SZÜLŐSÉG

A gyerek, a pornó és a Tiltott Rengeteg

2013. szeptember 17., kedd 16:50

Jó pár dolog van, amivel szeretnénk, ha minél később/sohasem találkozna a gyerekünk. Óvjuk a csemetéket bizonyos szerektől, tevékenységektől, mindentől, ami szerintünk nem hasznos, vagy ami a mi kultúránkban csak a felnőtteknek megengedett. Nemrég megjelent egy cikk egy szülő tollából, aki, miután visszakapta nyolcéves lányának kölcsönadott telefonját, azt látta, egy pornó oldal nyílik meg rajta, mint legutóbb látogatott oldal. Mint kiderült, a honlapot egy másik, tízéves lány szerette volna megismertetni nála fiatalabb barátnőivel, de szerencsés módon lemerült a készülék.

Bizonyos dolgokkal, például cigarettával, alkohollal, pornóval előbb-utóbb minden gyerek találkozik. Nem feltétlenül azért, mert őt érdekli, de lesz az iskolában, ismeretségben olyan idősebb, vagy egyszerűen jól értesült gyerek, aki megmutatja, megkínálja, mesél róla – arról, amit minél idősebb koráig távol tartana a szülő. Jó néhány kérdés felmerül ilyenkor. Menjünk-e elébe a témának, hogy felkészülten érje a gyereket a találkozás, vagy azzal csak felkeltjük az érdeklődését? Mit mutassunk meg neki, mitől tiltsuk kategorikusan? Egyáltalán mit mondjunk azon túl, hogy „ez még nem neked való”? Ha nem jó, miért nem, ha tilos, miért az?

Le kell szögezni, illúzió, hogy lehetne úgy gyereket nevelni, hogy ne jelöljön ki a szülő egyértelmű határokat, ahova tilos a belépés. Még a Harry Potterben is - ami sok lélektani jelenség frappáns, szimbolikus megjelenítését tartalmazza-  van Tiltott Rengeteg, egy veszélyes erdő, ahova csak megfelelő kísérettel, vagy alapos felkészülés, érés és gyakorlás után ajánlatos belépni.

A gyermek számára is van „tiltott rengeteg”, vannak tabuk, akárcsak a felnőtt számára. Sokféle tabu van, köztük olyan, ami mindig, minden körülmények között tilos, például a szülő megütése, és olyan, ami korlátok között megengedett. Például tegyük fel, hogy nem ihat kávét a csemete, de azért ehet a tiramisuból, vagy egyszer-egyszer elszopogathat egy kávéba mártott kockacukrot.

Fontos, hogy a tabu nem jelenti, hogy az adott dologról ne lenne szabad beszélni, kérdezni, hogy azt az érzést kellene kelteni a gyermekben, a puszta érdeklődés is szégyellnivaló. A szex és a pornó jellegzetesen olyan terület, ami valóságosan nem része a szülő és gyermek kapcsolatának, de a szülő feladata felkészíteni a gyermeket a témában. Nemcsak információkkal, hanem érzelmi közlésekkel is, az attitűdje átadásával. Ahogy a szexuális felvilágosítás kapcsán már felmerült, úgy a pornóra is igaz, hogy az időzítést leginkább a gyermek kérdései, és aktuális helyzetek határozzák meg, melyek kapcsán szóba kerül a téma.

A szituáció hasonlíthat a cikkben leírtakhoz, mikor egy barát révén kerül kapcsolatba vele a gyermek, de nem mindig ilyen élesen merül fel, lehet, hogy egy ismerős mesél valamit, akár csak viccelődik, és elhangzik a pornó szó, a csemete pedig rákérdez, az mi. Ilyenkor nem érdemes zavartan nevetgélve legyintgetni, hogy korai még neked erről tudni, ez csak arra jó, hogy kirekesztettnek érezze magát a gyermek, hiszen a többieknek van egy közös titka, amiből őt kizárják. A másik véglet sem szerencsés: ha annyi volt a kérdés „mi az a pornó”, nincs szükség fél órás előadásra videódemonstrációval egybekötve.

A konkrét válasz azon is múlik, mit gondol a szülő a témáról. Biztosan másképp hangzik egy vallásos, konzervatív anya vagy apa felelete, aki egyértelműen elítélendőnek tartja a pornót, mint azé, aki fogyasztója, vagy elfogadhatónak tekinti a pornónézést. Bizonyos szempontból könnyebb dolga van az előbbi csoportnak, mert el tudja mondani, szerinte mi a probléma a pornóval, míg az utóbbi csoportba tartozó szülőnek azt kell elfogadtatni a gyermekkel, hogy ő még kicsi ehhez.

Ez a leggyakrabban elhangzó mondat, ezt azonban nem szeretik hallani a gyerekek, és nem is ideális arra, hogy távol tartsa őket, sőt, ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy valami nagyon izgalmas felnőtt dologról van szó, amire még egy kicsit várni kell. Ehelyett érdemesebb valami ilyesmit mondani: „nem szeretném, ha pornóból ismernéd meg, mi a szex, mert amit ott látnál, az nem hasonlít a valóságos szexre”.

Van, akiben felmerül, csökkentheti a gyermek érdeklődését, és megelőzheti a téma túlmisztifikálását, ha együtt megnéz egy kis, lehetőleg ízléses pornó jelenetet a gyerekkel. Gusztus kérdése, én azért nem pártolnám, mert a nemiség a gyermek életének olyan szelete, ami rajta kívül csak majdani párjára tartozik, és a szülő nem részese ennek a világnak. Így a közös pornónézés sem feltétlenül ajánlható, még ha nem is a szexuális izgalom átélése a cél. Előbb-utóbb hozzájut a gyermek, hogy lásson pornót, a szülő nem azzal segít, ha mellette van első alkalommal, hanem ha felkészíti arra, helyén tudja kezelni ezt az élményt.

A pornóra is igaz, ami oly sok potenciálisan veszélyes terepére az életnek, mint az alkoholra, a videó játékokra, az erőszakos filmekre: a gyermek igazi védelme nem abban áll, hogy közvetlenül ezekről informáljuk, illetve kontrolláljuk a fogyasztásukat, bár ez is fontos. De ami valójában megvédi attól, hogy a rabjává váljon valamilyen szokásnak, hogyha rendben van az önértékelése, az emberi kapcsolatai, a világhoz való viszonya. Persze, ez meglehetősen tág megfogalmazás, de mégis igaz: ha általánosságban rendben van, akkor nem lesz annyi hely az életében sem a pornó, sem más szenvedély számára, hogy kiszorítsa az igazán fontos dolgokat.

Cziglán Karolina, pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.09.17 17:24:28prolee

  Amikor én oviba jártam (az 45 éve volt) az egyik csoporttársam sírdogált a homokozóban, nagyon szomorú volt, mert az édesanyját éjjel elvitte a mentő, nagyon rosszul volt. Félt, hogy meg fog halni az anyukája, egészen sápadt volt és kocogott a foga a nyári melegben.
  Mondtam neki, hogy nincs semmi baj, most születik a kistestvére, néhány nap múlva hazajön az anyukája a babával. Mivel nem értette a dolgot, elmondtam, hogy a hasában van a kisbaba, meg azt is, hogyan kerül oda. Megnyugodott, boldog volt, hogy nem hal meg a mamája, játszottunk tovább.
  Sajnos otthon elmondta, hogy mit hallott tőlem, ennek híre ment és ettől kezdve a "rendes szülők" eltiltották tőlem a leánykáikat. :))))

  Szerintem nincs olyan dolog, amihez még kicsi a gyerek. Amit már megért, ahhoz nem kicsi, arról úgy kell beszélni vele, mint egy felnőttel, persze a saját értelmi szintjén (hiszen a felnőttekkel is úgy beszélgetünk).
  A gyereket pedig nem védeni kell a környezeti hatásoktól, hanem felkészíteni, informálni, támogatni. Semmi baja nem lesz attól, ha pornót/horrort néz, vagy olvas, csak tudnia kell, hogy ennek hol a helye.
  A cigit és a piát is ki fogja próbálni, s nagy valószínűséggel a drogot is. Ezt sem tiltani kell, hanem megmutatni a hátrányait.
  És azt is tudomásul kell venni, hogy van, amikor nem sikerül megóvnunk a gyereket: a rossz házasságtól, a szenvedélyektől, vagy egyéb rossz választásoktól. Az ő élete, a gyerek nem a tulajdonunk.

  Nekem ez a véleményem a témáról.

 • 2013.09.17 18:11:27Diotima

  Egy jó szülő-gyerek kapcsolatban nincs tabu, csak közös nyelv. Azt a nehéz megtalálni, de ha megvan, a gyerek nem érzi, hogy egyedül marad a kérdéseivel. Életkortól függetlenül. Amúgy az a gyerek, aki nem kíváncsi, mert mindig ki van elégítve a kérdése, érdeklődése(életkori sajátosságok és azon túl), kevésbé fog érdeklődést mutatni olyan dolgok iránt, ami nem életkorához tartozik. Ha előfordulna, akkor sincs baj, csak igyekezzünk mesélni jó és rossz példákról, ne legyen a szülő elfogult és legyen tárgyilagos.
  Merjünk mi felnőttek is gyengék lenni és loserek a történetben(példákat saját tapasztalatból, az hitelesebb, mint másé), sokkal inkább vagyunk kongruensek, mintha mindent a legjobban tudnánk és mi mindig jobbak akarnánk lenni másoknál. :)
  Ne ítélkezzünk, hanem mutassunk többféle példát, megoldást, mert nem az a jó modell a gyereknek, aki tökéletes, hanem az, aki érdekes és kreatív. Mert nincs két egyforma ember. :)
  És ahogy előttem is mondták: a gyerek nem a szülő tulajdona, hanem egy önálló személy, aki majd jól eldönti, melyik út lesz a szimpatikus számára.

 • 2013.09.17 18:43:52algi

  Érdekes, hogy a filmeknél kitétel, hogy csak az erőszakos filmek veszélyesek, de videojáték az aztán önmagában olyan, mint az alkohol.

 • 2013.09.17 19:39:42IIsten

  azt mondja meg nekem valaki, hogy miért jobb a "most megöllek" mint a "most megb.szlak" (nem nemi erőszakról beszélek, hanem sima szexről)?
  a legszebb chuck norris volt, amikor a feláldozhatók2-be úgy ment csak bele, hogy ne legyen káromkodás benne, mert akkor a "srácok is nyugodtan megnézhetik". és tényleg: általánosan elfogadott, hogy a szex über tabu, a káromkodás csak simán tabu, a gyilkosság meg szinte természetes. sztem pont forditottnak kéne lennie a sorrendnek, mint ahogy az életben igy is van. vagy van valaki, aki többet ölt mint szexelt?

 • 2013.09.17 19:41:09IIsten

  na. most látom, én is, automatikusan beálltam a sorba. igy kellet volna irni:: "most meg.llek" és "most megbaszlak"

 • 2013.09.18 07:37:16Sákif za morro?

  IIsten: No azért! Épp szóvá akartam tenni, hogy mi ez az álszemérem! ;-))

 • 2013.09.18 09:23:25Emmanuel Goldstein

  én esténként a szepesiniki könyvéből olvasok fel a gyereknek.
  szereti, de egyelőre úszónő nem akar lenni mert fárasztó altesi munkával jár.

 • 2013.09.18 10:05:38Szelid sunmalac-Elmeny designer

  Szerintem meg ketfele modja van, hogy kezeljuk az ilyen kerdeseket. Az egyik, hogy eloszor jol megverjuk szijjal, aztan ketszer egymas utan ki kell olvasnia a bibliat! A masik, masnap azonnal elvisszuk egy bukkake forgatasra.

 • 2013.09.18 10:10:34strogg

  Vicc, hogy emberek ipari méretű szisztematikus, és brutális kivégzése fő műsoridőben sima ügy, de két szép kebel már "húú". Ezt a hibát én tuti nem követem el. A fiam/lányom az egészséges erotikát tartsa természetesnek, és az erőszakot meg itélje el.

 • 2013.09.18 11:54:50zizi77

  Strogg, szerintem egyiket se kéne nézni. Eltiltani nem lehet, de azért a pornó nem kisiskolásoknak való szerintem, főleg mert semmi köze a valósághoz. Még felnőtt fejjel is gáz, mert kizárólag az a célja, hogy a pasik minél előbb könnyíteni tudjanak magukon. Az egészséges szex nekem nem ilyen. A nyolcadik éves lányom tisztában van a gyerek születésével, de azért a mag behelyezésének módját nem részleteztk neki, mert még feleslegesnek tartom. Legkésőbb 10 évesen úgyis fel kell, hogy világosítsam, de addig had maradjon kislány, mert úgy látom, neki az a jó. Igaz Ő nem is néz "valóságsókat", hogy lépten nyomon a dugás legyen a téma.
  Bennem a mai napig nyomot hagyott, amikor 3.-ban valamelyik észlény a lány wc-ben 1pornó újságból kitépett lapot mutogatott. Nem volt prűd a családom, de mégis sokkoló volt számomra az élmény. Ezt persze nehéz kivédeni, de nem is véletlenül jár a lányom egyházi iskolába. Nem vagyunk nagyon vallásosak, mielőtt ez a "vád" érne, de abban reménykedem, hogy itt talán több értéket kap majd a gyerek, de ez nem tartozik ide.

 • 2013.09.18 12:18:45Sákif za morro?

  "mert kizárólag az a célja, hogy a pasik minél előbb könnyíteni tudjanak magukon."

  Lol. Ilyen mély bölcsességeket Kelemen Anna, vagy Dundika szájából tudnék elképzelni, ha nem lenne abszurd a feltételezés.

 • 2013.09.18 12:42:09zizi77

  Szerinted akkor mi a pornó lényege? Mert elég kis százalékban szól a nőknek, főleg azért, mert az átlag nőnek a szex többet jelent, mint testi szükséglet. Ezekben a filmekben meg az érzelem ami a legkevésbé fontos. Nem állítom, hogy nincs olyan nő, akit ez nem indít be, de azok közül akik nézik, jó részük csak a pasijuk miatt teszik. De ez az én véleményem.

 • 2013.09.18 14:10:25Szelid sunmalac-Elmeny designer

  A pronok lenyege egyertelmuen a nepesseg szexkulturajanak fejlesztese. Mivel mai rohano vilagunkban nincs ido elmelyedni a kama szutra egyes fejezeteiben, ezert a szocialpolitika bevonasaval letrehoztak a pornot, kvazi gyorstalpalo tanfolyamkent arrol, hogy tudunk minel valtozatosabban oromet okozni a masik felnek. Mitobb, a korai szexualis kulturakon tullepve olyan foglamak is meggyokereztek a mai felnott tarsadalomban, mint a felettebb humoros Dirty Sanchez, ami a porno nelkul valoszinuleg nem lett volna ilyen szeles korben ismert!
  Eljen a porno!

 • 2013.09.18 14:33:27zizi77

  :-)

 • 2013.09.18 14:35:445perc

  A pornó szinte csak a férfiaknak szól. Ezért rossz!
  (A Titanic szinte csak a nőknek. Ezért bosszantóan unalmas.)

  Ha a pornót a nők is tudnák fizikailag élvezni, akkor nem lenne definíció szerint rossz.

 • 2013.09.18 14:41:57Izo

  „nem szeretném, ha pornóból ismernéd meg, mi a szex, mert amit ott látnál, az nem hasonlít a valóságos szexre”
  Anyu, mi az, hogy szex?

 • 2013.09.18 15:11:36Szelid sunmalac-Elmeny designer

  Izo:[link]

 • 2013.09.18 16:10:20Androsz

  Eddig elmaradt annak a lehetőségnek a felmutatása, hogy egy kisebb gyerekben feltámadó kíváncsiságot a láthatóan tabuszerűen kezelt pornófilmek iránt ilyen filmből vett vagy önállóan készült FÉNYKÉPEKKEL is illusztrálni lehet. Egy fénykép jobban megválasztható, esetleg el lehet kerülni vele a mindenképpen nyers valóság mozgásban megfigyelhető, realista megjelenítésével történő azonnali szembesülést.

  Magyarázat mindenképpen tartozik hozzá: a képeken láthatók élvezik ezt a "játékot", ez a jövőre nézve fontos. Valahogy meg kell próbálni időzíteni is a gyerekben a próbálkozások kezdetét, olyasmivel, hogy ezt a nagyok tudják jobban élvezni, a választott párjukkal, vagy valami effélével próbálkozhatunk. Nem tiltás, nem is kirekesztés, inkább egy megnyugtató jóslat arról, hogy jön ez majd magától. Nem könnyű.

  Mindehhez persze az kellene, hogy a felnőttek végre megtanulják a szexet általánosságban helyén kezelni, az élet részeként, hiszen az. És nem rettegni attól, hogy kiderül, ők is szexelnek, hiszen ők is felnőttek, és a papa és a mama szeretik egymást. (Tegyük fel.) Nagyon nehéz dolog, mert még nem volt ideje a tabukorszaknak elmúlnia.

 • 2013.09.18 16:18:12Androsz

  A poszt egyik fontos tanulsága az, hogy ha szorosra vesszük a karámot, akkor a gyerek valahol ki fog törni, ez a természete, sőt, ilyennek kell lennie. Ha titokban szökik, hazudva a szüleinek, az kevésbé hasznos, mint ha csak a szemérmes titoktartást tartja szükségesnek, de nem kell erős szabályt áthágnia.

  Pornóoldalon láttam olyan kategóriát, hogy "erotic porn". Hát ez világos beszéd, nem? Ennél többet a pornó mai formáiról sajnos fölösleges is beszélni.

  @strogg: "A fiam/lányom az egészséges erotikát tartsa természetesnek, és az erőszakot meg itélje el."

  Bárcsak a tévéműsorok készítői is felébrednének, és rájönnének ennek a fontosságára. Nem mostanában lesz, az biztos. Az erőszak ma jól fogy, a szexet pedig tiltják a bizottságok.

  @Szelid sunmalac-Elmeny designer: "gyorstalpalo tanfolyamkent arrol, hogy tudunk minel valtozatosabban oromet okozni a masik felnek."

  Hát pont ez az. Örömöt, mindkét félnek? Tipikus jelenet: szerencsétlenül álldogál két ribanc, bejön egy bika, bénán kezet fog velük, majd leszopják. Aztán jön némi anális kontaktus, több variációban, elhagyhatatlan rektális betekintések, végül spriccelés az arcra. Ennyi volt, viszontlátásra. Hol is van itt mindkét fél öröme? Csodáljuk, ha ma egy csomó lány azt hiszi, hogy a fiúknak ez kell? Nő akkor élvez el egy pornóban, ha nincs ott férfi. Vagy egy másik nő van ott, vagy senki más. Köszönjük, kiváló mintát véstünk bele egy csomó kamaszlány agyába. Élvezz lányokkal, melózz férfiakkal. Na, ezért kell a pornót távol tartani, amíg lehet, és nem azért, mert ott szexelnek.

 • 2013.09.18 18:28:36csepke

  Én nem értek egyet abszolút ezzel, hogy gyereknek a szülő 10 éves kor körül pornót mutogasson, felvilágosulásként. A szexelő emberpár látványa lássuk be, kívülről nézve, valójában elég groteszk tornamutatványnak tűnik. Főleg úgy, hogy a gyerek abszolút nem tudja elképzelni a hozzátartozó érzéseket. Én addig tök feleslegesnek tartanám pornóval "felvilágosítani" a gyereket amíg például arra az egyszerű kérdésre nem tud felelni, hogy a tampont ki kell-e húzni pisilés előtt, azaz egy "lukon" van-e a kettő. Nem vicc, 8os, menstruáló a lányok a lányvécében komolyan aggódtak ezen. Igaz, ez '86-ban volt... De gyanítom a helyzet most sem lehet más a naturális biológiai ismereteket nézve. Lányos anyukáknak amúgy jó teszt kérdés lehetne a kamaszlány felé. (Fiúknak meg pl. hogy rajzolják le pontosan a nő nemi szervet, mi hol van pontosan a rombuszon.) Szóval felemásnak érzem a dolgot így.

 • 2013.09.18 19:18:13dieter1

  Androsz, örülni szoktam, ha hozzászólsz, tetszett a "tipikus jelenet" :-)
  Én még annyit tennék hozzá: a pornónak az a szerepe, hogy a lányok tisztában legyenek a férfitársadalom elvárásaival. Borotváld magad, eddzd a torkodat, mindig légy kész egy jó kis anális szexre, és így tovább. Valamint az egészet tekintsd természetes elvárásnak mindjárt az elsô alkalommal, különben korszerűtlen hülye p. vagy. És ha esetleg nem élveznéd is a dolgot, legalább tudd, milyen hangokat kell kiadnod ahhoz, hogy a fiúnak legyen mivel dicsekednie a haverok elôtt: úgy megb.tam tegnap a csajt, hogy a füle is kettéállt!

 • 2013.09.18 23:15:04Androsz

  ;-)

  Hiteles forrásból tudok egy esetet: egy fiú elnyerte egy lány kegyét, és az ágyban (!) igyekezett a lány kedvét is keresni. Az kicsit értetlenül fogadta ezt, bár már nem volt teljesen tapasztalatlan, és azt mondta, hogy ő nem tudta, hogy ezt neki élvezni kell. Mondom, ez nem szóbeszéd vagy vicc, ez egy megtörtént, valódi eset.

  El kell ismernünk, hogy nagyon nehéz a döntés, ha a gyerek és a pornó egyik első találkozásának mi is résztvevői szeretnénk lenni. A gyerek által is tudottan intim dologról van szó, amelynek tényleg nem célszerű a szülővel kapcsolódnia, de ha egy kislánynak az anyja el tudja mondani, hogyan kell helyesen tisztálkodni a menstruáció ideje alatt – már az első menses elérkezésére is jó felkészíteni lélekben a kislányt, mert a dolog egyébként érthetően nagyon ijesztő számára –, akkor a punci és a szex leendő viszonyáról is elejthet pár értelmes szót, vitaindítóul, mondjuk. Én nem vagyok nő, így nem tudom, hogy ez pontosan hogyan is történik, de viszonylag friss felmérésből úgy rémlik, hogy a nők 5-6% sosem látta a saját nemi szervét, és nem is óhajtja látni. Kb. egyötödük pedig sosem maszturbált az első társas szex előtt. Ilyen viszonyok között valóban nem világos, hogyan lehetne a poszt problémáját megoldani. A fiúk helyzete sem magától értetődő, de igazából a lányok vannak a szex terén "halmozottan hátrányos" helyzetben, a 21. században, itt.

 • 2013.09.20 15:05:42titan

  @dieter1 mondd, hogy csak irónizálsz!

 • 2013.09.23 09:28:01dieter1

  Persze hogy ironizáltam.
  Amúgy igazad lehet, hihetetlen dolgokat képesek egyesek "hóttkomolyan" gondolni és leírni. Másrészt tudom, hogy sokaknak nem kenyere az értô olvasás. Elképesztô eseteket lehet látni posztok és hozzászólások félreértésébôl itt a porontyon. De ha valaki az általam fent leírtakat képes volt szó szerint érteni (különösen azután, hogy megdicsértem Androsz hozzászólását), annak már úgyis mindegy :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta