SZÜLŐSÉG

Házibuli-szervezés kiskamaszoknak - nézzük reálisan

2015. március 18., szerda 18:55

Ha a zsúrnak mindenképpen meg kell lennie, mert a gyerekünk már okos, és a szokásjogra, esetleg a testvérei hasonló bulijára hivatkozik, akkor sajnos nem bújhatunk ki a feladat alól olyan pimf érvekkel, hogy a gyerek augusztusban született, most meg március van. Nézzük a jó oldalát: legalább nem romlik meg olyan könnyen a torta.

A buliszervezés a megfelelő időpont kiválasztásával kezdődik. Mivel, nyugodjunk csak bele, a végén úgyis a mi feladatunk lesz megszervezni és lebonyolítani az egészet, legalább azt kössük ki, hogy mikor NE legyen a buli. Például semmiképpen sem akkor, amikor nyakig vagyunk a munkában, vagy másnap jönnek Mici néniék Szombathelyről nyolcan, ebédre, vagy amikor éppen műtik a kutyát.

Előbb-utóbb úgyis akad egy megfelelő időpont, amit beírunk a naptárunkba, és amihez onnantól kezdve már tartan kell magunkat, pláne ha már kiküldtük a meghívókat. Ja, és még valami: ne szervezzünk zsúrt az osztálytárs bulija előtti napra. Egyszerűen nem illik belekényszeríteni egy versengésbe a másik szülőt. Utána egy hétig úgyis az lesz a téma az iskolában, hogy kinek a bulija volt a jobb, és ugye nem akarjuk elrontani sem a saját gyerekünk, sem a másik szülinapját?

shutterstock 109009181

Ha sikeresen kiválasztottuk az időpontot, jöhet a vendéglista összeállítása. Először is egyezzünk meg a kívánatos létszámban. Ez hagyományosan annyi vendéget jelent, ahány éves a gyerek, gyakorlatilag viszont szerintem ennek iskolás kortól már semmi értelme. 15-20 gyerek gond nélkül elvisítozik és rohangál egy hétéves zsúrján is, feltéve, hogy elég nagy a lakás. Amiből következik, hogy érdemesebb a gyerek kora helyett a rendelkezésre álló helyhez igazítani a vendégek számát.

Tudatosítsuk a kölyökben, hogy mélyen átérezzük, és boldogok vagyunk tőle, hogy a 12. a-ban is ilyen sok kebelbarátja van, nem is beszélve a céről, de a 80 négyzetméteres lakást momentán nem áll módunkban kibővíteni 160-ra. Úgyhogy legyen szíves, és ne hívjon meg egy hirtelen szeretetrohamtól vezérelve, szóban, chat-en, viberen további ötletszerűen kiválasztott személyeket. Egyet sem.

A meghívásokat érdemes még a buli hétvégéje előtti héten lerendezni, hogy legyen idejük a vendégeknek is felkészülni, és ne az utolsó pillanatban kelljen átszervezni a programjukat, esetleg pont a mi bulinkat kelljen lemondani.

Menü és program

Általánosan elfogadott tény, hogy egy kiskamasz házibulin minél rosszabb a kaja, annál jobb. Ez persze csak az összetevőkre vonatkozik, nem az ízre, mesterséges aromák előnyben. Gyakorlatilag a konyhában töltött minden perc elvesztegetett idő. Ha a gyerekek választhatnak a 80 százalék gyümölcstartalmú, igazi tejszínnel készült házi jégkrém és a Magnum között, biztosak lehetünk benne, hogy az utóbbiért nyúlnak majd, ahogy a nagyi évszázadok óta bevált receptje alapján sütött specialitásunk is csúfos vereséget fog szenvedni a bolti vaníliás karikától.  

A chips és a gumicukor kötelező tartozékok, ki ne hagyjuk! Rendes ételre nem igazán lesz igény, ellenben inni, azt fognak, mint a gödény! Számoljunk nyugodtan fejenként másfél liter üdítőt, szigorúan a cukros, esetleg a cukros-szénsavas fajtákból. Mondanom sem kell, ezektől a mondatoktól máris teljes mértékben elhatárolódom, és összehúzott szemöldökkel helytelenítem minden szavát, de attól még igaz, bár én is szoktam a szememet forgatni.

A tortával kapcsolatban lásd fent: azért a két és fél percért, amit eltöltenek vele, teljesen fölösleges egész nap a konyhában sertepertélni. A közeli cukrászdából rendelt ugyanúgy megteszi, sőt, bizonyos kor fölött észre sem veszik, hogy egyáltalán nem volt.

shutterstock 145699712

Az ünnepelt és a meghívottak korához igazítva szervezhetünk játékokat is a zsákban futó versenytől a pignata bekötött szemmel való szétverésééig. Ezek színesítik az olyan állandó programokat, mint az üveghangon sikítva fel-alá rohangászás (kisebbek), illetve a besötétített szoba sarkában való sugdolózás/csókolózás (nagyobbak). Lényeg, hogy ezek megtartását kezeljük rugalmasan, és csak akkor vessük be, ha lankadni látszik a hangulat, de semmiképpen se szakítsuk meg vele a spontán kialakult, önfeledt párnacsatát. Nem lesz sikerünk.

Ja, igen, párnacsata. Nos, nem árt a buli előtt némileg elpakolni, legalább a drága, féltett és törékeny dolgokat. Sajnos a szőnyegben csak akkor nem fogunk beletaposott főtt tojás masszát találni, ha nem kínálunk főtt tojást (ajánlott), a lazán feltekert, és a fal tövébe tolt perzsa valami rejtélyes módon gyakorlatilag a teljes menüt képes magába fogadni, ez a tapasztalat.

Szóróajándék, zene, dekoráció

Mostanában divat, hogy a vendéglátó a bulin felül további ajándékokkal kedveskedik a meghívottaknak. Erre, mivel mélységesen helytelenítem, nincs se jó ötletem, se jó tanácsom. De ha már mindenképpen meg kell lennie, azt találtam ki, hogy időnként mindenkitől beszedek valami zálogot (hogy meglegyen a személyes kapcsolat), majd a megfelelő lélektani pillanatban zálogkiváltósat játszunk, amikor is némi ajándék kíséretében visszakapják az elkobzott dolgaikat, feltéve, hogy ügyesen teljesítették az egyébként testhezálló feladatot, amit kiszabok rájuk.

Ez nagyjából 14 éves korig működik, később már nem kísérleteznék vele, hacsak nem a gyerek totális beégetése a cél. Mondjuk e fölött a kor fölött szerintem már nem is igénylik a vendégek az ajándékot, csak legyen chips, kóla meg csajok/fiúk, és legyenek a szülők minél messzebb.

shutterstock 163942370

A zenére ne legyen gondunk. Vagyis igen, üzenjük meg a vendégeknek, hogy hozzanak nyugodtan. Lényeg, hogy jó hangos legyen. És vegyünk színházjegyet a szomszédoknak.

A lakás dekorálásával vérmérséklettől függően jó sok időt el lehet tolni, teljesen fölöslegesen. Úgyis csak azt élvezik, amit saját maguk szórnak szét. A szanaszét guruló lufik viszont tudják színesíteni a programot.

Szülői felügyelet

Nyilvánvaló, hogy általános iskolásokat nem hagyunk felügyelet nélkül, azt azonban, ha a szülő figyel, látja, hogy nagyjából milyen intenzíven kell jelen lennie. Ez egy elég széles skálán mozoghat a teljes láthatatlanságtól (lesötétített hálószobába való bezárkózás) a folyamatos ceremóniamesterségig, hogy csak a végleteket említsük. Lényeg, hogy ne tukmáljuk rá magunkat a csapatra, ez a nap nem rólunk szól! Teljes mértékben elhagyni a terepet és magukra hagyni a fiatalokat… hát, középiskolás kortól nyilván hihetetlen népszerűségre teszünk szert általa, de ne felejtsük el, hogy a felelősség akkor is a miénk. Persze, bárhogy is döntsünk, mindenképpen kell egy nagy levegőt venni előtte.

  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.19 08:04:44badogosmester

  Kedves Primilla!

  Azért mert Ön nem tud sütni, azért még ne alacsonyítsa le egy házi készítésű tortát a bolti mesterséges hulladékok alá.
  Nem olyan bonyolult ám! :-)

 • 2015.03.19 11:00:02Szakyster

  Szerintem nem tette...

 • 2015.03.19 12:15:16kakukk11

  badogosmester: Látom olvasni tudsz, csak értelmezni nem :D Nincs ezzel baj, csak ez esetben a hallgatás bölcsebb színben tüntetne fel.

 • 2015.03.19 19:24:46isolde

  Kedves Primilla!

  Már megint egy tárgyi tévedésektől hemzsegő cikk a Díványon. Kezdjük azzal, hogy manapság már szinte minden háztartásban van hűtőszekrény, így az esemény időpontja kevéssé befolyásolja, hogy megromlik-e a torta vagy sem. Vagyis augusztusban, ha nagy a hőség, be lehet kapcsolni az elmés kis szerkentyűt és behelyezni az édességet a hűs polcokra. Habár eleve azt sem értem, milyen szülő az, aki márciusban tartja meg a gyereke szülinapi buliját. Augusztusban talán elfelejtette, vagy más dolga akadt? Vagy olyannyira "liberális", hogy a születésnapot már nem is a születés évfordulóján tartja? A mai szülőktől mondjuk minden kitelik.

  Azt sem értem, mi a problémája a T. Szerzőnek Szombathellyel, vidéken talán nem élnek értelmes emberek? Vidéki, akkor mindjárt Mici néninek hívják és nyolcan vannak? Igazán kidughatná néha a fejét a fővárosból, és akkor tudná, hogy Szombathelyen is van színház meg egyetem, vagy legalábbis valami főiskola mintha lenne. A kutya műtétjét meg nem tudom, viccnek szánta-e, egyrészt hétvégén a legritkább esetben műtenek állatokat, ha igen, akkor az sürgős műtét és előre nem tervezhető. De ha viccnek gondolta, akkor szeretném leszögezni, hogy ez rossz vicc és egy állat betegségével vagy szenvedésével egyáltalán nem illik poénkodni.

  üdvözlettel: egy volt olvasó.

 • 2015.03.19 20:29:50retinax

  Isolde: szerintem tök igazad van, egyrészt ezek a tárgyi tévedések, másrészt pedig azt mégis, hogy gondolta, hogy ilyen cukros dolgokkal tömi MÁSOK gyerekét? A saját gyerekének azt ad, amit akar, legfeljebb ha kirohad a foga, elviszi a fogorvoshoz, ahová nem kíséri el, mint láttuk, (minek az ilyennek gyerek???), de más gyerekével ezt csinálni, "buli van" felkiáltással... hát, nem szeretnék a kölykeinek a barátja lenni.

 • 2015.03.20 08:44:09isolde

  retinax: hát igen, ezért tart itt ez az ország.

 • 2015.03.20 09:35:40Lady.Vengeance

  isolde: ez csak a szokásos, kedélyeskedő cikk, erőltetett, általánosító jópofáskodás, nulla mondanivalóval. Ja, hogy miért olvasom?

 • 2015.03.20 12:19:11mimi8

  igen. értelme semmi, mondanivalója semmi. szerintem egy ilyen kis írást bárki öt perc alatt összeránt ezen a színvonalon.
  de akkor minek? felesleges volt ennyi időt is elvesztegetni rá.

 • 2015.03.20 12:45:31v2peti

  Adhatsz a gyerekeknek répalevet is, kóla helyett. legfeljebb nem isszák meg! :) De ott van opciónak a házi szörp.

 • 2015.03.27 08:11:04Mille38

  A hozzászólásokból látszik, hogy az irónia megértése a szövegben nem tanítható, valakinek vagy van humorérzéke, vagy nincs.
  Nekem tetszik a cikk, bár már rég túl vagyunk rajta, de érdekes emlékeket idéz fel.

  Augusztusban és általában nyáron azért nem szervezünk születésnapi házibulit a gyereknek, mert sajnos a szóbajöhető vendégek (óvódás és iskolástársak) a nyaralás és a családi programok miatt nem jönnek el. Legfeljebb ahol jó a szomszédság, ott lehet valamit tenni, de ez ritkaság.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta