SZÜLŐSÉG

Bocs, anya vagyok, nem mazochista!

2015. december 10., csütörtök 14:32

Az anyaság, és minden, ami ehhez tartozik, beleértve a szülést és a szoptatást, nem kivétel abból a szempontból, hogy ebben is vannak divathullámok. Egy túlzásra reagál egy ellenáramlat, ami szintén túlzássá tud válni. Túlzásról akkor beszélhetünk, ha valakik úgy érzik, szinte szégyellniük kell magukat, azok előtt, akik máshogy gondolkodnak, mint ők.

Nagyon jó, hogy egy ideje beszélünk otthonszülésről, háborítatlan szülésről. Beszélünk arról, milyen fontos a szoptatás, hogy erre legyen lehetősége is a nőnek, azaz nyilvános helyről se nézzék, pláne küldjék ki. Jó, hogy egyre többen vallják: a szülés során a nő nem passzív résztvevő, aki követi az orvosi utasításokat, hanem ő az, aki érzi a megfelelő testhelyzetet, aki dönthet sok mindenről, bizonyos beavatkozásokról is. És jó, hogy elismerjük, nemcsak az orvosi szempontok számítanak, hanem az élmény is: az, hogy biztonságban érezze magát az anya, ami nyilván hat arra is, hogy problémamentes legyen a szülés. Az is jó, hogy beszélünk a korai anya-gyerek kapcsolatról, a testi közelség fontosságáról, hogy elterjedt a hordozás, hogy megbecsüljük az együtt töltött időt.

Csakhogy, előfordul, hogy a lehetőségek elvárásokként fogalmazódnak meg, és ez baj, mert bűntudatot kelt azokban az anyákban, akik másképp gondolják, másképp érzik testhezállónak. Persze, egyéni érzékenység és önbizalom kérdése is a dolog. Aki biztos magában, és megengedi magának, hogy arra legyen elsősorban tekintettel, legjobb tudása szerint, mi a jó a gyereknek és a családnak, arról jobban leperegnek azok a hangok, amik elő akarják írni, hogyan kellene, vagy legalábbis azt sugallják, az igazi anya így vagy úgy érzi, ezt vagy azt csinálja. De senki sem születik anyának, a legtöbb nőben sok kérdőjel van a saját döntéseit illetően, és bizony nagyon meg lehet nehezíteni valaki dolgát azzal, hogyha nem akarjuk engedni, hallgasson a belső hangjára.

shutterstock 290850824

Van, aki otthon érzi magát leginkább biztonságban szülés közben, és van, akinek épp a kórház felszereltsége és személyzete adja meg a biztonságot. Van, aki akkor készül szívesen a szülés élményére, ha tudja, mindent a maga természetességében fog érezni, és van, aki számára az a megnyugtató, ha érzéstelenítést kap. És például egy olyan mondat, hogy „áh, az elsőként szülő nők még bizonytalanabbak, ezért szokott ilyenkor felmerülni az érzéstelenítés” azt az üzenetet hordozza, aki már ráérzett az anyaság ízére, aki nem csak úgy bénázik, hanem igazán beleveti magát a szülésbe, az nem kér epidurált.

Holott, ha senki sem szól be, mikor a gyökérkezeléshez vagy vakbélműtéthez érzéstelenítést kérünk, akkor joggal várható, hogy ugyanannyira tartsa tiszteletbe mindenki annak a döntését, aki a szüléshez kér. Még akkor is, ha a szülés természetes esemény: ettől még kinek-kinek joga eldönteni, bír-e, vállal-e egy komoly fájdalmat, aminek csillapítására, kiiktatására van orvosi lehetőség.

Sokszor azt sugallják, intimebb a viszonya a babával annak, aki hordozza, és csakis hordozza. Miért ne lehetne meghitt a kapcsolata a csemetével annak, aki számára komfortosabb a babakocsi, például, mert praktikus egy bevásárlásnál, hogy oda még pakolhat is, nem a rákötött baba mellett egyensúlyoz a csomagokkal? De ha valaki érzékeny a visszajelzésekre, bűntudata lesz, mert merészel arra vágyni, hogy ne szakadjon meg, és szeretne néha szabadon lenni, úgy, hogy sehonnan nem csüng róla egy baba.

Számos kutatás bizonyítja, hogy az anyatej mennyire hasznos a baba fejlődése szempontjából, azonban ebből is lehet teljesítményhelyzetet kreálni. Van, aki pirulva vallja be, hogy nem, már nem szoptatja az egyéves gyerekét, és azt végképp vállalhatatlannak tartja, hogy saját döntéséből alakult így. Holott a mérlegnek két serpenyője van. Igen, ha valamiről tudjuk, hogy jót tesz, adjuk meg. Viszont ez nem jelenti, hogyha már fáj, sajog egy anya melle, vagy hogyha szeretne egyet aludni, akkor ördögtől való tápszerrel kiegészíteni a tejet, amit apa is odaadhat az éjjel ébredő gyereknek.

shutterstock 117460477

Nem beszélve arról, hogyha szeretne elmenni moziba, mert vágyik más élményre, helyszínre és társaságra is, mint amit az otthon és az anyaszerep biztosít számára. Sok nőben bűntudat ébred, amiért kisgyerekes anyaként mer mást is akarni, mint szoptatni, és problémaként (is) megéli a gyerekhez kötöttségét. Holott a kisgyerekes anyák személyisége épp annyira különböző, mint a gyermekteleneké, a férfiaké vagy bármely két emberé. Van, akit ez tesz boldoggá, van, akit az. És az anyaság éppen a jó kompromisszumok meghozásáról szól, arról, hogy ne legyünk önzőek a gyerekkel, de magunkat se készítsük ki. Ha másért nem, hát mert azzal is a gyerek járna végül rosszul. Ha mindenki szükségletét komolyan vesszük, azzal jár mindenki jól.

Érdekes, más témában kevésbé szigorúak egymással az emberek, és nem hiszik, hogy egyetlen helyes út képzelhető csak el. Nem tudunk egyformák lenni, nem is kell. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a gyerekek sem egyformák: nem biztos, hogy mindenkinek pont ugyanarra az anyára lenne szüksége. Amellett, hogy az anyasággal kapcsolatos kérdésekben kritikusabbak az emberek egymással, érzékenyebbek is a visszajelzésre. Az ember figyel, a visszajelzések szerint elég jó anya-e, és biztosan fog olyat kapni, ami elbizonytalanítja. Ha az ember nyugalomra vágyik anyaként, érdemes megtanulni és elhinni, hogy az ő dolga, hogyan látja, érzi jónak, és joga van a saját meggyőződését követni.

Cziglán Karolina
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.11 00:02:34csakférfi

  Van, aki otthon érzi magát leginkább biztonságban szülés közben,------Ez a normális.
  és van, akinek épp a kórház felszereltsége és személyzete adja meg a biztonságot.----------Mert nem érzi magát otthon biztonságban.Fél szülni.
  Van, aki akkor készül szívesen a szülés élményére, ha tudja, mindent a maga természetességében fog érezni,----nem fél a szenvedéstől,mivel öröm szülni Teljesen érthető és normális.Nem frusztrált.
  és van, aki számára az a megnyugtató, ha érzéstelenítést kap.---Hisztis egoista .
  Csak a pszichológus képes megérteni a nem normálist a normálissal.nem tud különbséget és nem is mer tenni mert azt képzeli ha a társadalom tagjai úgy gondolkodnának mint Ő akkor minden rendben lenne és minden jó lenne.Ekkorát tévedni. bakker nem csodálom ha a pszichológus gyermekét sík hülyének tartják.

 • 2015.12.11 00:15:20Lángharcos

  @csakférfi

  Könnyen beszélsz, mert (ha a nickneved összefüggésben van a genitáliáiddal) te úgyse fogsz szülni, max egy szatyorban hordod ki. Szólíthatunk Lorettának?

 • 2015.12.11 01:04:05reeingre

  @csakférfi

  Te alapból vagy ennyire hülye, vagy jó alaposan nekifutottál?

 • 2015.12.11 01:56:20BéLóg

  Szerintem @csakférfi -- legalábbis itt -- valamiféle ostoba provokátor. Semmi értelme annak amit leírt, egyszerűen nem kell reagálni rá akkor majd boldogtalan lesz :-)

 • 2015.12.11 08:42:44TheSaurus

  Ha mi (főleg a feleségem...) nem kórházban szülünk, az első gyerekünk nem jött volna élve a világra, és akkor nem is biztos, hogy mertünk volna még kettővel próbálkozni, de így boldogan élünk mind az öten.
  Ellenpélda egy ismerős házaspár két élő gyerekkel és egy vagy két halvaszületéssel plusz egy vagy két vetéléssel, az anyuka az otthonszülés rettenthetetlen harcosa volt, apuka meg nem mert szólni. Azóta - azt hiszem - volt egy újabb sikertelen otthonszülésük is. De ez csak egy (klinikai) eset.

 • 2015.12.11 09:13:00Kulics

  @TheSaurus
  Te is elfogult vagy az egyik oldalra. A cikk PONT arról szól, hogy had válassza a nő szabadon azt amelyiket akarja, amelyik neki szimpatikus módszer.
  Nyilván az emberek 99%-a NEM érti a cikket, ezért elkezdik itt a kommentekben a saját választásukat felmagasztalni és elrettentő példákat hozni a másik oldalról.

 • 2015.12.11 09:14:13Nancsibacsi

  @csakférfi

  "Van, aki otthon érzi magát leginkább biztonságban szülés közben,------Ez a normális."
  Erről az jut eszembe: Nem vak ez a ló, csak bátor.

  "és van, akinek épp a kórház felszereltsége és személyzete adja meg a biztonságot.----------Mert nem érzi magát otthon biztonságban.Fél szülni."
  Tudod a szülésbe pl. bele lehet halni. Én már voltam olyan temetésen, ahol az anyuka - meg a baba is - belehalt. Amibe bele lehet halni, attól meg félünk. Szóval ez normális.

 • 2015.12.11 09:18:10Nancsibacsi

  @Kulics: "A cikk PONT arról szól, hogy had válassza a nő szabadon azt amelyiket akarja, amelyik neki szimpatikus módszer."
  Ne válassza. Ahogy az utakon se választhatja azt, hogy az egyirányú utcába mennyivel hajthat be, vagy egy iskola előtt 130-al vagy 30-al hajtson, úgy ezt sem volna szabad megválasztania. Mert - a sajátján kívül - más életét is kockáztatja. Onnan kezdve meg nincs szabad választás.
  Sajna egy liberális sz.r országban élünk, ahol kipicsogták hogy lehessen otthon, veszélyes körülmények között szülni. Én úgy gondolom az otthonszülés feltétele legyen az, hogy az anyuka legyen KÖTELES egy mobilműtőt felállítani a kertbe, képzett orvosokkal, akik közbelépnek, ha nem megy simán a dolog. Azért, mert a gyereke is ember, akit NINCS JOGA megölnie, csak az első pár hónapban (ugye azt hívják abortusznak).

 • 2015.12.11 09:27:07Kulics

  @Nancsibacsi
  Mondtam hogy egyoldalú vita lesz belőle.
  Tipikus megosztó téma, jókat lehet acsarogni, indulatokat felhörögni, liberálisosozni, szarországozni... vannak ilyen jó témák: paleo-veg-vegán étkezés megsatöbbi.
  Ahol a másik ember legbelső ügyébe mások jogosulatlanul kéretlenül belevicsorognak. Egó harc, alacsony szintű, félprimitív működésmód. A lélek sötét teadélutánja.

 • 2015.12.11 09:35:22Lady Ann

  Jól látom, hogy a nők szabad döntési jogát a saját testükről mind férfi jellegű nicknévvel rendelkezők kritizálják?
  A világ boldogabb felén nem probléma, ha valaki otthon - nem kórházba - akar szülni, az hogy nálunk veszélyes lett, nem az anyák hibája, szóval picsogás helyett rendet kéne csinálni és nem előre elintézni, hogy a nők egy részének örökre elmenjen a kedve a gyerekvállalástól az első baba után.

 • 2015.12.11 11:00:35pityókabor sommelier

  Kedves férfitársaim! Inkább foglalkozzunk az eredménnyel. Tegyük időnként tisztába, ringassuk, etessük meg, vigyük el mászókázni, focizni, úszni, tanítsuk meg ere-arra, segtsünk neki szakmát választani, majd táncoljunk egy hatalmasat a szelagavatóján/diplomaosztóján/esküvőjén stb. És majd hozza nekünk a természetes szövetségest: az unokát.

 • 2015.12.11 11:05:22Metálvörös

  Ismerek sokféle anyukát. Olyat is, aki nem tudta szoptatni a gyereket, olyat is, aki igen, és szoptatta amíg a gyerek kívánta, olyat is, aki visszament dolgozni mert muszáj volt, sőt olyat is, aki visszament dolgozni, pedig anyagilag nem lett volna muszáj. Egy közös jellemzőjük van: nincs, és nem is lett ördögszarv a fejükön.

 • 2015.12.11 11:20:15connector

  Hát, 1 jó megoldás van: le kell szarni ki mit gondol. Nehogy már idegenek véleménye fontosabb legyen, mint hogy a gyereknek/ nekem/családnak mi a jó.

 • 2015.12.11 11:27:35rókatündér

  Az első lányom valószínűleg halva született volna, ha otthon szülök (sőt, én sem biztos, hogy megúsztam volna)...most van egy csodálatos, okos, gyönyörű 6 évesem (és egy tesó). Senkinek nincs joga a gyereke életét kockáztatni, csak mert neki "otthon kényelmesebb", egyszerűen ha felelősen gondolkodó felnőttről van szó, ez fel sem merülhet. Egy problémamentes terhesség nem garanciája a problémamentes szülésnek.

 • 2015.12.11 13:08:58BéLóg

  @connector Te mondod jól a lényeget. Mégis ki nem szarja le hogy az ÉN életemről MÁS mit mond? Hát tényleg el kell mesélni az apa, a gyerek és a szamár meséjét?
  Sok hülye (már aki mások HELYETT okoskodik).
  Foglalkozzon mindenki a saját dolgával, mondja el a véleményét mert az érdekes, de hogy BELEPOFÁZZON és minősítsen ez alapján másokat, az mekkora prosztóság!

 • 2015.12.11 13:37:48üveges csirkeszem

  Mirol is megy a vita itten?!

 • 2015.12.11 15:50:50Logan Grimnar

  Otthon szülni hatalmas méretű felelőtlenség, azon egyszerű oknál fogva, hogy otthon nem áll rendelkezésre felkészült orvoscsapat megfelelő műszerezettséggel, hogy az esetleges, előre nem látható komplikációkat elhárítsa. Nem az anyát félti a józan gondolkodású ember, hanem a gyereket. És mivel a gyerek életéről nem dönthet szülő, így nincs az anyánk joga kockára tenni gyereke életét.
  Normális országokban csak akkor lehet othon szülni, ha biztosítottak a fentebb leírtak.
  Ennek belátása pedig nem politikai beállítottságtól függ, hanem attól, hogy van-e az illetőnek esze vagy sem.

 • 2015.12.11 15:55:23Franquette

  A natúrszülés mindenhol kurvanagy kockázat. Az ember ilyen állat lett.

 • 2015.12.11 17:35:17tildy[UK]

  Itt Londonban meg a kórházak propagaljak is az otthon szülést. Akkor itt az nem veszélyes csak Magyarországon?

 • 2015.12.11 23:01:52fityfirity

  Persze h propagálják. Olcsóbb mintha korhazba kellene lenni es ott dekkolni 3 napig. (Marmint a betegbiztositonak)

  Szemeket felnyitni! Jo reggelt!

 • 2015.12.11 23:46:07Egycseppkétcsepp

  Pardon. Mi az, hogy a gyerek életéről nem dönthet a szülő? Szerinted mit csinál naponta, amíg a gyerek felnő? Dönt. Még akkor is, ha ezt a döntést elutasítja valami szupernevű idiotizmus nevében.
  Egyébként ha a kórházakban emberségesen bánnának minden szülő nővel, talán nem otthon akarnának szülni... A kórházaknak is volna hová fejlődniük. Persze ehhez pénz kell, ami nincs. Tehát marad a dilemma: kórházban vagy otthon. De régen voltak szülőotthonok, ahol átmeneti megoldás volt a kórház és az otthoni szülés között. Esetleg ez is megfelelő megoldás volna.

 • 2015.12.12 09:26:54Homárvadász

  Napi "jó reggelt kívánok" cikk.

 • 2015.12.12 09:28:23Homárvadász

  "Logan Grimnar

  Otthon szülni hatalmas méretű felelőtlenség, azon egyszerű oknál fogva, hogy otthon nem áll rendelkezésre felkészült orvoscsapat megfelelő műszerezettséggel, "

  Lassan az itthoni kórházakban sem :S

 • 2015.12.12 12:29:40durcás sün

  Szerintem nem lenne baj, ha a pszichológus arról is értekezne, hogy miért érzi valaki kötelezőnek magára nézve mások véleményét....
  Bár az ostoba és durva kommentekből ítélve van okunk félni egymástól :-(

 • 2015.12.12 18:00:14Rock chick

  Én - nő vagyok - nem mennék újra kórházba szülni. Nem érezném magam biztonságban, mert ott megaláztak, fölöslegesen tettek ki engem, és a gyerekemet is szükségtelen dolgoknak. Tájékozódni kell, és felelősen dönteni. Nekem nem teher a gyerekemet szoptatni, nekünk válasz készen gondoskodni róla; magunkra kötni, felvenni, ha erre van igénye, tiszteletben tartani őt. Fenti iromány 1. mondatán a szerző elgondolkodhatna újra, meg azon is, hogy van-e helye a szakmában. Egyébként pedig mindenki foglalkozzon a saját életével, ítélkezés helyett kerüljön sor önreflexióra.

 • 2015.12.13 00:17:12Zka

  Rock Chick akkor keress másik kórházat és orvost. Az otthonszülés felesleges kockázat a gyereknek és az anyjának is.

 • 2015.12.14 10:54:49pallasmacska

  Az otthonszülés messze nem a "mindenki foglalkozzon a saját életével" kategóriájú élethelyzeti választás, még kevésbé kell belőle genderelméleti kérdést csinálni. Attól még, hogy kimondjuk, hogy nem biztonságos, nem sérülnek a női jogok. A prosztó nőgyógyászok egy másik kérdéskör, nem kell a kettőt összemosni. Eszembe se jutna kockáztatni a gyerekem életét, csak mert jaj, csúnyákat mondhat nekem a doktor.

  tildy[UK]: ez nagyon érdekes, ahhoz képest követek egypár angolszász területen praktizáló nőgyógyászt, akik semmi körülmények között nem ajánlják az otthonszülést. Az egyik például beidézte egy elvakult otthonszüléshívő anyuka véleményét, aki szerint a mellékes kellemetlenségek mellett is ez a tuti. Csak úgy simán lemellékeskellemetlenségezett egy csomó, gondatlanságból meghalt babát, akik kórházban egészségesen születhettek volna. Gratutálok.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta