SZÜLŐSÉG

Óvodákat nyit ősszel a Prezi társalapítója

2015. június 18., csütörtök 12:13

Halácsy Péter, a Prezi társalapítója és technológiai vezetője a Facebook-oldalán jelentette be, hogy három másik családdal együtt két óvodát (preschoolt) indít még az idén 4-6 éves gyerekeknek Budapesten: egyet a Gellért-hegy, egyet pedig Újlipótváros közelében.

Az ok nem is inkább a férőhelyhiány (itt írtunk arról, hogy az állam hol mennyivel támogatja a bővítést), hanem az, hogy „még több frissen végiggondolt óvodára, iskolára van szükség". A tervek szerint már most szeptemberben kezdenének és olyan gyermekeket várnak, akiket felmentettek az óvodai nevelés alól: az intézmény ugyanis nem lesz akkreditált óvoda 2015 szeptemberétől. Hogy mit jelent ez? Annyit, hogy a gyerekek szüleinek engedélyt kell kérniük a jegyzőtől, hogy a kötelező óvoda helyett kisközösségben tölthessék el ezt az időszakot. Szintén tervben van az is, hogy később iskolát alapítanak, hogy könnyű legyen az átmenet.

Hogy mi jellemzi majd az óvodát? Halácsy szerint boldog és alkotó tanárok, kis csoport, perszonalizált oktatás, projekt alapú tanulás, kevert életkorú csoportok és a szociális és érzelmi képességeknek legalább akkora jelentőséget tulajdonítanak, mint a tudománynak és a környezetnek. Érdekesség: nem lesznek fiús és lányos játékok – ezzel valószínűleg már most nyitottságra nevelnék a gyerekeket, hogy aztán később elkerüljék a szexista beszólásokat. „Nálunk az írás-olvasás oktatása a megértést szolgálja és egyszerre vezet be a szavak és a kódok világába. A mi sulinkban digitális nyelv és a beszélt nyelv kiegészítik egymást, és a felszabadult önkifejezés eszköze a forrasztás is lehet, nem csak a dalolás. Nincs szegregáció, sőt: minden két jelentkező fizeti a helyét egy sorsolt harmadiknak" – olvasható a posztban.

A szegregáció és előítéletek lebontása egyébként is fontos Halácsynak: most szombaton például ellátogat a Skool délután 3-kor kezdődő programjára, amelynek célja, hogy minél több lányt és nőt inspiráljanak, oktassanak és motiváljanak technológiai területen ingyenes workshopjaik és tanfolyamaik segítségével. Elvégre nem csak férfiak lehetnek a Szilícium-völgy zsenijei!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta