SZÜLŐSÉG

A brit nők is rettegnek, hogy annyi a karrierjüknek, ha szülnek

2014. január 7., kedd 19:34

Nem csak hazánk sajátossága, hogy a nőknek választania kell, gyereket akarnak, vagy munkahelyet. Nemrég 28 és 40 év közötti brit nőket kérdeznek egy online kérdőívben a gyerekvállalással és munkával kapcsolatos félelmeikről, illetve tapasztalataikról, hogy kiderüljön, a hasonló korú férfiakéval szemben miért torpan meg a nők karrierje ebben az időszakban, írja a Daily Mail.

Bár az összesen megkérdezett 100 ezer válaszadó impresszív, az eredmények olvastán kicsit az az érzésünk, hogy ismét feltalálták a melegvizet.

Az első tízezer kérdőív értékeléséből arra jutottak a Project 28-40 kutatói, hogy a nők 81 százaléka úgy gondolja, a gyerekvállalás ártani fog a karrierjének, 66 százalékuk szerint pedig a munkának kell az elsőnek lennie az életében, ha előre akar jutni. Ettől függetlenül a megkérdezettek 89 százaléka azt mondja, hogy a munka megteremti az egyensúlyt a nő életében, és általa még jobb példaképpé válhat.

A kutatást Helena Morrissey, a Newton Investment Management igazgatója rendelte meg, aki maga is kilencgyerekes családanya. "Megdöbbentő, hogy 91 százalék szerint a legtöbb vezető pozíció túlórázással és komoly stresszel jár, miközben 66 százalék mondja azt is, hogy a munkának kell az elsőnek lennie, ha feljebb szeretne jutni a ranglétrán. [miért, rosszul gondolják? a szerk.]"

Szerinte újra kellene fogalmazni, hogy mit is jelent a munkahelyi siker. "Teljesítmény alapján kéne megítélni, nem pedig aszerint, hogy ki mennyi időt tölt bent" – magyarázta Morrissey. Hozzátette: szégyen, hogy a nők azt hiszik, a hét minden napján huszonnégy órás készültségben kell állniuk, és mindig elérhetőnek kell lenniük, ez ugyanis csak kikészíti őket és elveszi a kedvüket a munkától. 

Ön is félti a karrierjét?

 • 493
  Persze hogy
 • 273
  Engem nem érdekel

Általános félelem az is, hogy hátrányos helyzetbe kerülnek a szülési szabadságról visszatérő nők. Csak az egyharmaduk mondta azt, hogy szerintük egyenlő lehetőségeik vannak azoknak, akiknek már van gyerekük, és azoknak, akiknek nincs. 

Természetesen nemcsak az angol nők stresszelnek ezek miatt, hanem például a német anyák is. Ahogy korábban írtuk, tízből kilenc főállásban, teljes munkaidőben dolgozó anya mondta azt, hogy elsődleges stresszforrása az, hogy meg tud-e felelni a munkában és otthon is. Ebből a kérdőívből kiderült, a magyarok is negyedik helyen említették azt, hogy sikerül-e egyeztetniük a család-munka-háztartás tengelyt.

A Díványon egyébként többször is foglalkoztunk hasonló témákkal. Ebben a cikkben például anyák vallanak arról, hogyan sikerült vagy éppen hogyan nem sikerült visszatérniük a munkahelyükre, vagy mennyire jött össze nekik a munkaszerzés anyaként. Egy másik cikkünkben az anyabarát munkahelyekről is szó esett: kiderült, hogy van remény, ha nem is lehetett feltétlenül sok példát felsorolni hasonló cégekről.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.01.08 07:14:25-JzK-

  [link]

  [link]

 • 2014.01.08 09:03:26zolcsik76

  Érdekelne, hogy az átlag britt, vagy magyar nőnek, vagy férfinak milyen karriert kell féltenie? Hangsújozom, az átlag.

 • 2014.01.08 11:26:00Borstörő

  zolcsika76 a helyesírásodat elnézve neked nincs olyanod :-P

 • 2014.01.08 12:53:41zsírmalac

  -JzK-
  Te egy férfihang-népszerűsítő bot vagy?

 • 2014.01.08 13:00:25zsírmalac

  Nyavalygás és egymásra mutogatás helyett kezdeni kellene valamit ezzel a helyzettel.

  "Az északi országban világviszonylatban is rendkívül magas a részmunkaidős, illetve otthonról dolgozó nők foglalkoztatottsága, a dolgozó anyák több mint 40 százaléka vállal napi nyolc óránál kevesebb munkát. Hogy mi ennek az eredménye? Ezek a nők sokkal motiváltabbak mind a szülésre, mind a munkára. A magas születésszám miatt Európában Svédországot tartják pozitív példának, manapság szinte divat három gyereket szülni."
  [link]

  A nők baszogatása helyett az is működik, ha meghallgatják őket, és igyekeznek a problémáikkal valamit kezdeni. Fura, nem?

 • 2014.01.08 13:02:01zsírmalac

  Ja, és az "apa-gyesről" se feledkezzünk meg.
  Vagy a német példa:
  [link]

 • 2014.01.09 12:57:08pirospottyos

  Az elmult 7 evben olyan (nyugat-europai) orszagban eltem, ahol csak 6 honap fiezett szabit kap az ember szules utan. Utana vissza kell menni meloba, kulonben csao munkahely. Viszont: nagyon flexibilisek, es boldogan visszavesznek reszmunkaidoben (a lanyom szuletese utan pl en szabtam meg mikor mennyit akarok dolgozni, tok jo volt).

  5 honapja olyan (ismet nyugat-europai) orszagba koltoztem, ahol 11 honap szabadsag van szules utan, viszont utana teljes munkaidoben kell visszajonni, nincs mese.

  Nem tudom melyik a jobb/ rosszabb... Sehol nem tudjak jol beloni...

  Mas: a gyerekszules totalisan leallitotta a karrieremet. Folvettek, dolgoztam kemenyen, masfel even belul ketszer leptettek elo, utana ferjhez mentem es szultem ket gyereket, na azota se eloleptetes, se fizetesemeles, semmi. Pedig ugyanugy dolgozom, sot meg tobb melom van.

  Ez teny: aki szulni mer, annak lottek az irodaban.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta