SZÜLŐSÉG

De tényleg, meddig van a gyerek mellett a helyünk?

2014. június 29., vasárnap 15:08

Egy éves a gyerekem, a jelenlegi törvények szerint visszamehetnék dolgozni, és akkor is kapnám a GYED-et. Még nem döntöttem, de gondolkodom rajta, hogy a gyermek másfél éves korában megpróbálok részmunkaidőbe visszamenni, a babát pedig heti három napra beadnám családi napközibe. Remek ötletemet a szüleim, nagyszüleim és néhány barátnőm részéről felháborodás övezi: a gyereknek ugyanis három évig az anyja mellett a helye, nem véletlenül jár három évig valamilyen ellátás az anyának. Persze, aki igazán rászorul, az kénytelen esetleg hamarabb visszamenni dolgozni, de ha nincs súlyosan kényszerítő körülmény, akkor jóérzésű asszony otthon marad. Hiszen a gyereknek az a legjobb, ha három évig én hordom a játszótérre.

Magyarországon legalábbis. Ami a világ többi részét illeti, elképesztő változatossággal találkozunk: sok helyen rövidebb a fizetett otthonlét, ugyanakkor több pénzt adnak ezalatt; más, fejlett országokban mintha még nem is hallottak volna arról, hogy fél évig igény szerint kell szoptatni, tehát addig nyilván nem dolgozhatsz.

Szülési szabadság nullától 365 napig

A World Policy Forum oldaláról származó térkép a fizetett szülési / anyasági szabadságok hosszát sorolja fel. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) javaslata szerint a nőknek legalább 14 hét (azaz 3,5 hónap!) fizetett szülési szabadságot kellene adni.

shutterstock 42520663

Ezzel szemben néhány országban egyáltalán nincs ilyesmi: az USA legtöbb tagállamában, Pápua-Új-Guineában vagy Szváziföldön nem létezik a fizetett szülési szabadság fogalma. Az USÁ-ban 12 hét fizetés nélküli szabit vehetnek ki az anyák a szülés környékén, bár egyes tagállamok nyújtanak valamennyi anyagi támogatást ezalatt az idő alatt. A három hónap leteltével azonban választhatsz, visszamész-e dolgozni, vagy mostantól a férjed keresi a pénzt.

Az európai országokban is meglepő változatossággal találkozunk: Németországban 14 hét fizetett szabadság jár, ezalatt a fizetése teljes összegét megkapja a friss anya, Szlovéniában 105 napig lehet otthonmaradni teljes fizetéssel, Franciaországban, Spanyolországban, Hollandiában 16 hetet, Dániában 365 napot, azaz egy teljes évet tölthet otthon az ember úgy, hogy közben a fizetése egészét megkapja.

Vannak országok, ahol két opció közül választhatunk hosszabb otthonlét 80 százalékos bérrel vagy rövidebb otthonlét 100 százalékos bérrel, ilyen például Norvégia. A fizetett szülési szabadságon felül néhány országban elérhető fizetetlen szabadság, amely alatt egyes helyeken az állam ad valamennyi anyagi támogatást a fizetés nélküli szabin lévő anyának: ilyen például Németország, a legtöbb közép-európai ország, beleértve hazánkat.

Azokat az éveket sosem kapod vissza!

A fentieknek megfelelően sok nyugati országban viszonylag hamar visszamennek a nők dolgozni: az USÁ-ban élő barátnőm komplikált császármetszése után három hónappal már teljes munkaidőben melózik, mi több, plusz hétvégéket vállal, hogy ki tudja fizetni a magánbölcsit. Egy másik, Budapesten élő barátnőm a gyermek nyolc hónapos korában ment vissza dolgozni egy multihoz, ő nem akarta ilyen pici korban bölcsibe adni a csemetét, így a babára egy bébiszitter és a nagyszülők vigyáznak felváltva. Ő rengeteg kritikát kapott ezért a környezetétől: karrierista, meg fogja még ezt bánni, azokat az éveket sosem kapod vissza, egy anyának a gyerek mellett a helye.

De tényleg, meddig van a gyerek mellett a helyünk? Tizenkét hétig, mint az amerikai anyáknak? Egy évig, mint a dán anyáknak? Vagy a magyar anyákra és gyermekekre más szabályok vonatkoznak, a mi gyerekeink sérülnek, ha három éves kor alatt lepasszoljuk őket?

Rengeteg tényezőtől függ

Szerencsére nem csak ideológiák léteznek a témában, hanem alapos tudományos kutatások is. Néhány évvel ezelőtt jelent meg egy 69 kutatás adatait összegző összefoglaló tanulmány azzal kapcsolatban, milyen hatással van az anyák korai (a gyerek 3 éves kora előtti) munkába állása a gyerek későbbi fejlődésére. A tanulmány eredménye cseppet sem meglepő: ha lehet, akkor az anyák töltsék az első évet otthon a gyerekükkel, és csak akkor menjenek vissza a gyerek egyéves kora előtt teljes állásba dolgozni, ha az így szerzett jövedelem mérhető hatással van a gyerekek életkörülményeire, ellátására.

45

Az anya korai munkába állása önmagában nem növelte semmilyen tanulási vagy viselkedési probléma kockázatát, de mindez sok egyéb tényezőtől is függött.

Egy éves kor alatt teljes állásba?

A magasabb jövedelmű, kétszülős családok esetén a kutatók az átlagosnál valamivel több tanulási és viselkedésproblémát találtak, ha az anya a baba egy éves kora előtt teljes állásba visszament dolgozni. Ez főleg a kisfiúkra vonatkozott, a kislányok egy fokkal kevésbé sínylették meg a dolgot.

Az sem mindegy, melyik gyereket hova tesszük, amíg dolgozunk: a magas jövedelmű családok egy évesnél fiatalabb kislányai esetén kevesebb későbbi problémával járt a bölcsődei elhelyezés, míg a kisfiúknál akkor volt később kevesebb gond, ha a nagymama vigyázott rájuk otthon. A legnagyobb arányban azoknak a gyerekeknek lett később viselkedésproblémájuk, akiknek az anyukája nagyon korán, azaz már 3 és 6 hónapos koruk között visszament teljes állásba dolgozni.

Más a helyzet, ha az anya jövedelmére a mindennapi megélhetés költségei miatt van szükség: a szegényebb kétszülős családoknál kifejezetten kedvező hatása volt az anya munkába állásának. Azaz, azok a gyerekek teljesítettek később jobban az iskolában (olvasásból és matekból is!), akiknek az anyja egyéves koruk előtt visszament dolgozni. A kutatók szerint ez valószínűleg sok mindennek köszönhető: ha anya is hozzájárul a családi kasszához, kevesebb otthon a stressz az anyagiak miatt, több és táplálóbb élelmet tudnak vásárolni, a szabadidőt tartalmasabb tevékenységekkel tudják eltölteni, tudnak rendesen fűteni, meleg ruhát venni, stb.

Egyéves kor után

Egyéves kor után általában már inkább előnyös, ha anya dolgozik, bár nem minden esetben. A dolgozó anyák 2-3 éves gyerekeinek többsége családi jövedelemtől függetlenül később jobban teljesítenek az iskolában.

A legmagasabb végzettségű anyák gyerekei viszont 3-4 éves korukig jobban fejlődnek, ha az anyjukkal vannak, mint ha intézményben lennének, különösen a kisfiúk, de a négy éves kor utáni teljesítményt már nem lehet az anya végzettsége alapján bejósolni.

shutterstock 86778349

A gyerekek egyéves kora után tehát az anya munkába állásának inkább pozitív következményei vannak, ez különösen igaz, ha az anya részállásban vagy rugalmas munkaidőben dolgozik, illetve ha az anya lelkesedésből megy vissza dolgozni, mert szereti a munkáját.

A gyerekek egy kisebb része többet profitál az anya otthonlétéből: ez akkor van így, ha a család gazdag, anya egyetemet végzett, a gyereknek egynél több testvére is van és az anya munkája mérhető stresszel jár. A lányok minden esetben jobban viselik az elválást, mint a fiúk: vagyis a kutatók szerint gazdag, okos, de stresszes munkájú anyák sok fiúgyerekkel inkább maradjanak picit tovább otthon.

A fenti kutatásból mindenki kikeresheti saját magát és gyermekét – az sem mindegy, egyedülálló-e az anya, illetve kisebbséghez tartozik-e, beszélnek-e nyelveket stb. Nyilván nem mindegy, milyen az intézmény, ahol a gyermekünkre vigyáznak, amíg mi pénzt keresünk.

Egy azonban biztos: lehet, hogy ha a gyermek egyéves kora után visszamegyünk dolgozni, akkor szájára vesz minket a falu, de a közhiedelemmel ellentétben nem tettük mindörökre tönkre a kötődésre való képességét vagy a későbbi életpályáját. Mi több, lehet, hogy épp ezzel mozdítottuk előre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.06.29 15:55:56setlur

  nekem egyáltalán nem az a fontos szempont ebben az esetben, hogy hogyan teljesít az iskolában...

 • 2014.06.29 16:06:47zizi77

  Nagy 19 hónaposan ment csanába, mert akkor hívtak vissza dolgozni. Ha akkor nem megyek, valószínű nem lett volna később munkám. Ő nagyon alkalmazkodó volt. Szerencsére jól viselte. A kicsi, aki most 9 hónapos, teljesen más tészta. Sokkal anyásabb, pedig ugyanúgy neveljük. Szeretnék 2 éves korában visszamenni/ha tudok/ dolgozni, de nem tudom, Ő hogyan fogja ezt viselni. Szerintem a gyerek mentalitásán nagyon sok múlik.

 • 2014.06.29 16:20:14lalanc

  "A falu a szajara vesz" kifogast nem is ertem! Kinek mi koze hozza? Messze nem ertek egyet azzal, hogy 3eves korig otthon kene maradni vele. Sem az anya, sem a gyerek nem profital ebbol. Szerintem 12ho utan lehetne mar resz munkaidot vallalni, vagy 18ho-tol. De egy ket eves gyerek mar mindenkepp jarjon kozossegbe es Mutti is terjen vissza a felnott vilagba, keressen igenis penzt. Az allam nyakan elni 3evig eleg pofatlan dolog!

 • 2014.06.29 17:00:37Felicitasz

  Mhm.
  [link]

 • 2014.06.29 19:28:06Snoopyzit29

  Az állam nyakán élősködni? Ez szerintem Magyarországon fogalmilag kizárt. Minden szinten és minden módon az állam élősködik az állampolgáron. Ha azt vesszük, hogy a mérhetetlen sok adóból amit befizetünk csak kb. fél évig jár havonta a fizetésünk egy normál része , utána max. 105.000 körül, utána meg 25 ezer körül, akkor ez inkább a vicc kategória. Akinek nincs pénze az ne vállaljon gyereket vagy nélkülözni fognak nagyon keményen, mert az állam nem kényeztet el az biztos. A másik, hogy Magyarországon semmilyen kultúrája sincs a részmunkaidőnek, így szerencsétlen kisgyerekes anya majd beledöglik, hogy részmunkaidős állást találjon.

 • 2014.06.29 21:06:40Bikli néni

  Ezt a posztot egy az egyben Felicitasz blogjáról nyúltátok, ami egy dolog, de legalább forrásmegjelölést alkalmaznátok, ha már önerőből nem megy az írás.

 • 2014.06.29 21:56:58magyar ember teli szájjal

  Hát igen, sikerült "ihletet meríteni" máshonnan, az biztos.

  Azt legalább akkor odaírhatnátok hogy mennyit fizet más országokban az állam meg mennyit a munkáltató. És a magyar egyedülálló, családbarát, visszatérés után "járó" fizetett szabit se felejtsük el, aminek meg a 3 évnek hála minden munkáltató viszolyog a szülőkorú nőktől.

 • 2014.06.29 22:05:14Bikli néni

  A visszatérés utáni fizetett szabit erősen megnyirbálták. Most már csak fél évnyit lehet kb. összegyűjteni, nem lehet a sok-sok évit halmozni. Nekem kb. másfél hónapnyi szabim lesz így, és ugyan szerintem is egy hátrányos valami ez, én mégis örülök neki, mert legalább lesz miből beszoktatni a gyereket a bölcsibe. (Nálunk minden gyereknek biztosítanak helyet, de csak akkor veszik be a legalább 20 hónapos gyereket, ha az anya visszament már dolgozni.)
  De nem csoda, hogy ezt tényleg nem szeretik a munkáltatók, tudok olyanról is, aki (igaz, nem kényelemből, hanem muszájból) kibekkelte otthon a fizetett szabiját, ami felgyűlt a két gyerek után, majd szépen felmondott. Hát mit mondjak, én is pipa lennék, bármennyire is érteném emberileg a munkavállalóm indokait.

 • 2014.06.29 22:09:39Guadalupei Szűz

  zizi77: Mi az a csana?

 • 2014.06.29 22:13:14ledo76

  1 éves korig, ahogy a kutatás is mutatja semmi képpen nem szabad visszamenni. Bölcsit sem könnyű 1 éves kor alatt találni. A bébiszitter szerintem nagyon rossz megoldás és nem mindenki engedheti meg, a nagyszülö a legjobb (ha normálisak), de ez nem mindenkinek lehetőség (távol élnek, nem élnek, ők is dolgoznak), a magánbölcsi is jó, de anyagi okok miatt ez se pálya mindenkinek. Szerintem 1 éves korig a gyerek az első, nincs olyan kényszer ami ezt felülírja. 1 éves kor után gyerektől függ, hogy mikor mehet vissza az anya (ilyenkor már a kényszer nagyobb úr mint a gyerek), de két éves kor után nem kifizetődő (szó szerint és képletesen) otthon maradni. Ezen kor fölött, gyerektől függetlenül, jobb ha közösségbe kerül és kicsit elszakad otthonról, leválik a szülőkröl a csemete.

 • 2014.06.29 22:36:53dr-eam

  Hálistennek novemberben jön a hugi, úgyhogy - bár felvették a kétéves fiam bölcsibe, és nem vonták össze a szemöldöküket, hogy nagy a pocak - fennáll a választás lehetősége, hajlok az otthonmaradás felé....én a szocializáció miatt gondolkodom a bölcsödén, mert a vele egykorúakkal nem nagyon tud mit kezdeni, viszont kicsit tartok tőle, hogy két hét után elkezdi hazahordani a fincsi kórokozókat, ami egy újszülöttnek, hiába immunglobulinok meg anyatej, nem feltétlenül tesz jót.

 • 2014.06.29 22:39:26csepke

  Az a baj ebben, hogy akárhogyis csinálja az ember, az úgyis csak utólag, évek évtizedek múlva, fog kiderülni hogy jól tett-e, és ha nem, akkor sincs már mit tenni.

 • 2014.06.29 23:35:31igazi hős

  @Guadalupei Szűz:[link]

 • 2014.06.29 23:37:26Bikli néni

  Guadalupei szűz: csana = családi napközi. Magánbölcsi-féleség, nagyon kicsike csoportokkal.

 • 2014.06.30 00:29:27R2D2 & C3PO

  Hiányzik az intézményrendszer elemzése is. Szerintem tökre nem mindegy, hol készültek ezek a felmérések és milyen volt az intézményi háttér.
  Én nem hiszek abban, hogy az értelmiség leginkább kisemmizett legalsó rétege bármilyen kisgyerekre jó hatással lenne, de mindegy. Végül is a kutatás pont arra az eredményre jutott, amire én is. ;-DDD

 • 2014.06.30 07:13:58cirmike

  Állam nyakán élni? Én vállalkozóként nagyon sokat befizettem az államnak, ennek csak töredéke a gyes.. Kénytelen voltam én is munkát vállalni közben, szerencsére otthon tudtam dolgozni, igaz, éjszakánként (grafikus vagyok).
  De azért az a 26-7 ezer forintot ne sajnáljuk már a gyesen lévőktől.. És sok esetben a bölcsik tele vannak, nincs mindenkinek nagyszülő a közelben, stb.

 • 2014.06.30 07:18:54cirmike

  Egyébként nekem még oviba is alig akarták felvenni, mondván, én úgyis otthon dolgozom. Most nagycsoportos, de most megy először nyáron is oviba ("sajnos" dolgozom, és a nagyszülők még mindig 200 km-re laknak), és húzták a szájukat az ovónénik.. Az ovik hozzáállását is sok esetben meg kellene változtatni.

 • 2014.06.30 09:55:30mattack

  Nekem a kisfiam 8honapos volt,mikor visszamentem dolgozni,apukaja esti muszakban dolgozik,en nappaliban,hetente 1x meg a nagymama vigyaz ra.mi angliaban elunk,csak 39hetig tartott a fizetett szabadsagom,es szuksegunk van az en jovedelmemre is,nem tudok itthon maradni.most 1eves a kisfiam egyenlore nagyon jol mukodik a dolog ,nagyon vidam kisfiu:)es mi is kiegyensulyozottak vagyunk,bar mindkettonk munkaja eleg stresszes,mikor hazaerunk ,es meglatjuk Vincent,ez azonnal elfelejtjuk mi volt a munkaban.szabadnapjainkat probaljuk osszehangolni,es mindig megyunk vmerre csavarogni egyutt,napi 2x megyunk setalni a parkba,egyszer npkozben apuval,egyszer keso delutan Meg velem.Amugy inkabb apas Vince,mert reggel sokkal aktivabb ,sokat jatszik apuval,amikor en 5-6 fele hazaerek,mar kicsit nyugosebb.lehet kesobb meg itthon maradok ,amikor anyagilag megtehetjuk mar,de most meg muszaj ebbol a helyzetbol a legjobbat kihoznunk.

 • 2014.06.30 11:36:44czege

  Pont letojom, hogy ki mit gondol és hogy fog teljesíteni az iskolában - hálistennek nem az befolyásolja, hogy mennyire leszboldog v. sikeres. Én 2,5 éves koráig otthon voltam a lányommal, ezután 2 hónap nagyszülőzés, majd még egy kis idő kedves bébisintér kislánnyal és betöltött 3 évesen szeptembertől ovi. Ő nem igényelte a gyerektársaságot túlságosan még korábban - sőt :D Boldog, kiegyensúlyozott, okos, kimagasló kommunikációval bíró nagylány, akinek az ovis "beszoktatás" kb. 1 óráig tartott - konkrétan az első nap már ott aludt sírás és balhé nélkül -, úgyhogy nem gondolom, hogy rosszat tettem volna magunkkal :)
  De ez gyerek-anya-család-függő, hogy kinél mi jön be.

 • 2014.06.30 12:29:04pirospottyos

  Hat, ez mind nagyon szep es jo, belegondolni, hogy mi jo a gyereknek, meg mi nem, mit valaszthat anyuka es mit nem... Csakhogy az esetek nagy reszeben anyukanak egyaltalan nincs valasztasa!

  Nem en valasztottam, hogy mikor menjek vissza dolgozni, hanem lejart a szabadsagom es kesz, vissza kellett menni, mert kulonben adieu munkahely.
  En valasztottam azt, hogy nincs a gyereknek nagyszuloje aki vigyazhatna ra? Nem.
  En valasztottam azt, hogy a ferjemnek meg nekem is dolgoznunk kell, mert kulonben nem tudjuk fizetni a hazat? Nem.

  Akkor meg?

 • 2014.06.30 12:32:51Bambina

  Bilki neni,ehhez tudsz hivatkozast irni? "A visszatérés utáni fizetett szabit erősen megnyirbálták. Most már csak fél évnyit lehet kb. összegyűjteni, nem lehet a sok-sok évit halmozni." En nemreg szamoltattam ki es 5 honap szabit tudok kivenni. Mostanaban volt valami valtozas? Nagy szivas lenne nekem, ha ezt elvesztenem.

 • 2014.06.30 13:37:37gabardin

  MT 115. §
  115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
  (2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában...
  c) a szülési szabadság,
  d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,....
  tartama

 • 2014.06.30 13:38:45gabardin

  Ez a változás 2012. január 1-el lépett életbe és a 2011. augusztus 1. utáni GYED igényléstől "hatályos"

 • 2014.06.30 13:55:07pschm

  Nekem (kulfoldon elve) 14 het adatott meg, a fizetes kb 60 szazalekaval. 14 het utan vagy visszamegy dolgozni, vagy kereshetsz uj munkat, pedig allami bolcsode/ovoda nem is letezik, mindenert fizetni kell (es nem keveset...). Rosszabb anya vagyok ettol mint azok, akik 3 evig otthon vannak? Nem hiszem. 1. Nincs mas valasztas. 2. Ez az elet rendje.

 • 2014.06.30 15:49:24pocacska

  dr-eam, nálunk pont ez a helyzet:)) bár a kislányom csak szeptemberben lesz 2 éves, tesó meg november végén jön, úgyhogy a nagyobbik is itthon lesz velünk.
  Különben ez tényleg biztos gyerekfüggő - én a lányomon azt látom, hogy talán mostanában lehetne közösségben hagyni. Egy évesen még a nagyszüleinél se akart (pedig sokat találkozott velük), folyton utánam sírt, ha meg ott voltam, nem szállt ki az ölemből vagy vele kellett menni mindenhova. Szerintem az egyéves gyerek még kicsi a "magára hagyáshoz", de mondom, ez csak az én véleményem...

 • 2014.06.30 16:26:28stimcs

  Ha hamar (kinek mi) visszamész,akkor nem fog tetszeni sok mindenkinek,ha meg később,akkor meg azért osztanak le!Az van,hogy ebben az országban ezt csináljuk,mi,magyarok! Keressük,hogy miért is lehet rosszat mondani a másikra,milyen rossz dolog érte,amin lehet nyámnyogni! Messze vagyunk még attól a hozzáállástól,hogy pl."Anyuka,tegyen úgy,ahogy jónak érzi,mert biztosan az lesz a jó megoldás a babának is!" Mindenki elfelejti nálunk még (vagy csak nem érdekli),hogy egy boldog gyerek egy boldog anyánál kezdődik!! Éshogy anya attól lesz boldog,hogy pénzt keres,attól,hogy karriert épít vagy épp attól,hogy a játszótérre jár a 3 éves gyerekkel,hát rohadtul mindegy!!! csak boldog legyen és ne mardossa se a gondolat,hogy hogy fizetem ki a villanyszámlát,se az,hogy úrsiten,nem fog fejlődni megfelelően a gyerekem,mert nincs velem egész nap!! A döntést,amit meghoz,érezze 100%-ig magáénak,ne másénak,ennyi!

 • 2014.06.30 17:11:50kisvirag78

  Anyuka sosem felelhet meg mindenkinek. Ha gyesen marad, akkor élősködik az állam nyakán, ha visszamegy dolgozni, akkor karrierista és lesz@rja a gyerekét. Részmunkaidő nincs, csak elvétve, távmunka szintén, ovi-bölcsi-iskola 5-kor zár, a munkahely meg sokszor még később. Aki egyszer elveszti a munkáját, és mondjuk több gyereke van, az soha többet nem talál. Vagy van férje, és az kitart mellette és eltartja, ami szintén nem a legjobb függési kényszerállapot, vagy rendszeres gyermekvédelmit és egyéb segélyeket kér és nyomorog, és vadászik egy új apukára.
  Az pedig, hogy kinek mikor jó, ha visszamegy anyuka, erősen személyfüggő. Anyukától, strapabírásától, apukától, gyerektől, a vigyázó személyétől is függ. Szóval ezekről írni úgy hülyeség, ahogy van.

 • 2014.07.01 10:37:06Az evolúció megfordítója... vissza a fára!

  Ezt mindenkinek maganak kell eldonteni. Ebbe az allam ne szoljon bele. En ugy erzem, hogy dolgozni jo, de a gyerekem elso lepeseinel ott lenni soha vissza nem tero lehetoseg es elmeny. Dolgozni kesobb is tudok, de gyerekkora egy van a gyereknek, en meg egyszer tudom felnevelni.

  A nok tobbsege ma amugy is neurotikus lesz, erzelmileg sivarak, jobb is, ha nem maradnak otthon. Lattam mar tobb becsavarodott, zakkant anyukat. Az en edesanyam normalis, kedves, szeretetteljes legkort biztositott es nem egesz nap a TV-t nezte. A mai nok mar tobbnyire csak vilagra szarjak a kolykuket es rohannak vissza bulizni. Plane Angliaban lattam ilyet. A magyar vagy szlovak au-pair meg felneveli a gyereket.
  Ez a nyugati eletforma.

 • 2014.07.01 10:55:13czege

  Bambina, én 2010 augusztusában szültem, 2013. január elesejével lettem újra aktív állományban, a szabadságom 1,5 hónap volt, február 18án kezdtem dolgozni ténylegesen. Szóval, az az 5 hónap az már régen nem igaz.

  Stimcs: minden szavaddal egyetértek :)

 • 2014.07.01 13:07:34Bambina

  Koszi mindenkinek! Egy honapja szamolta ki nekem a berszamfejto az 5 honapot (a 2010-2015 kozotti idoszakra, csak jovore kezdek megint dolgozni) ugyhogy bizom benne, hogy nem tevedett.

 • 2014.07.01 14:36:56margaritt

  Ez annyira tipikus - máshonnan lenyúlt cikk lebutított megfogalmazással, milliószor kivesézett téma.
  Szerintem akinek muszáj, vagy úgy gondolja, hogy az a jó mindenkinek, menjen vissza dolgozni. Akinek meg nem, az maradjon, amíg tud/akar. Nem értem, ha valaki meghoz egy döntést, akkor minek kell bizonygatni, hogy márpedig ezt így kell csinálni.
  Ha nekem így jó, akkor mondjanak a brittudósok bármit, melyik országban, melyik iskolarendszerben ki, hány százalék eséllyel hogyan teljesít ezután, nekem a legfondosabb az lesz, hogy az én gyerekem mennyire kiegyensúlyozott, boldog, mennyire találja meg a helyét a világban kicsinek meg nagynak.

 • 2014.07.02 11:54:52woland07

  Mennyire gáz, hogy egy sokak által látogatott oldal ilyen gusztustalanul ellop egy cikket.... A cikk ráadásul 2010-es! Legalább egy "via" lenne a cikk végén!

 • 2014.07.03 15:18:48dokineni

  lalanc, állam nyakán? hol élsz te? mennyi adót fizetnek a dolgozók basszus? az élősködik, aki 15 éves korától 50 éves koráig szül és egy rohadt percet nem dolgozik.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta