SZÜLŐSÉG

Elegem van az éjszakai szoptatásból!

2014. április 17., csütörtök 16:38

Mostanában azon gondolkodom, lassan le kellene szoktatni a lányomat az éjszakai szoptatásról. Végtére is, kilenc hónapos. Vagy még korai lenne? Esetleg sokkal régebben meg kellett volna tenni? Vagy az ember nem is leszoktatja, hanem megvárja, amíg a gyerek felnő és már nem kéri többé?

shutterstock 105789869
Fotó: Shutterstock

Mint ahogy azt bármilyen kisgyermekes témában megszokhattuk, most is rengeteg ellentétes tanácsot kaptam mind a barátnőktől, mind a szakemberektől. Nyilván minden baba más, és minden anya más, így erre sincs általános recept, mindenkinek magának kell ráéreznie a megfelelő alkalomra.

Három nap vagy három év?

A barátnőimet körbekérdezve egészen meglepő válaszokat is kaptam. Volt, akinél fel sem merült a téma: Zsuzsi gyermekei négy- és öt hónaposan megunták az éjszakai szoptatást és azóta sem kérnek belőle. Helga szigorú volt és nem bízta a véletlenre: a kórházból való hazajövetelt követően, kislánya háromnapos korában úgy döntött, éjfél és reggel hat között nem kap enni a csemete. Kissé neccesnek hangzik ilyen kicsi babát hat óra hosszat éheztetni, náluk az eredmény egyelőre egy jól fejlett, jól táplált, vidám és jól alvó kislány.

Barbi kisfia ennél sokkal jobban ragaszkodott a jogaihoz: amikor betöltötte az egyéves kort, Barbi úgy döntött, itt az ideje, hogy leszoktassa az éjszakai szoptatásról. Éjjel csak teát kínáltak a babának, sokszor anya nem is, csak apa kelt fel hozzá. Amikor már tíz napja minden éjjel órákig tartó sírással kellett megküzdeniük és több szomszéd is aggódva rákérdezett, mi baja van a babának és főleg meddig tart még, Barbiék feladták. A kisfiú végül két éves volt, mire, szintén nem kevés sírás árán megtanulta, hogy enni nappal szokás.

shutterstock 53792650
Fotó: Shutterstock

A legkitartóbb páros Adrienn és kislánya voltak: Adri igény szerint szoptatott, a baba pedig születésétől fogva egészen hároméves koráig másfél óránként igényelte azt. Az óvodai beiratkozás környékén sikerült leszoktatni az éjjeli, majd nem sokkal később a nappali szoptatásról is.

Újszülöttkorban mindenkinek így a jobb

Az éjszakai szoptatás kényelmetlen, hiszen fel kell kelni hozzá (hacsak nem a saját ágyunkban tároljuk a csecsemőt). Ugyanakkor határozott előnyei is vannak, és minél fiatalabb a baba, annál kifejezettebbek ezek az előnyök. Pozitív hatása van a tejmennyiségre: minél több idő telik el két szoptatás között, annál hamarabb apad a tej. Az éjszaka is szoptató anyukák később kezdenek menstruálni, és esetükben a szoptatás jobban kifejti fogamzásgátló hatását.

A gyakori szoptatás csökkenti az eldugult tejcsatornák, a túltelített tejmirigyek és a mellgyulladás esélyét, amelynek az első másfél-két hónapban igazán nagy a kockázata: ekkor még nem alakult ki pontosan a kereslet-kínálat, a tejtermelődés szabályozása is máshogyan történik, mint a későbbiekben. Ebben az időszakban könnyen túltelítődik a mell, ami éjszakai szoptatással megelőzhető.

Nagyobb babáknál is van előnye

A szoptatáskor termelődő oxitocin mind az anyára, mind a babára álmosító hatást fejt ki, így mindketten könnyebben visszaalszanak. A fogzás környékén egyes babák elutasítják az anyamellet; más babák nappal elutasítják, de ezt éjszaka bepótolják; a babák egy harmadik csoportja pedig a szilárd ételt köpi ki ilyenkor és csak anyatejet fogad el. A szoptatás enyhíti az ínyfájdalmat, a kibújt fogacskákat pedig sokkal kevésbé rontja, mintha valami mást – teát, tápszert – kapna a kisbaba éjszaka. Beteg, étvágytalan babák folyadékbevitelét könnyen biztosíthatjuk gyakori szoptatással. És persze, nagyon egyszerű: nem kell a babát fel-alá hurcolni a lakásban, ringatni, amíg a hátunk leszakad, mégis nagyon könnyen visszaalszik. Csak aztán hamar fel is ébred. Dehát egy rendes anya ezen nem akad fenn: sokáig szoptatni, éjszakázni, gyakran felkelni a babához dicséretes és kívánatos dolog, és aki ezt fárasztónak vagy kimerítőnek érzi, az egyáltalán minek szül?

Nem pihen az emésztőrendszer

Dr. Gál Éva gyermekorvos könyvében az éjszakai szoptatás és az alvászavarok közötti kapcsolatra mutat rá: tapasztalataik szerint az éjszakai etetések alvásproblémákhoz vezethetnek. Az egészséges négy hónapos kisbaba már elvileg képes arra, hogy éjfél és reggel hat között szoptatás nélkül aludjon, de ha szoptatás közben alszik el, akkor visszaaludni is csak így tud. Ha az anya gyakran kínál anyamellet a babának éjszakánként, akkor egy idő után a baba is megtanulja ezeket az étkezési időket, és tényleg éhes lesz éjjel. Nagyobb babák esetén előfordul, hogy a csökkent anyatejmennyiség miatt az esti etetéskor már nem laktak jól, és éjfél körül már iszonyú éhesek. Ilyenkor az anya eldöntheti, hogy mostantól rendszeresen és gyakran szoptat éjszaka, vagy este tápszerkiegészítést ad a babának.

shutterstock 99919679
Fotó: Shutterstock

A főorvosnő arra is rámutat, hogy a kiváltó októl függetlenül maga az éjszakai evés is lehet további zavarok oka, ugyanis testi működéseink (testhőmérséklet, emésztőrendszer, hormonrendszer) 24 órás szabályozás alatt állnak. Jó esetben ezek a működések összhangban állnak: a testhőmérséklet csökkenésével elálmosodunk, csökken a gyomorsav-elválasztás és az emésztőnedvek termelődése is. Ez a szabályozórendszer fél éves korunk környékén kapcsol be, és ha ennél nagyobb baba éjjel többször is eszik, az kissé megzavarja a rendszert. Az extra folyadék fokozza a vizeletkiválasztást, a pelenka tele lesz, ami kényelmetlen, és felébreszti a babát. Az emésztőrendszernek működnie kell, holott ilyenkor az is pihenésre lenne kapcsolva.

Honnan tudhatom, hogy itt az idő?

Bár szoptatni előnyös, vannak bizonyos jelek, amik fennállásakor elgondolkodhatunk: lehet, hogy ideje leszoktatni a babát az éjszakai evésről. Ilyen jel, ha

 • a kisbaba elmúlt fél éves, és nappal rendesen eszik, de éjszaka mégis felkel, pár kortyot szopik, majd visszaalszik.
 • Ha egyszer már leszokott az éjszakai szoptatásról, de betegség, növekedési ugrás, fogzás, vagy bármilyen más nehezebb időszak során visszaszokott és a nehezebb időszak végeztével a szokás mégis megmaradt.
 • Ha nem is a szoptatás miatt ébred fel, hanem más miatt, például foga jön, hangos a szomszéd, meleg van, hideg van, de anya és baba is megszokta, hogy szoptatással altatja vissza.

Sok baba felébred éjszakánként néhány másodpercre, esetleg sír egyet, majd magától visszaalszik. A cicin elalvó babák gyakran nem tudnak egyedül visszaaludni, hiszen megszokták, hogy az elalvás helyszíne az anyamell. Persze, valójában akkor van itt az idő, amikor az ember úgy érzi, hogy nem akar többet szoptatni éjszaka. Ha a szoptatás már nem táplálékbevitel, csak az alvással összefüggő szokás, de anya és baba is elégedett a helyzettel, akkor nem muszáj változtatni.

Hogyan szoktassam le?

Lehet, hogy könnyű lesz leszoktatni a babát, és lehet, hogy rengeteg sírással fog járni. Természetesen leszoktathatjuk úgy is, hogy hétfőtől kezdve nem adunk neki éjszaka enni, és kész. A La Leche Liga tanácsai azoknak segíthetnek, akik kíméletesebb módszerrel szeretnének próbálkozni, ugyanakkor elég türelmesek és kitartóak.

A tanácsok között semmi meglepőt nem találunk, elég, ha a józan eszünkre hallgatunk. Fontos például, hogy napközben elégítsük ki a kisbaba táplálék- és babusgatásigényét, azaz lakjon jól és szeretgessük sokat.

shutterstock 136385837
Fotó: Shutterstock

Éjszaka dugjuk el a baba elől a mellünket, aludjunk másik szobában, vegyünk fel vastag hálóinget, és ha lehet, kérjük meg apát vagy más, nem szoptató családtagot, hogy ő keljen fel a babához.

Az álomba-szoptatás mellett más nyugtató, altatómódszereket is bevezethetünk – ringatás, ének - , de csak olyat válasszunk, amit aztán majd szívesen folytatunk minden éjszaka. Nagyobb babák esetén, akik már értik a beszédet vagy maguk is tudnak beszélni, fontos, hogy számukra érthetően magyarázzuk el, mi fog történni, és mondjuk nyugodtan nemet.

És persze, a joker-tanács, amit szinte minden csecsemőkkel kapcsolatos kérdésben érdemes szem előtt tartani: ne ragaszkodjunk mereven semmilyen elmélethez vagy divathoz, próbáljuk figyelmen kívül hagyni anyósunk, szomszédunk és szoptatási tanácsadónk homlokegyenest ellentétes tanácsait, ehelyett figyeljünk a baba jelzéseire és a saját igényeinkre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.04.17 17:16:49na4

  Gyereket akartál, most mosolyogj!

 • 2014.04.17 18:54:41vágtázó halottkém

  Én ezt nem érzem akkora problémának, semmi sem tart örökké. A liga honlapján forrásként megnevezett szerző könyvét elolvastam. Annak volt értelme. Ennek a poronty posztnak nem sok van.

 • 2014.04.17 18:55:15Brutál Barna Barbie Baba

  Én ezt nem érzem akkora problémának, semmi sem tart örökké. A liga honlapján forrásként megnevezett szerző könyvét elolvastam. Annak volt értelme. Ennek a poronty posztnak nem sok van.

 • 2014.04.17 19:26:02isolde

  vágtázó halottkém: ezt szinte mindegyik poronty-cikk alá bekommenteled, nem uncsi?

 • 2014.04.17 19:30:17Huple macskája

  Az éjszakai szoptatás kényelmetlen, hiszen fel kell kelni hozzá (hacsak nem a saját ágyunkban tároljuk a csecsemőt).
  Tároljuk, értem.

 • 2014.04.17 20:03:51Paramami

  Nekem sokat változott a hozzáállásom ebben a kérdésben. Az elsônél még nagyon fontos volt, hogy leszokjon, mert hamar akartunk kistesót, de váratott magára, és azt olvastam, hogy legjobban az éjszakai szoptatás gátolja a termékenységet.

  A másodiknál nehéz volt, mert komoly gondok voltak a tágabb családban, emiatt türelmetlenebb voltam, így nehezebbek voltak az éjszakai kelések.

  A harmadiknál nagyon hamar jött, hogy éjfél és hajnali hat között nem szopott, így nem volt gond sem ebbôl.

  Nemrég született a negyedik, aki ha nem beteg (sajnos a nagyok sok mindent hazahoznak), pár hetes kora óta kibírja éjfél és hajnali öt között.

  Egyébként minél többedik gyerek, annál kevésbé izgat ez a dolog, annál inkább gondolom úgy, hogy ez egy átmeneti fázis. Vagyis ebben is sokat segít, hogy már megtapasztaltam ezt az élethelyzetet.

 • 2014.04.17 21:11:35retinax

  Megható ez az empátia, ami a vhk-nak nem probléma, az nyilván senki másnak nem az. Vö. jóllakott embernek nehéz elhinni, hogy más meg éhes.
  Szerintem meg igenis probléma, ha valaki kilenc hónapja nem aludt egyhuzamban többet 4 óránál.
  Az én gyerekeim egyébként pont 9 hónaposak voltak, amikor elegem lett a dologból, és leszoktattam őket az éjszakai szopásról. Három nap múlva minden szép és jó lett, aludtunk, mint a bunda.

 • 2014.04.17 21:13:37szomszédmarinéni

  na4
  Ezért a dumáért péklapáttal vágnék arcon bárkit.

 • 2014.04.17 22:34:11tankaranka

  Hát ha anyuka folyton felpattan a gyerekhez éjszaka, akkor magára vessen....OK az első hónapokban annyira feszült a mellem, hogy kimondottan jólesett az éjszakai szoptatás, a gyerekek meg tényleg nem tudtak még annyit enni, hogy végigaludják az éjszakát.

  Csak mosolyogni tudok azokon, akik dundi, féléves babákat másfél óránként etetnek éjjel is . Nem ettől lesz valaki jó anya. Meg eljut az ember a fáradtságnak arra a fokára, hogy szeretne 5-6 órát aludni .

 • 2014.04.17 23:18:03Rodolfo63

  szerintem nem fog éhenhalni a gyerek ha már elmúlt pár hetes és éjszaka nem kap enni

 • 2014.04.18 00:42:37nagyonnagyon

  hagyd bömbölni bazmeg, álomba ordítja magát faszán, te meg bőgsz a konyhába és mekkora kurvára hős vagy, és egyből végigalussza az éjszakát. Aztán meg osztod az eszet..
  Ha nem tudsz áldozatot hozni akkor ne szülj, majd reggel eszik amikor te kényelmesen felébredsz, addig csak korogjon a poci. Remélem majd amikor te 70 évesen saját hugyodba fetrengsz az ágyadba akkor majd 2 nap múlva megnéz hogy na mi van mama hogy vagyunk? Kicsípte a pisi? ejnye... komolyan..röhej ..

 • 2014.04.18 01:28:55R2D2 & C3PO

  szerintem sok múlik a gyerek habitusán. a miénk csak egy esetben bőg nagyon, ha nem kap akkor cicit, mikor ő azt úgy gondolja...
  nappal így másfél évesen már tárgyalhatunk előbb egy kis ebédről, de utána mindenképp kér még anyatejet is. ;-DDD éjszaka viszont nem vagyok hülye ezen vacakolni, mert ahhoz fel kéne ébredni...

  velem meg nem volt ilyen gond.

  a férjeméket meg jól megverték... az volt ám a helyes!

  de az én tapasztalatom az a témában, hogy mikor épp le akarom erről szoktatni, akkor NEKEM sokkal rosszabb az egész...
  már látszik a vége, nagyon lassan nő a szopik közti idő. ráadásul a gyerek nagyon érzékeny, egy szelesebb nap (pl ma hajnalban) már gyakoribb szopásokat jelent. már nem sokáig nézhetem lefekvéskor, ahogy alszik, ébredezik a tejszagra és nem sokáig fogok arra ébredni, hogy folyik a tej a nevető szájából... ha nagyon fáradtnak érzem magam, akkor hétvégén ráhúzok, addig a férjem vigyáz a gyerekre, illetve délután én is alszok egyet.

 • 2014.04.18 07:22:34lüke

  a butaság teljes egészség
  javallom a zsurnalisztának kérdezze meg a bébiket mit szólnak ehhez,
  (ne csak az orvosokat)

 • 2014.04.18 07:56:35Kekeckokec

  Namost én pasiból vagyok, de 5 gyerek és (eddig ) 4 unoka után azért van valami rálátásom.
  Egyrészt, mi fokozatosan szoktattuk le a kölköket az éjszakázásról, egyre nagyobb szünetekkel, így viszonylag hamar megvolt az a 6-8 óra nyugodt alvás. Addig azonban -amikor az asszony kidőlt már a folyamatos fennlét miatt -én voltam az, aki felkeltem, lemértem, bepelenkáztam, odatettem a cicire, és büfiztettem, akár többször is. Semmi extra, én is dolgoztam, de mert láttam, mennyire kivan a feleségem, úgy gondoltam, ha már ketten vállaltuk, hát vállaljuk ketten a nehézségeket is.
  Utolsó gyereknél az asszony egyszerre szoptatta őt is, meg az unokámat is:-DDD

 • 2014.04.18 08:36:20ingopur

  A nagy nalam egy eves koraig minden ejjel haromszor szopott, minimum fel orat, tehat mire visszaaludtunk, egyben olyan ket-harom ora alvasmennyiseg jott ossze. Nagyon-nagyon faradt voltam, es elegem volt az egeszbol. Aztan pikk-pakk, a szulinapja utan egy hettel egy nap csak bohockodott, es semmit nem tejezett, masnaptol pedig megtagadta. Probaltuk a cici helyett teat modszert, azzal az ejszakai otrol lejott haromra, de onnan nem tudtuk kitolni az idot. Kitartas, lesz jobb :-) Azert a harom eves korig kelek dolgot a legnagyobb empatiaval sem tudtam volna csinalni, szerintem azert egy majdnem ovis gyereknek aki rendesen kajal nappal mar nem kell haromszor taplalek ejszaka. (akik meg itt okoskodnak, h milyen ilyenolyan szemet a poszt iroja, azoknak javaslom, huzzanak ejszakara negy oras utemre telefont, keljenek fel, kapcsolajk kakaora a fejhallgaroban a legjobban utalt zenejuket, hallgassak egy ora hosszat, aztan szundikaljanak a kovetkezo ebresztesig. Reggeltol pedig csinaljak ugy vegig a napot, mintha mi sem tortent volna, max 1 oras alvassal nap kozben, es szivekedjenek megirni ket het mulva a tapasztalataikat.)

 • 2014.04.18 08:47:40Pizsi16

  Az első gyerekemnél voltak problémák így kb fél éves koráig nem 4 órát nem aludtam, hanem 2 órát sem. Van az a fáradtság ami felülír minden anyai ösztönt. Úgy fejtem a tejem, hogy a fejem az asztalon volt mert nem bírtam tartani. Konkrétan koncetrálom kellett, hogy a tepsit tegyem a sütőbe és ne a gyereket. ...Nem újdonság, hogy alvasmegvonással szokás kínozni az embereket. A kismamákra ez nem vonatkozik? Ők kibírnak mindent?

 • 2014.04.18 09:05:31lalanc

  nagyonnagyon
  Esküszöm feldobtad az egész hosszú hétvégémet :-D Magam sem tudtam volna jobban megfogalmazni.... Respect!

 • 2014.04.18 09:46:12Atyád

  5 gyerek felnevelésében vettem aktívan részt, így egy apai tapasztalatot is megosztanák veletek.
  Nálunk a szabály a 6 kg és a 3 éjszaka volt. Tehát, amikor a gyermekünk elérte ezt a súlyt, tehát volt már akkora tartaléka, hogy kibírjon egy éjszakát, akkor este 10 után nem volt, se szoptatás, se teázás. Általában ez első éjjel 1,5-2 órás bőgés. Ez a legnehezebb. Ilyenkor egymást is le kellett fognunk, hogy ne menjünk be hozzá. A második éjjel a bőgés már csak fél órás szokott lenni. A harmadik éjjel egy-két próbálkozás 10-10 percig, majd alvás. A nagyszülők ezt a programot általában nem tolerálják, tehát el kell őket távolítani. :)
  Még egy megjegyzés. Minél később történik az átállás, annál tovább tud bőgni a gyerek. Több ereje van rá.

 • 2014.04.18 09:58:18Kono

  Én apaként besegítek ebbe, sokkal jobban jár mindenki.

  Nálunk pár hónaposan átaludta az éjszakát, majd a fogzáskor és betegség miatt elkezdett ismét 3-4-5-ször felkelni. Aztán rászokott a 2-3-ra hosszabb távon.
  Sokat vitatkoztunk a feleségemmel erről, mert bár elég konzervatív elveim vannak a nevelésben, mégis úgy gondolom, hogy ok nélkül nem kel fel a baba éjjel, hiszen ő is aludni szeretne... Szerinte meg- köszönhetően az ilyen buta cikkeknek- már rég át KELLENE aludnia az éjszakát, mert az a NORMÁLIS, hagyjuk bömbölni. De mivel én hordom a nadrágot, meg megkérdeztünk néhány élő anyát, felkelt hozzá továbbra is.

  Most lesz 1 éves és mivel itt az ideje, meg jön a kistesó, fokozatosan szerettük volna leszoktatni. Hétvégén eldöntöttem, hogy akkor itt az ideje elkezdeni:) Bementem hozzá aludni a szobába, és amint felkelt, felvettem kicsit, adtam neki vizet(!)- mert semmiféle tápszert nem hajlandó elfogadni- aztán egy perc ringatás után visszatettem. Másnap ismét ez ment, de már csak egyszer kelt fel. Harmadnapra átaludta az éjszakát.
  Én is csodálkozom, hogy ilyen simán ment.

  Két oka volt, utólag okosak vagyunk már :)
  Az egyik, hogy igényelte a testi kontaktust, babusgatást. Reggel büszkén mutogatja anyának apa matracát a szobában:) Biztonságot nyújtott neki, hogy ott aludtam- hajnalban mondjuk visszamentem a saját helyemre.
  A másik eredmény, hogy nap közben így sokkal többet eszik, mint eddig, mert nem kap annyit tejet- darabig még marad a napi két, hajnali-lefekvés szopi.

 • 2014.04.18 10:17:20brian halála

  Minden kedves "hagyni sírni" párti anyuka-apuka!
  Tényleg kíváncsi vagyok, hogy szerintetek miért jó a gyereknek, ha hagyjátok sírni? A gyerek ugyanolyan ember, mint mi, csak kicsit kisebb...
  Ha én (testi vagy lelki) okból elkezdek sírni és tudom, hogy a férjem (bármely szeretett személy/anyám/apám) hallja ezt és nem jön oda segíteni, akkor mit gondolok róla? Hogy nem törődik velem... Valószínű, hogy egy idő után abbahagyom a sírást, de belémíródik, hogy a szeretett személyt nem érdekelte a bajom, egyedül vagyok és szomorú maradok. Míg közben ez a személy a másik szobában veregeti a vállát, hogy milyen király, hogy végre csönd van.
  Nekem nagyon drasztikusnak tűnik a "hagyni sírni" megoldás, amely nem emberként közelít a gyerekhez, hanem "sírógépként", ami egyszer majdcsak abbahagyja...
  De cáfoljatok! :-)

 • 2014.04.18 10:37:46Morrancs

  A kisbaba egyetlen kommunikációs módszere a sírás. Ergo mindent ezzel jelez kb. Ha minden egyes síráskor minden egyes igényét kielégítjük, akkor azt fogja természetesnek venni, hogy neki minden jár. A szocializáció az első nappal kezdődik a fogantatás után, ahol már a környezethez alkalmazkodnia kell. AZ a jó, ha ez nem szűnik meg az első napon, amikor megszületik. A gyerek egy családba születik bele, ahol a többi családtagnak is vannak igényei, amik éppen olyan fontosak, mint az övéi. Az anyának pl. igénye van arra, hogy tudjon pihenni. Egy kilenc hónapos gyerek pedig már nem hal éhen attól, ha éjszaka nem kap anyatejet.
  Ez ennyire roppant egyszerű.

 • 2014.04.18 11:08:36Mosómedve!

  "De mivel én hordom a nadrágot, meg megkérdeztünk néhány élő anyát, felkelt hozzá továbbra is."

  Olyat esetleg nem lehetett volna, te kelsz fel hozzá folyamatosan? Mert ez így kissé egyoldalú, hogy te kiadtad az ukázt, hogy már pedig így lesz, aztán te továbbra is ki tudtad pihenni magadat, mert majd anya felkel a gyerekhez.
  Illetve az "élő anyák" mivel voltak jobbak mint az ilyen cikkek? Vagy te azért találtad jobbnak őket, mert a te véleményeden voltak?
  Tényleg érdekel.

 • 2014.04.18 13:48:19kismorgó

  namost nálunk az a gáz, hogy amikor huzamosabb ideig itthon van a törpe (3 éves) akkor simán átalussza az éjszakát. De amikor bölcsiben van, éjjel 2-3x is felkel inni...
  egyértelműen szomjas, mert nem iszik eleget a bölcsis napokon - mert nem állok mellette és nem tukmálom.
  Tápszeres volt, de így is kb.1,5 éves koráig éjjel max. 2szer evett. de aztán ezt elhagyta, és a bölcsivel jött vissza a szomjúság.. borzasztó, hulla vagyok, bár "csak" szól, h szomjas, odaadom az üveget, iszik, alszik, de attól még nagyon fárasztó összehasonlítva a sokat ivós napokkal, amikor alszik egész éjjel....

 • 2014.04.18 14:13:38dujuor

  Kismorgó!

  Lehet kapni Nüby cseppmentes szívószálas kulacsot. Mi azt tesszük be éjszakára a kiságyba a nagynak. Felkel, iszik, és alszik tovább. És tényleg cseppmentes.

 • 2014.04.18 17:55:34szomszédmarinéni

  nagyonnagyon
  Ne zavarjon, hogy a szakember szerint sem létszükséglet a kilenc hónaposnak éjszakánként szopni, te csak fröcsögj továbbb.

 • 2014.04.18 17:57:22szomszédmarinéni

  lalanc
  Ítélkezés helyett vegyetek inkább példát Kekeckokec olvtársról. Ez a normális hozzáállás.

 • 2014.04.18 18:00:58szomszédmarinéni

  Kono
  "De mivel én hordom a nadrágot, meg megkérdeztünk néhány élő anyát, felkelt hozzá továbbra is."
  Hát ez azért ölég fura hozzáállás, de értékelem, hogy nem csak más faszával verted a csalánt, hanem te is kivetted a részed az éjszakázásból. Bár azért érdekelne, mi lett volna, ha a te módszered nem válik be; a feleséged járkálhatott volna egyre inkább úgy, mint egy zombi?

 • 2014.04.18 18:55:23retinax

  Brian halála: nem a sírni hagyás a jó. Senki se mondta, hogy az jó, attól mindenki kivan és utálja és beleszakad a szíve. Hanem az eredmény a jó, hogy végül az anya nem egy idegbajos zombi, akit az apa is egyre nehezebben visel el, a és egyedül abban értenek már csak egyet, hogy soha többé gyereket, hanem egy normálisan funkcionáló ember. Én is olvastam "szakirodalmat", tényleg ezt írja, hogy a gyerek ebből azt szűri le, hogy a szülei szarnak a problémájára. Szerintem meg azt szűri le a gyerek, hogy éjjel nincs kajálás. A szülei ugyanis nappal szeretgetik, dédelgetik, sőt meg is etetik. És szerintem azért ez is nyomot hagy a kis tudatában, és napról napra kiderül, hogy mégsem vérszenyók ezek az ősök. Hát röviden ennyi.

 • 2014.04.21 19:54:01kunzoo

  Nálunk 15 hónapos volt már a kisfiam, mikor nekem is kezdett elegem lenni az éjszakai szoptatásból - annak ellenére, hogy egy ágyban alszunk - de mivel nem volt más alternatívám, csak a sírni hagyás, így igazából "beletörődtem" és elfogadtam, hogy ez van - jobb esetben csak 3-4 alkalommal kelt éjjel a kisfiam, de volt, hogy óránként ébresztett. El kell fogadni, hogy aki szoptat, annál éjszaka nem feltétlenül azért kel fel a kicsi szopizni, mert éhes vagy szomjas, hanem mert megnyugtatásra van szüksége. Igen, fél éves korig az éhség és szomjúság az éjszakai ébredések oka, de utána - az én megfigyelésem szerint - a komfort szopi kerül előtérbe, ugyanis az éjszakai 3-4 kelésből talán 1-szer volt, hogy nagyokat nyelt szopi közben. 16 hónapos volt a kisfiam, mikor kiderült, hogy várandós vagyok és kellően megijedtem, mert a doki azt mondta, hogy azonnal válasszam el a kisfiamat, én pedig nem tudtam hogyan csináljam, ráadásul mindig is cicin aludt el. Aztán valahogy magától elindult egy folyamat, amelynek során a kisfiam teljesen váratlanul 17 hónapos korában egyik éjjelről a másikra már nem kelt fel és kért cicit - kért? igazából ügyesen kiszolgálta magát :) Egy hét után fura volt és nem mertem elhinni, hogy átalussza az éjszakát, aztán egy hónap múlva már csak megszokásból ébredtem fel akkor, mikor máskor szopizott. Aztán 19 hónapos korára eljutottunk odáig, hogy már nem kell neki a cici elalváshoz. Mikor ezt mások megnyugtatásként mondták, hogy nyugi, egyszer eljön az idő, mikor nem cicin fog elaludni - nem hittem el, ma már elhiszem és emiatt sokkal nyugodtabb leszek már a második babánknál :) A baba magától le fog válni, mikor akar és hogy mikor akar? Azt ő dönti el :)

 • 2014.04.21 22:28:40Dmilla

  Én is kelek éjjelente 1-2, de van, hogy 3 alkalommal is a 10 hónaposomhoz. Ugyanúgy csinálok mindent, mint a nagyobbiknál - ő 7-8 hós korától átaludta az éjszakákat, teljesen magától. A kicsi egy izgő-mozgó, pörgős, emellett testkontaktot sokkal inkább igénylő baba. Gál drnő egyébként tényleg ért a dologhoz, nálunk a nagyobbiknál nappali alvás-ügyben adott jó tanácsokat. És tudom, hogy a kicsinél is feltehetően a kajálásán is múlik sok dolog, de most(még) úgy vagyok, hogy inkább kelek hozzá, mint hogy elkezdjem trenírozni éjszakánként: egyrészt nem vagyok híve a dolognak, mert nem ismerhetem a szükségleteit annyira pontosan, másrészt nem vagyok hajlandó szopi helyett félórákat ringatni, sírni hagyni meg pláne nem vagyok hajlandó. Úgyhogy étrend terén kísérletezem, hátha kitapasztalom, hogy valamilyen kombinációtól esetleg jobban alszik.

 • 2014.04.24 14:11:39vitaygeorgina

  Nálunk a gyerekek (ikrek) három hónapos korukra átaludták az éjszakát. Nagy volt az öröm. Aztán nyolc hónaposan újra elkezdtek kelni. Eleinte egyszer-egyszer, aztán kétszer, háromszor...
  Mivel előtte tudtak éjszakai kajálás nélkül is aludni, nem szoptattam, hanem megpróbáltam őket megitatni egy kis vízzel, aztán visszaaltatni. Nem jött be. Aztán következett a ringatás, egy ágyban alvás (fekvés), hurcolászás, seggrázás,. volt, hogy másfél óráig. Nem jött be. De ahhoz ragaszkodtam, hogy szoptatni nem fogok, mert akkor arra rászoknak, és akkor végképp lőttek az éjszakai alvásnak. Aztán kb két hónap múlva én is és a férjem is hullák voltunk, és a férjem felvette, hogy mi lenne, ha könnyítenék a kínjainkon, és szoptatnék. Kipróbáltuk. Ébredés után egyből cickó, aztán már tehettük is őket vissza az ágyba.
  Azóta is ez van. Amit vesztettem vele: az éjszakai ébredés azóta is megvan, most 15 hónaposak, tehát hét hónapja kelünk újra éjjelente. Amit nyertünk: másfél órás visszaaltatási kínlódások helyett 10 percet vagyunk fent, és lehet is visszafeküdni, vagy sokszor ágyban fekve szoptatok, és akkor már közben visszaalszom.
  Úgyhogy én csak azért imádkozom, hogy el ne fogyjon a tejem.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta