SZÜLŐSÉG

Nem vizsgálja meg az orvos a gyerekeket, de miért?

2014. május 25., vasárnap 12:00

Ha nem megyek le a gyerekkel együtt a gyerekorvoshoz, az nem vizsgálja meg - többek között emiatt váltottunk nemrégiben házidokit. Lógós kamaszok számára persze tökéletesnek bizonyulhatott ez a helyzet (emlékszem, annak idején, amikor még kamasz voltam, nekünk ezer forintot kellett fizetni egy igazolásért), csakhogy ez rá sem nézünk a gyerekre gyakorlat egy valóban beteg kölök esetében  elég súlyos következményekkel járhat. 

A költözés után eleinte elkísértem a tizenéves gyerekeimet, ha azok betegek voltak. A doktornő kedves és türelmes volt, hamar megszavaztam neki a bizalmat, ahogyan a gyerekeknek is, akiket egy idő után már egyedül engedtem el a rendelésre, ha valami gond volt az egészségükkel. Egy ideig fel sem tűnt, hogy nem megy minden a régi kerékvágásban, a fiúk elszaladtak az orvoshoz, ha bajuk volt, aki kiírta őket, majd amikor én úgy gondoltam, hogy gyógyultak, ismét elszaladtak a szakemberhez, hogy az megerősítse a feltevésemet, és kiállítsa a papírt, hogy ismét mehetnek iskolába. 

shutterstock 117549010

Aztán az egyik srác teljesen véletlenül elkotyogta, hogy amióta egyedül jár, nem vizsgálja meg a doktornő. Nemcsak akkor nem nézett bele a torkába, amikor panaszokkal ment hozzá, hanem később azt sem ellenőrizte, valóban egészséges-e a gyerek, mehet-e közösségbe.

Egyik alkalommal úgy alakult, hogy a nagyobbikra olyan hasmenés jött rá, hogy nem engedtem el még dokihoz sem, nehogy menet közben maga alá csináljon. A másnapi rendelést jól benéztük, kiderült, nem délután, hanem délelőtt rendelt, így a kölök csak harmadnap jutott el az orvoshoz. Gondoltam, mindenképp bepróbálkozunk azért egy igazolásért a dokinál, hiszen tényleg rosszul volt a fiam. És bingó!

A doki minden kérdezés nélkül kiállította a gyereknek az igazolást, anélkül, hogy megvizsgálta volna, vagy egyáltalán, hogy megbizonyosodott volna arról, hogy valóban beteg volt a kölök. 

Új szakember, új szakrendelő

Mindamellett, hogy az eljárás orvosetikai kérdéseket vet fel, utólag az is kiderült, nem is igazolhatta volna a fiam hiányzását. Orvosi igazolást a törvények szerint ugyanis csak attól a naptól kezdve lehet kiállítani, amikortól a beteg kezelés alatt áll. A napokban új szakember és új szakrendelő után néztünk, ahol ez utóbbi világosan le is van írva egy az ajtóra ragasztott papírra. Az új orvos a kisebbik fiamat tetőtől talpig átvizsgálta, aki meg is lepődött ezen, hiszen mindeddig csak fel kellett sorolnia a tüneteit, és arra kapott receptet.

shutterstock 147729740

Egy dolgot viszont még mindig nem értek: a rendelőben az eljárás szerint a gyógyult/anya által gyógyultnak vélt gyerekek szintén soron kívül kapnak orvosi igazolást, csak be kell kopogniuk érte. Kollégáink szerint ugyanez a rendszer működik gyakorlatilag az összes gyerekorvosnál.

Na már most egy laikus szülő honnan tudja, mikor gyógyult meg a gyerek, mikor küldhető könnyű szívvel ismét iskolába? Értem én, hogy leterheltek a rendelők, meg kapacitáshiány van,de nem érne meg a gyerek - és a többi gyerek - egészsége egy újabb vizsgálatot? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.05.25 12:45:58repecs

  "Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár " nem tiszta hogy az orvostudomány csak próbálkozó tudomány aztán írunk egy bogyót aztán vagy jobb lesz vagy nem. A sebészet valamivel jobb arányban próbálkozik. Ha nem így lenne akkor a homeo terápia sem létezhetne, mert vagy az egyik vagy a másik.

 • 2014.05.25 15:56:26♔batyu♔

  Megvizsgálta, hiszen ránézett. Miért nézzen bele a torkába, amikor pld. a hangjáról hallja, hogy meg van fázva.

  Neked az a lényeg, hogy egészséges a gyereked, vagy az, hogy az orvos fél óráig vizsgálgassa?

  Az új orvos pedig nyilvánvalóan alaposan megvizsgálja.

 • 2014.05.25 15:59:58ajuci

  Repecs, mondjuk ennek az idézetnek nem sok köze van sem a cikkhez, sem pedig ahhoz, amit mondtál....

 • 2014.05.25 16:00:50ajuci

  vagyis írtál :)

 • 2014.05.25 22:29:06Ivonn88

  Én őszintén szólva elég bénának érzem, hogy minden kis náthával meg lázas fertőzéssel el kellett mennem a háziorvosomhoz, amikor még diák voltam,hogy igazolást kapjak, hiszen azt kb én is tudom, mit kell ilyenkor csinálni. Ha valami komolyabb gond van, pölö nem múlik el régóta, vagy mondjuk pl. valami antibiotikumot igénylő dologról van szó, indokoltnak tartom a vizsgálatot, egyébként meg nem igazán, és a betegségek háromnegyede inkább az első kategória. (ezt a hülye orvosi igazolásos rendszert szüntetném meg legszívesebben a francba, hogy csak akkor kelljen elmenni, ha valaki tényleg annyira beteg, hogy a szokásos pihenés-lázcsillapítás kombó sem elég).

 • 2014.05.26 08:32:11Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos

  Az anyák 90%-a meg tudja állapítani, gyógyult-e a gyereke. Ha poszt toló paramama nem, akkor kérje meg az orvost, vizsgálja meg újra a kölköt.

 • 2014.05.26 09:29:57vöröspanda

  a mi régi orvosunk bemondásra felírta az öcsémnek az antibiotikumot, akár hetente, aztán amikor tüdőgyulladása lett, már nem segített rajta az antibiotikum sem... csak Isten jóindulatán múlt, hogy túlélte

 • 2014.05.26 09:55:47Mák Vilma

  Egy szülő - és igazából egy kamasz gyerek is, ha csak nem akarja éppen átvágni a szüleit vagy a világot - nagyon jól meg tudja állapítani, mikor olyan beteg, hogy nem lenne jó iskolába mennie, és mikor gyógyul fel annyira, hogy már nem zavarja pl. a náthája a tanulásban, odafigyelésben. Ilyenkor az orvoshoz menés csak az iskolai bürokrácia miatt kell, mert ott nem hisznek a gyereknek, és alapból lógósnak tartják - én elhiszem, hogy vannak olyanok is, és miattuk kell ez az egész. De az orvosok is tudják, hogy ez csak bürokrácia, és úgy is állnak hozzá.
  Egyébként nem lehet, hogy túl sokat betegek ezek a gyerekek? Mennyit alszanak, mit esznek? Mozognak eleget? Vagy ellenkezőleg, nincsenek túlhajszolva: egyik edzésről a másik különórára - ami a legnagyobb baromság, amit a mai szülők a gyerekeik ellen elkövetnek...
  Az enyémek (11 és 14) már évek óta nem voltak a gyerekorvosnál, az évi 1 vagy 2 náthájuk simán elmúlik 1-2 nap alatt, annyit meg a szülő is igazolhat. Nem szednek semmilyen vitamint, nem rajonganak a zöldségekért, de junk foodnak se jutnak még a közelébe sem... Viszont nagyon nem szeretnek kimaradni az iskolából...
  Egyébként meg higgyük el, hogy egy tapasztalt gyerekorvos simán kiszúrja a komoly betegségeket, amik egyébként nagyon ritkák kamaszkorban, de vannak olyan jószívűek, hogy pár nap pihenőt szívesen engedélyeznek a megfáradt tizenévesnek.

 • 2014.05.26 12:52:29Haloperidol

  "a mi régi orvosunk bemondásra felírta az öcsémnek az antibiotikumot, akár hetente,"

  dilettans barom orvos akkor. Ezert terjed ennyire az antibiotikumrezisztencia. Mar most vannak olyan bacik, amiket nem lehet kiirtani antibiotikummal, 10 ev mulva az ilyenek altalanosak lesznek. Marad az imadsag.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta