SZÜLŐSÉG

A KLIK a Radzeer cirkáló, a sajtófőnöke holdkaméleon

2014. október 10., péntek 10:16

Körülbelül egy hónapja próbáljuk kideríteni, ki és mikor, mi alapján határozza meg, hogy az alapfokú művészeti képzésben résztvevő (magyarul: művészeti általánosba járó) gyerekek szüleinek mennyit is kellene idén fizetni a gyerekek iskoláztatáséért.

A téma akkor bukkant fel először, amikor egyik kollegánk mesélte, hogy fogalma sincs, mennyit kell majd az iskolának csengetni a két lánya művészeti képzéséért, holott a két gyerek két különböző kerület két különböző művészeti iskolájába jár, ráadásul mindkettő kétszakos. Aztán bekapcsolódott egy másik kollega, aki egy harmadik (nem A harmadik) kerület iskolájába hordja a gyereket, és szintén fogalma sincs a térítési díjról. A szülők érdeklődésére az iskolák azt közölték, a KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) dönt a kérdésben, fogalmuk sincs mikor.

Kicsit körbekérdezve az derült ki, ez a tanácstalanság elég általános, senki nem tud semmit, és a szülők többsége attól tart, hogy azért nem közölnek velük semmilyen konkrétumot az önkormányzati választások előtt, mert jelentős emelés következik majd. Különösen azok aggódnak, akik gyereke "kétszakos", vagyis két művészeti ágat is tanul egyszerre, mivel a második eddig is drágább volt, mint az első, most viszont drasztikus emeléstől tartanak. Ráadásul, a különböző művészetek "árfolyama" sem azonos, így nagyon nem mindegy, melyiket jelölik meg első, és melyiket második szaknak. Csakhogy a számok ismerete nélkül ez nem könnyű.

Az elmúlt egy hónapban viszonylag kitartóan próbáltuk megtudni a KLIK-től, mi a helyzet a kérdésben. Ez egy közepesen szórakoztató folyamat volt, amely során kialakult az a meggyőződésem, hogy a szervezet valószínűleg tulajdonképpen nem létezik, ez egy Radzeer cirkáló, néha felbukkan, de ha valaki keresi, köddé válik.

Ahogy az egy átláthatóan működő közintézménynél lenni szokott, a sajtófőnök neve, emailcíme és mobilszáma könnyen megtalálható a honlapon a sajtóosztály központi emailcíme és vonalas száma megtalálható a honlapon.

A sajtóosztálynak küldött kérdéseinkre két héten keresztül semmiféle válasz nem érkezett, bár egy hét után újra elküldtem őket, hátha. A megadott vonalas számot hiába próbáltam, senki nem vette föl.

Látatlanban, valahogyan így képzeljük el a KLIK irodáját
Látatlanban, valahogyan így képzeljük el a KLIK irodáját

Ezután kicsit gugliztam, mert sajnos fejben nem volt meg, ki a sajtófőnök, de a google szerint Lövei Tünde. Még egy kereséssel aztán találtam a KLIK honlap egy eldugott pontján egy emailcímet is. Az ide küldött kérdésekre automatikus választ kaptam, miszerint a keresett hölgyet hagyjam békén, hívjam az xxx vonalas számot vagy Tamást a zzz mobilon. A mobilszám nem működött, a vonalas szám a Földművelésügyi Minisztériumban csengett ki, ahol egy kedves, de meglehetősen tanácstalan fiatal hölgy biztosított arról, hogy fogalma sincs ki vagyok, mit szeretnék, mi az a KLIK és hol lehet őket elérni.

Ezután Indexes nagytestvéreink segítségével birtokába jutottam egy emailcímnek, ami létező emberhez (Kovács Zsuzsanna Tünde) tartozik, aki röviddel az email elküldése után felhívott, tudott arról, milyen ügyben érdeklődöm, és biztosított róla, hogy két napon belül válaszolnak. Ezután egy jó hétig naponta beszéltünk, már ismerős volt a vonalas szám, amiről hívott, és minden nap elmondta, hogy ma pont nem, de holnap mindenképpen megkapjuk a választ. Aztán egy hete eltünt. A köztünk lévő bensőséges jó kapcsolatra alapozva újabb levelet írtam, de válasz többé nem érkezett. Kicsit azóta aggódom Kovács Zsuzsanna Tündéért, mivel a google konkrétan semmiféle nyomát nem találja a létezésének, a nevére+KLIK-re keresve nulla találatot kapunk, őszintén remélem, hogy nem az én kérdéseim vezettek oda, hogy a NER még a létezésének nyomát is eltüntesse.

Arra szerettünk volna választ kapni, hogy

1. Ki az illetékes a fizetendő összeg meghatározásával kapcsolatban?
2. Mikor derül ki, idén mennyit kell fizetni?
3. Emelkedni fognak ezek a díjak? És ha igen, mennyivel? Mi alapján számolják ki az összeget?
4. A szülőknek egyszerre kell majd befizetniük több havi díjat, amikor ez végre kiderül?
5. Hogyan lehetséges az, hogy a beiratkozás pillanatában (elsősök) illetve a tanév elején (további évfolyamok) a szülő nincs tisztában azzal, hogy pontosan milyen költségekkel kell majd számolnia?
6. Hogyan alakulnak a többszakosok hozzájárulásai? (ezt a kérdést szóban tettem föl az első telefonbeszélgetésünkkor)

Ha önök esetleg tudják, megmondhatnák, már úgyis csak pár nap van a választásokig, de az aggódó kollegáknak mégis megnyugtató lenne tudni, mennyit kell félretenni a kosztpénzből. Köszönjük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.10.10 11:00:26IGAZI_kovi1970

  "gyerekek szüleinek mennyit is kellene idén fizetni a gyerekek iskoláztatáséért."

  Na, álljunk meg egy szóra! A gyerekek szülei fizetnek az "államnak"? Vagy az állam fizet a gyerekek szüleinek?
  Ja, látom első variáció. Következő kérdés. Általános iskoláért fizetni? Noormális?
  Oszt' mindennapos tesióra van-e? Vagy a tesióra terhére művészkednek a gyerkőcök? Vagy a hittan terhére?

  Megsúgom. Ezt a KLIK-esedést még a fidesz is ostobaságnak tartja utólag, és meg fogja szüntetni a csába. Persze nem fognak kiállni a nyilvánosság elé mint anno a gyurcsány, hogy lqrták. A böszmeségeikkel nem dicsekszenek annyira mint a légbőlkapott "eredményeikkel".

  "Ha önök esetleg tudják, megmondhatnák, már úgyis csak pár nap van a választásokig,"

  Remélem azért a tanulságot levontad és rájöttél kikre NEM szabad szavazni...

 • 2014.10.10 11:57:52zizi77

  Gyurcsány kiállt a nyilvánosság elé? Ez nekem új.
  Egyébként a művészeti iskola nem a kötelező tanterv része. Talán ezért igényel némi térítést, ami egyébként jóval kevesebb, mintha különórára járatnád a gyereket magánba.

 • 2014.10.10 13:40:29nicktolvajmentesítő_kovi1970

  Te télleg zizi vagy! ANNO, 2006-ban.

 • 2014.10.10 18:38:44deneskata

  "A sajtóosztálynak küldött kérdéseinkre két héten keresztül semmiféle válasz nem érkezett, bár egy hét után újra elküldtem őket, hátha. A megadott vonalas számot hiába próbáltam, senki nem vette föl."
  "Kicsit körbekérdezve az derült ki, ez a tanácstalanság elég általános, senki nem tud semmit,"

  Üdvözöllek világomban! Mi ezzel az iskolában nap mint nap szembesülünk. Úgy gondolom, ez egy állami, központosított hivatal működési rendje. Lehet, hogy ez az alapdokumentumban is fel van tüntetve: "Ne adj ki semmilyen információt!"

 • 2014.10.11 09:18:53Mr. Bear

  A KLIK most azzal van elfoglalva, hogy iskolánként hány tanulószobás gyerek eszik naponta háromszor menzakaját, és abból hány a lány. Nem viccelek. Statisztikákat gyáranak, meg kell érteni őket, ennél tényleg nincs fontosabb.

  A KLIK még egész jól működik, ha volt egy munkatársa, akivel beszélni lehetett. A KELLÓnak ilyen sincs. Beszéljünk egy kicsit arról is, hogy a tanévkezdéskor a tankönyvcsomagból hiányzó könyveket a mai napig nem küldték, és azoknak a gyerekeknek, akik a nyáron váltották iskolát, még mindig nincs semmilyen tankönyvük. (Kivéve ha akkora mákja van, hogy valaki, akinek pont olyan csomag kellett volna, meg elment abból az iskolából, ahová ő iratkozott be.)

 • 2014.10.11 11:46:25zizi77

  Emlékeim szerint Gyurcsány a szűk körben leadott beszédét szivárogtatta ki valószínű önmaga. Ezt nem nevezném a nyilvánosság elé kiállásnak. Ez nem őszinteség volt, hanem manipuláció. Ezért nem jó a példád, szerintem. Emlékszem rá, csak máshogy! :)

 • 2014.10.11 21:05:52nand

  "A KLIK most azzal van elfoglalva, hogy iskolánként hány tanulószobás gyerek eszik naponta háromszor menzakaját, és abból hány a lány. Nem viccelek. Statisztikákat gyáranak, meg kell érteni őket, ennél tényleg nincs fontosabb."

  Na állunk csak meg! Nem a KLIK gyártja a statisztikákat, hanem az iskola dolgozói készítik azt! A KLIK csak követeli ezt a statisztikát (is), másik három-négy egyéb határidős statisztikával (hasonlóan fontos adatokkal!) együtt....

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta