SZÜLŐSÉG

A fogamzásgátlás kockázatai

2013. január 15., kedd 12:02

A hormonális fogamzásgátló tabletták, és egyéb hormontartalmú szerek szedése meglehetősen elterjedt, és a gyógyszergyárak mindig újabb, a korábbinál alacsonyabb hormontartalmú készítményekkel rukkolnak elő. Bár ezek között a mellékhatások valóban nem fordulnak elő túlságosan nagy számban, újabb és újabb esetekben vádolják meg a gyártókat azzal, hogy a szereknek hosszútávon súlyos, akár életveszélyes mellékhatásai is lehetnek.

Az, ha valami 100 ezer nő közül csak 30-40 esetben fordul elő, nem hangzik óriási rizikónak, de ha összevetjük azzal, hogy ugyanaz a gyógyszert nem szedők között 100 ezer esetből csupán ötször következik be, máris jócskán megnőtt a kockázat.

Természetesen senkit nem szeretnénk lebeszélni arról, hogy ezeket a gyógyszereket szedje, de alkalmazásuk előtt részletesen beszéljék végig orvosukkal a kérdést, és alaposan vizsgáltassák ki magukat, mert kiemelt kockázatot vállal az a nő, aki dohányzik a kombinált fogamzásgátló szedésekor, 35 évnél idősebb, emelkedett a vérzsír szintje (koleszterin vagy triglicerid), túlsúlyos, közeli hozzátartozójának fiatal korában szívrohama vagy agyvérzése volt, magas a vérnyomása,  migrénje van, vagy ha  szívproblémái vannak (érrendszeri panaszok, szívritmus zavar).

Francia nők perelnek a fogamzásgátló tabletták miatt

A tablettás fogamzásgátlás korunk legnépszerűbb módszerének számít a nem kívánt terhesség ellen. Európában 1961 óta ismert, a szerek az évtizedek során egyre fejlettebbek lettek. Ennek ellenére az elmúlt években is egyre többen perlik a gyártókat a súlyos, akár halált is okozó mellékhatások miatt. Legutóbb az USA-ban tízezernyi nő kapott kártérítést, most pedig Franciaországban gyűlnek a lehetséges felperesek.

Tavaly tavasszal a Bayer gyógyszergyártó vállalat kénytelen volt az USA-ban szembenézni több mint 10 ezer nő azon vádjával, miszerint a gyártók nem tájékoztattak megfelelően a fogamzásgátló tablettáik lehetséges mellékhatásairól, kiemelten a nagyfokú trombózisveszélyről. Végül a bíróság 107 millió eurónyi összeg kifizetésére kötelezte a céget, amit a nők kártérítésként kaptak meg.

Most éppen Franciaországban 17 és 48 év közötti nők is hasonlókkal vádolják a Bayert és más kombinált fogamzásgátló tablettákat gyártó cégeket, mert szerintük kialakult súlyos betegségeiket ezek a készítmények okozták. Az egyik francia nő a Meliane nevű tablettát szedte, és hat évvel ezelőtt olyan súlyos agyvérzést kapott, hogy 65 százalékban maradandó károsodást szenvedett. A nő ügyvédje elmondta, hogy több tucatnyi levelet kapnak olyan nőktől, akiknél szintén súlyos mellékhatások jelentkeztek.

Most körülbelül harmincan terveznek komoly lépéseket tenni az ügyben, köztük tizenöten agyvérzést, hárman tüdőembóliát kaptak, másoknak beszédzavaruk lett, epilepsziás rohamaik voltak, de a trombózis miatti bénulás is előfordul. Az ügyvéd szerint a feljelentők száma növekedni fog. A Bayer mellett a Schering, a Merck és a Pfizer is számíthat a pereskedésre Franciaországban. A Bayer mint az ügy egyik érintettje, a vádakra közleményben reagált:  „Az állításokat, amint rendelkezésünkre állnak, ellenőrizni fogjuk, és ezután döntünk a következő lépésekről.”- írja a Spiegel online.

Eközben az Egyesült Államokban...

Az USA-ban eközben négy lánytestvér vádolja azzal az egyik gyártót, hogy attól lett mellrákjuk, mert az anyjuk az ötvenes években szintetikus ösztrogént (DES) szedett a terhessége idején, s a gyártók anélkül forgalmazták gyógyszereiket, hogy jól ismerték volna a hatásmechanizmusukat. Ezt a szer akkoriban gyakran alkalmazták a terhességek során a vetélések megelőzésére. A DES-t három évtizeden át nők millió szedték, a piacról 1970-ben vonták ki, amikor összefüggést találtak az azt szedő nők lányainál kialakuló ritka típusú hüvelyrákkal. Későbbi kutatások egyébként azt mutatták ki, a DES szedése nem csökkenti a vetélés kockázatát.

A gyártó Eli Lily and Co megállapodásra jutott a négy nővel, akiknek kártérítést fizettek, ennek összegét nem hozták nyilvánosságra. A gyógyszercég egyébként azt közölte, továbbra is meg van győződve arról, hogy a DES nem felelős a náluk kialakult mellrákért, a megegyezésbe pedig azért mentek bele, mert az szolgálja legjobban a vállalat érdekeit, ha minden erejével új, fontos, még hatásosabb gyógyszerek kutatására koncentrálhat. Bostonban a közelmúltban egyébként 51 nő több, mint egy tucat gyógyszergyár ellen indított pert a DES állítólagos mellékhatásai miatt. Az egész országban pedig több ezer hasonló per indult már, amelyek közül rengeteg megegyezéssel zárult.

Trombózis, agyvérzés, infarktus

A legújabb generációs készítmények régóta számos kritikát kaptak, mivel erősen megnövelik a trombózisra való hajlamot. Miközben azoknál a nőknél, akik nem szednek efféle fogamzásgátló tablettát, 100 ezerből 5-nél alakulhat ki ez a probléma, addig azoknál, akik ilyen kombinált fogamzásgátlóval védekeznek, ez a szám 30-40 is lehet, tehát akár nyolcszoros. Ide sorolható például a már említett Meliane, a Yasmin/Yasminelle, az Aida és a Yaz elnevezésű készítmény.

Éppen ezek miatt, ha a fogamzásgátló tabletta mellett döntünk, mindenképpen konzultálni kell a gyógyszert felíró orvossal, és igenis ragaszkodjunk az alapos kivizsgáláshoz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.01.15 16:38:08kertesz

  Nem sok fantáziára vall, ha az örökítőanyagot ugyanarra a helyre lövöldözik/engedik lövöldözni... :) Én magam beszéltem le a csajomat a fogamzásgátlásról. Előző barátnőknél a "gyógyszereseknek" más volt az íze, hozzáállása, stb. A hormonális fogamzásgátlás kikapcsolja a természetes hormonális ciklust. Szóval a kényelmetlenebb, de kéjesebb úton kell járni :)

 • 2013.01.15 16:45:17bungics

  Kedves gjokker!
  Akkor mond meg a kollégáknak, hogy ne írják fel boldog-boldogtalannak a fogalmazáshátlót, végezzék el azt a nyomorult vérvizsgálatot. Vagy legalább hívják fel a figyelmet arra, hogy létezik. De tudod mit: legalább tegyenek fel egy-két kérdést annak a nőnek, aki fel akar íratni. Meg tájékoztassanak pár dologról, hogy mivel jár a szedése. Ne kelljen már minden nőnek a saját bőrén (egészségén....) megtapasztalnia milyen pusztítást végez a fogamzásgátló.
  Jó napot!

 • 2013.01.15 16:50:47bungics

  Tudomásul kell venni, hogy nem létezik a fogamzásgátlásnak kényelmes, megbízható, veszélytelen és olcsó módja. Aki szexuális életet él, annak benne van a pakliban a teherbeesés. Ez van.

 • 2013.01.15 17:21:20Lucía (Lucy) Pérez Romero de Rivera Pacheco

  Az én orvosom is vérvétel után íratta fel a fogamzásgátlót, semmi gond nem volt. Javaslom azoknak a hozzászólóknak akiknek nem mondtak semmit a gyógyszerrel kapcsolatban, hogy lehet kérdezni is az orvostól (akár kérni a vérvételt), nem hiszem, hogy bárki fejét leharapnák. Legutóbb volt egy problémám, komplett kérdéssorral mentem a rendelésre, és egy rossz szava nem volt!

 • 2013.01.15 18:17:15zoldzsiraf

  A tablettával nekem is rengeteg bajom volt... Aztán váltottam, és teherbe estem. Nekem végül muszáj volt valami hormonmenteset keresnem, mert az összes többivel csak a bajom volt, szóval végül a leával próbálkoztam. Egyelőre nekem ez jött be. :D

 • 2013.01.15 19:39:24Gat_o

  De doktor úr, "a felelős szülő"??????!
  Majd ha minden szülő elvégzi az orvosit. Akkor esetleg.

  Felelős szülő "szakemberre" bízza. Az lenne ön, és társai.

  Ismerőseim körében SENKINEK nem csináltak vérvizsgálatot a tabletta felírása előtt. Senkinek. Megkérdezik, hogy van-e trombózisos a családban. Vajon hány ember tud ilyen információt a felmenőiről?
  Azért végezték el az orvosit, hogy felvilágosítsanak, nem azért hogy a futószalagon kezelt emberek után a felelősséget az emberekre bízzák.

 • 2013.01.15 20:21:59MiaMi

  Heterozigóta Leydenes vagyok. Kb. 30 éves koromra tudtam meg, mikor az anyám trombózist kapott és felmerült a gyanú, hogy én is örökölhettem. Addigra azonban már közel egy évtizede szedtem fogamzásgátlót a menstruációs zavaraimra, mellette óvszert használtunk.
  Soha, de soha egyetlen orvos (közöttük magánorvos) sem küldött el májfunkció, vagy bármilyen más vizsgálatra, egyszerűen kiállították a receptet és jöhetett a következő páciens.
  Én már tudom, hogy mire kell figyelmeztetnem a lányom, ha abba a korba lép: soha ne szedj fogamzásgátlót!

  Nem mellékesen erősen csökkenti minden fogamzásgátló a libidót, engem fél évre "állított le", amire majdnem ráment a házasságom. Mikor segítséget kértem az orvosomtól, megrántotta a vállát és simán felírt egy másik gyógyszert. Az orvosok tisztában vannak a hatásaival, mégsem osztják meg az információt a pacienseikkel, sőt, a szexuális vágy csökkenéséről a mellékhatásokat felsoroló papíron sem találtam semmi figyelmeztetést. Végül is mit számít az, hogy mit tesz az életünkkel, nem igaz?!

 • 2013.01.15 21:16:55Panacea Regina

  Én majdnem 17 évesen kezdtem el szedni, mert belső vérzéssel fenyegető petefészekcisztám volt. 9 évesen jött meg, 10 éves koromtól volt percre pontos, 28 napos ciklusom, szóval már régóta menstruáltam. 4 évig szedtem, közben furcsa tüneteket vettem észre magamon. Pecsételős vérzésem volt ciklus közben, majd kb. 9 hónap szedés után váladék jött a mellemből. Ez már elég félelmetes volt, az orvos megrántotta a vállát, hogy csak egy mellékhatás. 4* váltottam tablettát, majd 4 év után azért hagytam abba, mert nem csak váladék, hanem konkrétan tej jött a mellemből. Na ezután jött a feketeleves... 2 hónapig nem is jött meg, utána is csak 34-36 naponként, ami enyhe volt, és a pecsételő vérzés sem múlt el. A hormonrendszerem a feje tetejére állt, a prolaktinom az egekben, túl sok az ösztrogén, túl kevés a progeszteron, és a pajzsmirigyem is alulműködik (ez meglehetett már a tablettaszedés előtt is, ez lehet az oka annak, hogy ilyen korán jött a pubertás). Hogy ez kiderüljön, a 4. orvoshoz kellett elmennem (magán), soha, senki nem nézte a hormonértékeimet előtte, pedig ha pl. a pajzsmirigy alulműködés megvolt, akkor el sem szabadott volna kezdenem a tablettát. Mindenki azt mondta, hogyha előtte rendszeres volt a ciklusom, utána is az lesz. A nagy fenét... 1 éve hagytam abba, azóta sem jött helyre. Szóval elég sok olyan mellékhatást előhoz a tabletta, amiről elfelejtenek tájékoztatni....

 • 2013.01.15 21:28:29Próbafőző

  Engem sem küldtek semmiféle vizsgálatra amikor felírták, bár az már jó régen volt. Mivel a gyógyszer kinyírta libidómat ezért nem erőltettük. Persze minden doki azonnal fel akarja írni anélkül hogy kivizsgálna. Lassan tíz éve szinte csak gumival védekezünk (kivéve azt az időszakot amikor gyereket akartunk) és egy kezemen összetudom számolni hogy hány szakadásunk volt.

 • 2013.01.15 21:56:20cosette

  Húsz év alatt fogamzasgátló felírása miatt egy doki sem küldött vérvételre, és nem kérdezett ki semmiről... ez kb. 6 fővárosi és 3 vidéki orvost jelent.
  Nekem nem hiszem, hogy nagy lenne a trombózishajlamom, mert az átlag fele a trombocitaszámom. Más a problémám, illetve más volt, mert már 4 éve nem szedek tablettát. Az ötvenvalahánykilós súlyom az állandó 20 éve, de ha fogigátlót szedek - bármilyet, kb. 4-5 fajtát szedtem, jellemzően a jobbakat, alacsony hormontartalmúakat - ugyanolyan mozgás és táplálkozás mellett pár hónap után enyhén narancsbőrös lettem, és valahogy máshogy kezdtek átstrukturálódni a zsírjaim ugyanakkora testsúly mellett (rosszabb, valahogy a derekamra-hasamra megy a zsír, ha nincs is sok). Nem nagy különbség, de engem zavart. Kb. jó félév alatt alakult vissza minden, mióta nem szedem.

 • 2013.01.15 21:59:48cosette

  Ja, és azért voltak apróságok, pl a pecsételő vérzés 30 évesen, azt hittem, ez vmi rák hirtelen, és a doki hónapokon át nem mondta, hogy a gyógyszer okozza, csak hogy sérülékeny a méhnyak nyálkahártyája... aztán mikor mást kezdtem szedni, hoppá eltűnt. Speciel tökre zavart egy éppen új szerelemben a hol vérzek-hol nem és vajon mitől állapot.

 • 2013.01.15 22:08:43cosette

  Ja és még valami harmadjára, amit nem tudom, a tabletta számlájára írjak-e, de az új szerelemben, majd házasságban aztán tabletta nélkül se sikerült 3 évig teherbe esni, illetve ebben volt 2 talán teherbeesés, ami nem maradt meg még az elején. Szerintem ez is ettől volt, meg talán az is, hogy pár évnyi tablettázás után a huszas éveim közepén az addig mindig problémamentes bőröm kamaszlányos tüneteket produkált, és semmitől nem változott, csak sok év után egy Sotret kezelésre (Roaccutan utánzat, izotretinoin), a bőrgyógyász azt mondta, hormonális oka van, felesleges szeszekkel-krémekkel-étrenddel-bármivel bajlódnom tovább, ez használ, és tényleg, azóta nincs gond.
  Nem akarok mindent a fogamzásgátlóra ráhúzni, de a lehetőség benne van, hogy igencsak bezavart nálam sok téren.

 • 2013.01.15 22:09:56atmosphere

  A tinédzserambulancián ahol felírták a fogamzásgátlót nagyon alaposan megvizsgáltak, vér ÉS vizeletvizsgálatra küldtek, minden esetleges mellékhatásról, kockázatról végig tájékoztattak, nagyon profin viselkedtek, nekem nincsenek negatív tapasztalataim.

 • 2013.01.15 22:10:03cosette

  Azért azóta lett baba, már 2.5 éves nagylány, szóval ha volt gond, sem tartott örökké :-)

 • 2013.01.15 22:12:03cosette

  atmosphere:
  25 éves koromig nekem se volt semmi gondom...

 • 2013.01.15 22:15:35Mareth Ravenlock

  Engem a felírás előtt kivizsgáltak, de semmilyen tájékoztatást nem kaptam az esetleges mellékhatásokról. Egyedül annyit kért az orvos, hogy egy hónap után menjek el vese- májfunkció vizsgálatra. "Sajnos" annyit nem kellett várni, mert az 5. nap estéjére már annyira rosszul lettem, hogy orvost kellett hívni. Trombózist csak azért nem kaptam, mert valamiért nehezen alvad a vérem, ellenben a májfunkcióm 3+-os lett, azaz lett egy toxikus hepatitis-em. Ezt tudja tenni az ember lányával a "gyógyszer". Ha lehet ne hívjuk így, mert nem az. Tabletta. És nem nem értem azt sem, hogy valaki miért ellenzi ennyire az óvszert és preferálja a tabletta helyett. A szakadás nagyon-nagyon ritka, de még mindig ez a legbiztonságosabb módszer, mert nem csak terhesség van a világon, de nemi- és más betegségek is, amit anélkül könnyen el lehet kapni.

 • 2013.01.15 22:45:16Dmilla

  Sok-sok évig védekeztem/tünk óvszerrel, és egyszer sem szakadt el.

 • 2013.01.16 02:02:59Naaaa!

  Ezt a perelést nem értem.
  Ezeket a nőket valaki kényszerítette, hogy fogamzásgátlót szedjenek?
  Másrészt hogyan tudják bizonyítani, hogy a fogamzásgátlótól lett bajuk, és nem lett volna egyébként is?

  zanzibar:
  Az óvszer nem kényelmetlen, csak nem lehet vele élvezni a baszást.
  Kb. olyan, mintha kétujjas bundakesztyűben akarnál hegedülni. Vagy műteni. Max. maszatolni lehet. Persze biztos van, akinek ez is elég.

  kertesz:
  Ez a seggbekúrást jelenti? Azért majd nézesd meg a faszod E. coli meg mindenféle -coccusok tekintetében. Mert lehet benne egy szép tenyészet, ezek a végbélben ugyanis természetszerűleg tanyáznak. Mindenkiében.

 • 2013.01.16 08:09:55gigabursch

  Ezen dilibogyók szedése egyenlő az öncsonkítással.

  Nem nagy vasziszdasz gumit használni és amellett, hogy olcsóbb, sokkal higiénikusabb is, nem beszélve számtalan egyéb kockázat kizárását.

 • 2013.01.16 08:57:38cosette

  Naaaa!
  Sajnos az összes gyógyszernél ez a gond, és oltással, bármelyik kapcsán ha felmerül a korai vagy késői mellékhatás, rögtön ott a kérdés, mi lett volna ha nem szedem, akkor is lett volna ez a bajom? Pláne késői hatásnál ezt még kevésbé lehet bizonyítani. Valahol olvastam statisztikákat, milyen rengetegen halnak meg gyógyszermellékhatásoktól, de ez a kórlapon máj-szív-veseelégtelenség, szervleállás etc címmel jelenik meg, októl függetlenül, 1%-ban sem szívesen hozzák összefüggésbe ezeket egyes gyógyszerekkel, ha valószínűsítik is. Istenem valamiben meg kell halni...

 • 2013.01.16 09:45:05pilar ternera

  ez egy nagy gond. sok évig szedtem, soha, semmi bajom nem volt vele. mikor gyereket akartunk, fél évvel előtte leálltam vele, hogy kitisztuljon a szervezetem, aztán "élesben" az első hónapban teherbe estem. a libidómat a legkevésbé sem befolyásolta soha! valószínűleg nagy mázlim van, hogy a fenti problémákból engem semmi nem érintett még.

  DE! most is gyereket szeretnénk, értelemszerűen nem szedem, de most már a gyerek után sem szeretném.
  viszont sajnos nincs jó módszer. az óvszer szörnyű , totál elveszik a szex spontaneitása, az élvezeti értékéről már nem is beszélve! ahogy valaki írta fentebb: maszatolás!

  szóval, ha van valami jó ötlet ezeken kívül, szívesen meghallgatom!

 • 2013.01.16 10:37:45kertesz

  Naaaa!: hát ha már ilyen részletekről tárgyalunk, persze az óvszert oda épp használni kell, de ugye ilyesmit nem csinál az ember mindennap. Másrészt az élmény erősebb, és pont ellensúlyozza az óvszer tompító hatását :)
  De más lehetőségek is vannak. Azt hiszem a fantázia sokat segít... mi jóval túl vagyunk a magunk 15 évén, és a gyerekeink tervezetten érkeztek, és még mindig nem fáradtunk bele az elkerülős játékokba...

 • 2013.01.16 10:53:21Gabjan

  A Feleségem a cikkben szereplő fogamzásgátlót szedte második gyerekünk születése után 5 évig. 2009-ben agytörzsi trombózist kapott, 43 éves korában. Azóta nem tud beszélni, nem tud mozogni, nem tud nyelni. A kontaktust pislogással tartjuk, egyébként a gondolatai tiszták. Életmódja, illetve családi örökletességek miatti kockázat nem volt a trombózis kialakulására, egyedül a fogamzásgátló szedése. Megkerestem a gyártó magyarországi képviseletét esetünkkel kapcsolatban, válaszuk az volt, hogy nem bizonyítható az összefüggés a fogamzásgátló szedése és a trombózis között, illetve a tájékoztatón szerepel a trombózis kockázata.
  Napi tevékenységem Feleségem tisztábatételével kezdődik reggel hatkor és ezzel fejeződik be este 10-kor.
  Én elgondolkodnék minden nő helyében a fogamzásgátló használatán. A lányaimat le fogom beszélni a használatáról, ezt sajnos Feleségem esetében már nem tudok megtenni.

 • 2013.01.16 11:33:16pilar ternera

  Gabjan

  jaj. ebbe még belegondolni is szörnyű! sok kitartást kívánok neked és az egész családodnak!

 • 2013.01.16 12:03:44Sissy1984

  Csak olvasom-olvasom a sok rosszat és ha még nem lenne elég a végén itt a fekete-leves... Gabjan minden tiszteletem a tiéd, sok erőt és kitartást kívánok Nektek!
  Én közel 8 évig szedtem fogamzásgátlót (3 félét), 18 éves koromban kezdtem, akkor 1 hónap alatt 10 kilót híztam úgy, hogy időm sem volt "észre venni". Emellett állandó fertőzésekkel küszködtem, ha csak ránéztem egy nyilvános WC-re, utána hetekig gyógyszereket kellett szednem (hiába volt állandó partnerem). Szóval egész jól megúsztam... :/
  8 év után tettem le a bogyót, mert babát szerettünk volna, aki ma már 2 éves. Szülés után először hüvelykúppal védekeztünk, de nekünk nem vált be, azóta gumival, egyszer sem volt még vele probléma.

 • 2013.01.16 12:59:44kaisersmarni

  Én 21 éves koromtól fogva szedtem gyógyszert 10 éven keresztül, amikorra esedékessé vált a gyerekvállalás. Mellékhatásként hasra híztam és a libidóm sem volt mindig százas. A gyerek után (a szoptatás miatt) nem akartam gyógyszert szedni, így maradt a gumi, ami viszon elszakadt. Sebaj, tartalékban ott a sürgősségi tabletta. A második gyerekem most 5 hónapos.

 • 2013.01.16 13:54:15Traveller40

  A legjobb ha az ember sterilizáltatja magát, én is megtettem ;-)

 • 2013.01.16 14:10:29abena

  Saját rossz tapasztalásként idetenném: Mirena, a spirálok topja, ami hormonos, de csak helyben és egyébként is szipi-szupi - fenntartásokkal hallgassuk a dicshimnuszt!

  Sztem jó nődokim van, főleg, hogy a második kisfiam valszeg nem élne, ha nem nála szülök, ennek ellenére hitetlenkedve hallgatta a beszámolómat.

  3,5 évig éltem együtt a spirállal, és felsorolt lehetséges mellékhatások (riktától az igen gyakoriig) kb 80%-a visszaköszönt. Nehéz összetenni a képet, mert az ember nem olvasgatja naponta a tájékoztatót.

  Ha rajtam múlna szórólapoznék, hogy nem mind arany ami fénylik, és veszed, ha mered...de ott van a de, hogy csak az én testem volt ilyen béna.
  Rengeteg angol nyelvű fórumot lehet azonban találni, ami engem legalábbis megerősített abban, hogy nem én bolondultam meg, s képzelgek. Kivetettem. Már látom a változást is.

  Óvatosan, csak ennyit mondanék!

 • 2013.01.16 18:44:43beautifullove

  Nem értem miért vannak az emberek kiakadva, hogy nem tájékoztatják őket, amikor benne van a betegtájêkoztatóben, hogy növeli a trombózis kockázatát.
  Hiába csökkenti a libidót, én mégis szeretem, mert nem kell azon aggódnom, hogy esetlegesen egy abortuszon kell átesnem azért mert az óvszer nem véd 100%-osan.
  Az orvosom elküldött előtte vérvételre, mielőtt felírta, én pedig a megvétel előtt elolvastam a neten a betegtájékoztatót.

 • 2013.01.16 18:50:06beautifullove

  Hozzátenném még, hogy amellett hogy kockázata van vannak előnyei is: nem kell például azon görcsölnöm minden hónapban, hogy lesz két nap amikor a menstruációs fájdalomtól mozdulni se tudok, elájulok és a fájdalmon gyakorlatilag egy gyógyszer sem segít. Beállította a ciklusomat, tudom hogy mindíg ugyanakkor és pontosan ugyanúgy fog minden történni, biztonságot ad, hogy amíg nem akarom addig nem történik semmi olyan amit nem szeretnék.

 • 2013.01.16 18:59:35Mareth Ravenlock

  Nem tudom, hogy hol él az az ember, aki azt mondja, hogy a tabletta biztonságosabb. Egyrészt nincs 100%-os módszer, de az óvszer az összes létező megoldás közül a legmegbízhatóbb. Mert eleve itt kizárt, hogy bejusson az "anyag"..

 • 2013.01.17 14:12:43shamandalie

  Én 17 évesen írattam fel először fogamzásgátlót, de előtte kikérdeztem az orvost, utánajártam, és külön kérésre ugyan, de volt egy részletes laborvizsgálat, amiből kiderült, hogy semmi olyan (egyébként is meglévő) kockázati tényező nincs, ami miatt nem szabadna szednem. Ez nem az orvoson múlik, hanem magunkon - ahogy az esetleges hízás is, ami diétával és sporttal tökéletesen kezelhető.
  Az óvszer eléggé behatárolttá teszi a dolgokat, akárki-akármit mondd, arról nem is beszélve, hogy bizonyos aktivitás felett igencsak költséges. Nekem fogamzásgátló mellett soha nem volt gond a libidómmal (max ha simán a partner nem volt olyan - de ez nem a gyógyszertől függött), közben tartottam egy éves szünetet is, ugyanúgy semmi gondom nem volt sem szünet alatt, sem az újrakezdéskor. Most 26 vagyok, és az egyik velem egykorú barátnőm fél éve került trombózis miatt kórházba - soha nem szedett fogamzásgátlót. Egy-egy esetből nem lehet általánosítani... mindenkinek a saját felelőssége, hogy mennyire figyel oda magára.

 • 2013.01.17 20:28:30Sissy1984

  ... valóban, egy-egy esetből nem lehet általánosítani. shamandalie, örülj, hogy (egyelőre) nem tapasztalsz negatívumot, nekem valahogy mégis úgy tűnik több a rossz tapasztalat. Talán Te vagy a kivétel, aki erősíti a szabályt...

 • 2013.01.17 23:29:22konyvkeresoblog

  Én vagy 10 éve gumival védekezem, ha éppen nem vagyok terhes. Sosem szakadt ki, legfeljebb egyszer-kétszer felvételkor. Asszem, ha valakinek méretes a szerszáma, már ezen a ponton lehet tesztelni a gumi minőségét. Egyébként szerintem nem rontja a spontaneitást, csak legyen mindig nálunk, erdőn-mezőn, kocsiban, rokonoknál elrejtve, akárhol. Ha meg nincs, hát istenem, dugás nélkül is van szex, csak fantázia kérdése.

 • 2013.01.20 22:18:35rozsaszinmajom

  már megint úgy tesztek, mintha ezek nem lennének tudott tények

 • 2013.01.21 14:42:59csillagbogyó

  Ezt a pereskedést én sem értem...ki kötelezte őket, hogy szedjék? Ráadásul minden dobozban ott a tájékoztató. Le van írva, mire mekkora esély van. Ez egy gyógyszer. Ha el lehet kerülni egy gyógyszer beszedését, akkor el kell kerülni. Én nagyon rövid ideig szedtem, egyetlen tünetem volt az akkori napi 1-2 szexről kb. nullára csökkent a libidóm. Gyorsan félre is tettük a gyógyszert. Azóta már nem szedném semmi pénzért. Csak kérdezzétek meg az orvosotokat, hogy a lányának, feleségének is felirná-e. Ha mély hallgatás a válasz, akkor tudjátok az igazat...

 • 2013.01.21 14:48:13csillagbogyó

  Sajnálatos dolog, hogy az ember minden körülmény között irányítani akar. Még a menzi idejét is. Pedig ez egy normális, természetes dolog. Azon szoktunk viccelődni párommal, hogyha nem lenne, akkor az lenne a baj. Ha fáj hasam előveszem a kis melegítő ventillátorunkat és azzal pihizek 15 percet. Egy kis simi-simi pedig csodákra képes :P

 • 2013.01.21 14:50:46csillagbogyó

  Nem az orvosokat kell hibáztatni, hogy nem tájékoztatnak bennünket mindenről. Egyrészt nem érdekük, másrészt nincs rá idejük, harmadrészt minden ember egyedi, Te ismered magadat és a családod kórleőzményét. Van internet, a mai világban MINDENT ki lehet deríteni. Tessék mindennek utánaolvasni.

 • 2013.01.22 11:44:28Ernoke

  2 évig szedtem tablettát, de soha többé. Leyden-re vizsgáltak előtte, úgyhogy életveszélyben nem voltam, de ezen kívül csak kedvezőtlen hatását tapasztaltam. A libidómat nullára csökkentette, fogytam tőle, elképesztően fázékony lettem (ezt úgy kell érteni, hogy rosszul voltam hidegben, hányinger, szívdobogás, szédülés, végtagfájdalom, érdekes módon amióta fél éve abbahagytam, egyszer sem fáztam, pedig kevésbé öltözöm fel), de ami a legrosszabb volt, az az általános idegi-érzelmi gyengeség és labilitás. Ezeket csak azért írom le, hogy más is okulhasson belőle, mert amíg tablettát szedünk, ezek a dolgok természetesnek tűnnek, pedig egyáltalán nem azok. Minden fentebb leírt tünet azonnal (4-5 nap múlva) megszűnt, miután abbahagytam a szedést. Tehát aki kedvezőtlen dolgokat tapasztal magán, mialatt tablettát szed, legjobb, ha abbahagyja, mert a hormonok gyakorlatilag bármilyen kényelmetlenségnek lehetnek okozói.

 • 2013.01.22 19:41:23Ktim

  1. Sajnos a lányok/nők túlnyomó többsége nincs tisztában a fogamzásgátló hatásaival. Nekem, mint sok más "bajtársamnak" tizenéves koromban írta fel a nőgyógyász, mert nem volt rendszeres a ciklusom és pattanásos volt a bőröm. Mi a megoldás a legtöbb orvos részéről? Tabletta, mert megoldja a gondokat, helyreteszi a ciklust. Nos, egy nagy frászt! Nemhogy helyre nem teszi, hanem csak ideig-óráig (amíg szeded) elfedi a valódi problémákat, és közben még tovább ront az amúgyis labilis hormonrendszer működésén. Sokan nem tudják például, hogy a tabletta szedése közben nincs menstruáció, csak megvonásos vérzés. Ez egy mesterségesen fenntartott állapot. Nekem közben visszeres bevérzések és magas vérnyomás is társultak a hormonális problémáim mellé, vérnyomáscsökkentőt kellett szednem, hogy ne kapjak agyvérzést. A májamon vérdaganatot észleltek, nem tudom, mikor és hogyan került oda....Évekig jártam orvosokhoz, magánrendelőkbe, de semmi eredménye nem volt, nem tudták, mitől vannak a problémáim. Aztán egy belgyógyász javaslatára abbahagytam a tablettát (több, mint tíz év után!), és megismertem a mostani (kb. ötödik!) nőgyógyászomat, aki első ránézésre diagnosztizálta a PCO-t, és aki végre először odafigyelt rám. A leállás után hónapokig nem volt normális ciklusom, a hormonrendszerem teljesen tönkrement, ami már a tabletta szedése előtt sem volt tökéletes. Mindezek hátterében minden bizonnyal az időközben diagnosztizált inzulinrezisztencia is áll.

 • 2013.01.22 19:41:56Ktim

  2. rész
  Viszont lányok, van megoldás!!! A tabletta abbahagyása után szinte azonnal helyreállt a vérnyomásom, nem volt több szívpanasz. Elkezdtem diétázni, megtanultam az aviva-tornát, és életemben először rendeződött a ciklusom, ura vagyok az életemnek és a testemnek. A torna és az életmód segítségével a tablettához hasonlóan szinte percre pontosan be lehet állítani a menstruáció idejét, sőt, fogamzásgátlásra is tökéletesen alkalmas. Meg kell ismernünk a testünk működését és tisztelnünk kell annyira, hogy nem tömjük tele ideged anyagokkal!

 • 2013.01.23 15:06:36trillarom

  Én is szedtem fogamzásgátlót, a leggyengébbet 2 évig. A második évben kezdődtek a tünetek: migrén, libidó 0, pánikrohamok, sírás kb. mindenen (én, aki előtte alig pityeregtem). A doki azt mondta nem hiszi, h. ezek a tünetek a bogyótól vannak..esetleg a migrén..Abbahagytam a szedést, azóta gumi van. Még mindig nem állt vissza a menzeszem a régi állapotába, pedig már 2 éve nincs bogyó. Viszont nincs migrén, pánikroham, nincs sok sírás, de van libidó! Inkább kívánjam a szexet, még ha gumival is..mind kedv és gumi nélkül..

 • 2013.01.24 15:43:25Mj

  De hová lett a kommentem?:-/

 • 2013.01.24 15:44:48Mj

  Nagyszerű, nem engedi egyben elküldeni.:-/

  8 éve szedem ugyanazt a fogamzásgátlót - egy fél éves kiagyással -, és semmi panaszom. Előtte természetesen vérvizsgálatra küldött a doki, rendszeresen járok szűrésre is, tehát nemcsak nem érzem a mellékhatást, hanem tényleg nem jelentkezik. A fél éves szünet alatt viszont minőségi romlást idézett elő az óvszer, nem beszélve arról, hogy kiszakadás nélkül is sokkal nagyobb az esély a teherbeesésre, mint tabletta mellett. (Volt egy ilyen egyetemi ismerős is: egyszer sem szakadt ki a gumi, mégis teherbe esett, de elég megnézni a mutatókat.)
  Óvszert egyébként azoknak ajánlok, akiknek nincs stabil partnerkapcsolatuk, tehát nemi úton terjedő betegségek ellen is védekezniük kell, (análhoz egyébként is elengedhetetlen, hogy egy fönti kommentelőre is reagáljak), negatív mellékhatásokat észlelnek magukon a tabletta miatt, és nem számít nekik, hogy nagyobb teherbeesési kockázattal esetleg nem annyira meghitt, spontán és akkora élmény a szex.
  A lényeg, hogy nem feltétlenül megy kivételszámba az olyan nő, akit lelkiismeretesen kivizsgáltak, akinek bejött a tabletta, és még kényelmesebbnek is tartja.:) (Én is pont azért kommenteltem, mert az ismerősi körömből kiindulva nem tudom elhinni, hogy arányos ennyi rossz tapasztalat leírása a pozitívakkal szemben.)

 • 2013.01.24 15:45:20Mj

  A pereskedés útján érvényesített kártérítés egyébként abszolút jogos akkor, ha a betegtájékoztatón nem volt felüntetve az a lehetséges mellékhatás, ami maradandó károsodást okozott. Persze, hogy nem kötelező szedni, de ha fizetek egy szolgáltatásért, akkor a valós kockázatokra való figyelmeztetés mellett jogosan várhatom el, hogy azt a szolgáltatást megkapjam.

 • 2013.01.24 15:46:44Mj

  @csillagbogyó

  "Csak kérdezzétek meg az orvosotokat, hogy a lányának, feleségének is felirná-e. Ha mély hallgatás a válasz, akkor tudjátok az igazat..."

  És ha azt mondja, hogy igen, akkor hazudik? És ha nő?:)

 • 2013.01.24 15:49:50Mj

  @Traveller

  "A legjobb ha az ember sterilizáltatja magát, én is megtettem ;-)"

  A probléma már csak az, hogy nemcsak azok élnek szexuális életet, akik (már) nem akarnak gyereket, hanem azok is, akik szeretnének.

 • 2013.01.24 15:53:17Mj

  @kertesz

  "De más lehetőségek is vannak. Azt hiszem a fantázia sokat segít... mi jóval túl vagyunk a magunk 15 évén, és a gyerekeink tervezetten érkeztek, és még mindig nem fáradtunk bele az elkerülős játékokba..."

  Hála Istennek én megkötések nélkül használhatom a fantáziám úgy, ahogy jól esik, de ha nektek így jó, az a ti dolgotok.

 • 2013.01.24 16:01:29Mj

  @MiaMi

  "Nem mellékesen erősen csökkenti minden fogamzásgátló a libidót, engem fél évre "állított le", amire majdnem ráment a házasságom."

  Könyörgök, egyes esetekből miért kell mindenkire általánosítani? Ennyi erővel én is állíthatom, hogy ha nekem nem jó a gumi - és még vagy egy tucat ismerősömnek sem -, akkor senkinek sem. Igaz lesz ettől? Nem.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta