SZÜLŐSÉG

Menzakoszt - ha a gyerek ételallergiás

2013. augusztus 15., csütörtök 15:43

Az iskolai étkeztetésről túl sok jót nem lehet elmondani, itt nincs Jamie Oliver, hogy reformáljon, nincs bio-vega-salátabár, örüljünk, ha a büdös kölök egy héten csak kétszer már valami vállalhatót kap. És akkor még nem beszéltünk azokról, akik egészségügyi okok miatt nem fogyaszthatnak bizonyos ételcsoportokat. A gluténérzékenyek, a cukorbetegek, vagy a tejallergiások szülei számára az élet csöppet sem egyszerű. Nem véletlenül foglalkozott az Egyenlő Bánásmód Hatóság a problémával.

Az egyik, nyilvánosságra hozott anonimizált jelentés szerint az édesanya azzal a panasszal fordult a hatóság felé, hogy három lisztérzékeny gyereke nem tud enni az iskolában, ellentétben a többi, egészséges tanulóval. Az iskola önkormányzati fenntartású. Az önkormányzat azzal védekezett, hogy nincs megfelelő szakemberük a feladatra, ráadásul azt is sérelmezték, hogy az édesanya nem csomagol uzsonnát a gyerekeknek, így azok az iskolában éheznek. Az EBH döntése szerint az egyenlő bánásmód követelménye sérült, amely közvetlen hátrányos megkülönböztetés formájában valósult meg.

Mit mond a törvény?

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 50. § (3) bekezdése is kimondja, hogy a közétkeztetésben - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekben nyújtott közétkeztetésre – az élettani szükségletnek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani.

Persze a törvényi szabályozás, és a valóság néha egészen mást mutat. Van, ahol simán működik a rendszer, mint például az egyik Pest megyei településen. Itt a 400 fős iskolába a Sodexho szállítja az ebédet, és azok a gyerekek, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, éthordóban kapják az ebédet. Itt viszonylag kevés, mindössze 10 speciális ellátást igénylő gyermek van. Az iskola 50 százalékos kedvezményt biztosít, ha a szülő megszerzi az államkincstártól a megfelelő papírost. A vallási alapon történő étkezés náluk nem jellemző, mert a település majd' egésze katolikus, de ebben az esetben vegetáriánus étkezést javasolnának a szülőknek. Érdekes, hogy aki vegetáriánus étkezést kér, annak alá kell írnia egy papírt, hogy saját felelősségre döntött ezen étkezés mellett.

Arnót település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, itt az iskolaigazgató szerint megoldják a gyerekek speciális étkeztetését. Az étel saját konyhájukon készül, így nem okoz gondot a külön ételkészítés. Itt sincs olyan gyerek, aki vallási előírások miatt ragaszkodna külön étkezéshez.

Ehhez képest az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala nem látja ilyen rózsásnak a helyzetet. Szabó Máté jelentése szerint a közoktatás rendszerében semmi nem írja elő, hogy a gyermek egészségi állapotának megfelelő étkezést megszervezze az iskola. Ezért Szabó azt kérte a kormánytól, hogy dolgozzák ki a közétkeztetési ellátásának keretszabályait a speciális étkezési igényű gyermekek esetében.

Az ombudsmani vizsgálat alapján azok a gyerekek, akik étel-allergiásak, ráadásul szociálisan rászorulóak, hiába kaphatnák meg a törvényben foglalt ingyenes, vagy kedvezményes ellátást, ezt nem tudják érvényesíteni. " Ha az állam törvényben kötelezettséget vállal arra, hogy – az Alaptörvény rendelkezéseivel összhangban – segíti a szociálisan rászoruló családokat, és meghatározott esetekben átvállalja a gyermekétkeztetés térítési díját, úgy az esélyegyenlőség megvalósítása érdekében reális lehetőséget kell adni a speciális igényű, beteg gyermekek közétkeztetésére is" - írta jelentésében.

Mennyit kell fizetni?

A törvény szerint a "rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek és tanuló után, és a három- vagy többgyermekes családoknál gyermekenként, valamint a szociális törvény hatálya alá nem tartozó, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, tanuló esetén kedvezményként az intézményi térítési díj 50%-át kell biztosítani."

Az étkezés ára önkormányzatonként változik, ezt ők szabályozzák a helyi rendeletben. Ráadásul az étkeztetés továbbra is az önkormányzatot terheli, még abban az esetben is, ha az iskolát átvette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Mit kell tenni ?

Bár jó esetben már a beiratkozásnál rákérdeztek, legkésőbb a szeptemberi ebéd befizetésekor (ez általában augusztus vége felé aktuális) jelezni kell a speciális igényt, illetve leadni az erről szóló igazolást. Gyors telefonos megkeresésünk szerint az igazgatók nagy része pozitívan állt a kérdéshez, és igyekeznek megoldani a dolgot, legyen szó gazdag vagy szegény településről.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.15 15:56:19panaszmuki

  Akinek vallási okok miatt van igénye speciális étkezésre, az szerintem - ha már ennyire betartja a vallása szabályait - járassa a gyerekét az egyház/vallásközösség által üzemeltetett iskolába.

 • 2013.08.15 16:30:00zizi77

  panaszmuki
  Feltéve, hogy van a környékükön olyan. Amúgy tényleg ezzel lenne a kisebb gond, ha az ételallergiásoknak mindenhol megoldható lenne az ebédhez jutás.

 • 2013.08.15 21:08:37nyuggernyúzó

  Miért nem csomagol a szülő valami normális ételt a kölkének?

 • 2013.08.15 21:40:50A Tyne folyó déli partja

  nyuggernyúzó, mondjuk, mert meleget nem tudna, mert se hűtő, se mikró?

 • 2013.08.16 04:48:50miriamele

  Ja, és ettől az iskolaévtől kezdve mindenkinek délután is iskolában kell lennie, totál éhenhalás, ha nem tudsz valamiért a menzán enni. De ha igen, akkor is.

 • 2013.08.16 08:23:15Amoxx

  Hany fele etelre lehet allerigias az ember? 100-1000? hany felet fozzenek a menzan, hogy mindenkinek jo legyen? 10-20?
  Szomoru, vagy sem, de ezt nem lehet allamilag biztositani, mert eletszerutlen, ezt a szulonek kell tudnia megoldani.

 • 2013.08.16 09:55:51Reggie

  A menza kaja mar 25 eve is szar volt, ezt csak azok nem vettek eszre, akiknel otthon is szarul foztek. Elobb rendeltetnek valami normalis etelt kiszallitassal, mint hogy menzara irassak be egy gyereket.

  (Aki meg olyan hulye, hogy vallasos, az imadkozzon a kompatibilis kajaert...)

 • 2013.08.17 07:20:10caixa

  Kulfoldon elunk, reggel 9-tol du. 3-ig van suli. Meleg kaja nincs, csak hideg, Ami csomagolsz a gyerekednek. Megoldas:este van a meleg kaja...

 • 2013.08.17 22:18:03doriherko

  Amoxx: Azért nem lehetetlen küldetés.. nálunk anno a gólyatáborban is meg tudták oldani viszonylag minimális teherrel pl.: alap étel a milánói makaróni volt. lisztérzékeny ugyanezt kapta csak vmi speckó tésztából (3-4 ilyen ember volt, szal egy zacskó tészta elég volt), vega meg sajtos tésztát kapott. a tésztát ugyanúgy kifőzték a feltét volt más. annyira nem volt ez bonyolult és mindenki jól lakott és mindenki értékelte az igyekezetet. minden ételt lehet, úgy variálni, hogy mindenki számára jó legyen

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta