SZÜLŐSÉG

Fáj a hasa, ordít, nem alszunk már hetek óta

2013. december 18., szerda 19:23

Ezt a mondatot már nem egy kisbabás barátnőm szájából hallottam, akik hófehér, sápadt arccal és fekete karikás szemekkel válaszoltak röviden a „Hogy vagytok?” kérdésre. Ez az eset az, amikor az anya ölelése, ringatása önmagában nem elég a probléma megoldására.

Hát, igen. A csecsemőkori hasfájás alias kólika nem egy ritka dolog, a babák jelentős része a szülést követő első hetekben egyszer csak elkezd hiperérzékennyé válni. De hogy mire is? Sajnos rossz hír, hogy nincs egyöntetű tudományos magyarázat arra, hogy pontosan miért is üvöltenek ezek a babák 3-4 hónapos korukig hol rendszeres időközönként, akár napi több órán át, hol csak úgy spontán, néha-néha, hasfájás címén.

shutterstock 109655855
Fotó: Shutterstock

A kismama szakirodalom, a tájékoztató kiadványok, magazinok, fórumok egyik közkedvelt témája ez, de nincs mindenkinél beváló varázsital, sem egyéb hókuszpókusz, hiszen míg valakinél az egyik módszer már első alakom után megszűnteti a bajokat, addig fórumozáskor szembesülünk azzal, hogy másnál ugyanaz vagy még inkább rontott, vagy semmit sem változtatott a helyzeten.

Összegyűjtöttük azokat a praktikákat, amelyek nekünk/másoknak segítettek.

Mit (ne) együnk?

Már ez a kérdés is sok vitára adhat okot. Nemrég, amikor én szültem a második fiamat, a csecsemőosztályon kihangsúlyozták, hogy a K betűs zöldségeket (káposzta, kelkáposzta, karfiol, kelbimbó), a paradicsomot és a hüvelyeseket ne egyem, mert azok puffasztják a babát, és fájni fog a hasa. Lent, az intenzíven meg éppen azt mondták, hogy bármit lehet enni, amit csak megkívánok, mert ha nekem jó, a babának is jó lesz. Ez egy kórházon és egy napon belül hangzott el. Egy kezdő anyuka mi tehet ilyenkor? Vagy próba szerencse alapon bízik a megérzéseiben és eszik, amit akar, vagy szigorúan kerül minden gyanúsat.

Én az előbbit választottam és szerencsére két esettől eltekintve sosem okozott semmi sem gondot. Az egyik a paradicsomos káposzta volt nagy mennyiségben (kb. egész nap csak azt ettem), másodszor pedig egy jókora adag joghurtos sült padlizsánt miatt lett hasfájása a babának. Ezek után ment éjjel a tekeredés, vörös fejjel, éles visítással. Miután ez a két éjszaka rémálom volt, jól el is ment a kedvem a két említett ételtől, de ennyivel meg is úsztuk.

Viszont nemcsak ezek a klasszikus tiltólistás ételek okozhatnak problémát (már akinél, ugye), hanem olyan allergének is, mint a tejtermékek, citrusfélék, mogyorófélék, apró magvas gyümölcsök (eper, málna). Ha ezek fogyasztása után a baba hasfájós, nyűgös, esetleg kiütései lesznek, nagyon esélyes, hogy az anyatejbe átjutva allergiás reakciót váltottak ki. Gyanú esetén hetekig, hónapokig meg kell vonni magunktól az adott ételt, s figyelmi kell, eltűntek-e a panaszok.

Levegőnyelés – szoptatáskor és cumisüveggel is lehetséges

Minden baba, sőt minden ember nyel levegőt evés és ivás közben. Ha túl sok levegő jut a gyomorba, az feszül, fájhat, kellemetlen közérzetet ad, ezért kell büfiztetni. A felesleges levegő inkább még fentről jöjjön ki, és ne haladjon tovább a szervezetben.

A túlzott levegőnyelést okozhatja, hogy a baba mohón eszik, túl nagy sugárban folyik a tej, rossz a szoptatási pozíció, de az is tipikus, hogy a cumisüvegünkkel van a baj. Kipróbálhatjuk azt is, hogy hátradőlve, üléshez közeli pózban etetéskor van-e javulás. Vagy az is segíthet, ha cumisüveget, etetőcumit váltunk. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cumisüvegből etetünk, hiszen a levegőnek nem szabad beleáramolnia a pici hasába.

Rengeteg anya esküszik arra, hogy létezik üdvözítő cumisüvegmárka
Rengeteg anya esküszik arra, hogy létezik üdvözítő cumisüvegmárka
Fotó: Shutterstock

A fórumokon és az ismeretségi körömben is sokat hallani, hogy van, akiket éppen egy speciális cumisüveg mentett meg a hosszas éjszakai virrasztásoktól. Ezért tudni akartam, mitől jobb egy direkt kólikás babáknak kifejlesztett cumisüveg, s az egyik gyártó cég (Tommee Tippee) szakértőjét megkértem, mondja el. Íme a válasza: „Egy jó minőségű cumisüveg esetén már nem csak az elvárás, hogy könnyen használható legyen és a természetesség jegyében a lehető legjobban hasonlítson a valódi anyamellhez, hanem rendelkezzen hasfájás-megelőző szeleppel is. A speciálisan erre a célra kifejlesztett anti-colic típusú cumisüvegek közepén látható cső egy levegőelvezető szelep, amely arra hivatott, hogy a levegőt a cumisüveg aljára áramoltassa. Ennél a típusnál a szilikon cumisüveg cumi kiképzése is más: nem található meg rajta a szokásos kisebb, vákuum megakadályozására szolgáló, lyuk formájú szelep.”

Ezt még ki lehet egészíteni azzal, hogy ez a cumisüveg még olyat is tud, hogy a levegőelvezető csövön végigfutó csík pirosra színeződik, ha 37 Celsius foknál melegebb folyadék kerül bele, ami pont jó, mert így látni, hogy odaadhatjuk-e a babának vagy várni kell, hogy lehűljön. A túl meleg is okozhatja ugyanis a hasfájást. Ma már minden nagyobb gyártónak vannak kifejezetten hasfájás elleni üvegei.

Büfiztetés – ne hagyjuk ki

Kulcsfontosságú művelet a büfiztetés, ami szintén egyéntől függ, hogy miként hozza a várt eredményt. Van, aki a vállunkon szeret csimpaszkodni, s hosszasan sétálgatni kell vele, másnak elég pár apró háton veregetés vagy térdünkre ültetve egy jobbra-egy balra dőlés, és már kész is van. Ezt a műveletet nem érdemes kihagyni, ez alól talán az az eset képez kivételt, amikor a baba teljesen bealszik evés közben.

Harc a szelekért

Legszürreálisabb gondolatainkba sem fért bele korábban, hogy egyszer, ha lesz egy cuki kisbabánk, majd a pukijaival leszünk mélyen elfoglalva, s egy sikeres megkakiltatás hatalmas öröm okozója lesz. Pedig ez könnyen előfordulhat.

Mert ugye, ha fent nem jött ki a levegő, amit benyelt, hát akkor lent kell kiengedni. És ha magától nem megy, mi sokat segíthetünk. A legenyhébb módszer erre a lábtorna (csípőkörzés, biciklizés, lábemelgetés) egy kis hasmasszírozással, de a langyos fürdő is segíthet és a „tigris a fán” fantázianevű testhelyzet (alkaron fektetés) is van, akinek beválik, illetve a melegítő párnát (pl.: meggymag párna) is gyakran említik a fórumok.

Ha másra nem is jó, amíg a hasát masszírozzuk, legalább úgy érezzük, teszünk valamit az ügyért
Ha másra nem is jó, amíg a hasát masszírozzuk, legalább úgy érezzük, teszünk valamit az ügyért
Fotó: Shutterstock

Ha ezek nem segítenek, de tudjuk, látjuk, hogy a sírás forrása valóban a belekre nehezedő nyomás, orvosunkkal egyeztetve kipróbálhatunk olyan készítményeket, amelyek a szelek természetét befolyásolják. Az egyik legismertebb gyógyszer hatóanyag a szimetikon, amely nem szívódik fel a baba szervezetében, hanem amint elvégzi a feladatát (csökkenti a gázbuborékok keltette nyomást), kiürül. Léteznek emellett homeopátiás szerek és természetes összetevős készítmények (pl.: kapormag olajos) is erre az esetre, illetve a klasszikus édeskömény, kömény, kamilla, ánizs tea is beválik egyeseknél (hathetes kortól).

Ha pedig már nagyon régóta nem aludtunk, és emiatt már nagyon elszántak lettünk, mindezeken túl a  szélcsővel rásegítést is választhatjuk. Ez esetben a babapopsiba kell bedugni a kis csövet, amin keresztül kiáramlik a felesleges gáz, s a baba megkönnyebbül. Általában ez arra a probléma is gyógyír, ha a baba hasa a több napos nem kakilás miatt fájdogált. Nem egy üdítő látvány, és illatra sem ideális, de valamit valamiért.

Figyelemelterelés

Találkozni olyan sikertörténetekkel, miszerint bevált módszer, ha a hasfájás idejére elterelik a baba figyelmét zenével, fura zajokkal, például hajszárítóval vagy porszívóval. Ez nekünk, felnőtteknek akár zavaró és idegesítő is lehet, miközben egyes babákat éppen, hogy megnyugtatnak ezek a monoton zajok. A kendős hordozás is sokaknál segít. Az anya közvetlen közelsége, illata, ringatózása olykor megoldás lehet a hasfájás ellen is. De figyelemelterelő lehet még egy kinti séta, a világ rezdülései van, akit képesek kizökkenteni a hasfájás miatti érzékenységből.

Az idő

Ez az éppen ebben a cipőben járó anyukákat annyira nem vigasztalja, mégis igaz: néhány hónap alatt elmúlik a hasfájás. És akkor akár két-három hónapunk is lehet, mielőtt megkezdődik a fogzás.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.12.18 19:47:02zombizan

  Aktuális téma.... A szélcsőről még nem hallottam, de még ráfanyalodhatunk....

 • 2013.12.18 19:53:22gelsystem

  a hasfájás elmulasztásába fektetett összeg: ablakon kidobott pénz!!!!!

 • 2013.12.18 20:45:57janper

  > léteznek emellett homeopátiás szerek

  auralatohoz is elvihetitek, vag wmikihez

 • 2013.12.18 20:50:20freiheit

  Szélcső

 • 2013.12.18 21:12:13FlybyWire

  gelsystem: te meg hülye vagy, mint a segg.
  Nekünk a colief nevű enzim segített, már 5 hetes kortól elmulasztotta az esti hasfájást. Azóta már fél éves is elmúlt a prücsök, és nagyon jó alvó, vidám baba :)

 • 2013.12.18 21:19:46Puckman Éliás

  colief. 1ml 5e ft.........

 • 2013.12.18 21:22:07Quatorka

  én mint apuka (fél éves a gyerek) javaslom Espumisan Emulzió
  bevált nagyon ismerősöknél is
  tápszerbe vagy tejbe kell csepegtetni (már nem szedi nem kell)

 • 2013.12.18 21:29:56szanalmas

  Én olyat is hallottam, hogy a baba magától az anyatejtől (másik anyatejtől és tápszertől nem) volt hasfájós (normális étrendnél is), na meg a másik nagy poén, hogy nem is hasfájása van, csak szimplán éhes marad.

 • 2013.12.18 21:36:25Sissy1984

  Infacol.

 • 2013.12.18 21:46:14zulu

  Nem gondolom, hogy egy természetes jelenség okán (mert hát a babák hasfájása az, meg kell szokni az emésztést) értelmes dolog tömni a gyógyszergyárakat pénzzel,
  Ringatni, szeretni, masszírozni, kerülni a puffasztó ételeket. Ennyi.
  Kis ügy ez hölgyeim ahhoz képest, amit felnőttkorukig fognak még produkálni a csemeték.
  De megéri. :-)

 • 2013.12.18 22:12:12zommmmmbi

  Mindkét gyermekem hasfájós volt. Leültem egy székre, a hasikójával az egyik combomra fektettem úgy hogy keze lába lefelé lógott és egy kicsit erőteljesen símogattam a hátát.
  Mindig bevált, kivétel nélkül. Soha nem adtam nekik gyógyszert. A gyermekorvos édeskömény teát javasolt, lehet, hogy az is bevált volna, de a picik nem voltak oda érte.

 • 2013.12.18 22:19:13bova

  Bár ez nem a hasfájáshoz kapcsolódik, de szegény baba nem tud aludni és ordít, ha a szoptatós mama kávét, teát, vagy bármilyen C vitamin tartalmú üdítőt iszik. Ez a saját tapasztalatom, erre nagyon fontos figyelni, ezeket szigorúan tilos szoptatás alatt inni. Megéri, ha nyugodt álmot szeretnénk a babának és magunknak.

 • 2013.12.18 22:38:50Pizo_S70

  Nekünk is hasfájós volt, de nem anyatejes baba volt, hanem tápszeres.
  A doki azt mondta, hogy majd kinövi.
  Körülnéztem, a gyógyszertárban a sima tápszere mellett lehetett kapni laktózmentes tápszert is.
  Már az első adag után nyugodtan aludt.
  Onnantól azt kapta, és elmúlt a hasfájás.
  Addig pedig kipróbáltuk szinte az összes "csodaszert", de semmi nem segített.

 • 2013.12.18 22:39:44ügyfélszolgálatos

  Infacol

 • 2013.12.18 22:50:43kozsi

  Babycalm csepp+Windi szélcső combo nekünk nagyon bevállt!!!!

 • 2013.12.18 22:51:14Mészáros Laci

  nekem az a benyomásom, hogy hasfájásnak nevezik, de nincs köze a hashoz...
  inkább idegrendszeri fejlődési folyamatra tippelnék, ami épp így sikerül.

 • 2013.12.18 22:54:02Mészáros Laci

  Pizo_S70

  "laktózmentes tápszert "

  ez érdekes ötlet, de nálunk minden gyerek nagy tejivó, miért pont babakorukban lett volna a két fiú laktóz-intoleráns, amikor minden baba nyeli a laktózt? ez nagyon durva evolúciós hiba lenne... Ja, anyatejesek voltak mind, bő egyéves korukig.

 • 2013.12.19 00:08:31Amy019

  A kisfiam három és fél hetesen lett hasfájós. Ő nagyrészt tápszeres volt. Probáltunk mindent amit a cikk említ, és még azon kívül is. Semmi sem volt megoldás. A legjobb ami enyhítette a meleg szőlőmagpárnára fektetés, masszázs és éneklés, kendővel hordozás. Négy hónapos koráig tartott és sokáig minden egyes éves után egy és két órával görcsölt. Téli babaként csak az udvarra vittem ki levegőzni, ha sírna megint egy görcstől gyorsan be lehessen hozni a hidegről. És a megoldás az idő volt. Orvosilag minden rendben volt. Mégis sokáig a kóstoltatásnál is lettek tiltólistás ételek amiket csak egy évesen tudott hasfájás nélkül megenni. Pl körte, krumpli, banán, borsó. Most már mindent eszik, és alig emlékszem az első négy hónap hasfájásos gyötrelmekre, de akkor nagyon vártuk a végét, kemény időszak volt. És a nagyon hasfájós babáknak tényleg csak az idő a megoldás. Ezt sok ilyet átélt anyukától hallottam anno tanácsként, és tényleg!

 • 2013.12.19 01:01:17rozsomák

  Ezt mindig csodáltam - gyakorló apuka voltam több gyerekkel - hogy honnan veszik sokan a sírós gyerekről, hogy pont a hasa fáj. Lehet, hogy a hasa fáj, lehet, hogy más, lehet, hogy csak nem akar ezen a világon lenni, mert az anyaméhben sokkal jobb volt, lehet, hogy csak érzékenyebb, mint mások, zavarják a zajok vagy zavarja a zajnélküliség, fájhat a feneke is, fázhat is vagy melege van, álmos, de nem tud elaludni - ez is idegrendszeri - szóval valami miatt rosszul érzi magát.

  Sőt, lehet, hogy a családon belüli feszültség váltja ki ! (ezt írta egy szintén okos weblap, a femina.hu , amely szerint viszont a csecsemőkori hasfájás egyáltalán nem azonos a kólikával. Na most akkor femina kontra dívány, döntsétek el:)))

  De miért pont a hasra fogják ?
  A csecsemő már megszületésekor is sír, akkor is a hasa fáj ?

  Ez az egész hasfájós dolog valami régi egyszerű tudatlanságból indult, hogy egy gyerek vagy azért sír, mert éhes vagy azért, mert sokat evett.

  (A cikk direkt reklámjára nem is érdemes egy szót sem pazarolni, "hasfájás-megelőző szelep", a gyártó megnevezésével egyértelmű reklám.)

 • 2013.12.19 01:22:36cicnyapempöli

  Biogaia!!!!!

 • 2013.12.19 06:20:35victor vacendak

  és, ha a sok mágikus csepp nem használ, akko rmég mindig lehet muskátlit vagy félbevágott küpot dugni a fenekébe, amitől 5 percen belül garantáltan televágja a pelenkát és utána csend lesz.
  amúgy szerintem egy ritka nagy baromság, hogy minden sírást a hasfájásra fognak. van baba, mely a legdrágább spéci cumisüvegből és bimbóról csak anyatajet iszik, meg van büfiztetve, masszírozva, a lába tornáztatva, az anya betart minden diétát, sőt iszik olyan teát is, ami hasfájás elleni gyógynövényeket tartalmaz, megkapja az összes hülye, haszontalan cseppet (sub simplex, colief stb.) és mégis sokat sír. jobb ezt elfogadni, mert előbb utóbb úgyis túl lesz ezen a korszakon. van, aki szerencsés és már 3 hónap után, van, aki nem és 6-8 hónapig is eltart a dolog.

 • 2013.12.19 07:40:59zombizan

  A gyermeknevelés nem tudomény, hanem művészet.....

  Nálunk Espumisan és Colief cseppek megy, bár nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ezekre szükség lenne. De ha egyszer beállt egy viszonylag stabil állapot, akkor az ember nem szívesen változtat. Kísérletező kedvű szülők tervezhetnek egy körkörös vizsgálatsorozatot, ahol különböző kombinációkban használják ezeket a szereket. Mire a vizsgálat véget érne és kiderülne a tutiság, addigra a) a gyerek kinövi a problémát, b) ha nem is növi ki, de megváltozik annyira az emésztése, hogy már nem lesz igaz, ami egy hónappal azelőtt még annak tűnt.

  A legegyszerűbb és legolcsóbb persze nyilván az, ha nem adunk neki semmi gyógyszert vagy álgyógyszert, de nagy a pszichés nyomás, hogy valamit tegyél az ügy érdekében.

 • 2013.12.19 07:48:06Michel Djerzinski

  Nem kell gyerek.

 • 2013.12.19 08:01:31Infomaker

  írok én is egyet, nálunk ez vált be, Sab Simplex (pedig ugyanaz van benne mint az infacolban, az mégsem volt jó).

  ha kapott egy kanállal este, akkor jól aludt, csak enni kelt, ha nem kapott, akkor nem aludt jól...

  Na persze ma már másfél éves, ez már a múlt.

 • 2013.12.19 08:02:29Infomaker

  Rozsomák: látni rajta, hogy csavarja magát, és a hasa fáj. Ha egy has sérült embert látsz el, sokszor engedni kell összegörnyedni, az neki a jó, a gyereken is látni ezt.

 • 2013.12.19 08:57:03kozsi

  A biogaia mióta hasfajasra van?

 • 2013.12.19 09:05:57amd

  Azért nem árt tudni, miért is fáj a baba hasa. Az enyémnek vele született laktóz érzékenysége van, s laktóz az van az anyatejben is. Az "idő" nem gyógyította meg, csak rontott a helyzeten. Így nálunk a laktáz enzim pótlása az anyatejhez lett a megoldás.

 • 2013.12.19 09:19:06zsivágó dr.

  A cikk írója kicsit kutathatta volna a szakirodalmat, mert több klinikai vizsgálat is kimutatta, hogy a nem megfelelő bélflóra összetétel okozza a kólikát. A laktobacillus probiotikum kezelés hatásosabb volt a simethicone-nál (Espumisan és a töbi) placebo kontrolált kettős vak klinikai kísérletben.
  Mi protexin baby-t adtunk a gyereknek, és nem volt kólika.
  Néhány cikk a témában (angol nyelvű) :
  [link]
  [link]
  [link]

 • 2013.12.19 09:40:35bodybabe

  zsivago dr., más kutatasok meg azt bizonyitottak, hogy nem lehet semmit sem bizonyitani. :) Ki mit akar hallani, mindenre van mar jo par kutatas, ami a sajat hitet megerositi. :)

 • 2013.12.19 09:47:06szaszo71

  Angolvíz

 • 2013.12.19 12:20:47Emmanuel Goldstein

  külön gyerexoba, jól záró ajtók
  a kis kölyök meg elnövi, nem nagy ügy..

 • 2013.12.19 12:38:26Pizo_S70

  Mészáros Laci:

  Szerintem idő kell hozzá, hogy hozzászokjon.
  Fokozatosan egyre több sima tápszert kapott a laktózmentes mellé, és eljutott arra a szintre, hogy a tápszer elhagyása után 2-2,5dl (bolti) tejet ivott meg probléma nélkül.

 • 2013.12.19 14:22:20Andi1234

  Mi próbáltuk az Espumisan-t, Infacol-t, Biogaia-t, Colief-et, kamillateát, diétáztam, büfiztettem evés közben is, szélcsöveztünk, pocakot masszíroztunk és semmi sem használt, kivéve az idő. 2-3 hónapos korára kinőtte és azóta semmi gond nincs vele.

 • 2013.12.19 15:15:05Pizsi16

  Nehet, hogy valakinek unalmas a téma, csak aki éppen szo..ja a f...t éjjelente annak nem uncsi....:(
  Első gyerek hasfájós, székrekedéses volt , ez utóbbi meg is maradt. Ő tápszeres voltés betudtam annak. A második csak anyatejet kap és sajnos nála sem ússzuk meg ezt. Engem érdekel a téma.

 • 2013.12.19 19:15:13na4

  Gyereket akartál, most mosolyogj.

 • 2013.12.19 23:48:36prolee

  A baba a testtömegéhez képest sokat eszik és sokszor, evés után rögtön (vízszintes helyzetben, a saját ágyában) alszik és keveset mozog még, a laktóz puffasztja, a felfúvódott belek miatt rosszul érzi magát.
  A természeti népeknél a nők magukra kötik a babát, ahogy mozognak, mozog a baba is, ezért nála könnyebben távozik a levegő is, meg a bélgáz is, nem puffad fel annyira, mint a civilizált baba.

  Ami nálam bevált: evés után a babákat párnával támasztottam fel a kiságy sarkában, tehát függőleges helyzetben aludtak el, felbüfögték a benyelt levegőt. Kb. 20 perc múlva vízszintesbe fektettem őket, de a kiságy lábát megemeltem téglával úgy, hogy a fenekük magasabban legyen, mint a fejük, így könnyebben jött ki a bélgáz. Tehát a fizikához fordultunk segítségért.

 • 2013.12.20 00:46:19rozsomák

  ja, prolee, persze..

  "A természeti népeknél a nők magukra kötik a babát, ahogy mozognak, mozog a baba is, ezért nála könnyebben távozik a levegő is, meg a bélgáz is, nem puffad fel annyira, mint a civilizált baba."

  Meg ugye, hogy el ne felejtsük, a természeti népek nem foglalkoztak azzal, ha bőg a baba.szartak rá, mert ha belehal, majd, jön a másik...
  Ez van a természeti népeknél, ezt se felejtsd el, te kis tudatlan.

 • 2013.12.20 00:50:02R2D2 & C3PO

  Nyilván nem a hasa fáj, csak úgy hívják. ;-DDD

  Járkáltunk vele és ringattuk. Nem mondtam, hogy csssss. Hogy utálom!
  Mire pár hónap alatt adaptálódott a külvilághoz, és mi szülők viszonylag sikeresen tudtuk már értelmezni, hogy mit is akar, egyszerűen elmúltak ezek a napok.

  A vajákosok, gyógyszergyártók meg nyilván ki akarják használni a laikusok, könyvet soha kézbe nem vevők tudatlanságát. Én nem is hibáztatom őket ezért. ;-DDD

 • 2013.12.20 09:09:51mlx 556

  Infacol. De nem azonnal hat, kell neki pár nap, legalábbis nálunk kellett. Egyszer abbahagytuk 2 napra, hátha nincs már rá szükség (lett volna), újra kezdtük adni és megint pár napig gond volt, de aztán ismét megoldotta.

 • 2013.12.21 12:36:12csillagbogyó

  Barátnőméknél az is megoldotta a dolgot, hogy sokkal kevesebb anyatejet adtak a babának egy evésre, de többször, mert mohó volt a kisfiú és addig evett volna amíg a fülén nem jön ki.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta