SZÜLŐSÉG

A három legjobb fejlesztőjáték, szerintem

2013. november 20., szerda 17:10

Telis tele vannak a játékboltok mindennel, a gyerek a fejünket rágja a Barbie-ért, a Monster High-ért, a Bakugánért, a plüssvámpírért. Aztán megkapja, évekig kerülgetjük őket, míg eljön a szerencsés pillanat, amikor végre el lehet őket ajándékozni.

A közelgő karácsony kapcsán kezdünk el gondolkozni azon, milyen sok olyan játék van, amivel valójában nem is nagyon lehet játszani. És milyen kevés olyan, amivel sokat is lehet játszani, és közben a lelkiismeretünk is tiszta, hogy a gyerek is valami "normálissal" tölti el az idejét.

IMG 2513
Fotó: Dívány

Az alábbi hármas az én fiamnál megfigyeltek alapján készült, más családban biztos más a toplista, bár gyanítom, valamilyen legószármazék tíz családból legalább nyolcban ott figyel.

1. Lego, duplo, quatro

Gyerekkoromban mindig szerettem azokhoz az ismerősökhöz, rokonokhoz menni, akiknél volt legó, mert nekünk sajnos nem volt. Ez a lelkesedésem felnőttként is megmaradt, így amikor a saját gyerekem elérte a másfél éves kort, nem volt kérdés, hogy építőkockákat kap ajándékba. Először csak egy-két színes kockát tanultunk meg összepattintani, ami egy kisbabának nem is olyan könnyű feladat, de ahogy teltek-múltak a hónapok, évek már jöhetett a toronyépítés, az állatokat körülölelő karám, a kockákból saját maga tervezte kisrepülő, hajó és persze a szerepjátékok.

Nem túlzás azt állítani, hogy ez sokkal több, mint egy játék, hiszen míg gyerekként csak élvezzük a kockákkal való építkezést, addig szülőként már azt is látjuk, miként fejlődik a gyerekünk általa. Akár

 • a finommotoros mozgásfejlődésben (kockák összerakása, szétszedése),
 • a logikában (hova milyen kocka illik),
 • a térlátásban
 • a kreativitás fejlesztésében,
 • az önbecsülésben, önbizalom növelésében („milyen ügyes vagyok”),
 • sőt nálunk még a beszédfejlődésben is sokat segített. 

Az én kisfiamnál megkésett beszédfejlődést diagnosztizáltak a bölcsődében, és a kézügyessége is elég setesuta volt. A duplóval olyan játékos szituációkat hoztuk létre (építsen ezt-azt, szedje szét a kockákat), ahol mindenképpen ki akarta fejezni magát: hol segítséget kért, hol megmutatta és elmondta, mit is csinált. Így a kockák és a figurák révén beszédre is lett ösztönözve.

Jó dolog, hogy az építőelemek mellett számtalan figura, autó, egyéb kiegészítő kapható, így sokáig fenntartható az érdeklődés. Mára középsős ovis és állandóan beszél, mesél. Hol a kutyás rendős bácsi bőrébe bújik és lefüleli a bolti tolvajt, hol egy kislányt ültet be az iskolabuszba, hogy nehogy elkéssen az iskolából. De a legújabb kedvence egy elemes kisvonat, ami egyszer utasokat, máskor állatokat szállít és naponta számtalanszor meg kell tankolni, mert a hang, amit ilyenkor hallani, irtó vicces.

IMG 2488
Fotó: Dívány

Drága legó kontra olcsóbb kockák? Erről biztosan sokat lehetne vitatkozni, kinek mi a fontos, mi a lehetséges. Nekem szülőként bejön az a minőség és biztonság, ami a legó. Hogy strapabíró, könnyen tisztítható, nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, nem törik éles szilánkokra. És szeretem azt a kiszámíthatóságot, hogy a barátnőm gyerekkori duplója a mieinkkel kombinálható.

Szerintem nincs ember, aki ne csak jókat tudna mondani erről a játékról, csak akkor csúszik ki a szánkon a szitkozódás, ha a szobát elborító legódzsungelben egy kocka sarkára lépünk mezitláb. Vagy ha egy nagyobb, a kívánságlistára felvésett készlet árát meglátjuk.

2. Puzzle, kirakó, formaszortírozó

A legelső játékaink egyike volt egy fa alapú, farmot ábrázoló matricás kirakó. Nagy sikert aratott, mert tyúkok voltak a képen, és a pipiimádó kisfiamnak ez a téma jó motiváció még ma is. Azóta már jó pár kirakónk lett, többségük fából van, amire festve vagy ragasztva vannak a képek, de akad olyan lapozható könyv is, aminek egy-egy oldalát lehet kirakni.

shutterstock 88661164
Fotó: Shutterstock

Szerintem a lényeg a fokozatosság, mert ha még túl bonyolult neki, akkor nehéz lesz megszerettetni vele, hiányozni fog ugyanis a sikerélmény. Ezen kívül nálunk elsődlegesen maga a téma, a kép az, amivel szinte bármire rá lehet bírni a gyereket, ezért érdemes olyan mintát választani, amit gyerekünk szeret, és nem nekünk kell, hogy tetsszen.

Legyen egy vagy száz darabos, a kirakó fejleszti

 • a finommotoros mozgást (mert bizony sokszor elég nehéz nekik még megfogni is egyet-egyet, de még összeilleszteni milyen komoly feladat tud lenni),
 • a térlátást, és ha van sikerélmény,
 • a gyerek önbizalma is megerősödik.
 • a szókincset
 • az egész-rész fogalmát
 • a problémamegoldó képességet

Nincs is jobb érzés, amikor csöndben, egyedül próbálkoznak, szinte titokban, hogy megmutathassák, egyedül is képesek kirakni egy képet. Ezekről lehet mesélni nekik, így a lexikális ismeretük,szókincsükis gyarapodhat. De ezen túl a kirakózás megtanítja a rész-egész fogalmát, lehetőséget ad a problémamegoldásra, önálló gondolkodásra ösztönöz, röviden sok olyan hozadéka van, ami az iskolás korban majd javukra válik.

A minősége ezekek a játékoknak igen változatos, de jellemzően nem érik meg, hogy a pár évvel későbbi testvér is élvezni tudja, mert ha papír, elszakad, elázik, ha fára ragasztott, a matrica része leszakad, és amíg igazán kicsi a gyerek, még rágni is szereti. Ráadásul ez az a műfaj (a kicsiknek szánt kirakóké), ahol gyakorlatilag ismeretlen a gondolat, hogy a játéknak legyen tartója is, így előbb-utóbb el is kallódnak a darabok. Viszont nem kerülnek sokba, és témáját a gyerek érdeklődési köréhez igazíthatjuk.

3. Tanulóbicikli, kismotor

A mozgással nemcsak a testet, hanem a szellemet is erősítjük. Arról már korábban is írtunk, hogy a mozgásos foglalkozásokkal komoly javulást lehet eléri például beszédfejlődésben, tanulási zavaroknál vagy éppen viselkedészavaros gyereknél, de még egy egészségesen fejlődő gyereknél is látványos eredményeket tud hozni, ha egyszerűen csak sokat mozog, sportol.

shutterstock 159148760
Fotó: Shutterstock

Sok kisgyerek a kismotorral kezdi, van, aki még rendesen járni sem tud, de már száguldozik a műanyag robogóján. Másnak, mint ahogy nekünk is, ez a lépés lényegében kimaradt, és helyette a tanulóbicikli volt az, ami meghozta a kedvet. Ez a kis bicikli könnyű, ezért a kisgyereknek nem kell nagyobb erőkifejtés, hogy gyorsan tudják hajtani a lábukkal, és nem mellesleg, ha nekünk kell cipelni, nem okoz nehézséget. Fejleszti

 • az összerendezett, koordinált mozgást,
 • az egyensúlyt, és miközben közlekedünk,
 • meg lehet tanítani a legfontosabb közlekedési szabályokat,
 • és azt, hogy figyeljünk másokra az utcán is.

Egy kis gyakorlással megszerethető annyira, hogy az első igazi bicikliig hű társa lehet a gyerekeknek. Aki rendesen megtanul tanulóbiciklizni, könnyen lehet, hogy kis gyakorlás után egyszerűen csak átül a kétkerekű biciklire, de az sem baj, ha pár napig még pótkerékkel szokja a nagyfiús, nagylányos járgányt, tanulóbiciklis múlttal ennél több időre nem lesz szüksége.

A piacon elég sokféle gyártó és árkategória létezik, a választásnál legyen szempont a bicikli súlya, illetve az, hogy mennyire lehet állítani a magasságát, hogy minél hosszabb ideig használhassuk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.11.20 17:51:43sEm

  "Telis tele vannak a játékboltok mindennel, a gyerek a fejünket rágja a Barbie-ért, a Monster High-ért, a Bakugánért, a plüssvámpírért." Csakhogy ezek nem (csak) annak a korosztálynak lettek kitalálva, akinek most fentebb játékokat ajánlottatok. Egy nyolcévest Bakugán vagy Monster High helyett nem fogsz tudni tanulóbringával vagy babapuzzléval lekenyerezni.

  Egyébként meg a gyerek a fülünket rágja, nem a fejünket.

 • 2013.11.20 18:19:52bio

  sEm: lego minden korosztalynak szol. Puzzlek szinten. Vegyel a gyerekednek egy 10000darabosat. garantaltan el lesz nehany evig. Persze nem folyamatosan. Nekunk is volt gyerekkorunkban olyan puzzle amit nem tudtunk kirakni. Idonkent eloszedtuk. Aztan egyszer csak sikerult :)

  Nekem tetszik a cikk. A falra tudok maszni a 3kereku rollerektol, es a hulye szulo meg huzza is a gyereket rajta mikozben a masik kezevel meg a babakocsit tolja. Ja es van olyan is hogy ilyen fellepo kerekes kiegeszito a babakocsira, amire a gyerek ra tud allni hogy anyuka meg ot is tolja, mert nincsen laba. Ezek angliai tapasztalatok de mindennapos, es rohadtul idegesito hogy a szulok ennyire sotetek.

 • 2013.11.20 18:43:07sEm

  Bio - a legó rendben van, szerintem nincs olyan család ahol nem fordul elő, puzzle is van egy halommal. Ezek jó cuccok, nincs gond velük.
  De a cikk célja, hogy fejlesztőjátékokat ajánljon Barbie, Mionster High meg Bakugan helyett (a cikkből idézek) de könyörgöm, amelyik gyereknek Monster High baba kell, annak nem kell többnyire a finommotoros képességét puzzle-val fejleszteni. Ezer jó játék van ennek a korosztálynak is.


  Egyébként fellépő a babakocsi mögé, tényleg jó találmány. Nálunk kicsi volt a korkülönbség, volt, hogy csak sportkocsit tudtam vinni, jól jött a fellépő a kicsit nagyobbnak.

 • 2013.11.20 19:34:12Tadt

  Előre elnézést kérek a cikkírótól. Ezek helyett a játékok helyett ma már vannak ún. "készségfejlesztők" különböző gyártóktól, amik MO-on is megtalálhatóak. 2 éves kortól egészen felnőtteknek szólókig minden megtalálható.
  "Az én kisfiamnál megkésett beszédfejlődést diagnosztizáltak a bölcsődében"-ettől kaptam sikítófrászt. Ne mondja a cikkíró, hogy ő is AZ A FAJTA anyuka..mi az hogy megkésett beszédfejlődést diagnosztizáltak? ez egy betegség? a gyerek egy robot akit elemezni, analizálni, diagnosztizálni kell? ne röhögtessenek már..Az ilyen gondolkodásból születhet később az "én gyermekem okosabb az átlagnál / egy zseni", illetve a "Petike 6 éves és depressziós/hiperaktív/ami jónak látszik"..

 • 2013.11.20 20:01:59efi

  "Legyen egy vagy száz darabos, a kirakó fejleszt"
  Az 1 darabos kirakó esetén ebben azért nem lennék olyan biztos....

 • 2013.11.20 20:02:49efi

  "Legyen egy vagy száz darabos, a kirakó fejleszt"
  Az 1 darabos kirakó esetén ebben azért nem lennék olyan biztos.

 • 2013.11.20 20:16:03Kovácsné

  Van itt valaki, aki valaha vette a fáradságot és ELOVASTA a Bakugán szabálykönyvet? Most nem azt próbálom bebizonyítani, hogy a Bakugán a világ legjobb játéka, viszont egyáltalán nem arra való, hogy kisovis Pistike erőből a radiátorhoz csapkodja. A normálisan játszott Bakugán nagyon komoly, gondolkodós stratégiai játék, az én lányaim pl ebből tanultak meg háromjegyű számokkal összeadni meg kivonni fejben (:

 • 2013.11.20 20:20:50háténimmár

  Az a "beszédfejlődési megkésés" amit 3 éves kor alatt bölcsődében diagnosztizálnak (muhaha) és legózással gyógyítható, hát, hogy is mondjam...
  Talán nincs is???

  Aki pedig a bölcsödés gyerekének barbiet meg monster high babát vesz, az egy kretén, azt nem egy ilyen cikk fog meggyőzni.

  5,5 éves fiam van, nincs bakugánunk és egyéb gyűjthető bármink, viszont van legónk raklapszám, meg volt futóbringánk is, sőt, kirakók is vannak. De hazudnék, ha ez egy gyereknek kizárólagosan elég lenne, ha máshonnan nem, a haveroktól hoz újabb felesleges vágyakat, amiket bizonyos (alacson) százalékban, de néha elveimmel ellentétesen is kielégítek.

  De az író gyereke már középsős, így Ő már tudja a frankót. Sajnos a bölcsek kövét is lenyúlta, így nincs mit mondanom.

 • 2013.11.20 20:22:28háténimmár

  Kovácsné: A Te lányaid valószínűleg nem középsősök.
  A cikk írója 3-4 év múlva szembeköpheti magát és a kirakóit, amikor a gyereke megírja a Jézuskának a levelet, Ő meg beáll a sorba és kiadja a pénzt a Bakugán utódjára, mert addigra az ciki lesz.

 • 2013.11.20 20:35:09pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin)

  "Játszani is engedd... "

  Kicsit kezd már túlzó lenni az a szemlélet, hogy egy gyereket minden áron és folyamatosan "fejleszteni" kell, (lehetőleg már magzatként az anyja hasában) és ezért képesek vagyunk beáldozni a "vágyott" (bár általunk persze "haszontalannak" minősített) játékot, valami olyanra, aminek annyira nem is örül a gyerek, de amire ráhúzzák a "fejlesztő" kifejezést a gyártók és néhány elborult bioszülő.

 • 2013.11.20 20:45:30Nancsi

  Szerintem meg a legjobb játék a szülő. Legalábbis nálunk 2 A4-es papír, amiből repülőt hajtogatunk dobáljuk a lakásban nagyobb öröm mintha bevágnám a szobájába, hogy legózzál.

 • 2013.11.20 21:05:23Labasmaz

  Az a "formaszortírozó" legyen már formarendező, ha van rá szó magyarul is...

  A képen látható kismotor, közismertebb nevén "szaladógép" lehet, hogy fejleszti az egyensúlyérzéket, de közben sajnos olyan izmokat fejleszt feleslegesen, amikre a gyermeknek nincs ilyen mértékben szüksége, ráadásul elég ifjú és éretlen korban tesz számukra olyan közlekedési sebességet lehetővé, aminek a veszélyeit egyszerűen nem érik még fel ésszel, miközben a szülőknek sokszor esélyük sincs utolérni a meglepő tempóval a 7-es busz alá kerekező kölyköt...

  A játékok nagy többsége amúgy kb. tökmindegy lenne, ha egyetlen feltétel teljesülne: A SZÜLŐ FOGLALKOZZON A GYEREKÉVEL! Ne a TV elé cs@ssze le a gyereket, hogy csendben legyen. Onnantól kezdve egy üres papírral és egy ceruzával is különbb játékot lehet összehozni, mint bármi, ami a boltokban pénzért kapható. Egyszerűen azért, mert a pár éves gyereknek mindennél fontosabb, hogy a szülője foglalkozzon vele (mind a kettő!). De ez csak évekkel később lesz nyilvánvaló, amikor már nem lehet visszacsinálni az elmulasztott időt...

 • 2013.11.20 21:07:33Parajpuding

  Nancsi: lehet hogy neked a papírrepülőzés legjobb, de ettől még a gyereked olyan értelmű és képességű marad, mint te. Ahogy papírrepülőzöl,vele, ugyanúgy legózni is tudsz vele. Nem? Vagy nem futja legóra? Az bizony sajnos sok családban előfordul és szomorú is egyben, de akkor inkább ezt mond.
  A LEGO az egyik legjobb játék, ami sokáig elkíséri és fejlesztti a gyereket. Sajnos nem olcsó. De olcsóbb, mint megvenni egy rakat semmitérő bárgyú játékot.

 • 2013.11.20 21:12:23230e

  Gyermekkorom a LEGO-matchbox-magyar Playmobil trilógiában telt.
  Most, hogy jön a poronty reménykedem hogy nála is lesz affinitás a Duplora (amiból már felhalmoztam egy nagy dobozzal), és később is megmarad. Azt pedig külön remélem hogy mindig lesz időm ott ülni mellette, és onnan kezdve meg tök mindegy mivel játszik.

 • 2013.11.20 21:41:08lakos001

  háténimmár: légyszi az "ő"-t, mármint a cikkírót ne írd nagybetűvel. Nem nyelvtannáciskodom, csak egyre elterjedtebb, hogy az egyesszám harmadik személy névmást nagybetűvel írják, nem értem miért és állatira zavar.

 • 2013.11.20 21:46:39jause

  Ó persze, ahogy azt a tudatos szülők eltervezik... Nálunk is volt Duplo, a lányom nem igazán játszott vele, igazából a konstrukciós játékok úgy általában hidegen hagyják. Barbie vég nélkül kellett, minden alkalomra ez volt a vágy, pedig én próbáltam távol tartani és okos játékokkal elterelni, de persze hiába, A rokonságtól pedig megkapta az áhított babát, amivel pedig halál boldog volt. A Monster High túl van a toleranciaszintemen, elmagyaráztam neki, elfogadta, de vágyik rá, mert gyerek. Most persze van Lego Friends, mert az ismerősöknek is az van, amivel szintén nem épít, csak babázik. Puzzle-t, Smart games játékok, Ravensburger tiptoi-t, könyveket viszont imádja.
  Én futóbicikli párti vagyok, nekünk nagyon bejött, egy év után csak átült a biciklire és egy fél óra múlva ment vele. A kismotorral sokkal gyorsabban tudja magát hajtani, az meg alap, hogy egyikkel sem a járdán engedem, hogy furikázzon, hanem pl. parkban. A babakocsi fellépőért pedig szerintem nagyon hálásak a tervezőknek azok az anyukák, aki egy két-három évessel és egy kisebbel indulnak reggel munkába, vagy este haza....

 • 2013.11.20 22:31:59Acélkalapos konzervatív

  Mondjuk nem igazán értem, ugyan már miért lenne baj, ha egy gyerek (főleg egy kislány) babázni akar, meg papást-mamást játszani. Nemcsak technikai meg logikai feladatokból áll a világ. (Észrevétlenül is pusztít a gender ideológia, ma már a lányokat is műszaki irányba "kell" fejleszteni, különben jajjmilesz, ha netán a nőies tulajdonságok fejlődnek erősebben nála...) Ettől függetlenül a legó tuti találmány, nekem is végigkísérte a gyerekkoromat. Két játékot tartottam meg felnőttkoromra, hogy majd (talán) a leendő gyerekemnek is tetszhet. Az egyik a több dobozra rúgó legókészlet, a másik a villanyvasút.

 • 2013.11.20 22:53:37retinax

  Nálunk meg egymással játszanak a gyerekek. Időnként elővesznek hozzá ezt-azt, ami szigorúan nem gyerekjáték, hanem mindennapi használati tárgy. Hülyének is érzem magam, hogy ennyi pénzt lapátoltunk a rengeteg játékba, amiknek - néhány kivétellel - csak pár napig örülnek.
  Nem, szerintem nem a szülőnek kell a gyerekkel játszania, nekem legalábbis olyankor sosem őszinte a mosolyom, de ezért nyilván le lesz ordítva a fejem. Viszont remekül szórakozom a szerepjátékaikon. Úgyhogy szerintem a legnagyobb ajándék a gyereknek a testvér, de persze meg lehet próbálni kiváltani tárgyakkal, sok sikert hozzá.
  Na jó, a Duplo-t időnként előveszik.

 • 2013.11.20 22:55:44jause

  Acélkalapos! Persze, hogy nem baj, ha babázik. Csak reméltem, hogy nem a Barbie-ízlésvilág fogja meghatározni az óvódás korszakot. De menthetetlenül lehengerelte a rózsaszín-csillogós korszak. Azóta tudom, hogy ezen túl kell esni, mint a bárányhimlőn.

 • 2013.11.20 23:17:12velizar

  @háténimmár: természetesen létezik a megkésett beszédfejlődés, és nagyon sok más, komolyabb probléma együttjárója is lehet. a beszédhez nagyon komoly kontrol szükséges a hangképző szervek izomcsoportjai felett. igen, pusztán az intellektuális képességek ide nem elégségesek. a legtöbb kisgyereknél ez nem okoz problémát, mert nőnek és fejlődnek, mint a dudva, ahol viszont igen, ott a torna mellett a megfelelő motivációval szokták őket fejleszteni. jelen sorok írója egy hároméves autista kisfiú édesapja, nálunk ez áll a megkésett beszédfejlődés hátterében. ugyanakkor hatásosabb nem csak az okot, hanem vele együtt a tünetet is kezelni. emiatt már reálisan bízhatok abban, hogy a kisfiam jövő ősszel, amikor majd oviba megy, világosan ki tudja majd fejezni magát, ugyanazon a szinten, mint a többi gyerek, és eggyel kevesebb ok miatt lesz más.
  amit a szerző felsorolt, azokat a különböző lemaradások mielőbbi behozatala érdekében bármelyik gyógypedagógus is elmondja. mármint annak, akinek erre szüksége is van. az egészséges embert nem küldenek kemoterápiára.

 • 2013.11.21 01:08:18neddie

  Kár hogy már senk sem ösmeri a Jávát. Tudjátok, azok a kis kék csőszerű bizbaszok, amit kis sárga izékkel kell összeilleszteni. 3D-ben. Aki emlékszik erre és szeretne ilyet, elárulom h a Közlekedési Múzeum kis boltjában bizony kapható.

 • 2013.11.21 02:02:36Intizar

  Neddie! Hálás köszönet!

 • 2013.11.21 08:24:24anothernick

  nem értem, miért gondolja mindenki, hogy a saját ötletei, esetleg a saját gyereke a viszonyítási alap a tuttihoz... az én fiamat cseppet sem érdekli a lego, pl., amit sajnálok, de azért nem gondolom, hogy bármi baja lesz ettől. ha majd érdekli, kap még. sokmindent szeret játszani, de neki az a lényeg, hogy társasága legyen, hogy milyen játék van emellett, nagyjából tökmindegy. kishaverjaival képes órákon át a semmivel is eljátszani, ha meg nincs társasága, gyakran unatkozik. a fejlesztési kényszertől engem is kiráz a hideg, nem kell automatikusan fejleszteni, csak ha tényleg lemaradása van vhol. csak sajnos olyan jó pénzeket el lehet kérni a fejlesztő játékokért, hogy mindenkinél találnak vmi ilyet. és mostanában a játékok fele fejlesztő. hát reméljük, nem visszafejlesztő ;)

 • 2013.11.21 08:25:47Con_Sole

  Ez tényleg egy cikk, amit valaki munka címén írt? Muhaha... Csak úgy mondom, hogy a legjobb fejlesztő játék a szülő és a testvér. A MH babákkal is lehet jókat játszani, csak hozzáállás kérdése. Mondjuk annak a gyereknek aki a szaladós biciklinél tart én sem vennék Monster High babát vagy Bakugánt....

 • 2013.11.21 08:58:34_B_

  Zavart érzek a fejekben. Lánynak LEGO?
  A LEGO hatalmas találmány, most már nem is drága. 20-30 évvel ezelőtt drága volt, nem is kaptam sokat, de azzal is el tudtam foglalni magam sok éven át.
  A LEGO fiúknak való, lányokat sosem érdekelte, és sosem fogja. Egyszerűen el kell fogadni, hogy őket más érdekli. Leginkább mindig az aktuális divatos értelmetlen szines valami, mert a többieknek az van. És a többiekkiközösítenekhanekemnincs, mitgondolnakrólammásokhanincs. És ez a mentalitás legtöbb nőben megmarad egész életében. Felnőtt korában sem fogja érdekelni a műszaki dolgok működése, tehát gyerekkorában miért érdekelné a LEGO?
  Nem kellene erőszakkal férfias nőket és nőies férfiakat nevelni.

 • 2013.11.21 09:03:34HUN_Sector

  Neddie. Én meg már azt hittem Java programozásban akarod a kisgyereket részesíteni :)

 • 2013.11.21 09:34:11D2

  _B_

  Zavart érzek a fejeDben. Lánynak LEGO? Igen, a lányaim boldogan duplóznak és legóznak. A nagy kapott Friends-et, aztán alig érdekli...
  Felnőttek között is rengeteg kiváló programozó/gépész és pépítészmérnök van. Meg egy csomó sötétagyú, akik szerint x dolog nem való a lányoknak/nőknek :/

 • 2013.11.21 09:52:10toce

  Csak néhány további ötlet:

  - Favonat. Van Tesco-s, Ikea-s, márkás és nem márkás, meg akár Thomas-os is. A legjobb, hogy többé-kevésbé összeépíthetők. A fiam (1.5) minden nap körbe építi a nappalit és tologatja. És persze Duplo-ból építünk hozzá kiegészítőket.
  Egyébként minden gyereknek kell tologathatós játék, a lányoknak is.

  - Gyerek társasok. 1000 féle van, általános jellemzőjük, hogy nem a nyerés, hanem a feladat teljesítése a fontos. Ami nekünk bejött: Csigaverseny, Kis vakond kertje, Hit-hat, Buszos utasok fel-le szállós számolos (BUS néven fut) A nagyobbik (most 5 éves lány) nagyon élvezi a memória játékot is (nekünk történetesen Villám McQueen-es van) és a feketepétert is. Ezek azért jók, mert szülőként könnyű benne veszíteni :-)

  - Nekönk a tüsi játék is nagyon bejött, mint konstrukciós játék. Pedig elég kis készlet van, remélem az angyalok idén kiegészítik.

  -Szétnyithatós könyvek. Ebből mesélni is lehet és építeni is. Főleg hidat, gurítót az autóknak...

  -Fakocka, abból is építenek, fiam is, lányom is.

  -Ütés és vizálló fényképezőgép. Ne valami gagyi gyerekjátékot képzeljetek el, hanem egy egyszerűen használható de kielégítő minőségű és mindenek előtt strapabíró "felnőtt" gépet. 2 éve megvan már, most már a kisebbik is sokat használja. Mi is fényképezzük őket, felvesszük "videora" ahogy játszanak, verselnek, vagy megörökítjük a műveiket (kép, lego, vonatsin, homokvár), de ők is (kisebbik is) fotóznak videóznak. Fontos, hogy a fényképezőgép az övék, pontosabban nálunk a nagyobbiké, mert ő kapta. Apának-anyának van sajátja, megjegyzem azt kevesebbet is használjuk. Rengeteg kedvenc kép/video van rajta, amit nem lehet letörölni, rendszeresen visszanézik ezeket a gépről, mutogatják nekünk, nagyszülőknek, sőt most már ovis barátoknak is. Játéknak is jó, emlék is lesz belőle.

 • 2013.11.21 10:02:39toce

  Ami nekünk nem jött be:

  -Kirakós. Biztos azért mert én sem szeretem. Csak útban vannak...

  -Babakonyha. A lányomat szinte sosem érdekelte, most meg már igaziból főz velünk együtt, vagy a nagyikkal. A fiam néha játszik vele, de nagyságrendekkel többet az egyik alsó konyhafiókban lévő müanyag edényekkel, amiket bármikor kipakolhat.


  Apropó mégegy + ötlet. Nagyon sokat játszanak a különböző nyaralásokon együtt kiválasztott hűtőmágnes emlékekkel, és azokkal a filcből vagy papírból saját kezüleg készített figurákkal, amit apró mágnescsikkal a hátukon fel lehet "ragasztani" a hűtőre, és 1-1 mesét lehet velük eljátszani (3 pillangó, vajaspánkó, piroska és a farkas) Ezeket jó részét is ajándékba kapták kreatív rokonoktól. (Persze mi kértük, hogy inkább ezt, mit egy 17. öltöztethető babát, vagy 200. matchbox-ot.)

 • 2013.11.21 11:27:36dieter1

  A cikk nem több és nem kevesebb, mint a címe: "A három legjobb fejlesztőjáték, szerintem" - ergo szubjektív, de ez nem baj. A kiegészítô ötleteket tartalmazó hozzászólásoknak örültem :-)

  Kismotor, késôbb futóbicikli: nagyon jónak tartom. A háromkerekűn csak a tekerést lehet megtanulni, a kerékpározáshoz szükséges egyensúlyérzék csak a futóbiciklivel gyakorolható.
  Duplo-vonat: ez nálunk fôleg a fiúk játéka. Havonta-kéthavonta elôszedik, teljesen beépítik a nappalit egy lehetôség szerint bonyolult pályarendszerrel, állomásokat, hidakat, stb. építenek hozzá. Néhány napig csak balettlépésekben lehet keresztülmenni, aztán lefotózzuk, és elpakolják.
  Lego: ez a kisebbik fiú mániája. Ha néha kap újat, egyszer-kétszer összerakja használati utasítás szerint, egyébként fôleg különbözô járműveket épít az alkatrészekbôl egyéni terv szerint.
  Kirakós: ez az elsô lányom mániája volt, a hétvégék reggeleit ezzel töltötte - a többieknek valahogy nem jött be.
  Fakocka: ebbôl a legkisebb lány is épít, a (legózós) tesóval fantáziatornyokat, versenyszerűen. Amúgy a kislány - ma van a szülinapja! :-) - rózsaszín-mániás, ékszert-magára-aggatós, babázós, babakonyházós, annyira "tipikus lány", amirôl nem is hittem igazán, hogy létezik. De neki a szerepjáték a lételeme, legelsôsorban a királylányos népmesék. Bizonyos napokon többször el kell venni feleségül...

  Igen, a szülô mindenképpen foglalkozzék a gyerekeivel, de az sem hátrány, ha akkor is elvannak egymással vagy magukban, amikor éppen nincs idô rájuk :-)

 • 2013.11.21 11:44:18-miu-

  Neddie: minden nagyobb játékboltban is lehet kapni. Vagy a neten. Unokaöcséimnek is van, szeretik, és ha az enyémek is nagyobbak lesznek tuti lesz.
  _B_: nekünk volt Legonk a nővéremmel, lányból vagyok én is és nem lett identiászavarom érdekes módon. Tesónak se. Voltak indiánjaink is meg katonák és matchboxaink is. És babák meg mindenféle szőrös állatok. És Java is. Meg az a golyós pálcikás cucc, nemtom a nevét. Vegyesen fiús és lányos játékok. Nem hinném, hogy ez nagyon befolyásolta volna a nemi szerepeket.

 • 2013.11.21 12:10:20Fluoro

  A lego tényleg jó. De a barbie is tök jó, és igenis minden kislánynak van hercegnő korszaka. Ami még bejött: autók, repülők, kiskonyha, pénztárgép. A futóbicikli is szuper. A legjobbak: gyurma, ecset, ikeás vízfesték, netről nyomtatott kifestők!

 • 2013.11.21 13:04:49DonnaQ

  Futóbicikli nekünk is bejött. Akik félnek, hogy nem érik utol a gyereket, próbálják ki rollerral. Mármint szülő rolleren, gyerek marad a futóbringán :) Nekünk bejött. Mondjuk nálunk a lány is legózik, meg az anyja is imádta (és imádja most is), de biztos el vagyunk férfiasodva...

 • 2013.11.21 21:18:32Sissy1984

  -miu-: Babilon (vagy Babylon, a doboza sajnos nem bírt ki 30 évet).
  Nekünk nagy kedvencünk még a Pötyi, ezt nem írta senki ( 3 éves a kisfiam).

 • 2013.11.22 07:21:45Próbafőző

  Az én gyerekemnél is megkésett beszédfejlődést diagnosztizáltak. Nem a szomszédasszony, nem a dadus, hanem negyven éve autizmussal foglalkozó pszichiáter, és egymástól függetlenül két pszichológus (bár vannak tünetei, nem mondaná ki rá senki egyértelműen hogy auti). Vannak gyerekek akiket fejleszteni kell, akinek átlagos fejlődésű gyereke van, ezt el sem tudja képzelni, csak jön az okoskodásával.

 • 2013.11.22 14:30:40sEm

  "Az a "beszédfejlődési megkésés" amit 3 éves kor alatt bölcsődében diagnosztizálnak (muhaha) és legózással gyógyítható, hát, hogy is mondjam...
  Talán nincs is???"

  Egyetértek Háténimmár-ral, a "beszédfejlődési megkésés" nem gyógyítható, kezelhető pusztán duplózással és nehéz pontos diagnózist felállítani három éves kor előtt, ha nincs más tünet.

  A közös játékkal, extra foglalkozás a kulcsa a dolgonak, de az mindegy, hogy dupló, vagy matchbox vagy Hello Kitty. Emellett természetesen a szakember által javasolt gyakorlatok is kellenek.

  Tudom miről beszélek, autista a gyerekem (autizmusmesek.blog.hu).

 • 2013.11.25 01:42:16vuvuzela importőr

  D2

  Te ilyen feminista izé vagy aki azért harcol, hogy a nők is mehessenek bányába meg harcolni jól értem?

 • 2013.11.25 09:42:27dieter1

  @vuvuzela importőr
  "Te ilyen feminista izé vagy..."

  Néha szeretek trolloknak is válaszolni :-)

  D2 nem feminista, hanem helyreigazította _B_ tévedését: "A LEGO fiúknak való, lányokat sosem érdekelte, és sosem fogja. Egyszerűen el kell fogadni, hogy őket más érdekli." Ezt csacsiság volt kijelentenie, mert attól, hogy ő nem ismer olyan lányokat, akiket a LEGO érdekli, attól még vannak :-D

 • 2013.11.28 12:04:03HNelli

  Retinax
  Nálunk is eljutottak hamar a lányok oda, hogy egymással játszanak szerepjátékokat, amihez nem kell sok minden, a rakat játék meg lapul az ágy alatt.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta