SZÜLŐSÉG

Emigráltunk: így történik a lakcím bejelentése Németországban

2014. augusztus 6., szerda 15:10

Azok után, hogy kiderült, nem valós az a sztereotípiára,miszerint Németországban nem lehet munkaszerződés nélkül lakást találni, a bejelentkezés volt a legelső, amit el kellett intézni. Ez nagyon fontos azok számára, akik letelepedési szándékkal érkeznek az országba. Ha ugyanis nincs németországi bejelentett lakcímünk, akkor nem nyithatunk németországi bankszámlát, nem lehet németországi betegbiztosításunk, és nem igényelhetünk német adókártyát sem. 

A bejelentkezést minden városban a helyi Bürgerbüro-ban vagy Rathaus-ban (magyarul: városháza) lehet megtenni. Szerencsesorozatunk ezen a ponton is folytatódott, a freitali Rathaus ugyanis szinte velünk szemben van, és bő tíz percen belül sikerült bejelenteni az egész családot.

A lakcím bejelentéséhez érvényes személyi igazolványra vagy útlevélre van szükség, és a bérleti szerződésre. Felnőtteknek személyesen kell megjelenni, a gyerekek bejelentkezését viszont a szülők is el tudják intézni. (Természetesen ebben az esetben is érvényes személyi igazolvány és útlevél szükséges, így a kisebbik lányomnak már három hónaposan megcsináltattuk a személyit.)

Kelet-Németországban viszonylag kevesen beszélnek angolul, úgyhogy férjem a kitűnő angol és haladó német nyelvtudásával hiába is próbálkozott a könnyebbik utat választani. Az ügyintézés így is gyors volt, az ügyintézőt pedig csak a tények érdekelték, úgyhogy teljes mértékben mellőzve voltak az olyan jellegű kérdések, hogy miért költöztünk az országba/városba, van-e már bejelentett munkahelyünk, stb.

Vallja magát ateistának, ha nem akar egyházi adót fizetni

Érdekes dolog viszont, hogy a bejelentkezésnél meg kellett mondani azt is, hogy milyen vallásúak vagyunk, illetve tartozunk-e valamilyen egyházi közösséghez. Ez az egyházi adó miatt fontos, aminek mértéke tartománytól függ, de általában az SZJA (Lohnsteuer) 8-9 százaléka, amit automatikusan levonnak a jövedelemből.

Mi ateisták vagyunk, nem tartozunk egy egyházhoz sem, így nem kell adót fizetnünk, de nem is használhatjuk az egyházi épületeket, szolgáltatásokat.

Lakcímkártya nincs, a későbbiekben a bejelentkezésnél kapott Anmeldebestätigung (egy A4-es nagyságú papír) igazolja a hivataloknak, bankoknak és bisztosítóknak, hogy állandó lakhelyünk van Németországban. Szóval ne várja majd senki, hogy mondjuk postai úton kézbesítik a lakcímkártyát, mert az nincs, és a magyar lakcímkártyát (ha van) sem kérik a személyi igazolvány, illetve az útlevél mellé az ügyintézéshez.

A személyes adatok változását mindenképp be kell jelenteni, ami azt jelenti, hogy nekünk a jövőben a gyerekek vezetéknevének módosulása miatt újabb kört kell majd futni. Ráadásul nem lesz elég a friss útlevél bemutatása, hanem hivatalos fordítás kell a gyámhivatal határozatáról. 

Nagyjából ennyit érdemes tudni a lakcím bejelentésének módjáról, amit egyébként minimális német nyelvtudással is könnyedén el lehet intézni, nem szükséges hozzá tolmács/tolmácsoló ismerős. Az ügyintézők ugyanis maximálisan segítőkészek, a felmerülő kérdésekre pedig az "anmeldebestätigung" kifejezésre rákeresve fel lehet készülni az internetről is, megtalálható a formanyomtatvány. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.08.06 16:40:10jause

  Az nem úgy van, hogy aki emigrál, annak le kell adnia a magyar lakcímkártyáját. két állandó lakcímetek ugyanis nem lehet. Elvileg persze, mert amúgy annyira még nincs összekötve a két adminisztráció...

 • 2014.08.06 16:40:46jause

  Az első mondat egy kérdés akart lenni...

 • 2014.08.06 18:55:50MarcusFenix

  majd szépen leadják a lakcímkártyát ha már tartósabb a dolog. A személyi leadásról én nem tudok.

 • 2014.08.06 18:57:01-miu-

  Kemény ez az egyházi adó

 • 2014.08.06 19:08:35csepke

  és 15 napon belül a magyar tb-ből is ki kell jelentkezni

 • 2014.08.06 19:46:09kristofxx

  Akor ezen már túl vagytok, akkor ne lepődjetek meg , mert a bejelentkezés alapján az ARD rögtön küld majd nektek egy levelet, amiben a Közszolgálati TV díjat vet ki, felnöttenként 17,98 EUR/ hó, majd levélben megadott címen össze kell vonni az együttélőket, mert ezt csak lakásonként kell fizetni. Nagy vita van belőle, de úgy néz ki, hogy egyelőre fizetni kell, a bejelntkezés dárumáig visszamenőleg.
  Ha hosszabb ideig szándékoztok maradni, akor a hogsi lecserélést is javasolnám, ez simán megy 25 EUR, előnye, hogy mindenhol elfogadják, mint ID-t, ellenben a magyarral ez 15 évig nem jár le,meghosszabbításához nem kell orvosi. Ezt városonként egy helyen lehet megtenni, a Verkehrsamt-nal ( ez egy kijelölt Bürgerdienst).

 • 2014.08.06 19:47:47gombakomba

  2013. jan. 1-től megszűnt az ideiglenes külföldi tartózkodás kategóriája, és a kezdeti téves jogértelmezések után mára - remélhetőleg - minden hivatalban tisztában vannak vele, hogy külföldre távozáskor nem kell visszaadni a lakcímkártyát - ergo lehet két lakcímünk az EU-ban -, csak akkor kell ezt megtenni, és bejelenteni a külföldi letelepedést, ha az ember úgy dönt, hogy mostmár tényleg külföldön telepedik le, a jelenlegi szabályozás szerint ez lehet akármikor.

  Ez év tavasza (talán március) óta a gyámhivataltól nem kell engedélyt kérni a gyerekek külföldre viteléhez, ha azzal egyébként mindkét szülő egyetért, csak a jegyzőnek kell bejelenteni, hogy a tankötelezettséget nem otthon teljesítik.

 • 2014.08.06 19:54:09gombakomba

  @csepke 2014.08.06 19:08:35
  Igen, az EU-ban csak egy helyen lehet egészségbiztosítása az embernek (egy helyen viszont kell, hogy legyen, ezért a magyar TB-ből való kijelentkezésnél azt is meg kell adni, hogy hol lesz továbbra is fizetve). Ennek fejében az EU minden országában jogosult az ember minden olyan, orvosilag szükségesnek ítélt, három hónapon túlra nem halasztható egészségügyi ellátásra, amire az adott ország polgárai is. Tehát az európai biztosítási kártyával nemcsak a sürgősségi ellátásra jogosult!
  Az OEP-től való kijelentkezésnél ha az ügyintéző véletlenül azt mondja, hogy ezt a NAV-nál már nem kell jelezni, mert hivatalból értesítik, azt nem kell elhinni, hanem az OEP-es igazolással plusz a szükséges egyéb nyomtatvánnyal át kell sétálni a NAV-hoz is.

 • 2014.08.06 19:56:29gombakomba

  @ MarcusFenix 2014.08.06 18:55:50
  Pedig a személyit is vissza kell adni:[link]

 • 2014.08.06 20:03:30kristofxx

  Kölföldre való letelepedésnek hívják most, a személyit elveszik és lakcímkártyát is, kapsz egy olyan lakcímkártyát, hogy "nincs lakcím".
  A külföldi lakcímet meg lehet adni, akkor viszont automatikusan bekerülsz a szavazójegyzékbe és Orbán Viktor ha megszorul akkor írásban fog üzenni neked.

 • 2014.08.06 20:15:03kristofxx

  Még egy pár dolog: Érdemes a szeződésekre nagyon odafigyelni ( mobil, gáz. villany, kábeltv, internet). Fontos nagyon a felmondási időre figyelni ( általban a lejárat előtt 1-3 hónap) és felmondás módjára figyelni, ez mindig hagyományos módon papír alapon írásban történik, akárhogy is kötöd a szeződést. Ha nem mondod fel időben, automatikusan 1 évvel meghosszabodik, közben semmit sem tudsz csinálni. A szolgáltatók a 2. évben 25-30 %-kal megemelik az árat. A másik év közben mindig csak előfizetést teéjesítesz, évente egyszer jön egy elszámolás és a különbözeteket egyösszegben ki kell fizetni és ez alapján határozzák meg a követező évi havi előfizetést is( egy év 11 havi részletből és egy elszámolásból áll.)
  A lakás kiadásoknál előszeretettel kevesebb közös ktg-et mondanak az első évben, 1 év múlva meglepetés érhet.

 • 2014.08.06 20:21:52Desmond77

  @kh:

  "Mi ateisták vagyunk, nem tartozunk egy egyházhoz sem, így nem kell adót fizetnünk, de nem is használhatjuk az egyházi épületeket, szolgáltatásokat."

  Erre mondta egyik kollégám (evangélikus), hogy túl sokat kellet adózni, és ők kijelentkeztek. Gottesdinstre mennek továbbra is. "A templomban senki sem kér tőle adóigazolást, és úgyis dob a perselybe." Ezt mondta. Lehet hogy a németek is kezdenek felébredni, és nem vakon engedelmeskedni.

 • 2014.08.06 21:22:31bat4

  @kristofxx
  "Orbán Viktor ha megszorul akkor írásban fog üzenni neked."
  Miért kell it is viktorozni, viszket valahol?

 • 2014.08.06 22:10:09christophe

  @kristofxx
  Vègleges letelepedèsnèl ,nem vagy koteles a kulfoldi lakcimedet bejelenteni?(ha nagykovetsègen keresztul intèzed)

 • 2014.08.06 22:19:03kristofxx

  Igen, viszket.

  Én még ezt az Okmányirodában intéztem, akkor azt mondták, hogy nem kötelező, a párom 2 napja intézte a Konzolutáson, ott ragaszkodtak hozzá.
  Szerintem nem lehet kötelező, nincs értelme, bármikor elköltözhetsz, elvileg ezt is lehetne jelenteni, de ez már eléggé logikátlan.

 • 2014.08.06 22:31:47christophe

  ok koszonom ,ki fog derulni....

 • 2014.08.06 22:55:02Sheriff az égből

  namost atment vagy nemment

 • 2014.08.06 22:55:39Sheriff az égből

  ugylatom nem, szoval:

  Jaja, OEP-tol NAV-tol azonnal ki kell jelentkezni mihelyst van kulfoldi biztositasi jogviszony, kulonben majd 1-2 even belul jelentkeznek egy vastag igennyel visszamenolegesen kamatostul, amit persze utana ellehet simitani de emiatt szopo hazajarkalni.
  Az, hogy kijelentkezel e a magyar lakcimedrol az rajtad mulik. Ha igen elkerik a szemelyit, es hordozhatod magaddal az utlevelet, de ha lecsereltteted nemetre a jogsid az a rendornek eleg szokott lenni. Amugy officiel magaddal kene mindig cuggolnod az utleveled es az Anmeldbebestaetigungot.
  Igen, jonni fog a GEZ, negyedeves elszamolasban (3*17,98)
  Jonnifog postan egy adoszam is / fo.
  Valamint jonnifog az Ausländerbehörde-tol egy level (/fo), amiben megkernek egy iv kitoltesere es egy biometrikus fenykepet is kernek valamint egy igazolvanyodrol masolatot.
  Amennyiben nem lesz einbürgerung, hihetetlenul akkuratusan emlekeztetni fognak ha az okmany nemsokara le akarna jarni ;)
  Bar ez ujabban az ugyfelkapun at .hu is felhotlenul mukodik.

  Utolso sorban de nem utoljara, 1.1.2009 ota Krankenversicherungspflicht van ervenyben mindenkire.
  Azaz kotelezo betegbiztositas. En ugy tudom/mondtak anno, hogy mindenkire ervenyes akinek bejelentett nemet lakcime van, fuggetlenul attol kifele mifele. Ennek jolesz utanajarni, nemvagyok a megmondhatoja mi a teendo, de fenn allhat a veszely, hogy egyszercsak (mikor amugyis kotnel/bejelent a munkaadod) visszamenoleg kerni fogjak. Akar beteg votal akar nem. Csunya meglepetes lehet belole.
  Amennyiben az Ur vallakozni akar, mint ahogy azt multkor emlitette, akkor elmehet maganbetegpenztarba, kothet szinte kaszko alapon, onresszel, arra amire akar.
  Ennek az lesz a hatranya, hogy ha egyeduli kereso lesz az Ur, a gyerekeket is hozza fogjak csapni, vert fog kopni az osszegtol.
  Ha mindketten keresok lesznek akkor meg ahhoz aki tobbet keres.

  Ha valamiben tevednek akkor javitson ki valaki aki nem teved! :)

 • 2014.08.07 06:05:44Akitlosz

  Miért akar Németországban élni és dolgozni olyasvalaki, aki nem is beszél németül?

  Sohasem érettem az angolul megtanult embereket, akik azt hiszik, hogy egyetlen nyelvvel mindenhol, Ausztriában, Németországban, Oroszországban, Franciaországban stb. boldogulni tudnak.

  Akkor miért nem Angliába megy dolgozni?

  ---

  2 lakcíme mindenkinek lehet, egy állandó, s egy ideiglenes. S mindenki maga dönti el, hogy melyik legyen a melyik.

  Senki nem köteles lemondani a magyarországi állandó lakcíméről, csak mert külföldön dolgozik. De persze ez nem is tilos.

  Szabad mozgás van.

  Az ideiglenes lakcím is elegendő az akárhol is történő munkavégzéshez.
  ---

  gombakomba

  "Pedig a személyit is vissza kell adni:[link]"

  Nem kell. Csak ha valaki külföldön akar letelepedni. De az, hogy valakit a munkája éppen egy másik országhoz köt még egyáltalán nem jelent ott végeleges és kötelező letelepedést.

  Mindenki maga dönti el ezt, mindenkinek lehet 2 lakcíme, s mindenki maga dönti el, hogy melyik lakcíme a melyik.

  Akit csak a munkahelye köt valahova ő miért jelentené be az ottani címét állandóra?

  Aki saját szabad akaratából akar másik országba kivándorolni, ott letelepedni az persze más tészta, de erre ugyan nem kényszerít Magyarország senkit.

  A lényeg, hogy simán elegendő az ideiglenes lakcím is a külföldi munkavégzéshez.

 • 2014.08.07 08:40:14pirospottyos

  En böcsuletesen bejelentettem Mo-n, hogy emigraltam, se a lakcimkartyat, se a szemelyit nem vettek el tolem. Ez megint olyan, hogy az adott napon a csaj aki a pult mogott ul, tudja mit kell tenni vagy nem :-D

 • 2014.08.07 09:24:53Liquid_Night

  Berlinben ugyanígy 5 percig tartott a lakcímbejelentés, viszont ott először időpontot kellett kérni, ami 3 hét várakozást jelentett. Felekezeti kérdést nem tettek fel.

  Amúgy nem kell túlidealizálni a német rendszert, annak is megvannak az árnyoldalai. Javaslom, hogy inkább kétszer kérdezzetek és háromszor nézzetek mindennek utána, mert ha valami csak egy kicsit is másképp lett intézve mint ahogy annak rendesen intéződnie kellett volna, akkor abból csúnya vesszőfutás lesz.

  Amúgy meg igen, a saját rendszerük/mentalitásuk hülyeségeit pont annyira kultiválják mint mi a sajátunkét. Legkevésbé sem ők az überland, és néha olyan fokú szarkazmussal szólalnak meg, hogy az még a magyarnak is ütős.

 • 2014.08.07 10:39:32nincs_nick

  Akitlosz: Németeknél, osztrákoknál jóval kellemesebb az élet, mint Angliában. A klíma is jobb. Ráadásul teli van mindkét hely olyan állásokkal (főleg it, orvosi részen) ahol elég angolul tudnod. It részen pl. még később sem kell tanulni németül (de fizetik, ha szeretnél). Szóval ezért. Rengeteg ismerősöm van kint úgy akár évek óta, hogy sör kérésénél kimerül a német tudása. Mert cégénél angolul beszélnek, mert külföld fel amúgy is úgy kell, meg kevés az only német-osztrák kolléga, egyébként meg elboldogulnak. Aztán szép lassan majd felszedik a németet. Vagy nem. Mondjuk óvónőnek ne akarj kimenni csak angol tudással, az tény....

 • 2014.08.07 12:22:53A lófa szára

  "Sohasem érettem az angolul megtanult embereket, akik azt hiszik, hogy egyetlen nyelvvel mindenhol, Ausztriában, Németországban, Oroszországban, Franciaországban stb. boldogulni tudnak."

  De miért is kéne neked ezt érteni???

 • 2014.08.07 14:10:49maxval, a gondolkodó birca

  Két lakcímem van, soha semmit sem jelentettem be vagy ki.

 • 2014.08.07 14:22:26dieter1

  Egyházi adó: amikor jópár éve bekerültem egy külföldi rendszerbe, kiküldték a visszamenőleg fizetendő egyházi adóról a papírt. Bemutattam nekik az igazolást a magyarországi befizetéseimről, ezután megelégedtek a különbözettel.
  Persze ha valaki nem vallásos vagy csak szimplán el akarja bliccelni a fizetést, az vallja magát nyugodtan ateistának. De azt elárulom, hogy a perselypénz egyetlen országban sem helyettesíti az egyházi adót, Magyarországon sem.

 • 2014.08.07 14:49:03LoMo9

  @Desmond77

  Én a németek magatartását nem "vakon engedelmeskedni"-nek hívnám, hanem szabálykövetőnek (törvénytisztelőnek?).

  Németo.ban az a szabály, hogy adózni kell a társas hitéletért. Az ("tipikus" magyar) csal, aki nem fizet, de azért elmegy a templomba.
  Ez olyan, mint ha nem fizetnél TB-t, de azért elmész a kórházba begipszeltetni a lábad, mert majd úgyis adsz a doki zsebébe jattot.

  Szuper szemlélet.

 • 2014.08.07 14:59:06dieter1

  LoMo9, teljesen egyetértek. Amúgy ez Magyarországon éppúgy szabály, itt is ugyanúgy van egyházi adó, amit be kell (vagy legalábbis kellene) fizetni. Csak éppen korábban a kommunista, most meg a liberális szemléletmód miatt szóba sem jöhet olyasmi, hogy automatikusan levonják a fizetésedből. Bárki elképzelheti, mi volna, ha ezt a nyugaton teljesen természetes dolgot nálunk is megpróbálnák bevezetni.

 • 2014.08.07 15:12:50netreg007

  "Ez az egyházi adó miatt fontos, aminek mértéke tartománytól függ, de általában az SZJA (Lohnsteuer) 8-9 százaléka, amit automatikusan levonnak a jövedelemből."

  Kicsit átment a kommentfolyam egyházi adóba, ami nem baj persze. Nekem ebből a mondatból nem jött le, hogy SZJA-n felüli ez az SZJA*0,08 vagy ez az SZJA 8-9%-át kitevő, egyházakra dedikált része. Magyarországon pl. ez utóbbi van, mondjuk csak 1+1% Ez jó rendszer amúgy. Szavazzanak és szétosztjuk a zsét. Igazából nem is adnék más pénzt az egyházaknak, de ez messze vezet. (Németországba?:D)

  Az meg naívság, hogy valaki azt hiszi, ha nem fizet egyházi adót, akkor nem fizet egyházi adót. A német rendszert nem látom át, ami azt illeti a magyart se teljesen, de azért otthon az van, hogy mindenki SZJA 1%-a megy az egyházaknak, az ateistáké is! Csak a rendelkezők döntik el az arányokat. Valami olyat hallottam, hogy a 0-ás SZJA-s is szavazhat (ajánlhat fel). Ezen felül vannak még egyedi szerződések (pl.. vatikáni), ami államilag adakozik a közösből, ami szintén közös adóforintokat jelent. Ha a német rendszerben bevallásos alapon, de csak ennyit kapnak az egyházak (semmi mutyi szerződés), akkor ez még tisztességesebb is a magyarnál.

 • 2014.08.07 15:54:51zizi77

  Nem tudom pontosan, de szerintem aki nem nyilatkozik, annak az 1%-át megtartja az állam, nem osztják szét szerintem. Egyébként az egyházadó elvileg a netto jövedelem 1%-a lenne. Nem tudom mekkora az SZJA a németeknél, hogy arányaiban ez mekkora része lehet a jövedelemnek, de biztos vagyok benne, hogy ott is támogatja még az állam külön az egyházakat. Egyébként a perselypénznek valóban semmi köze az egyházadóhoz. Az egyik elvileg fix összeg/ nálunk 5E/felnőtt/, a másik meg az ember belátására van bízva.

 • 2014.08.07 16:55:17dieter1

  Igen, kicsit leragadtunk egyetlen kérdésnél, de aki mársról akar írni, az majd témát vált :-)
  zizi77-nek van szerintem igaza, az adó a nettó éves jövedelem 1%-a, amit közvetlenül az egyháznak kell fizetni pl. sárga csekken vagy személyesen. Amiről netreg007 ír, az egészen más tészta, az az állami támogatás. Ott az állam lemond a neki járó, beszedett szja 1%-áról és átutalja a megjelölt egyháznak, de kizárólag azok esetében, akik erről nyilatkoznak. (Ez, amint látható, sokkal kisebb összeg, hiszen nem a nettó jövedelem, hanem csak az szja 1%-a!).
  Ez a rendszer annyiban igazságtalan, hogy rengeteg vallásos ember nem tudja ilyen módon támogatni az egyházát, nyugdíjasok, nagycsaládosok, stb., ezért is merült fel korábban az a meg nem valósított lehetőség, amit netreg007 említ.

 • 2014.08.07 18:46:06NekemNemEzKell

  Na most gondoljunk bele! Ha magyarországon megkérdeznék az önkormányzatnál: milyen vallású? Országos, sőt világra szóló mocskolódást rendezne belőle néhány párt, meg írott és digitális sajtó,egyaránt!

 • 2014.08.11 08:15:08doominogame

  Akitlosz: Németeknél, osztrákoknál jóval kellemesebb az élet, mint Angliában. A klíma is jobb.
  Vitatkozok egy kicsit. Itt Angliában télen nagyon ritkán fagy, az idén 3-szor volt jeges a kocsiablak, azt hiszem. Hó egy deka sem volt, sem felfagyott út. Nyáron nem megy a hőmérséklet 25 fok fölé, csak nagyon ritkán. Igazi paradicsom a szívbetegeknek. A tavasz nagyon hosszú, kellemes meleggel. A rengeteg eső miatt (az viszont van bőven) minden mindig pompázik a zöldben, szépek a fák, hatalmasak a mezők. Soha nincs por, gyakorlatilag a kocsi légszűrőt szűzen veszed ki a cserénél. Egyáltalán nincs szúnyog, légy is sokkal kevesebb, mint otthon.
  Kinek hiányzik a nyári +35, a téli -10? Ennyit a klímáról.

 • 2014.08.11 09:22:55oys...

  Kedves KH!

  Én csak mostanában fedeztem fel ezt a blogot, de örömömre szolgál!
  Freital egy kissé a szívem csücske a diákéveim óta, másrészt pedig a részletes leírásaid is érdekelnek. Csak így tovább!
  (Az előző blogbejegyzésedhez kapcsolódóan, ahhoz is van véleményem, azt oda írtam le.)

 • 2014.08.11 09:34:14oys...

  Ja, itthoni egyházi adó:
  - Nem központosított, hanem a tényleges hívőktől az egyházközség szedi be.
  - Nem az Sz.J.A. arányában kerül meghatározásra.
  - Az 1% csak egy felajánlás lehetősége, amivel az adózók élhetnek (de sokan nem teszik). És persze a nullás adózóknak nincs miből felajánlaniuk, így nem is tehetik.
  - Ugyanakkor az egyházi adó megfizetése előfeltétele az egyházi szolgáltatások igénybevételének. (Nem, nem a templomba járás feltétele, hanem pld. az egyházi esküvő lehetősége, a keresztelés, stb., vagy akár a kegyeleti szertartás is ide köthető - ha az egyházközség ezt szigorúan veszi.)

 • 2014.08.15 06:13:13geriszab

  @ NekemNemEzKell

  szerintem is magánügynek kell lennie, hogy ki milyen vallású
  eleve nehogy már az állam szedje az egyházi adót
  szekularizáció vagy miaszösz
  ha magyar polgárokkal eljátszaná valaki ezt a német dolgot, hogy rákérdez az önkormányzatnál az alkalmazott az ügyfél vallására, akkor a jogvédők lekapnák a tíz körméről

  a vallásokat tiltani nem kell, de talán az állam kivonulhatna ebből a kérdésből
  tudtommal Magyarországon csekket ad a pap, lelkész, amin befizeted a hozzájárulásodat, amit az egyházadnak szánsz, meg ott a perselypénz
  meg ott az 1%, amit szerintem nem lenne szabad ilyen formában csinálni, az állam ne segédkezzen egyházi jövedelmek becsatornázásában
  arról viszont hallottam, hogy Magyarországon egyházi óvodába, iskolába, gimibe nem vesznek fel, ha nem fizetsz elég adót nekik, ez pedig picit aggályos, mert ugye rengeteg állami iskolát átjátszottak az egyházaknak az utóbbi időben
  ugyanígy a temetést, esketést, keresztelést is megtagadják, míg nem fizetsz visszamenőleg is egy szép összeget, ezekkel egyet is értek, ateistaként nem is venném igénybe ezeket, de az iskola sok helyen másként már nem elérhető, csak egyházi iskolaként sajnos
  nagyon rossz tendencia ez

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta