SZÜLŐSÉG

Így használhatja növényitatónak az eldobható pelenkát

2015. február 15., vasárnap 09:08

Eszembe nem jutott volna soha az eldobható pelenka háztartási újrahasznosítása, a napokban azonban olyan ötletre bukkantam az interneten, amit tavasszal biztosan ki fogok próbálni. Érdekes közös kisérlet lehet már iskolás korú gyerekekkel, ami megmutatja, mire lehet használni a pelenka nedvszívó kristályait, és nem mellesleg hasznos végeredménnyel jár. Minden ötlet arra alapoz, hogy a pelenka belsejében található kristályok akár saját súlyuknak hatvanszorosát képesek felvenni a vízből.

Az eldobható pelenka szuperjó nedvszívó belsejét felhasználva segíthet a szobanövények életbentartásában, az elültetett pelenkabél zseléként magába szívja a vizet, azt lassan adja le, így nagyon sokáig nedvesen tartja a növényeket, megvédve azokat a kiszáradástól. Emellett ráadásul szuper házi jégpakolás is készíthető belőle.

Ez a módszer persze csak olyan növényeknél hatásos, amik igénylik a folyamatos öntözést. Kaktuszoknál például nem ajánlatos kipróbálni, hiszen azok nem bírják, ha a föld állandóan nedves.

A videóban tippet kapunk arra is, hogyan lehet házilag tápot készíteni a vágott virágoknak, és hogy a pelenka belsejében található kristályokkal miként változtathatjuk át a virág vizét látványos zselévé. Ráadásul az anyag csíráztatásra is tökéletesen alkalmas.

A kisfilm megértéséhez minimális angol nyelvtudás épp elég, hiszen készítői mindent részletesen szemléltetnek. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.02.15 09:26:52fda

  Annak utánanéztél, hogy a pelenka belsejében található kristály alakú vegyszer vajon megmérgezi-e a növényeidet?

 • 2015.02.15 10:42:18Péter Tóth

  @fda

  Ha valami non-toxic, biodegradable és environmentally friendly tehát nem mérgező, biológiailag lebomló és környezetbarát, akkor erős a gyanú, hogy nem mérgezi meg a növényeket. Nem néztem utána, elmondják (leírják) a videóban.

 • 2015.02.15 10:52:14Péter Tóth

  Egyébként nálam a gyep egyik részére kellett hasonló anyag. Volt egy sáv, ahol földcsere után is rendszeresen "kiégett" a fű. Akárhogy öntöztem, sosem lett szép zöld. Egy kertészetben ajánlottak ilyen kristályt, ami megköti a vizet, azt kellett rászórnom. Működött, jó lett, bár már akkor sem értettem, hogy miként működik.

  Mert, ha megköti a vizet, akkor kvázi kivonja a földből, tehát a növény sem tudja felszívni. De nem kerestem benne logikát, meg nem is értek hozzá. Lényeg, hogy tényleg rendbe jön tőle a növény. Most tavasszal is szórok majd, ha szárazság lesz.

  Valószínűleg ugyanarról a kristályról/anyagról lehet szó, amit a pelenkába tesznek.

 • 2015.02.15 10:53:21muci

  Ez újrahasznosítás - vagy másképp felhasználás?

  Nem telepössentett pelenkát beleznek ki, ha jól láttam.

  /Ha a gyerek délelôtt váratlanul szobatiszta lesz, délután nem kell vaterán eladni a maradék pelenkát, tessék kertészkedni!/

 • 2015.02.16 21:22:17Fanyuvo

  Én ott húztam fel a szemöldököm, amikor egy fél kanálnyi fehérítőt adott hozzá az ecet mellett. Tudja valaki, hogy mi van a fehérítőben, amiért az jó a vágott virágnak?

 • 2015.02.16 21:41:52Fanyuvo

  Közben meg is találtam a választ:
  [link]

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta