SZÜLŐSÉG

Van agyfejlesztő videójáték, hurrá!

2015. október 20., kedd 19:21

A videójáték kifejezés alatt sok mindent érthetünk, a számítógépen játszható pasziánsztól az aprólékosan kidolgozott, részletgazdag és valósághű fantáziavilágig, a magányos játéktól a hálózatban, több ezer ember által használt programokig bármit. A kérdés az, hogy ezek vajon jót tesznek-e a gyereknek, vagy éppen ellenkezőleg, ártanak.

Egy kifejező hasonlattal élve, senki sem teszi fel azt a kérdést, hogy hogyan hat a testre a táplálkozás, mivel ez annál sokkal bonyolultabb dolog. Attól függ, például, hogy mit eszik az ember, hogy hány kalóriát, mennyi és milyen fehérjét, zsírt, szénhidrátot tartalmaz az étel – vagyis a hatás azon múlik, hogy mit és mennyit fogyaszt az ember – magyarázza a jelenséget a ScienceDaily cikke kutatásokra hivatkozva.

Hasonló a helyzet a videójátékok agyra kifejtett hatásával kapcsolatban is. Azok az akciójátékok, melyekben gyorsan mozgó célpontok vannak, egyszerre sok minden történik, és hirtelen kell jó döntéseket hozni, többnyire pozitív hatással vannak a gondolkodásra – nagyjából ugyanúgy, mint azok a logikai játékok, amelyeket kifejezetten az agyi képességek csiszolására hoztak létre. 

Az akciójátékok, mint kiderült, javítják a figyelmet és segítenek fejleszteni mindenféle agyi képességet, például a vizualitást, de ugyanígy a gondolkodást is. Éppen ezért a logikai, gondolkodást serkentő játékok gyártásánál egy csomó elemet ezekből is felhasználnak. Számos más típusú játék azonban egyáltalán nem fejleszti az agyműködést, legalább is pozitív hatást egyelőre nem sikerült találni.

A tartós figyelemnek ugyanakkor nem barátja...

Sajnos rossz hír is akad. A kutatás arra is rámutat, hogy bár nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy a videójátékok rossz hatással lennének a tartós figyelemre – vagyis a két jelenség között nem sikerült összefüggést találni, mégis úgy találták, hogy azok a gyerekek, akik sokat játszanak, kevésbé tudnak odafigyelni a tanórákon.

Sőt, a videójátékok nem csak a szellemi funkciókra vannak hatással, de a viselkedésre is – ideértve például a társas magatartást. Ez a hatás pedig lehet pozitív és negatív is, ami attól függ, hogy milyen játékot játszik a gyerek.

Mivel a modern videójátékok roppant kifinomultak, kidolgozottak, számos tudomány, a pszichológia, az idegtudományok vagy a pedagógia tárházából merítenek, így nem is akkora csoda, hogy kimondottan fejlesztően hathatnak a tanulásra, a magatartásra és az agyi plaszticitásra (alkalmazkodásra). Ráadásul a játékok – mivel azonnali válasz és visszacsatolás érkezik – sokkal erősebb hatást fejtenek ki, mint a passzív, iskolai tanulás.  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.20 20:04:06TrójaiVasParipa

  persze a GTA V

 • 2015.10.20 20:35:57háténimmár

  A legnagyobb bajt én abban látom, hogy annyira impulzív, színes, gyors, érdekes mind, hogy ehhez képest egy "hagyományos" játék (lego, stb) unalmas és lassú.
  Ha a gyerekek 6 éves koruk (szocializációs zárás) számítógépen, konzolon játszanak (vagy legalábbis sokat) akkor egyszerűen nem tanulnak meg játszani és később pedig már nem is fognak, ami viszont bőven meg fog látszódni a társas kapcsolataikon.
  De ugyanez a bajom a legtöbb mesével is. gyors, vibráló, izgalmas. Ezekhez képest egy gyerek szemével nézve az ofline világ unalmas.

  Nehéz az egyensúlyt megtartani, mert tiltani is nehéz valamit ami először is ennyire jó, másodszor mindig lesz a környezetünkben valaki, aki tolja 0-24-be, és mindig én leszek a genya-anya, aki meg nem engedi.
  Szülőként ez sem jó pozíció.

 • 2015.10.21 07:34:33Mészáros Laci

  "...amikor az ember sokat tetriszezik, akkor egy dolgot tanul meg jobban: tetriszezni. Tehát nem lesz okosabb, nem tud könnyebben megoldani matematikai műveleteket."

  [link]

 • 2015.10.21 13:47:59ÜljleBélámszeggyélevest

  A videojatek ipar egy multimilliard dollaros biznisz, amelyiknek durva lobbi es PR ereje van. Erdekes modon, rendre elobukkannak ilyen pozitiv cikkek, mint ahogy a GMo mellett is ervelnek "tudosok", vagy globalis felmelegedes tenye ellen is. Szoval eleg szkeptikus vagyok. De nem hinnem, hogy azok a mintak, es szerepek, amik pl a GTA V-ben megjelennek, alapvetoen hozzajarulnanak a userek tarsadalmi hasznossagahoz. ;)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta