SZÜLŐSÉG

Kölykök az autóban – hol ülhet, hogy utazhat

2015. március 30., hétfő 09:44

Szerencsére ma már alapnak számít, hogy a gyerekeket az autóban gyermekülésben szállítjuk. Sőt úgy megszoktuk, hogy a legtöbben már felhagytak a huhogással is: ma már szinte senki nem mondogatja, hogy a mi gyerekkorunkban egyáltalán nem volt gyermekülés, mégis felnőttünk valahogy. Talán sikerült belátni, hogy ez az intézkedés nem (csak) a gyerekülésbiznisz vámszedőit szolgálja, hanem főként a gyerekek védelmét. 

Az első gyerekülést még, ahogy a legtöbb babaholmit, gondos körültekintéssel vásárolják a szülők, és mivel súlyos tízezrekről van szó, a másodikat is. Később azonban, ahogy magabiztosabb szülővé válunk, és a gyerek is nagyobb már, lélekben kezdenek fellazulni a szabályok. Sőt, sokan nem is tudják pontosan, hogy milyen szabályok vonatkoznak az autóban nagyobb gyerekekre. 

Sorba vettük őket. 

 • Az alaphelyzet az, hogy gépkocsiban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben (biztonsági gyermekülés, ülésmagasító) rögzítve szállítható.
 • Szintén alapszabály, hogy 3 éven aluli gyerek csak saját övekkel is rendelkező biztonsági gyerekülésben szállítható (elöl csak kikapcsolt légzsákkal), de ez a cikk most a nagyobbakról szól.
  shutterstock 219178210

Természetesen vannak kivételek

 • Ha a gyermek már magasabb 135 centiméternél, és a hátsó ülésen utazik, akkor őt már elég csak a biztonsági övvel bekötni, feltéve, hogy az övet be lehet úgy állítani a testméretéhez, hogy biztonságosan rögzítse a kölyköt az ülésbe. A KRESZ-ben nem csak a gyerek magassága a követelmény, hanem az is, hogy a 3. életévét már betöltse, de ez végül is irreleváns, mert viszonylag ritka a 140 centi magas kétéves.
 • 150 centinél magasabb gyerek már úgy utazhat az első ülésen, mint egy felnőtt, 150 centi alatt azonban kell a gyermekülés. (Babák is utazhatnak elöl, de rájuk külön szabályok vonatkoznak, ezekre most nem térünk ki.)
 • A nagyobb gyermeket akkor sem kell gyermekülésben rögzíteni, ha a gépkocsi gyári kialakítása ezt nem teszi lehetővé. 150 centiméter alatt azonban ebben az esetben sem utazhat az első ülésen.
  shutterstock 92181838
   
 • Ha a gépkocsiban csak egy sor ülés van, az első ülésnek számít, a szabályokat így kell alkalmazni.
 • Szintén nem kell gyermekülés vagy ülésmagasító, ha taxi hátsó ülésén utazik a gyerek, illetve ha éppen turisták vagyunk, és úgynevezett személygépkocsis személyszállítást veszünk igénybe.

Mi van akkor, ha sok a gyerek?

 • A régi szabály, hogy „két gyerek egy fő”, ám ennek is vannak árnyalatai és finomságai. Először is a 10 év alatti gyerekre vonatkozik, és csak akkor, ha a biztonsági rendszer használata nem kötelező az előbb felsoroltak szerint, vagyis elérték a 135 centi magasságot, vagy taxiban utaznak, stb.
 • Ha pedig az a helyzet áll elő, hogy a gyerekek ülés nélkül még simán elférnének a hátul, egymás mellett hárman-négyen is, de ugyanennyi gyermekülés már nem passzítható be, akkor baj van, mert a KRESZ szabályai alól helyhiány miatt nincs felmentés.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.30 10:55:56doggyfreestart

  "Az első ülésen csak 150 centiméternél magasabb gyerek utazhat, neki már nem kell biztonsági gyermekülés, viszont be kell kötnie a biztonsági övet. "

  Ez nem igaz, gyereküléssel leher az első ülésen utazni,.
  Tessék egy rendes cikket olvasni a témában:

  [link]

 • 2015.03.30 10:56:41rekspeiler

  "Szintén alapszabály, hogy 3 éven aluli gyerek csak saját övekkel is rendelkező biztonsági gyerekülésben szállítható".
  És mi van akkor ha a gyerekem "leszarja" az alapszabályt és két és fél évesen több mint 100cm és több mint 19 kiló??? Mert csak 18kg-ig van olyan ülés ami saját övvel rendelkezik, illetve ha 25kg-ig jó a szék, akkor 18kg-tól nem használható a saját öv, csak az autóé.

 • 2015.03.30 11:04:20Prof. Dr. Ausgezeichnet Lienen-Brücke

  lófaszt:
  [link]

 • 2015.03.30 11:30:01Mille38

  Nem kölykök, GYERMEKEK, esetleg GYEREKEK.
  Tiszteljük meg embertársainkat, még ha kisebbek, gyengébbek és nem tudnak kiállni magukért.

 • 2015.03.30 11:34:48csakazértse

  [link]

 • 2015.03.30 11:46:59kissbe1234

  Kedves cikkíró!

  Ez a cikk rettenetesen rosszra sikerült, és nem tartalmaz szinte semmi használható információt a címben felvetett témakörről. A totalcar már háromszor bekommentelt cikke sokkal többet ér.

 • 2015.03.30 12:01:56toce

  "ma már szinte senki nem mondogatja, hogy a mi gyerekkorunkban egyáltalán nem volt gyermekülés, mégis felnőttünk valahogy"

  Tévedés, én például szoktam. Nem a gyerekülés ellen (én is használom ha kell, értem a kockázatokat), hanem a szabályozás ellen, ami pl. lazán megengedi, hogy a taxiban nem kell gyerekülés (mert belátja, hogy szegény taxistól irreális elvárni, hogy mindig legyen nála mindenféle ülés), de számomra lehetetlenné teszi, hogy az iskolából a saját gyerekem mellett annak 1-2 barátját is hazafuvarozzam...

  Pedig a kockázat mindkét esetben ugyanaz, sőt, ha én vezetek kisebb :)

 • 2015.03.30 12:32:01Laszlo Bajnoczi

  Na ja...
  És mi van, ha az 5 személyes autóban rajtam kívül 4 gyerek utazik?
  Kressz nem tiltja a gyerekszállítást, de lehetetlenné teszi, hiszen a hátsó sorban már 3 gyerekülés is nehezen fér el (pedig német,O... Kombi), a 4. már garantáltan nem, viszont a legnagyobb is alatta van az első sorban való ülés kritériumának... Eddig nem büntettek meg, de ezek után???

 • 2015.03.30 12:36:51i23kovacs

  "Az első ülésen csak 150 centiméternél magasabb gyerek utazhat, neki már nem kell biztonsági gyermekülés, viszont be kell kötnie a biztonsági övet. (Babák is utazhatnak elöl, de rájuk külön szabályok vonatkoznak, ezekre most nem térünk ki.)"

  Ez is teljesen téves, egyébként a Totalcar cikkében is. Nyugodtan lehet előre gyerekülést tenni és ülhet abban a gyerek (már persze ha az ülés gyártója nem tiltja kifejezetten az első ülésre beszerelést.)

 • 2015.03.30 17:46:15liveindreams

  minek ilyen nesze semmi cikket írni??? s"erre most nem térünk ki"...mert miért is? erről szólna a cikk, balfék szerző!! bazi nagy dolog lett volna mindent összeszedni a témában, ha már erről ír???

 • 2016.08.08 14:06:00Phteven

  Az ülésmagasítónem minősül gyermekbiztonsági rendszernek.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta