SZÜLŐSÉG

Ilyen a jó gyerekcipő - az orvos válaszol

2015. november 8., vasárnap 14:59

Elérkezett a téli cipővásárlás ideje, ami önmagában is elég nagy szívás, mert ugye nem mindegy, milyen az a cipő/csizma. Legyen vízálló, nagyon meleg, ne túl kényes és sérülékeny, legyen kényelmes, hajlandó és képes legyen a gyerek felvenni, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mennyibe kerül, és hogy jövőre úgyis kinövi.

Először is ha jót cipőt akar venni – ami nem cseszi szét a gyerek egészségét –, muszáj pár szempontot figyelembe vennie. „Nagyon fontos a cipő anyaga, lehetőleg bőr legyen - mondja dr. Terebessy Tamás a Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa. Az azonban ortopédiai szempontból lényegtelen, hogy milyen magas a szár, illetve, hogy tépőzáras vagy fűzős-e a lábbeli” – hangsúlyozza. Ami még fontos a szakértő szerint: zárt sarok, vastag és rugalmas talp.

Az üzletekben kapható cipők, csizmák túlnyomó többsége teljesen megfelelő, bármelyikre is esik a választás, nem árt vele gyermeke lábának – emeli ki a szakorvos. A magassarkút viszont jobb, ha elkerüli, de legalábbis addig, amíg be nem fejeződik a láb növekedése. Ez elég szomorú hír lehet a mostani tiniknek, és azért kíváncsiak is vagyunk, hogy milyen hatással tud lenni rájuk a szülö, hogy ”kislányom ezt nem, nem veszem meg neked”. Nos, a kamaszoknak való cipővásárlás az egy másik téma, azt is szívesen kivessézzük majd. 

shutterstock 326695097

Szupinált cipő

„Az úgynevezett szupinált cipők segítenek a helyes lábtartás kialakításában, ezek sarokrésze kifelé döntött, ezzel biztosítják, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni” – mondja dr. Terebessy. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mikor tipeg ezekben a klassz kialatkítású cipőkben a gyerek, mert ezek pozitív hatása csak akkor érvényesül, amikor épp a lábán van. Éppen ezért a legjobb, ha csizmából és váltócipőből is szupináltat tud venni, de ha ezt nem engedheti meg, utóbbiból válassza a jótékony hatású cipőt, és csizmából meg vegye a hagyományos változatot. Vagy ha nem viszolyog a használt cipőktől – és ugyan miért tenné – akkor nyugodtan vehet ilyet is. Sőt, tippünk is van, hogy hol szerezze be, persze, ha nincs a családban, baráti körben, éppen egy kinőtt változat. 

„A közhiedelemmel ellentétben a használt cipő nem árthat a lábnak, semmilyen ortopédiai problémához nem vezet, ha rokonoktól, ismerősöktől kapott lábbelit hord a gyerek.” - nyugtat meg az orvos. És természetesen hasonló a helyzet a „belenövős” cipőkkel is, persze arra figyeljen, hogy ne legyen túl nagy a méretbeli különbség. Más a helyzet, ha a gyerek fájlalja a lábát, vagy ha az orvosi vizsgálaton rendellenességre derül fény. Ebben az esetben mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, aki további tanácsokkal látja el a kis pácienst és a családot.

Viszlát hercegnők!

A felnőttek körében is nagyon közkedvelt balerina cipők, topánkák és papucsok tartós viselését nem ajánlja a szakember: „ugyan nem teszik tönkre a lábat, de nem biztosítanak megfelelő tartást a saroknak, ezért lehetőleg ne, vagy csak rövid ideig viselje őket a gyermek.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.11.08 18:08:15Rébusz

  Sajnos nincs egységes álláspont ebben a kérdésben sem az ortopédusok között. Lehetett volna kicsit bővebb a cikk. Mi a helyzet pl a mezítláb járkálással otthon vagy ez is olyan, mintha balerina cipő lenne a gyerek lábán? Szerintem a széles cipőorr is fontos. A szupinált cipő is pukli, ezért ellentmondásnak érzem, hogy jobb, ha sima a cipő, de a szupinált mégis javasolt. Így inkább zavaros lett az egész.

 • 2015.11.08 20:46:02xtlight

  Igen, tényleg zavaros. Régebben (pár éve) még azt mondták, a használt cipő nem jó, mert már más kitaposta, más lábához formálódott, és nem fog az új használó lábához úgy igazodni, mint egy új cipő. A göröngyös talajon mezítláb járkálást ma is istenítik, ennek ellentmond a saroktartás hangsúlyozása. Ahány szakértő, annyiféle szakértelem :)

 • 2015.11.08 22:29:17eßemfaßom meg áll

  Pár hónapja a Kossuthon a gyereklábgyógyász pont azt mondta, hogy a cipő az ne legyen használt mert az már hozzáidomult egy másik lábhoz

 • 2015.11.08 22:42:05eßemfaßom meg áll

  Most akkor ez a "cikk" úgy "született", hogy Becca átmásolta az inforádiós riport szövegét kitörölve belőle az "inforádió" szót??

  [link]

  "Zárt sarok és vastag, rugalmas talp - ez a legfontosabb követelmény, ha megfelelő gyerekcipőt szeretnénk vásárolni - mondta a Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa az InfoRádiónak. Dr. Terebessy Tamás szerint ezen kívül mindegy, hogy milyen hosszú szárú, vagy hogy fűzős vagy tépőzáras-e a lábbeli."

 • 2015.11.08 22:57:18Kelly és a szexi dög

  Jimmy Choo!

 • 2015.11.09 03:42:09Gerilgfx

  xtlight: én gyerekkoromban (kb 4 évesen) járkáltam kilómétereket mezitláb. no nem azért, mert annyira kurva jól éreztem volna ettől magam, hanem mert hónapokig nem volt cipőm. forró bitumen vs kavics üvegszilánkokkal. én nem vagyok szakértő, de kurvára nem tesz jót egyik sem a talp fejlődésének, azt első kézből garantálom.

 • 2015.11.09 07:43:18whale

  @Rébusz @xtlight Nem zavaros, teljesen világos és egyértelmű, A szupinált a legjobb, mert nem engedi befelé dőlni a sarkat. Ez a tételmondat, minde csak ehhez képest számít szerintem. Sajnos a szupinált cipők kevésbé divatosak, azért a sok primkó, gyökér inkább megveszi ugyanolyan, vagy másfélszeres áron a kínai fröccsöntött műanyag gagyit, mert az "nájki", vagy puma és az a menő. A gyerek lába meg le van szarva.
  Igen otthon is szandiban kell lenni, mert a láb szempontjából a kemény otthoni burkolat ugyanolyan, mintha betonon, vagy aszfalton járna a gyerek. NEm ad alátámasztást a lábnak, mint a homok, vagy a puha föld. Mezítláb ezeken egészséges járni, a mesterséges kemény felületeken -kő, parketta, aszfalt, beton- NEM. Nem bonyolult, csak egyszer kell megérteni.

 • 2015.11.09 07:47:55whale

  @Rébusz "A szupinált cipő is pukli, ezért ellentmondásnak érzem, hogy jobb, ha sima a cipő, de a szupinált mégis javasolt."

  Nem értem, mire gondolsz? A szupinált NEM pukli, pont az a lényege, hogy NEM betétes, tehát nem sámfázza ki a lábat. A sarka van csak megvágva, hogy kifelé döntse a bokát, így tarja egyenesen, mert magától a gyerekek laza bokaszalagjai a kemény mesterséges felületeken nem támasztanak megfelelően, befelé dől a sarok és kész a lúdtalp. Nézz meg 10-ből 8 gyereket, van amelyik a bokáján jár már gyakorlatilag. De a cipője az menő, csillogós-villogós...

 • 2015.11.09 11:00:32nyuszibusz

  és mi újság a Swissies cipőkkel? Nekünk azt ajánlotta az ortopédus

 • 2015.11.09 13:01:20eßemfaßom meg áll

  @Gerilgfx

  és a világ ennyire egyszerű, hogy nincs is más benne mint forró bitumen és üvegszilánkos kavics

 • 2015.11.09 20:55:13Gerilgfx

  eßemfaßom meg áll: és te esetleg télen, vagy szakadó esőben indulnál ádámszandálban útnak?

 • 2015.11.09 21:00:27eßemfaßom meg áll

  @Gerilgfx

  és a világ ennyire egyszerű, hogy nincs is más benne mint forró bitumen és üvegszilánkos kavics, valamint kizárólag tél és szakadó szakadó eső létezhet.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta