SZÜLŐSÉG

Három éven át a hátán vitte az iskolába a barátját

2015. május 3., vasárnap 12:16

Ön mit szólna, ha a gyereke minden reggel a hátán vinné be a járásképtelen osztálytársát az iskolába? Van, aki ezt megteszi, na nem Magyarországon, hanem  Kínában. A másik lehetőség az lenne, hogy a mozgáskorlátozott fiú egyáltalán nem jár iskolába.

Forrás: Weibo
Forrás: Weibo

Kína legcsodálatosabb diákjának kiáltottak ki egy 18 éves középiskolást, álljon itt a neve is: Xie Xu. A fiú nem akármilyen áldozatot vállalt: három éven keresztül a hátán vitte az iskolába a barátját, aki egy izombetegségtől szenved, ezért nem tud járni. A fiúk ez alatt az idő alatt egy napot sem mulasztottak az iskolából.

A történet azonban hamarosan fordulatot vesz: Xie és Zhang különböző iskolákba felvételiznek, így alighanem többet nem utaznak együtt. Arról nem szól az Independent cikke, hogy ez után Zhang hogyan oldja meg az iskolába járást.

Forrás: Weibo
Forrás: Weibo

Gondolkodjunk el egy kicsit, hogy mi az a szituáció, ami ilyen megoldást követel. Ez a sztori ugyanis nem csak a tinédzser fiúk barátságára és Xie önfeláldozására mutat rá, hanem arra is, hogy mekkora szakadék tátong Kínában a fogyatékkal élők jogai, és azok gyakorlati megvalósulása között. A világ egyik legnagyobb és leggyorsabban bővülő gazdaságával rendelkező országában jelenleg 243 ezer tanköteles korú, fogyatékossággal élő gyerek nem jár iskolába – talán mert nincs olyan barátjuk, mint Xie.  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.03 13:45:21MittuDomain

  A marhája :)
  Három éven keresztül egyiknek se jutott eszébe semmi egyéb alkalmatosság hogy ne a hátán kelljen cipelnie a másikat?

 • 2015.05.03 13:53:39Enterprise

  nem volt rá lové:-) és a suli nem akadály mentes...ezekszerint azért cipelte,vagy kondiban akart a srác maradni :-D

 • 2015.05.03 13:54:15Erzsébet Zsuzsanna Bükkös

  De azért rendes. És nagyon nem mindegy, hogy egy hendikeppes embernek milyen a családja, vagy hogy van-e ilyen barátja, milyen a környezete. Mert ugyan van olyan ország, ahol jobb a helyzet, de ha a család aszondja, hogy ez fogyatékos, semmire se jó, nem viszik fejlesztésre, barátai sincsenek, és a környezete is lenézi, akkor ugyanúgy jár, mint ahogy Zhang járt volna, ha nem lett volna ez a barátja, hiába vannak meg a lehetőségek. Amúgy ha eszkábáltak volna Zhangnak egy tolószéket, az se sokat segített volna rajta, ha a középületekben, nincsenek rámpák, mert közlekedni nem tudott volna vele, és ha jött volna egy lépcső, a tólószékkel együtti felviteléhez már két ember kellett volna. Ezért egyszerűbb volt Xie megoldása.

 • 2015.05.03 17:30:26Spanish Wax

  deja vu...
  [link]

 • 2015.05.03 22:00:13Peetee

  Több dolog nem világos: 50méterre, vagy 15km-re vitte gyalog a hátán? Vagy az 50métere lévő iskolabusz-megállóig? Miért nem használnak kerekes-széket, vagy fabrikálnak egy azzal egyenértékű akármit, amin tolhatná-húzhatná a barátját?! Hmmm-hmm-hmmmm.

 • 2015.05.03 22:01:09Peetee

  ...mindenféle rosszindulat nélkül: lehet, hogy a jövő héten fél Kína fog ledöbbenni azon, hogy egy szabolcsi magyar fiú ölben viszi iskolába a kishúgát...

 • 2015.05.04 11:08:10^LutheR^

  "Gondolom, a szerzőt nem hordta senki iskolába, azért maradt ennyire hülye, hogy már lopni sem tud normálisan."

  A forrás fel van tüntetve, tehát a "lopás" vádért nem ártana megkövetni a szerzőt.

 • 2015.05.04 12:05:36retinax

  keményen drogozó kisember: szerintem tök igazad van. Ez már majdnem olyan, mintha Petőfit ipszilonnal írná.

 • 2015.05.04 15:19:20retinax

  keményen drogozó kisember: szerintem így sem probléma. De ha akarod, húzd fel magad rajta és őrjöngj nyugodtan :D

 • 2015.05.08 15:55:33retinax

  kdk: minden bizonnyal a te legutóbbi munkahelyeden nem voltak olyan elnézők, mint itt, a Díványon, és ki is rúgtak téged csúnyán, azóta sincs állásod. Ezért keresed ennyire megszállottan a hibát mások munkájában és ezért érsz rá ennyit kommentelni? Ráhibáztam?

 • 2015.05.09 08:30:14Endlosz

  Az előzőekhez:: azzal egyetértek drogossal, hogy az újságírás általában totálisan "szabad" mely szónak ezértelemben sajnos ma már inkább negatív értelmezése van, tehát kiábrándultam jó ideje a médiából. De azért egy autószerelő munkáját ne hasonlítsuk már össze ezzel a hatásvadász "szakmával", az olyan, mintha a a műtős munkáját hasonlítanánk a tőzsdeügynökével.

 • 2015.05.09 10:01:00ifj.Endre

  le a kalappal , az ilyen emberke előtt !!!!!!!!:)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta