már kevésbé voltak népszerűek, csupán 1,4 millió megtekintéssel büszkélkedhettek, ugyanakkor elég sok hozzászólást és párbeszédet generáltak.

A szakemberek ebből arra következtettek, hogy a káros tartalmakkal úgy is lehet versenyezni, ha az ember ellenkező előjelű, azaz egészséges viselkedésre buzdító tartalmakat tölt fel a kamaszok körében népszerű fotó- és videómegosztó oldalakra.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.02.15 21:04:04Lady Scarlett

  Jesszam, nincs eleg para a drogdealerek miatt, akik mar az altalanos iskolakba szivarognak...meg ez is!
  Annyi minden van egy mostani tini eleteben, hogy jut el odaig, hogy vagdossa magat? En egesz eletemben osszesen egy ilyen lanyt lattam, azt se tudta hogy takargassa a karjat.

 • 2016.02.15 21:51:23Tisztességes Természettudomány

  Jó ez a sok titkos társaság, tagdíj van?

 • 2016.02.15 23:37:33egysmás

  Hadd falcoljon, legalább érzi, hogy él!

 • 2016.02.16 02:37:26Lady Scarlett

  Komolyan mondom karos ez a sok beteg tanulmany! Meg tippeket adtok igy a fiataloknak akik max, csak meghajtanak magukat edzesen.
  Nem lehetne inkabb a sport pozitiv hatasairol egy kutatast elobanyaszni?! Hogy ne lokjetek a kolykoket a baromsagba ezekkel az agyament cikkekkel?!

 • 2016.02.16 08:11:06drpuskaspalma

  Lady Scarlett: Átlagosan kéthetente írok egy-egy cikket a sport pozitív hatásairól a gyerekekre nézve és a jövőben is így tervezem. Ennél több szerintem már unalmassá válna.

 • 2016.02.16 11:22:35tyberius

  Ez a kutatás nem tett mást, mint rádöbbent: ha kommunikációs eszközt adunk az emberek kezébe, azt kommunikációra fogják használni, és arról fognak kommunikálni, amiről akarnak, hiába próbáljuk normák közé szorítani. Ezt én ingyen és bérmentve megmondtam volna.

  A helyzet az, hogy az önsértés és az anorexia, mint a legtöbb addikció, inkább tünet, mint kórkép. Ahelyett, hogy szörnyülködünk, miket csinálnak a mai tinik, inkább azt kéne vizsgálni, miért nőtt meg ennyire a tinik körében a stressz és a szorongás előfordulása, ami a jelek szerint ezen viselkedésformák elsődleges kiváltója.

 • 2016.02.16 15:01:52idegteke

  Szánalmasan furcsa, rémisztően üres, tartalmatlan, lelketlen, felületes és idegenlény-szerű a mi öreg szemünkkel, ahogy most a fiataloknak a dolgok mennek. De ez pont ahhoz kell, hogy mi, öregek ÖRÜLHESSÜNK annak, hogy mi ezt megúsztuk, és ne pedig bánkódnunk kelljen, hogy mennyire megöregedtünk. Tudat alatt mi, öregek alakítjuk gyermekeink világát presbyopiás öregszemmel szánalmasra, kisszerűre, minden irigylésre méltatlanra, a saját önző érdekükben, hogy szidhassuk, és méltán szidhassuk, hogy mondhassuk, és igazán is mondhassuk, hogy „bezzeg a mi időnkben”. Miérettünk vergődnek eltévelyedetten a fiatalok, hogy nekünk, öregeknek jó legyen. Thug life rulez!

 • 2016.02.20 07:10:29karandash

  YOLO! Ennyit tudok ehhez hozzátenni. Minden korszaknak, generációnak megvan a pestise. Minket még a mutogatós bácsiktól, drogoktól, diszkóbalesetektől féltettek a szüleink, mi meg közben legfeljebb boroskólával pusztítottuk magunkat. Hashtagek miatt aggódni... Ez már nem az én világom.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta