SZÜLŐSÉG

Aggódjanak csak a tejfogakért, van rá ok bőven!

2013. február 18., hétfő 14:17

A fogzásról millió cikket, segítséget kérő kérdést, és véleményt találunk. Aztán, ha már előbújtak, mindenki megnyugszik. Azt viszont kevesen tudják, hogy a tejfogak épségének megőrzése a fogorvosok szerint az egyik legfontosabb dolog, amit a gyerek maradandó fogaiért tehetünk.

A fogzást sok baba nehezen viseli, nyűgös, sírós, olykor még be is lázasodik, és a panaszok enyhítésére számtalan „csodaszer” és praktika létezik. A tejfogak előbújása általában rendre azonos módon történik mindenkinél, persze kivételek vannak, mint azok az újszülöttek, akik foggal jönnek világra vagy éppen a másik véglet, az egyévesen is fogatlan babák. Elsőként a két alsó metszőfog, majd a felsők jelennek meg, aztán szép sorjában azok, amelyekre a táplálkozás során leginkább szükség van. A 20 kis fehér fognak legkésőbb 30 hónapos korig ki kell bújniuk. Ha ez nem történne meg, fogászati röntgennel ellenőrzik a fogcsírákat.

Az ép tejfog fontosabb, mint gondolnánk

A cumisüveg szindróma (nursing bottle syndrome) az az eset, amikor a gyerek rendszeresen cukortartalmú italt fogyaszt csőrős vagy cumis üvegből, és a cukros lé áztatta fogak egyszerűen elrohadnak. Éppen emiatt nem ajánlott a cukor- és szénsavtartalmú italfogyasztás (cukrozott tea, bolti jeges tea, üdítő, gyümölcslé), a cumisüveggel való altatás (tápszerrel, tejjel sem a tejcukor miatt), a cumisüveg nyugtatóként való állandó szájba vétele, és ajánlott egy éves kortól áttérni a hagyományos pohárból ivásra.

így néz ki, amikor a cukros lében ázás károsítja a tejfogakat. De ennél még sokkal csúnyább is lehet
így néz ki, amikor a cukros lében ázás károsítja a tejfogakat. De ennél még sokkal csúnyább is lehet

Bár sokan rálegyintenek a romló tejfogakra, azzal, hogy nem olyan nagy baj, mert az még úgysem végleges, a fogorvosok szerint éppen ellenkező a helyzet. Nagyon is fontos a tejfogak épségének megőrzése, mert ezeknek helyfenntartó szerepe van a végleges fogsor kialakulása érdekében. Ha a tejfogak hiányoznak, a többi elmozdulhat a helyéről, és a maradandó fog sokszor nem tud a megfelelő helyen előbújni. Ráadásul a szuvas tejfogak akár a még elő sem tört végleges fogakat is károsíthatják.

Mivel a tejfogak eltérő szerkezetük és gyökérzetük miatt könnyebben romlanak, a fogorvosok szerint fontos lenne a gyerekeket legalább félévente ellenőrizni, de sokan akár a negyed éves ellenőrzéseket sem tartanák túlzásnak.

A tejfogak fontosak, mert:

  • fenntartják a helyet a végleges fogaknak
  • szükségesek az étel normális megrágásához
  • a normális beszédfejlődéshez
  • a szuvas tejfog megrongálhatja a még elő sem bújt maradandó fogakat is
  • ha fekete csonkokkal van tele a szája, az megtépázhatja a gyerek önbizalmát

Ha már megtörtént a baj, a szuvasodás súlyosságától függ, hogyan hozható helyre a dolog. Enyhe esetekben a tömés még megoldás, a legsúlyosabb helyzetekben viszont akár fogpótlásra (koronákra) is szükség lehet. Minél tovább marad a romló fogazat kezelés nélkül, annál súlyosabbak lesznek a következmények, és annál tovább tart majd helyrehozni a gyerek száját.

A prevenciónak négy elemét szokták kiemelni: szájápolás, fluoridos fogkrém, megfelelő étkezési/ ivási szokások és barázdazárás.

És aztán jön a fogváltás

Nagyjából az ovis nagycsoportban, iskolakezdés idején kezdődik meg a fogváltás, amikor szép sorjában lecserélődik a 20 tejfog, és a gyerek (és a fejméret) növekedésével 32 fognak lesz helye. A végleges fogsor nagyjából 12-14 éves korra áll össze. A fogváltás megkezdését úgy is szokták tekinteni, mint az iskolakezdéshez szükséges neurológiai érettség egyik jelét.

A legelső végleges fogakként a hátsó őrlők (hatosok) szoktak kibújni, de mivel ezek a sor végén vannak, és nem tejfog helyén nőnek ki, annyira nem is veszik észre őket. A legelső látványos jel, amikor az alsó és a felső metszőfogak potyognak ki. Mindenkinek beugrik a látvány, amikor a kisgyereknek, akárcsak egy öreg néninek, foghíjas a nevetése. Van, akinek már ott figyel az új, állandó foga, ahogy kihullott a tejfog, másnak várnia kell pár hetet, mire megjelenik.

A fogváltás üteme elég változatos, ahogy az első fogaknál, itt is több havi, akár éves eltérések is lehetnek. Az azonban valószínű, hogy akinek korán bújtak elő babaként a fogai, a maradandó fogai is korábban foglalják el a helyüket. Nem ritka a 4,5 éves korban kezdődő fogváltás beindulása sem.

Problémát jelenthet a régi fog helyére tapadó ételmaradék, ami gyulladást okozhat, ezért fokozottan tisztán kell tartani ezeket a területeket. Az is elő szokott fordulni, hogy a régi fog mellett és nem alatta jelenik meg az új fog, ami leginkább helyhiányt jelenthet, s a tejfog eltávolításával nagy eséllyel helyreáll a rend.

Előfordulhatnak problémák, mint például az, amikor a fogíny alól nehezen bújik elő az új fog, s erősen feszíti az ínyt, akár lázat is elidézve. De az ilyen panaszok elég ritkák, a legtöbb gyerek egyáltalán nem szenvedi meg a végleges fogak megjelenését.

Húzzuk vagy hagyjuk?

Amikor elkezdenek lazulni, mozogni a tejfogak, gyakran zavarják a gyereket. Mivel sem fájdalommal, sem erős vérzéssel nem jár, a már csak egy szálon lógó fogakat egyszerűen ki lehet húzni. Vannak gyerekek, akik büszkén szabadulnak meg önként lötyögő fogaiktól, de ismert a kilincses, sőt manapság már a távirányítós autós megoldás is.

Érdemes a fogváltást is ellenőriztetni a fogorvossal, hogy lássuk, a természetre bízzuk-e a fogak cserélődését, vagy szükséges az orvosi beavatkozás, esetleg fogszabályozás.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta