SZÜLŐSÉG

A legfurcsább gyerektörvények Amerikából

2014. november 9., vasárnap 13:03

Tudta, hogy Washingtonban tilos a nyalókázás, hogy Alaszkában szigorú jogszabályok korlátozzák a hóember-építést, és létezik olyan gyerekparadicsom is valahol a világban, ahol a szülők nem tilthatják a pocsolyaugrálást a gyerekeknek?

A világ legfurcsább, gyerekekről szóló jogszabályaira találtunk az ugyvedipraxis.hu oldalon, és most meg is osztjuk önökkel, hadd szórakozzanak legalább olyan jól rajtuk, mint mi.

Montana egyik települése, Kalispellt leginkább arról tudják beazonosítani az emberek, hogy ez az a hely, ahol kizárólag csak orvosi ajánlással juthatnak hozzá a gyerekek nyalókához, arról nem szól a fáma, hogy a többi édesség megvásárlásához is külön engedélyre lenne szükség. Akkor meg minek ez az egész cécó? Plusz infó: Washingtonban is tilos a nyalókázás, és még csak magyarázat sincs rá, hogy miért. Reméljük a fogorvosok nem halnak éhen Amerikában.

Amiért viszont azonnal az összes gyerek az USÁ-ba vonulna, az az, hogy egyes településein a gonosz szülők nem tilthatják meg gyermekeiknek, hogy játékosan átugrálják a pocsolyákat. Vajon melyik infantilis politikusnak pattanhatott ki az agyából ez a törvény? Így vagy úgy, nekünk egyáltalán nincs ellenünkre, ha a gyerek bele akar ugrani, ugorjon, slussz.

shutterstock 198963455

Azon már nem is csodálkozunk, hogy a kontinens, ahonnan a jól elhízott gyerekmodell – és 9 évesen már a süllyesztőbe is veszett Honey Boo Boo is indult – egyik városában Mesquitben, törvénybe ütközik, ha a valaki „szokatlan” módon vágatja le gyermeke haját. Végre egyetlen kislánynak sem kell aggódnia, hogy az anyja bundeszliga frizkót vágat neki a beleegyezése nélkül. Mondjuk, ezt itthon is bevezethetnék.

Ami még az előbbieknél is furcsább: Minnesota, Blue Earth nevű településén, szülői felügyelet nélkül 12 éves kor alatt törvénytelen telefonálni. És mi van akkor ha bajban van a gyerek? Keressen egy felnőttet, mielőtt segítséget hívna?

És most figyeljen, ha agyfrászt kap a vasárnapi gyerekzsivajtól költözzön Tennessee államba, itt ugyanis engedély nélkül nem játszhatnak a gyerekek. Nyilván túl sok család nem lakik errefelé...

Ahol gyerek szemetet sem szedhet

Ugyanebben az államban, Húsvét vasárnapján a szülők nem kötelezhetik a gyermekeiket, hogy felszedjék a szemetet az országútról. De vajon ez a szokás hogy alakulhatott ki? 

Az már más tészta, hogy jogszabályba ütközik, ha valaki azzal fenyegeti gyermekét, hogy a borbély levágja a fülét, ha valami rosszat csinál – legalábbis Indiana államban. Fogalmunk sincs, melyik a rémisztőbb, ez, vagy az „elvisz a mumus” kifejezés, esetleg a „gatyába rázlak” vagy a „megtanítalak kesztyűben dudálni”,  vagy talán a „hátrakötöm a sarkad” típusú fenyegetések .

shutterstock 214769071

Baba a babakocsiba, kutya a pórázra

Nyugat-Virginia államban a babakocsikban nem szállítható más, csak kisbaba. Nyilván azért született meg ez a törvény, mert látták a sok "hülye" gazdit, akik a kiskutyájukat babakocsikban tolták, és ezen borzasztóan felháborodtak.

Hideg van? Legyél büdös!

A hideg idő beköszöntével a fürdést is korlátozzák: Landerben, Wyoming államban a felnőtteknek csak havonta egyszer szabad fürdeni, amikor bejön a hideg idő, a gyerekek pedig egész télen nem fürödhetnek. Azt hiszem, minden gyerek erről ábrándozik.

És ha már hideg, Alaszkában a gyerekek az iskolaudvaron nem építhetnek olyan hóembert, melynek magassága nagyobb, mint az övéké. És karácsonyfát is csak akkorát díszíthetnek, amekkora a magasságuk?

A kedvenc és nyilvánvalóan a legfontosabb jogszabályra Michigan államban találtuk: ha egy gyermek a templomban böfögne, akkor a szüleit azonnal le kell tartóztatni. Kedves anyuka, kérjük a szoptatást, illetve az azt követő büfiztetést a templomon kívülre ütemezni, különben mehet a sittre.

De nem csak Amerika korlátoz

Görögországban tiltottak az elektronikus játékok, ezt először 2002-ben vezették be a nyilvános helyeken, majd később mindenhol tiltottá váltak. A jogalkotók szerint nem lehet világosan megkülönböztetni a szerencsejátékokat az ártatlan játékoktól. Haha. Kicsit távolabb, Szingapúrban pedig a rágógumizást tiltják. Most már legalább értjük, miért akar annyira minden gyerek annyira felnőtt lenni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.11.09 14:11:51Chaoyang

  Szingapurban legalabb nincsenek azok a pacak a jardan amit a kerodzo ragosok elhajitanak... a koztisztasag miatt vezettek be, de persze ezt a kutyaszaros Budapesten ill. a konyekig szemetes Pekingben nehezen ertik meg az emberszabasuak

 • 2014.11.10 10:31:17ravens01

  Igaz, nem gyerektörvény, de érdekes: Berlinben bárkit lelőhet a rendőr, aki sötétedés után nem tudja igazolni magát. Ezt a II. vh. utáni időszakban hozták, aztán lassacskán feledésbe merült és elfelejtették visszavonni. :)

 • 2014.11.10 12:16:33Villy

  "Vajon melyik infantilis politikusnak pattanhatott ki az agyából ez a törvény?"

  Mond az valamit, hogy precedensjog az angolszászoknál? Mert ha mondana, ilyen sületlenséget nem írnál le.

 • 2014.11.10 13:28:49Inimma

  A hülyébbnél hülyébb törvényeket precedensjoggal védeni elég sületlenség.

 • 2014.11.10 15:17:14Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos

  A jogszabályokat az angolszászoknál is politikusokból álló testületek szavazzák meg.

 • 2014.11.10 18:29:08söcsö

  "Many of these laws were established during the end of the 1800s and early 1900s, when the United States was rapidly changing from an agricultural to industrial nation. Some of the laws went out of date or were repealed. Many are still on the books but not enforced."

  [link]

 • 2014.11.10 23:23:18Beer Monster

  Ezek nem szórakozni valóak, hanem rendkívül szomorú, hogy ilyen emberek pozícióba kerülnek mások fölött.

 • 2014.11.11 20:39:59Gurtart

  Szingapúrból akkor kivonultak a rágógumi multik... :)
  Viccet félretéve, volt ott haláleset is a rágógumi miatt...liftbe szorult kisgyermek.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta