SZÜLŐSÉG

A számolási zavar már óvodáskorban felismerhető

2015. március 28., szombat 18:57

A számolási zavar (vagy diszkalkulia) sajnos nem túl ritka részképességzavar, ami szakemberek szerint az iskoláskorúak 5-6 százalékát érinti. Szerencsére azok az idők már elmúltak, amikor az olvasási, írási vagy számolási nehézségekkel küzdő gyerekekre egyszerűen rásütötték, hogy lusták, de a diszkalkuliáról – ellentétben például a diszlexiával – még mindig nem hallunk eleget, és sok gyerek úgy kínlódja végig a matematikaórákat, hogy soha nem jut el szakemberhez, pedig nagy szüksége lenne rá.

Az ember matematikai képességei részben öröklöttek: kísérletek alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy mennyiségek (pl. 2 és 3) között már a csecsemők is különbséget tudnak tenni – sőt, egyes fejlettebb állatfajok is. Ez azonban még nem a számolás képessége, e velünk született matematikai „adottságaink” csupán annak bázisát jelentik.

A számlálás, számolás és a mind bonyolultabb matematikai ismeretek elsajátításához az idegrendszeri érés mellett a környezet hathatós segítsége kell. Amikor egy kisgyerek elkezd számokat használni, azt kezdetben mechanikusan teszi, sokszor rossz sorrendben sorolja fel az egymás után következő számokat, és hiányzik a számolás koncepciója, például így „számol” meg 6 dolgot: 1, 2, 1, 2, 3, 4. A változás akkor áll be – többnyire hároméves kor körül –, amikor a gyerek megérti, hogy minden szám neve egy meghatározott mennyiségnek felel meg. Ötéves korban a gyerekek általában már rendelkeznek számfogalommal, és alapvető számtani ismeretekkel.

Mi a diszkalkulia és mi okozza?       

A diszkalkulia speciális tanulási nehézség, az ettől szenvedők általában átlagos vagy kiemelkedő intellektusúak, nehézségeik a számok, számtani műveletek, az irányok, a tájékozódás, a becslés területére korlátozódnak, illetve más „diszek” – diszgráfia vagy diszlexia – is társulhatnak mellé.

Súlyossága változó lehet: egyeseknek „csak” a számok jelentésének megértésével van gondjuk, másoknak a számtani műveletek jelentenek megugorhatatlan akadályt, esetleg az arányok, a becslés, a tájékozódás a saját testen és a térben, a jobb és a bal közötti különbség. És persze olyan is van, amikor mindez egyszerre van jelen.

Még a legegyszerűbb műveletek is nehezek egy diszkalkuliás számára.
Még a legegyszerűbb műveletek is nehezek egy diszkalkuliás számára.

A diszkalkulia oka nem teljesen világos. Feltételeznek örökletes tényezőket is, de fő okként a neurológiai fejlődés során bekövetkező valamilyen behatást gyanítanak, ami miatt sérül az a rendkívül összetett és finom rendszer az agyban, ami a matematikai feladatok elvégzéséhez szükséges.

Nem véletlen, hogy a diszlexia, a diszgráfia és a diszkalkulia sokszor kéz a kézben jár, mert a nyelvi képességek, a szimbólumok megértésére és használatára való képesség megfelelő fejlettsége elengedhetetlen az íráshoz, az olvasáshoz és a számoláshoz egyaránt.

Már iskolába menés előtt megjelennek az intő jelek

Már egy óvodáskorú gyerek esetében is sok jel utalhat arra, hogy a későbbiekben komoly problémái lehetnek a számokkal. Az alábbiakra figyeljünk:

 • Nem mutat érdeklődést a számok iránt, kerül minden olyan játékot, aminek köze lehet a számokhoz.
 • A mozgása ügyetlen, esetlen.
 • Nem szeret festeni, rajzolni, színezni, gyurmázni, kirakózni, esetleg kifejezetten ódzkodik ezektől a tevékenységektől.
 • Beszédproblémák: nehezen érti meg, amit mondanak neki, és nehezen fejezi ki magát.
 • Tájékozódási problémái vannak, keveri a lent-fent, elöl-hátul stb. irányokat.

Nagyobb gyerekeknél további intő jelek:

 • Számláláskor gyakran kihagy vagy felcserél számokat.
 • Soralkotási problémák, a növekvő és a csökkenő sorrend megértésének, megalkotásának nehézsége.
 • Űrmérték, hossz, tömeg becslése terén nagyfokú tévedések (pl. 200 kg-osnak tippel egy kenyeret).
 • A síkidom és a test közötti különbség megértésének képtelensége.
 • A pontos idő leolvasásának, az időtartamok felmérésének nehézsége.
 • A törtszámok értelmezésének képtelensége.
 • A matematikai műveletek megértésének vagy használatának képtelensége.
Az első intő jelek már óvodáskorban jelentkezhetnek.
Az első intő jelek már óvodáskorban jelentkezhetnek.

Mit tehetünk?

A fentiek tapasztalása esetén érdemes szakemberhez, elsősorban logopédushoz fordulni, mert lehet, hogy a gyerek diszkalkuliás, és sokkal jobb, ha ez minél előbb – lehetőleg még iskolába kerülés előtt – kiderül. A diszkalkulia diagnosztizálása nem könnyű, többféle vizsgálati módszer is létezik.

Ha megállapítást nyer, hogy a gyerek diszkalkuliás, elkezdődhet a fejlesztése, amit feltétlenül szakemberre kell bízni, de a szülő is sokat segíthet. A mindennapi beszélgetések során rengeteg lehetőség adódik a mennyiségek, távolságok, irányok gyakorlására: szerinted milyen messze van a bolt, ahová megyünk? Hány joghurtot vegyünk? Az alsó vagy a felső polcra tetted a könyvet? stb.

A lényeg, hogy elkezdődjön a probléma orvoslása, ami nem elsősorban azért fontos, hogy a gyerek aztán majd ötös legyen matekból, hanem mert a fel nem ismert és nem kezelt diszkalkulia sorozatos kudarcokhoz vezet az iskolában, és jó eséllyel súlyos szorongás, önértékelési zavar forrása lesz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.28 19:21:47Árpi a 4-ből

  Ez nagyon jó, csak sajnos kutya nem foglalkozik vele az óvodában. Mindenki legyint rá, hogy a "diszeket" majd csak iskola 1. osztály felétől lehet vizsgálni..... Akkor is, ha az ember nem visz a nevelési tanácsadóba 3-4 másik szakembertől véleményt, hogy diszkalkuliás a gyerek valószínűleg akkor lerendezik egy figyelemzavarral. Mivel a diszkalkulia a legködösebb disz, senki nem akar vele foglalkozni és inkább keres egy másik problémát amit könnyebb fejleszteni... Amíg a szülő naiv addig megetetik...
  Az én kislányom 10 éves, harmadikos. 4-5 éves kora óta tudjuk, hogy gond van vele, hordjuk vizsgálatról vizsgálatra fejlesztésről fejlesztésre és most tartunk ott, hogy a mi erőltetésünkre a nevtan is hajlandó volt elismerni és elküldeni a gyereket a bizottsági vizsgálatra.... De ehhez az kellett, hogy magán pénzen hordjuk vizsgálatokra ahol leírattuk az ő szakvéleményüket és ezzel kértünk felülvizsgálatot az 1 évvel korábbi vizsgálatra....
  Korábban a diszek szóba sem jöhettek a nevtan szerint, most meg hirtelen mind a három van....

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta