SZÜLŐSÉG

Mit ér egy jó apa?

2013. december 25., szerda 12:07

Az anyaságról valahogy sokkal többet beszélünk, mint az apaságról. Ez nemcsak a hétköznapokban van így, a pszichológiai irodalmat olvasva is sokszor az az ember benyomása, mintha a szerzők kissé megfeledkeznének az apákról, és sokkal többet írnak az anya-gyermek kapcsolatról.

Persze, erre valamelyest választ ad a történelem: átalakulóban van az életmódunk, egyre több az olyan család, ahol a két szülő megosztja a gyermek körüli teendőkel akár már az első pillanatoktól, nem beszélve arról, hogy a szülés is közös élménnyé válik. Ez régen nem így volt.

Az azonban mindig úgy volt, hogy a gyermek életében meghatározó figura az apa, legyen közel vagy távol, legyen könnyen vagy nehezen elérhető testi, érzelmi értelemben. Ahogy igaz az anyára is, az apa is elsődleges azonosulási minta az azonos nemű gyereknek, és az első tudás az ellenkező nemű gyermek számára arról, milyenek az másik nem képviselői.

Ha nagyon kevés a kapcsolódási lehetőség az apához, éppen mert egész nap nincs otthon, vagy érzelmileg elérhetetlen, esetleg egyáltalán nincs jelen a család életében, annak ugyanolyan erős az üzenete: a kiszámíthatatlanságról, elérhetetlenségről beszél ez az üzenet, és ezzel a félelemmel vág bele a lány az életbe, illetve hiányzó mintával a fiú.

A jó apa nem a makulátlan, hibátlan férfi. Jó apa az, aki fizikailag és érzelmileg elérhető. Aki nem eljátszik egy szerepet, az erős szikláét például, hanem a maga valójában jelen van. Akinek vannak érzelmei, tud meghatódni, dühös lenni, örülni: azaz hiteles. Sokan hiszik azt valamilyen téves elképzelésnek engedelmeskedve, akkor lesznek jók apaként, ha mindig magabiztosnak, erősnek látszanak.

Az erő valóban fontos abban az értelemben, hogy érezze a gyermek, támaszkodhat rá. Ezt azonban nem akkor éli meg, ha az apja kigyúrt férfi három diplomával és drága autóval, hanem ha tudja, fontos számára. Akkor tudja a gyermek, hogy fontos az apjának, ha szán rá időt, olyat, amikor valóban vele van, rá figyel, ha megélnek közös jó élményeket, legyen az beszélgetés, párnacsata, kirándulás vagy bármi. Ha az együtt töltött idő csak a lecke ellenőrzéséről szól, az kevés ahhoz, hogy megélje a gyermek, jó az apjával lenni, és az apjának is jó vele, hiszen ott van egy mögöttes cél: a teljesítmény elérése.

Az értékes együtt töltött idő az, amiben nincs hátsó szándék, nem valami másért vagyunk együtt, csak hogy örüljünk egymásnak. Sok családban teljesen hiányoznak ezek az élmények. Ha valakinek jó a kapcsolata az apjával, nemétől függően más-más módon, de nagy támogatást kap ezen keresztül az önbizalma. Beépül a személyiségébe, hogy látta, valaki büszke rá, értékeli őt.

Fontos megjegyezni, hogy hasonlóan az anyával való kapcsolathoz, az apa-gyerek kapcsolat sem kétszemélyes játék. A család egy rendszert alkot, ami azt jelenti, az összes tagja hat egymásra. Az anya sokat segíthet vagy ronthat a kapcsolat alakulásán. Például nehéz egy olyan apával azonosulni, akit folyton becsmérel az anya.

Az egyik legkárosabb mondat, ami elhagyhatja egy anya száját az, hogy „na, te is olyan vagy, mint az apád”, persze a megfelelő hangsúllyal. Ezzel kifejezi elégedetlenségét a gyerek irányába, a megvetését az apa felé, rombolva az azonosulási mintát, végül jelzi, hogy gyenge az egység közte és párja közt, ezzel rombolva a gyermek biztonságérzetét, ami éppen a stabil szülői szövetségre támaszkodhatna. Ha viszont azt látja a gyerek, hogy harmonikus a szülők párosa, akkor ugyanígy, több szinten nyer vele.

Sok családban nincs apa, de nem mindegy, hogy miért. Ha egyedül vállal gyermeket egy nő, vagy azonos nemű pár, akkor bár nincs jelen apa, de ez előre eltervezett módon történik, mindenki tudja, miért alakult így, és - jó esetben - békében vannak ezzel az élethelyzettel. Ilyenkor előre lehet gondolkodni, mit mondjunk, ha a gyermek rákérdez erre, és lehetnek ezek pozitív válaszok, amelyekben benne van, bár ez más család, mint a legtöbb, de mindenki akarta, hogy így legyen, várta és szereti őt.

Nehezebb ilyen kerek választ adni, ha az anya számára is feldolgozatlan sérelem, hogy úgy alakult, apa nélkül kell felnevelnie gyermekét, vagy haláleset miatt van így. Bármi is az oka, hogy apa nélkül nevelkedik a gyermek, sokat számít, ha van valaki a közelben, egy nagybácsi vagy nagypapa például, akihez kapcsolódhat úgy a gyermek, hogy abban legyen némi kiszámíthatóság is. Ez nem jelenti, hogy minden kedden és pénteken kell találkozniuk, de azt igen, hogy legyen folytonos a kapcsolat, lehessen rá számítani, elérhető legyen a gyermeknek.

Lehet ez a személy az anya új partnere is, ám fontos, hogy ne cserélődjenek a „mostohaapák”, mert ez sokkal többet árt, mint használ. A gyermek azt tanulja meg, nem szabad kötődni, mert az illető bármikor eltűnhet az életéből. Csak akkor érdemes bevezetni a családi életbe a partnert, ha már ott tart a kapcsolat, hogy komolyan elköteleződött egymás iránt a két fél.

Mivel az apaság, mint téma még ma is méltatlanul háttérbe van szorítva, vannak férfiak, akiknek jól jön egy kis szülőtársi támogatás, hogy ráérezzenek, milyen sokat adhatnak gyermeküknek, mennyire fontos a jelenlétük. Érdemes az anyáknak is odafigyelni erre, és szóvá tenni, ha észreveszik, milyen jól esett a csemetének az apja dicsérete, vagy mennyire feltöltődött az apás állatkertezés után.

Cziglán Karolina pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.12.25 14:30:23Boka1

  A gyereknek kütyü kell. Akkor mindegy, milyen gyakran cserélődik az apuka

 • 2013.12.25 15:45:08zila5

  "Csak akkor érdemes bevezetni a családi életbe a partnert, ha már ott tart a kapcsolat, hogy komolyan elköteleződött egymás iránt a két fél."
  Ez kiváló módszer arra, hogy az első pillanattól kezdve féltékeny legyen a gyerek az apapótlékra és meginogjon az anyához való biztonságos kötődésében.
  Sokkal őszintébb és vidámabb dolog együtt fölfedezni az új társ jó és rossz tulajdonságait. Majd szavazással eldönteni, hogy maradhat-e. :D
  Másfelől, a férfiembernek is jobb, ha kezdettől fogva tudatosul benne, hogy gyerek is jár a nő mellé. :)

 • 2013.12.25 16:10:46bungics

  Szeretem Cziglán Karolinát olvasni itt a díványon. Főleg amikor kikapcsolódásra vágyom, amikor "tele van a puttonyom". Egy csodálatos közhelyszótár a pszichológus asszony, semmi önálló gondolat, semmi gondolatébresztés, csak a szín tiszta szakirodalom. Pihentető.
  Köszönjük Emese (azaz Karolina)!

 • 2013.12.25 17:43:32csakférfi

  Esetleg lehetne hogy ne mindig a gyerek szempontjai szerint ítéljünk meg helyzeteket.Mert ezzel az a "problémám",hogy a gyereket teljesen hülyének nézzük.Aki nem tudja megítélni mi a jó egy apukában és mi a rossz.Lehetne olykor valami felnőtteset is írni?

 • 2013.12.25 18:00:37Köves D. Gábor

  Kedves Bungics, nem igazán értem a virtuális epeömlésedet. Ez egy kis terjedelmű ismeretterjesztő cikk. Amit Te számon próbálsz kérni a poszt szerzőjén, azt nem az index mellékletében kellene keresned, hanem valamelyik szakmai folyóiratban.

 • 2013.12.25 18:45:07Szalacsi_Dezső

  Szívemből szóltál Bungics kolléga! :-)

 • 2013.12.25 20:16:09Galambos Tarzan

  "....agy azonos nemű pár, ...." - szegeny gyerek aberraltak kozott no fel....

 • 2013.12.25 23:56:37A nick már létezik

  Köves D. Gábor:
  Konkrétan egetverő faszságokat hord össze minden egyes cikkében, amivel remekül bizonyítja, hogy a pszichológia az asztrológiával teljesen egyenértékű áltudomány.

  Persze ezzel remekül illeszkedik az Index, azon belül a Velvet meg a Dívány kibaszottul alacsony színvonalához.
  Ahogy a gyenge helyesírással és pocsék magyarsággal is.

 • 2013.12.26 07:46:33ügyfélszolgálatos

  Galambos Tarzan: ja ja pont az ilyen aberráltaktól kellene menteni a gyerekeket, mint te.

 • 2013.12.26 11:52:49DarthVader

  A nick már létezik:


  konkrétan mi az egetverő fasság a fenti cikkben? Te tipikus példája vagy a "mindent jobban tud" embernek, legyen az bármilyen téma.

  zila5:


  A gyerek az apapótlékra nem saját maga, hanem a saját apja miatt féltékeny. Nem az anyjához való kötődése inog meg, hanem az anyjának a vér szerinti apjához való kötődése. Gyakorlatilag szembesül azzal, hogy a saját apja végképp ki fog kerülni a képből, pedig ő ragaszkodna hozzá. Na most ha bevezetik a családba az új felet, akkor ez a folyamat mindenképpen végbemegy. És azért nem mindegy, hogy ez hányszor történik meg. Ezért áll meg a fenti állitás, hogy csak akkor legyen bevezetve, ha már nagyjából biztos, hogy tartós lesz. És a bevezetésnek sem föltétlen úgy kell megtörténnie, hogy a semmiből előpattanok, és elhörgöm, hogy : "Luke, én vagyok az apád".  Eben van valami, de főként akkor működik, ha az apától való elválás elég régen történt, laza a kapcsolat, és a gyereknek már magának is igénye van egy apára. Ez a ritkább eset.  Hát, ebben egyetértünk :)

 • 2013.12.26 11:54:24DarthVader

  A blogeditor is elmehet a vasporos picsába.

  "Másfelől, a férfiembernek is jobb, ha kezdettől fogva tudatosul benne, hogy gyerek is jár a nő mellé. :)"

  Hát, ebben egyetértünk :)

 • 2013.12.26 11:55:17DarthVader

  "Sokkal őszintébb és vidámabb dolog együtt fölfedezni az új társ jó és rossz tulajdonságait. Majd szavazással eldönteni, hogy maradhat-e. :D"

  Eben van valami, de főként akkor működik, ha az apától való elválás elég régen történt, laza a kapcsolat, és a gyereknek már magának is igénye van egy apára. Ez a ritkább eset.

 • 2013.12.26 15:17:39szandé

  Egy dolog ma a biztos, egy nő akkor vállaljon gyereket, ha nincs az a szuperapa, ha egyedül isfel tudja nevelni. Nem jó kiszolgáltatottnak lenni, főleg anyagilag nem, szívfájdalomjön megy de a gyereknek nyugodt otthon és rendes étel , normális jó oktatás nevelés kell, Ha ezt tudja vállalni az anya a gyereknek arany élete lessz , különben azon múlik jó az apa vagy rossz az apa. Akkor lenne minden gyereknek jó otthona, ha bizottság elé járulna a két fél és vállalna amit vállalna, és ha nem teljesítené a jövő felé a vállatakat menne abörtönbe. Akkor kevesebb elveszett éhező iskolázatlan gyerek felnőtt lenne, a börtönökben nemkellenevévtízedekig etetni a bűnözők által bűnözőkké neveltvegyedeket.

 • 2013.12.26 22:16:33Szalacsi_Dezső

  Apa csak egy van. :-)

 • 2013.12.27 20:32:50Puckman Éliás

  Trollveszély!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta